BodóKert: Tartalom / Próza / A Nagy Bölény Projekt I. rész: a bölény megszerzése (ami előszörre még igazság szerint nem sikerült)
BodóKert
Ma 2020. július 12, vasárnap,
Izabella napja van.
Holnap Jenő napja lesz.


A Nagy Bölény Projekt I. rész: a bölény megszerzése (ami előszörre még igazság szerint nem sikerült)
(indiántörténetekből)
- 2009 november 12 csütörtök
szerző: timetour Szerzők listája
kategória: Könyvtár > Próza
Hozzászólás: 3
Megtekintés: 275

Az igazság az, hogy a Nagy Bölény Ünnepet Tüzes Szív, a varázsló (akit a törzs tagjai közül már egyre többen, és nem is indokolatlanul csak Tüzes Víznek neveztek, mértéktelen alkohol fogyasztása okán) találta ki.

„Ápolnunk kell hagyományainkat” jelentette ki egy nap, ellentmondást nem tűrőn. „Nem elég a csak október 23-át, november hetedikét, április negyedikét, május elsejét, május kilencedikét, valamint mindenekfölött a Húsvéti Nyuszit, a Karácsonyt, na meg a Hálaadást, avagy másképp, a Nagy, Gesztenyével Töltött Óriáspulyka Ünnepét (NGTOPÜ) megülni. Nekünk saját ünnepre van szükségünk, és minthogy se pulykánk, se gesztenyénk, ez az ünnep lesz a Nagy Bölény Ünnepe. Igaz, momentán már bölényünk sincs, de a nehézség megoldható. Emlékeztek még az Időkre, amikor a bölénypatáktól felvert por beborította a völgyet?” És erre a törzs fogatlan öregjei nyálcsorgatva emlékeztek

„És, ha jó a projektünk, - tudjátok, reklám, szórólapok, média, honlap, weblap, meg mindenféle egyéb efféle izék - özönlenek majd a turisták, számuk meghaladhatja netán a bölények hajdani számát is. (És akkor majd kaszálhatunk ezerrel.)”

A Nagy Bölény Ünnepe Projekt némileg (hála Tüzes Szívnek) némileg már valóban szilárd alapokon nyugodott.

A NAGY PROJEKT ELEMEI

- Adva volt először is Tüzes Szív, a varázsló (akit a törzs tagjai közül már egyre többen, és nem is indokolatlanul csak Tüzes Víznek neveztek, mértéktelen alkohol fogyasztása okán) furmányos ötlete.

- Másrészt adva volt a kisvasút (talpfákkal, sínnel, és egy valóban igazi mozdonnyal). A kisvasút még a Nagy Aranyláz idejéből származott, amikor kalandorok százai keresték az aranyat a völgyben, homokot szitáltak a patakban, ezerrel kalapálták a sziklákat a fénylő érctelérek után kutatva, és az Államok is – megcélozván a várhatóan zsíros sápot – a szikláktól (rossz nyelvek szerint egészen a Fehér Házig) legalábbis valameddig megépítette a vasutat. (Közpénzből.)

Így hát minden megvolt a nagy tervhez, mármint Tüzes Szív, a varázsló (akit a törzs tagjai közül már egyre többen, és nem is indokolatlanul csak Tüzes Víznek neveztek, mértéktelen alkohol fogyasztása okán) ötlete, a kisvasút, ami a reménybeli dagadt tárcájú (és - az értékhatárt illetően nem korlátozott limitű - bankkártyájú), (BOCSIKA, NÉHÁNY BANKAUTOMATÁT IS FEL KELL ÁLLÍTANUNK!!!) potenciálisan megkopasztható turistákat szállítja majd, csupán csak egy lényeges, semmiképp sem elhanyagolható kellék hiányzott: már, tudni illik, mitagadást, azért mégis csak hiányzott egy bölény.

Tüzes Szív, a varázsló (akit a törzs tagjai közül már egyre többen, és nem is indokolatlanul csak Tüzes Víznek neveztek, jól tudjuk már, miért) némi gondolkodás után, döntő elhatározásra jutott.

És akkor a varázsló, akit… (de ezt már úgyis tudjátok…) döntő elhatározásra jutván felkereste tehát Mindentlopót. Mindentlopó némileg megijedt a varázsló látogatása miatt, de Tüzes Víz, bocsánat, akarom mondani Tüzes Szív, megnyugtatta. „Nyugodj meg, nem az eltűnt tajtékpipámat keresem.”

Az igazság az, hogy Mindentlopót egyáltalán nem nyugtatták meg a varázsló szavai. Így hát óvatosan priccse alá rúgta a törzs tagjaitól már sokszámú gyermeke és házsártos feleségei számára, télire, még idejekorán lopott impregnált kalucsnikat, és hótalpakat. (Mert hát közel a hideg tél, és a hóban sokat kell majd talpalni.)

- Mindentlopó, nem kell nyugtalankodnod. Én nem az eltűnt tajtékpipámat keresem, amit természetesen te loptál el. És nem kell visszaadnod a sokszámú gyermekeid sokszámú, házsártos feleségeid, valamint sokszámú barátaid, és üzletfeleid számára sokszámú barátodtól és üzletfeledtől még idejekorán lopott, télre való, impregnált mokaszinokat, kalucsnikat, és hótalpakat sem. Jól tudom, hogy hideg a tél, és a hóban sokat kell majd talpalniuk. Csak azt kérem tőled, amihez jól értesz. Lopnod kéne. Értsd meg, nagyon fontos, hogy lopjál. A törzs jövőjét, meghatározó megbízásom van számodra - űzte a szót a varázsló.

Mindentlopó némileg megnyugodott. Akkor hát nem forog veszélyben messzeföldön híres tajtékpipa gyűjteménye, és a sokszámú, házsártos felesége, valamint sokszámú gyermekei, barátai, nemkülönben üzletfelei számára télire beszerzett megfelelő méretű, és megfelelő mennyiségű impregnált mokaszin-, hótalp -, és a – messzeföldön elismert - kalucsni-kollekciója sem. Mindenesetre (biztos, ami biztos) sarkával óvatosan belökte priccse alá utolsó, legújabb szerzeményét, Tüzes Szív éppen most levetett, ugyan már kitaposott, de „valamire majd csak jó lesz” kitaposott hótaposó kalucsniját.

- És mit kéne lopnom?
- Hát csupán egy bölényt…

Mindentlopó hátán végigfutott a hideg veríték. „Bölényt? Jól tudod, hogy én nagyon félek az állatoktól. Tán még meg is haraphat.”

- Nem, a bölény nem harap, csak öklel. Mármint az élő bölény. De hát élő bölény már rég nincsen. Egy kitömött bölényt, másképpen, csak egy múzeumlakó molytelepet kell csak szerezned. De sürgősen!

És akkor ebbe aztán Mindentlopó beleegyezett. Igazából nem merte bevallani, hogy sivár életébe sem látott még bölényt, még egy iciripicirit se. A Káva’ Életbe se, se fényképről, se videóról, se dvd-ről, de még egy nyomorult barlangrajzról se. (Ugyanis a törzs területén nem voltak barlangok, amelyekbe az ősök bölényt rajzolhattak volna bele. Meg amúgy, hiába is lett volna barlang, benne bölényfreskóval, az - amúgy mindig résenlevő, gennyláda pownik úgyis ellopták volna.) De hát azért Mindentlopó, a törzsi belevaló lopó csak útnak indult.

És csak múltak, és csak múltak a napok eseménytelen, a pocsolyák vize csak és már hártyásodott, a préri füvét ködös hajnalokon már csak belepte a dér, és Tüzes Szív csak várta, és egyre várta Mindentlopót. De Mindentlopó még sehol.

És, és eljött az idő, mikor Tüzes Szív már nem is várta haza megbízottját. Békés téli estén, lábáztatás közben (köröm levágás előtt) egyszer csak kopogtatottak sátra ajtaján. „Meghoztam. Itt van. Megvártam, míg leszáll az éj. Itt áll a sátrad előtt.”

És mielőtt Te Kedves Olvasóm felkészülnél az ünnepélyes katarzisra, (tudod, a nagy fináléra), tudod, úúúgy sajnálom, de ki kell ábrándítsalak. Mert a varázsló szeme elé táruló látvány némileg sokkoló volt. „Mond, igazán meghülyültél? Egy amatőr módon kipingált, rácsos, kerítés-lóval akarod kiszúrni a szemem?” (Az igazsághoz hozzátartozik, Tüzes Víz az életében nem látott zebrát.)

Mindentlopó némileg megsértődött. „A múzeumban ez volt a legértékesebb tárgy.” Valamilyen Grant elnök trófeája! Tüzes Szem most már némileg valóban dühbe gurult. „Van ennek szarva? Van ennek púpja? Tudna ez öklelni?”

Mindentlopó reménykedve, megkísérelte menteni a menthetőt.

- Nem lehetne azt mondani a törzsnek, hogy ez mégis csak egy ’káva veszélyes bölény?

- Hülye. Ezt az izét talán a törzsnek be tudnád adni, és reménykedhetnél abba, hogy a vének már elég vakok. A tennivalód csupán ennyi: el kellene tüntetni a csíkokat, barnára festeni az egészet, valamint szarvakat, és púpot szerelni rá. Ember! Légy észnél! Még azok az ostoba, gennyláda pownik sem hinnék el, hogy ez egy bölény.

Mindentlopó lassan, fokozatosan, egyre inkább megsértődött. „Hát, ha akarod, akár vissza is vihetem.”

- Helyes gondolat. Lopd csak vissza. És hozd már végre azt a bölényt! De az isten szerelmére, de nehogy tevét hozzál! Én ugyanis már láttam tevét, és (ugyancsak egyszer), de ezt nem mondta el Mindentlopónak) és láttam bölényt is. Tisztázzuk a lényeget: a tevének van púpja, és a bölénynek is. A bölénynek van szarva, a tevének viszont nincs. Következésképp, a bölény tud öklelni, a teve nem. A teve harap, a bölény öklel. A tevére felülnek, a bölény elől elmenekülnek… Hát mégegyszer összefoglalom: bölényre, nem tevére, és nem csíkosra pingált, kerítéslóra van szükségünk. Ennek az izének, amit hoztál, se púpja, se szarva. Csak csíkjai. És ezekkel mire mennénk?

Mindentlopó sértődötten bólogatott. „Rendben, rendben, akkor hát hozom majd azt a bölényt. Ezt meg aztán itten visszaviszem.” És ahogyan visszaindult, az éjjeli hold zsenge fényében alakját, és a kerítéslovat is elnyelte a sötétség.

(és itt vége van a történet első részének)


Hozzászólás
A Nagy Bölény Projekt I. rész: a bölény megszerzése (ami előszörre még igazság szerint nem Peonia nov 12 : 14:05 Válasz erre
Hozzászólás: 369

Regisztrált: okt 08 : 09:56
JÉzusmáriaszentjózsef...és ez még folytatódik. Kilötyögtettem a kávét a röhögéstől!

Peo

A Nagy Bölény Projekt I. rész: a bölény megszerzése (ami előszörre még igazság szerint nem kampanella nov 12 : 16:20 Válasz erre
Hozzászólás: 1257

Regisztrált: jún 23 : 18:04
Hüjére röhögtem magam és a folytatáson is. Egyszerre olvastam el.
A hüje milyen jé ?


A Nagy Bölény Projekt I. rész: a bölény megszerzése (ami előszörre még igazság szerint nem Álom nov 12 : 18:41 Válasz erre
Hozzászólás: 671

Regisztrált: júl 10 : 21:46
Kedves Time, igazán jó történet!:)))))
: Viki
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz
Üdvözlet
Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]
[ ]

Online
Vendégek: 1
Tagok: 0

Tagok: 62
legújabb: ZsóFia

Chatbox
Üzenetek írásához regisztrált tagnak kell lenned - jelentkezz be, vagy regisztráljIsti
máj 21 : 10:55
Drága János! Köszönünk mindent,Azt is hogy itt lehettünk eme csodás kertben ,ahol gond nélkül alkothattunk, é s álmodhattuk az álmainkat ! Te fogtad össze ezt a kis de értékes kis közösséget! Álmod szép álmokat Isten kebelén!

Kulcsar Eva
máj 20 : 17:30
Tisztelettel közlöm a kedves BodóKerti tagokkal, hogy Bodó János, a web oldal megálmodója és hűséges résztvevője 2020. február 21-én elhunyt. Őrizzük meg az emlékét hozzá illő diszkrécióval, és nagy-nagy szeretettel!

Isti
ápr 10 : 08:22
Csendes, DE szép húsvéti készülődést kívánok kedves társak és kedves olvasóink!
Isti

Isti
márc 08 : 15:34
Fájdalommal telt szívvel olvasom soraidat! kedves nagyapó !Istenben reménykedve kívánok neked mielőbbi felépülést! Isti

nagyapó
márc 07 : 22:44
Rég jártam itt, és máshol - igaz barátok között - is régen.
Nagy utat jártam...
Belgyógyászattó l - urológián át - onkológiáig.
Nagy és nehéz út.:)

Kulcsar Eva
jan 04 : 16:54
Szeretetben gazdag boldog új évet kívánok minden kedves Kerti Tagnak.

Isti
jan 01 : 14:16
Köszönjük kedves Szabolcs! és viszont kívánjuk! Isti

bigeszab
jan 01 : 09:29
BOLDOG ÚJÉVET, kedves kertlakók!!heart

Isti
dec 27 : 10:53
Kedves János! Nagyon boldog névnapot kívánok a társaim nevében is!

Isti
dec 25 : 10:29
Kedves kert-társak és kedves olvasóink! Áldott ünnepet kívánok és egy új és békés évet sok szeretettel Isti

Isti
jún 10 : 12:03
Nagyon köszönjük drága Évike!
S köszönjük szeretetteljes munkáját mifelénk! Miértünk!
Áldott ünnepet mindenkinek!

Kulcsar Eva
jún 09 : 13:44
Áldott Pünkösdöt kívánok , Kedves BodóKert-i tagjainknak, a ma TÍZ ÉVE megszületett irodalmi portálunkon!

Isti
máj 17 : 09:21
Megtisztelve érzem magamat hogy ehhez a kitartó és kedves csapathoz tartozhatom! Köszönjük az értesítést kedves Évike!

Kulcsar Eva
máj 16 : 08:25
Kedves BodóKerti Tagok! Megfogyva bár, és ki-ki a saját terheit cipelve vagyunk itt még néhányan. Most ezt a kis maroknyi csapatot egy közelgő évfordulóra hívom: 2019. június kilencedikén LESZ TÍZ ÉVES ! ez a kedves kis virtuális hely , ahol sok szépet megtapasztalhattunk !

Isti
ápr 19 : 14:42
Áldott ünnepet kívánok a kert lakóinak és a kedves olvasóinknak Isti

Isti
jan 28 : 18:57
Einsten hagyatékában találták meg Bolyai relativitáselméletét!

klikk

Ha így nem olvasható kiollózom magát a szöveget!!!!


Isti
jan 04 : 11:34
Szeretettel köszöntök MINDENKIT az 2019.-.es évben! Isti

Isti
dec 28 : 08:20
Boldog névnapot kedves János !

Isti
dec 22 : 15:16
Kedves Nagyapó!
Köszönjük a figyelmességedet! Neked, a kertlakóknak és minden kedves olvasónknak Áldott karácsonyt kívánok Isti

nagyapó
dec 20 : 19:29
Istentől megáldott, békés, boldog Karácsonyt kívánok minden "kertbarátnak"!

Kulcsar Eva
júl 11 : 07:09

Akkor hát hajrá! Előre a további szépségek alkotása felé!
Mindenkinek örömteli alkotómunkát kívánok!

Isti
júl 09 : 18:41
S MI köszönjük meg Évike áldásos munkáját,ami minket is
érdemben segített! eme igen hosszú időn át!

Kulcsar Eva
júl 06 : 14:54
Köszönöm szépen.

timetour
júl 04 : 17:28
a te érdemed is, Éva!

Kulcsar Eva
jún 10 : 11:44
Kilenc éves a BodóKert!
Minden kitartó Tagunknak szívbéli köszönet!


Oldal létrehozási idő: 2.5597 másodperc, 2.4688 lekérdezési idő. Adatbázis lekérdezés: 76. Memória használat: 986,920b