BodóKert: Tartalom / Egészség tudomány és pszichológia / Kronobiológia
BodóKert
Ma 2021. április 13, kedd,
Ida napja van.
Holnap Tibor napja lesz.

Kronobiológia
- 2009 december 16 szerda
szerző: bigeszab Szerzők listája
kategória: Egészséges életmód > Egészség tudomány és pszichológia
Hozzászólás: 4
Megtekintés: 445... „Nem elegendő a megfelelő gyógyszert a megfelelő helyre eljuttatni, hanem az is szükséges, hogy ez megfelelő időben történjék”Mi a lehet ez a csodabogár? Kérdezheti méltán a nyájas olvasó.
A tudomány egyik fiatal ága (hajtása), és az élő szervezetek időszakod, ciklikus változásával foglalkozik, valamint ezeknek a nap és hold ritmusához való alkalmazkodásával.
Nevének magyarázata - Kronosz: az Idő istene a görög mitológiában és – a biológia annyi, mint élettan (gr. βίος, bios = élet, -λογία, -logia = tanulmány, innen Λογος, Logosz = az Ige)
Úgy tudják, hogy már a (nem a régi rómaiak most ebben az esetben!) régi kínaiak ismerték a szervek órarendjét. Azt tanították, hogy a szervezet az energiáját adott időpontban egy bizonyos szerv, vagy szervrendszer számára mozgósítja. Ha pedig ezt nem vesszük tekintetbe, abból komoly bajok származhatnak.
Közismert dolog, hogy az élőlények – úgy a növények, mint az állatok – életfolyamatai bizonyos ütem, ritmus szerint zajlanak. Ezt a biológia ritmust belső órának mondjuk. Minden élőlénynél, még az egysejtűeknél is fellelhető ez a folyamat. A szervezet órarendje bonyolult folyamatok eredője, melyek információit a gének hordozzák. Idetartozik az alvás ébrenlét ciklusa, de napi ritmus szerint változik a testhőmérséklet, a hormonok termelődése, a vérnyomás, a szívritmus, az emésztőnedvek termelése, és számos más funkció, sőt a szellemi-érzelmi állapot is. A kutatók megfigyelték, hogy minden természetes külső hatástól – napfény, hangok, légmozgás – elkülönítve a biológiai óra egy órás késéssel működik, azaz egy teljes napi aktivitáshoz 25 órára volt szüksége az önkéntes kísérleti alanyoknak. Ebből azt a következtetést vonták le, hogy a földi élet ritmusához elengedhetetlen a napfény. Ez pedig a szem recehártyájában levő érzékelőkön (fotoreceptor) keresztül jut az agy megfelelő területére. Ily módon a „központi irányítás” tudomást szerez a külvilág fényviszonyairól. A hormonok közül pedig a melatonin az, amelyik a napi ritmus szabályozását végzi. Termelését, az említett agyi központ, „góc” indítja el. Egyéb tényezőknek is fontos szerepe van a 24 órás ritmus fenntartásában, ilyenek a szociális tevékenységek, a munka, a pihenés, az étkezések időpontjai. Fontos megállapítás, hogy a betegségek is igazodnak ehhez a ritmushoz. A szakemberek megállapították, hogy gyógyító tevékenység hatásfoka nagymértékben javul, ha tekintetbe veszik a kronobiológia tényeit. „Nem elegendő a megfelelő gyógyszert a megfelelő helyre eljuttatni, hanem az is szükséges, hogy ez megfelelő időben történjék”
És most álljon itt egy órarend, egy kronobiológiai órarend:
6 óra – Ébred a szervezet. Még ha bóbiskolunk is, szervezetünk beindul, megkezdi a hormonok termelését. A vércukor, az aminosavak és a hormonok teljes kapacitásukkal működésbe lépnek. A napnak ebben a szakaszában kerüljük az alkoholt és a nikotint.
7 óra – Szívünk direktbe kapcsol. A nemi hormonok termelődés elkezdődik. Hibás döntés a reggelnek ebben a szakaszában sport tevékenységet folytatni, mivel a szív így is túlterhelt, s sport még nagyobb terhet ró rá. Ilyenkor fogyasszuk el a reggelinket, de előtte igyunk egy pohár vizet, az emésztést megkönnyítendő.
8 óra – Testünk „fűtőanyag” után sóvárog. Ez az a szerencsétlen óra, amikor a legtöbb szívinfarktus és agyi katasztrófa történik. Ez a legalkalmasabb idő a laboratóriumi vizsgálatok végzésére. Ha későbbre halasztjuk, a vizsgálati eredmények megváltozhatnak a napi stressz miatt.
9 óra – Ezen órában szervezetünk a legellenállóbb a fájdalommal és a félelemmel szemben. Az injekciók és más orvosi beavatkozások legalkalmasabb időszaka. Ilyenkor nem számíthatunk szövődményekre, és fokozott tűrőképességünk miatt, nő a gyógyulás sikere.
10 óra – A sikeres tanulás ideje. Ilyenkor a legjobb az agyunk befogadó képessége. Alkalmas óra határozatok hozatalára és a megoldásokat keresésére. Most van a testhőmérséklet csúcspontja, és most érdemes autónkkal útra kelni, mert figyelmünk és reflexeink is a maximumot nyújtják.
11 óra – Testünk ekkor égeti el a zsírokat. A gurmanok számára kedvező óra. Most kevéssel ebéd előtt csúcsformában van a szív és a vérkeringés szervei. Ne ilyenkor keressük fel kardiológusunkat, mert téves diagnózis fog felállítani.
12 óra – A nap felénél járunk. Nem ártana egy kis szundikálás. Szervezetünk a savak termelésére állt rá, agyunk ellenben nincs formában. Jó egy nyitott ablak elé állni, hogy több oxigénhez juthassunk. Gyomrunk az egyedüli tevékeny szervünk most. Felkészült befogadni a táplálékot, termeli a gyomornedveket.
13 óra – Csökken a figyelem, minden az emésztésre összpontosul. Ez az ebéd ideje, melyet egy kis lazítás kövessen. Ebéd után beindul az epe termelése, melynek célja a zsírok emésztése. Aki ezen a téren gondokkal küzd jobb, ha máris beveszi a gyógyszereit.
14 óra – Lecsökken az életerő, a testünk pihenést igényel.
15 óra – Agyunk újból beindul. Teljes lendülettel folytathatjuk tevékenységeinket. Figyelmünk és koncentráló képességünk a csúcson áll. Ha házimunkáinkat el akarjuk kezdeni, itt az ideje.
16 óra – A megélénkülő agyi tevékenységet az egész test újraéledése követi, minden funkciója működésre kész. Fizikai tevékenység végzésére alkalmas időszak. A légutak, a tüdő tágra nyitva, gyerünk ki a szabadba! Ebben az időszakban hatnak igazán a gyomorgyógyszerek.
17 óra – A kezeink égnek a vágytól, hogy tehessenek valamit. Az üzletemberek ebben az időben lesznek lehengerlők, alkotják meg főműveiket az alkotóművészek, ejtik csodálatba nézőiket a bűvészek. A sportolók is jól tudják, hogy ilyenkor a legjobbak az eredményeik úgy az edzéseken, mint versenyeik alkalmával.
18 óra – A művelődés, a kultúra órája. Az érzékszervek fokozottan kiélesedtek. Ízlelőbimbóink és szaglószervünk is most a legkifinomultabb. Testünk ellenben kissé fáradt, és érzékenyen reagál a fájdalomra, a bántalmakra.
19 óra – A szervezet most a legfogékonyabb a gyógyszerek hatására, és bőrünk ápolás után sóvárog, a kozmetikumok hasznosítása fokozott. De figyelem, csökken a vérnyomás!
20 óra – Javul a látásélesség. Most válasszuk ki a nekünk tetsző anyagokat és ruhaneműket. A nap utolsó étkezését ne halasszuk későbbre, mivel szervezetünk kezd takarékra állni. A májműködés fokozódása miatt a szeszesitalok jobban tolerálhatók.
21 óra – Csökken a testhőmérséklet és az alapanyagcsere. Az ételek feldolgozása nehezen megy, az elfogyasztott ennivaló emésztése lelassul, tökéletlenül megy végbe. Már csak a máj működése változatlan.
22 óra – A máj is „beáll a fal mellé”. Hanyagoljuk a dohányzást, mert a máj működésének szünetelése következtében a nikotin teljes egészében a keringésbe kerül.
23 óra – Kezdünk nyitott szemmel álmodni. A test lecsendesedik. A paraszimpatikus idegrendszer takarékra állítja a szívműködést, légzést, vérkeringést, csökkenti a vérnyomást, a testhőmérsékletet. A kortizon – a stressz-hormon – termelése leáll. Ha meg akarjuk őrizni bőrünk szépségét, ne halasszuk későbbre a lefekvést, mert ebben az órában kezdődik a hámsejtek regenerációja.
24 óra – A tevékeny időszak után szervezetünk működése alacsony szintre áll, és felkészül a másnapra, „elteszi magát holnapra”. Találjon ágyban ez az óra!
Éjszaka 2 és 4 óra között érzékein gátlás alá kerülnek. Ilyenkor történik a legtöbb katasztrófa, közlekedési baleset, hajótörés, légi katasztrófák, munkabalesetek. 3 és 5 között a legalacsonyabb a vérnyomás.
Reggel jegyezzük meg legkönnyebben a tanultakat, de ha azt akarjuk, hogy hosszabb ideig is megmaradjanak a memóriánkban, ismételjük el délután!

……………
Forrás: Patricia J. et all. (2003). Chronobiology. Sinauer Associates Inc
D.K. Hayes, Chronobiology: Its Role in Clinical Medicine, General Biology, and Agriculture, John Wiley & Sons1990
"Biorhythm experiment management plan", NASA, Ames Research Center. Moffett Field, 1983
„Kronobiológia, kronoterápia”, Erdélyi Gyopár 1996/2
klikk
/
Hozzászólás
Kronobiológia bodójános dec 17 : 08:35 Válasz erre
Hozzászólás: 4582

Érdekes közlemény, de nem ártana az olvasót figyelmeztetni enneg tendecia jellegére: pl.aki 3 műszakos munkarendeben dolgozik, a ő esetében fejetetejére áll minden, máshogy jelentkeznek a közleményedben pontos krónológiák elcsúsznak, de elcsúszhat más esetben is.Kronobiológia Solaris dec 17 : 09:22 Válasz erre
Hozzászólás: 241

Regisztrált: júl 02 : 22:03
A 20. órai látásélességgel nem vagyok kibékülve... valahogy akkor nekem éppen csökken:):)
Egyébként érdekes írás.

Ági

Kronobiológia bigeszab dec 17 : 14:02 Válasz erre
Hozzászólás: 1580

Regisztrált: júl 25 : 09:13
Nem csak a három műszakban, de egyáltalán a dolgozó kissebbség ki lett rekesztve ebből is!

bigeszab

Kronobiológia Juci dec 20 : 23:00 Válasz erre
Hozzászólás: 2217

Regisztrált: júl 21 : 10:52
Ez nagyon érdekes volt!

juciHozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz
Üdvözlet
Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]
[ ]

Online
Vendégek: 1
Tagok: 0

Tagok: 62
legújabb: ZsóFia

Chatbox
Üzenetek írásához regisztrált tagnak kell lenned - jelentkezz be, vagy regisztráljIsti
jan 06 : 19:52
Örömmel látlak kedves Évike

Kulcsar Eva
jan 06 : 16:27
"Most azért megmarad a hit, remény, szeretet, e három; ezek között pedig legnagyobb a szeretet. " (Pál Korinthusbeliekhez írt I. level e 13. rész)


Isti
dec 30 : 20:03
Egy nyugodtabb kiegyensúlyozottabb új évet kívánok MINDENKINEK Isti:)

Isti
dec 24 : 09:28
Áldott ünnepet kívánok társaimnak és a kedves Olvasóknak Isti:)

nagyapó
szept 01 : 18:59
"asszem, úgy tudjuk őrizni emlékét, ha írunk sokat még Ide, tartozunk neki ezzel!"

Igen! Írni, írni, és írni!:!

Kulcsar Eva
szept 01 : 13:23
Igazak a szavaid, timetour.

timetour
aug 31 : 22:37
asszem, úgy tudjuk őrizni emlékét, ha írunk sokat még Ide, tartozunk neki ezzel!

timetour
aug 31 : 22:12
sajnálom, rég jártam erre.
de emlékét őrizzék a kertlakók, szeretném!

Isti
máj 21 : 10:55
Drága János! Köszönünk mindent,Azt is hogy itt lehettünk eme csodás kertben ,ahol gond nélkül alkothattunk, é s álmodhattuk az álmainkat ! Te fogtad össze ezt a kis de értékes kis közösséget! Álmod szép álmokat Isten kebelén!

Kulcsar Eva
máj 20 : 17:30
Tisztelettel közlöm a kedves BodóKerti tagokkal, hogy Bodó János, a web oldal megálmodója és hűséges résztvevője 2020. február 21-én elhunyt. Őrizzük meg az emlékét hozzá illő diszkrécióval, és nagy-nagy szeretettel!

Isti
ápr 10 : 08:22
Csendes, DE szép húsvéti készülődést kívánok kedves társak és kedves olvasóink!
Isti

Isti
márc 08 : 15:34
Fájdalommal telt szívvel olvasom soraidat! kedves nagyapó !Istenben reménykedve kívánok neked mielőbbi felépülést! Isti

nagyapó
márc 07 : 22:44
Rég jártam itt, és máshol - igaz barátok között - is régen.
Nagy utat jártam...
Belgyógyászattó l - urológián át - onkológiáig.
Nagy és nehéz út.:)

Kulcsar Eva
jan 04 : 16:54
Szeretetben gazdag boldog új évet kívánok minden kedves Kerti Tagnak.

Isti
jan 01 : 14:16
Köszönjük kedves Szabolcs! és viszont kívánjuk! Isti

bigeszab
jan 01 : 09:29
BOLDOG ÚJÉVET, kedves kertlakók!!heart

Isti
dec 27 : 10:53
Kedves János! Nagyon boldog névnapot kívánok a társaim nevében is!

Isti
dec 25 : 10:29
Kedves kert-társak és kedves olvasóink! Áldott ünnepet kívánok és egy új és békés évet sok szeretettel Isti

Isti
jún 10 : 12:03
Nagyon köszönjük drága Évike!
S köszönjük szeretetteljes munkáját mifelénk! Miértünk!
Áldott ünnepet mindenkinek!

Kulcsar Eva
jún 09 : 13:44
Áldott Pünkösdöt kívánok , Kedves BodóKert-i tagjainknak, a ma TÍZ ÉVE megszületett irodalmi portálunkon!

Isti
máj 17 : 09:21
Megtisztelve érzem magamat hogy ehhez a kitartó és kedves csapathoz tartozhatom! Köszönjük az értesítést kedves Évike!

Kulcsar Eva
máj 16 : 08:25
Kedves BodóKerti Tagok! Megfogyva bár, és ki-ki a saját terheit cipelve vagyunk itt még néhányan. Most ezt a kis maroknyi csapatot egy közelgő évfordulóra hívom: 2019. június kilencedikén LESZ TÍZ ÉVES ! ez a kedves kis virtuális hely , ahol sok szépet megtapasztalhattunk !

Isti
ápr 19 : 14:42
Áldott ünnepet kívánok a kert lakóinak és a kedves olvasóinknak Isti

Isti
jan 28 : 18:57
Einsten hagyatékában találták meg Bolyai relativitáselméletét!

klikk

Ha így nem olvasható kiollózom magát a szöveget!!!!


Isti
jan 04 : 11:34
Szeretettel köszöntök MINDENKIT az 2019.-.es évben! Isti


Oldal létrehozási idő: 1.4468 másodperc, 1.3283 lekérdezési idő. Adatbázis lekérdezés: 65. Memória használat: 979,264b