BodóKert: Tartalom / Novellák / Reggeli séta
BodóKert
Ma 2019. május 25, szombat,
Orbán napja van.
Holnap Fülöp napja lesz.


Reggeli séta
- 2009 június 19 péntek
szerző: Szerzők listája
kategória: Könyvtár > Próza > Novellák
Hozzászólás: 5
Megtekintés: 214

Mielőtt álomba repítette volna a fáradtság, nagy elhatározásra jutott, előrehozta későbbi programját, ébredés után nyakába veszi a várost. Nem tudja mi az, ami sürgeti, talán a vágyakozás, még egyszer a felkelő nappal eggyütt látni azt, amit oly sokszor álmában pillanthat meg. Ágyának ölelésében, könnyű és gyönyörű álmot hozott az éjszaka.
Fiatal, életvidám kesehajú teremtés sétál a szőke Tisza partján. Ámulva nézi a víznek játékát a fodrokat, ahogyan aranyló fürtjeiket lóbálva futnak tovább. A hídhoz érve hiába próbálják haragos örvények maradásra bírni a hullámokat, azok kikacagják, és tovább mennek. Óriási csobbanás hallatszik, egy öreg harcsa szalutál, mielőtt tovább úszik. A Nap, százezer ecsetjével fest aranyló csillámokat a folyó tiszta vízére, melynek tükrében gyönyörködik az ég kékje apró bárányfelhőkkel kokettálva. Korán van, lassan ébred a város. Nem sokára elindul a hömpölygő embersereg, a híd mindkét oldalát elfoglalva az újszegedi strandra. Családok ételhordókkal vonulnak a partra, hangos gyermek zsivajjal, a zőld pázsitra plédeket terítenek, elhelyezkednek.
Üzemi öltözők, nyaralók sora kínálja magát a pihenni vágyóknak, pinpong asztalokkal a teraszon, nem messze az épület sortól sakkasztalok sorakoznak, kicsit távolabb röplabda pályához hasonlítható, turulpályák csalogatják a sportolni vágyókat.
Aki nem otthonról hozott elemózsiával érkezezik, az sem marad éhes. A bejáratnál, vendéglátó-ipari vállalat gondoskodik, hogy ne korogjon a gyomor, mondhatni fillérekért kínál finom ételeket. Aranyló húslevest, cérnametélttel, sárgarépával, zöldséggel, még velős csont is akad annak, aki szereti. Vannak specialitások is. Marhapörkölt galuskával, pacal tarhonyával, vesevelő tojással, káposztás cekedli, sok pirított káposztával, remegő túrógombóc, és milyen finom palacsinta…, ha túl soknak tűnik az emberi adag, féláron kapható a zóna.
Talán nincs olyan szegedi, aki ne keresné fel rekkenő hőségben a Tisza partját. Mikor az ember túl van a strandra járás évein, és pihenni vágyik választhatja a hűvös Stefániát, ahol az öreg fák lombjai összesimulnak, hűst adva a megfáradt vándornak. Majdnem minden bennszülött ismer olyan házaspárt, akik itt találták meg csillogó ezüstszálakkal a hajukban, a boldogságukat. Volt, aki unokájával érkezett a játszótérre, amelynek egyik padján -véletlenül, éppen akkor és ott- magányát olvasással oldotta egy öregúr. A kisgyerek odagurult labdája hozta össze őket. Hiába, Ámor éber őrzője a parknak…
A fák este a fiatalok szerelmi vallomásait hallgatják, cinkosan segítik, a nyilak célba találását. Olyan érzése van az embernek ebben a kavicsos parkban, hogy Isten bizonyítékként teremtette az élet körforgására. Nappal a játszótéren gyerekek múlatják az időt gondtalan vidámságban. Délután idős párok és magányosok olvasgatnak a védő lombok alatt, este szerelmes fiatalok töltik meg az öreg padokat. Csillagos éjszaka teríti be az eget felettük.
Erzsébet királyné gyönyörű márvány szobra áll alázatosan, a régi vár előtt, mögötte a Múzeum, hátulsó fala őrzi álmát. Ha átmegyünk a híd alatt, ott terül el a halászcsárda. Sokan állítják a legjobb halászlé, haltepertő itt készül. Nincs is üres asztal esténként. Aki ragaszkodik az ott főzött tiszai pontyhoz és harcsához, az kivárja, még távozik egy jóllakott társaság. A halpaprikás illatával jóllakva ér a lány a kőbástyával védet park hídon túli oldalához. Készülődnek a kajakosok. Úszóházak sorának paradicsoma tárul a szeme elé. Nagy itt a sürgés, forgás. Dinasztiák adják egymásnak a kulcsot, státusz szimbólum ide bejutni. Kajakok, kenuk futnak a csörlőkön, nagyot loccsanva érkeznek a vízre, ahol elindulnak lapátjaikkal szelni a vizet az evezősök.
Lassan a kislány elindul élménnyel megpakolt tarisznyájával otthonába, ahol várja a reggel, varázspálcájával suhint egyet, és mai valóságra ébred, öreg szemében könnyel.
Tervét teljesíteni készül. Sietve öltözködik, gyorsan megreggelizik, szinte pattog, már ahogy teheti ezt az ő korában. Tudja nehéz nap előtt áll. Bejárja álmai valóságos tájait, amelynek nyoma sincs már. A Stefánián eltűnt a régi játszótér, a park lombjai depressziós fájdalmukban ásítoznak, eltávolodva egymástól, nincsenek kacagó, sikongató gyerekek, olvasgató, kötögető öregek. Az öreg fák csak este bújnak össze, mikor lombsátort terítenek a még szerelemre vágyó fiatalok fölé. Egyre ritkábban jár erre Ámor is, nyilait megmérgezték, a demoralizálok fekete serege. Diszkók pillanatnyi, őrjöngős öröme váltotta fel a szenvedélyes, beteljesedésre váró izzó szerelmeket.
A Tisza partjára érve, rettegő piszkos habjaival fut a folyó, az örvények is elbújnak félelmükben, ciános szennyezésüket soha nem feledve. Büszke, szőke folyónk tudja, a múltat soha nem szabad feledni, mert csak éberséggel lehet túlélni a manipulált jövőt.
Túloldalára áttekintve, eltűntek a gyári üdülősorok, a családok, a melegételt kínáló étterem. Nem hallani az aktuális slágereket, Marina és a csoda autó már a múlté. Eperfagyit sem kínál a pancsoló kislány…
Helyette esténként diszkózene tölti be a teret. Az úszóházak fogyatkoznak, magántulajdonban úsztak fel a túl végre. Sétahajó alkalmanként indulhat, nincs arra sem igény, sem pénz. A halászcsárda is beljebb költözött, helyét egy nyugdíjasháznak épült modern több emeletes ház tölti be. Előtte jól megtervezett európai játszótér, WC-vel. Itt találkozhat nagymama és unoka tekintete, ha az egyik kimegy az erkélyre, még integethetnek is egymásnak.
Egyetlen örömteli élményben azért lehetett része, a korán kelőnek. Erzsébet királyné kiköltözhetett rabságából a park frekventált helyére, a színházzal szembe, ahol nem messze tőle Dankó Pista áll hegedűjével, a nagy hírű régi Hungária Szálló előtt, amelyre már csak egy lerobbant, összerogyni készülő épület emlékeztet. Azt beszélik az itthoniak, éjszakánként a tisztalelkűek hallják, hogyan hegedűl a királynőnek a Cigány Prímás király.
Hiába várja bárki, hogy találkozzon egy öreg harcsával, napokig fürkészheti a vizet, ritka vendég ma már, szalutálni sincs kedve, ha egy eltévedt öreg erre jár. Szennyezett lett a folyó, fényét, csillogását elveszítette, hiába fest rája ecsetjével arany sugarakat a nap. Fájó szívvel ér véget a reggeli séta.


Hozzászólás
Reggeli séta Pipitér jún 19 : 14:23 Válasz erre
Hozzászólás: 1491

Regisztrált: jún 15 : 17:37
Veled tartottam sétádon drága Gizusom... Megcsodáltam Szeged minden megmaradt szépségét, és szomorkodtam az elmúlás sebeit látva.
Bizakodó vagyok, és reménykedő. Hiszem, hogy szép királynénk, és Dankó Pista szobra lát még a mostaninál jobb napokat.:)
Írásod tetszett, gratulálok!

Szeretettel, Pipitér.Reggeli séta Gizus/Ekpafat jún 19 : 14:26 Válasz erre
Vendég

Köszönöm szépen, drága Pipitérem, hidd el minden reményem Nekem is ez. Ölellek:Gizus

Reggeli séta bodójános jún 19 : 15:00 Válasz erre
Hozzászólás: 4577

AZ ILYEN SÉTA AZ IDEGENNEK SOKKAL TÖBBET JELENT, MERT EZ ÁLLÁSFOGLALÁS IS, AZT HISZEM....Reggeli séta Gizus/Ekpafat jún 19 : 15:09 Válasz erre
Vendég

Kedves János! Itthon lenni, újra élni, félni, hogy minden eltűnik, átalakul, mi kedves és szép volt, mint maga az ifjúságom...
Köszönöm szépen.

Reggeli séta matos maja jún 20 : 09:31 Válasz erre
Hozzászólás: 816

Regisztrált: jún 10 : 08:05
Veled nosztalgiáztam Gizusom.
Mi egy korosztály vagyunk, hisz amiről és ahogyan írsz, az mind kedves ismerős nekem.
Azért szép ez a mi Szegedünk most is, csak máshogyan szép.
Nekünk meg, megmarad olyannak, mint régen volt.
Itt mélyen a szívünkben.
Vidám napot kívánok Neked!


Szeretettel: MajaHozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz
Üdvözlet
Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]
[ ]

Online
Vendégek: 1
Tagok: 0

Tagok: 62
legújabb: ZsóFia

Chatbox
Üzenetek írásához regisztrált tagnak kell lenned - jelentkezz be, vagy regisztráljIsti
máj 17 : 09:21
Megtisztelve érzem magamat hogy ehhez a kitartó és kedves csapathoz tartozhatom! Köszönjük az értesítést kedves Évike!

Kulcsar Eva
máj 16 : 08:25
Kedves BodóKerti Tagok! Megfogyva bár, és ki-ki a saját terheit cipelve vagyunk itt még néhányan. Most ezt a kis maroknyi csapatot egy közelgő évfordulóra hívom: 2019. június kilencedikén LESZ TÍZ ÉVES ! ez a kedves kis virtuális hely , ahol sok szépet megtapasztalhattunk !

Isti
ápr 19 : 14:42
Áldott ünnepet kívánok a kert lakóinak és a kedves olvasóinknak Isti

Isti
jan 28 : 18:57
Einsten hagyatékában találták meg Bolyai relativitáselméletét!

klikk

Ha így nem olvasható kiollózom magát a szöveget!!!!


Isti
jan 04 : 11:34
Szeretettel köszöntök MINDENKIT az 2019.-.es évben! Isti

Isti
dec 28 : 08:20
Boldog névnapot kedves János !

Isti
dec 22 : 15:16
Kedves Nagyapó!
Köszönjük a figyelmességedet! Neked, a kertlakóknak és minden kedves olvasónknak Áldott karácsonyt kívánok Isti

nagyapó
dec 20 : 19:29
Istentől megáldott, békés, boldog Karácsonyt kívánok minden "kertbarátnak"!

Kulcsar Eva
júl 11 : 07:09

Akkor hát hajrá! Előre a további szépségek alkotása felé!
Mindenkinek örömteli alkotómunkát kívánok!

Isti
júl 09 : 18:41
S MI köszönjük meg Évike áldásos munkáját,ami minket is
érdemben segített! eme igen hosszú időn át!

Kulcsar Eva
júl 06 : 14:54
Köszönöm szépen.

timetour
júl 04 : 17:28
a te érdemed is, Éva!

Kulcsar Eva
jún 10 : 11:44
Kilenc éves a BodóKert!
Minden kitartó Tagunknak szívbéli köszönet!

Isti
máj 05 : 11:37
Nagy szeretettel köszöntjük az édesanyákat, nagymamákat s reményeim szerint a dédiket is.-))) a kert nevében !

Kulcsar Eva
ápr 30 : 07:09
Köszönjük az üdvözletet,
értékeljük a jöttödet.

Isti
ápr 21 : 19:34
Örülök hogy jelentkeztél kedves Tyme!

timetour
ápr 18 : 21:57
üdvözlettel a Kertlakóknak!

Isti
ápr 01 : 12:55
Áldott ünnepeket a kert lakóinak és a kedves olvasóknak!

nagyapó
jan 24 : 20:12
A vadászrészhez: Legyetek szívesek, hogy az elbénáskodott első feltöltést töröljétek. Nem tudom, hogyan sikerült rosszul feltennem... Ebben amúgy nagyon ügyes vagyok...

Kulcsar Eva
dec 31 : 18:11

B Ú É K !!!

Isti
dec 31 : 11:11
Köszönjük a kedvességedet drága Évike! NEKED, a kertlakóknak s a kedves olvasóknak békés új évet!:)

Kulcsar Eva
dec 27 : 05:06
Jöjjön hát az Ó-év vége,
legyen köztünk öröm, s béke!

Isti
dec 22 : 18:53
Áldott Karácsonyt, békés új évet kívánok a kert lakóinak és a kedves olvasóinknak sok szeretettel Isti

Kulcsar Eva
dec 18 : 07:48
Köszönjük a jó szót, a tiszteletet. Kívánunk mi is testi-lelki erőt, Áldást, Békességet!

nagyapó
dec 17 : 20:59
Vagyok, avagy csak vagyogatok. Ha jobban leszek, újra aktívabb leszek. Addig is békés Adventet, és Áldott Karácsonyt kivánok!


Oldal létrehozási idő: 0.4906 másodperc, 0.4460 lekérdezési idő. Adatbázis lekérdezés: 86. Memória használat: 958,064b