BodóKert: Tartalom / Egészség tudomány és pszichológia / Elállított óra, elállított bioritmus
BodóKert
Ma 2021. április 12, hétfő,
Gyula napja van.
Holnap Ida napja lesz.


Elállított óra, elállított bioritmus
- 2010 március 19 péntek
szerző: bigeszab Szerzők listája
kategória: Egészséges életmód > Egészség tudomány és pszichológia
Hozzászólás: 3
Megtekintés: 332„Aludj jól és maradj egészséges” konferencia a Semmelweis Egyetemen az alvás világnapja alkalmából.


Sokszor bele sem gondolunk abba, milyen meghatározó és fontos életünkben az alvás, és mennyi gondot okoz hiánya, rossz minősége, legyen szó akár kisgyermekről, akár felnőttről vagy idősödő emberről. A jó minőségű, pihentető alvás hiánya testi és lelki betegségekhez vezet, és kedvezőtlenül befolyásolja a beteg életminőségét, sőt, mindettől környezete is szenvedhet. Okozhat munkaképesség csökkenést, de a közúti balesetek kockázatát is növeli.

Ma (2010. március 19.), az alvás világnapja alkalmából a Semmelweis Egyetemen működő Alváshálózat tudományos ülést szervezett, ahol a szakértők megvitatták az alvászavarok megelőzésének, felismerésének és kezelésének legfontosabb szempontjait, a legfrissebb hazai kutatási eredményeket és klinikai tapasztalatokat.
Nemcsak Magyarországon, de világszerte is népegészségügyi problémát jelentenek az alvásproblémák, hiszen a felnőtt lakosság ötven százaléka panaszkodik álmatlanság tüneteire, egytizedük pedig klinikailag is jelentős alvászavarban szenved. Sajnos az érintettek köre egyre szélesedik: kutatások bizonyítják, hogy már a gyermekek között sem ritka az alvászavarok előfordulása, mondta bevezetőjében dr. Novák Márta, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet egyetemi docense.
A világnap, amelyet 2007-ben indítottak Amerikában, a tavaszi óraállításhoz kapcsolódik, s idén március 19-én ünnepeljük „Aludj jól és maradj egészséges!"mottóval. Mint Novák Márta szavaiból kiderült, a tavaszi óraállítást követő egy héten át rendre növekvő tendenciát mutatnak a baleseti statisztikák, jelezve, hogy nem mindenki tud gyorsan alkalmazkodni a ritmusváltozáshoz.
A tudományos ülés előtt rendezett sajtótájékoztatón megszólaltak azok az orvosok, pszichiáterek, szakértők, akik a szakmai tanácskozáson előadást tartottak. Dr. Noszek László például az alvásproblémák egészségügyi hátterét vizsgálta: ha nem működnek megfelelően az alsó és felső légutak, néhány év után nagyon rossz minőségű alvást eredményeznek. Felhívta arra is a figyelmet, hogy indul az allergia szezon, ami a legszerényebb becslések szerint is két és fél millió embert érint hazánkban. Mivel az allergia a felső légutak elzáródását okozhatja, rossz alvást válthat ki. Ezért kezelni az allergiát, mert a betegség elhanyagolása alvásproblémákhoz vezethet. De ugyanígy alvási gondokat okoz az orrmandula gyulladása gyermekkorban, sőt, a szellemi fejlődés is visszaeshet. Nemcsak a fül-orr-gégész, de számos szakember együttműködése kell ahhoz, hogy megoldás szülessen egy beteg alvásproblémájára.
Nincs igazán mély merítésű statisztikai mutatója a szakmának a gyermekeket sújtó alvászavarokról, derült ki dr. Szabó Attila tájékoztatásából, ám a szűkebb körű vizsgálatok azt mutatják, hogy minden ötödik gyermek küzd valamilyen alvászavarral, és minden tizediknek olyan problémája van, ami később akár komolyabb betegségekhez vezethet. Ezek a rosszul alvó gyermekek az iskolában nagy valószínűséggel tanulási problémákkal fognak küszködni. Nem aluszékonyak, ahogy az ember gondolná, hanem éppen ellenkezőleg: hiperaktivitás jellemzi őket.
A legfiatalabbak után az idősekről beszélt Rajna Péter professzor, mondván, sokat szenvednek alvásgondjaik miatt, pedig éppen ez az az életkor, amikor nagy szüksége van a szervezetnek az alvás nyújtotta takarék üzemmódra. Sokan gondolják, hogy az idős embereknek kevesebb alvásra van szükségük, illetve hogy az is rendben van, ha többet alszanak az átlagosnál. Ez tévhit: az alvás pihentető, regeneráló funkciója az egészséges öregedés egyik alapvető feltétele. A 65 éven felüli korosztályban minden harmadik ember rossz alvónak tartja magát, és negyven százalékuk altatót szed.
Dr. Purebl György szerint az alvászavarokat kiválthatja a biológiai ritmus megzavarása, a nem alvásbarát életmód (éjszakázás), a stressz, a fény hiánya (egész nap zárt helyen tartózkodás) és a fényszennyezés (a mesterséges világítás) is. A napi bioritmus fontos tényező, felborulása 2-es típusú cukorbetegséghez és depresszióhoz vezethet.
A háziorvos meghatározó szerepére mutatott rá dr. Torzsa Péter, aki úgy vélte: a családorvosnak kell tudnia, hogy mely szakmákat kell bevonnia betege gyógyításába, hová lehet elküldeni (alváslabor) páciensét. De sajnos már magával a felismeréssel is gondok adódnak: egy-egy átlagos létszámú praxisban körülbelül 75 alvási problémával küszködő beteg lehet, ám kétharmaduk baját a felismerés hiánya miatt nem is kezelik.
Az alvásgyógyítás egy viszonylag új, mindenképpen multidiszciplináris tudományág. Az alvási problémák egyik formája a már említett inszomnia, a másik az alvásfüggő légzészavar (hangos horkolással járó légzésszünetek, úgynevezett apnoe-k). Ebben az esetben megugrik a vérnyomás, nő a stroke és infarktus kockázata, rontja a cukor-anyagcserét, de okozhat depressziós tüneteket, memória és koncentrációs zavarokat, szexuális zavarokat is – tehát jelentős egészségi rizikófaktornak számít. A horkolás mellett fő tünete a nappali álmosság. Az alvási apnoe a felnőtt lakosság 4-10 százalékát érintheti, idősebb korban gyakorisága még magasabb.
A gyógyításban az utolsó eszköz, és lényegében az orvos „tehetetlenségét" mutatja az altatók felírása, jegyezte meg Rajna professzor, majd Noszek László hozzátette: megdöbbentő, hogy mennyi altató fogy hazánkban is ahhoz képest, hogy az alvásprobléma kezelésében a tabletta az utolsó eszköz. A betegekben tudatosítani kellene, hogy az altató egy átmeneti segítség, de valójában a problémát nem oldja meg. (2010-03-19 16:41 Forrás: Weborvos - Sándor Judit)
Az alvászavar civilizációs betegség, mely összetett biológiai és pszichés károsodást képes előidézni - mondta Terray-Horváth Attila. A pszichológus, alvásdiagnoszta szerint ezt ma már biztosan tudja az orvostudomány, és bár az alvás az emberi szervezet működésének legfontosabb fizikai és pszichés regenerálódási folyamatai közé tartozik, funkciójának részleteivel még nincsenek tisztában a szakemberek. A Honvédkórház Alvásdiagnosztikai és Terápiás Központjának szakembere szerint ebben a kórban Amerika lakosságának majdnem 40 százaléka szenved.
Európából nincsenek összesített adatok, mint ahogyan Magyarország is csupán becslésekre tud hagyatkozni. Eszerint nálunk minden ezer felnőtt lakosból kétszáz-háromszázan az alvászavar valamilyen formájával rendszeresen küzdenek. (Az egészségügyi szaktárca a felnőtt lakosság 34-35 százalékát sorolja a különféle inszomniás betegségekre panaszkodók csoportjaiba.) Ezeknek a folyamatoknak az ismeretében Európának arra kell felkészülnie, hogy néhány éven belül az egészségügyben és a gazdasági életben euró milliárdos károkat okoz majd az inszomnia - mondta a szakember.
A kormányok ennek ellenére lassan ébrednek. Igaz, országonként más és más az alváskutatás érdekében kifejtett erőfeszítések tempója. Ausztriának például 42 alváslaborja van, Magyarországon viszont mindössze négy alváscentrum működik - Budapesten, Debrecenben, Pécsett és Szegeden - és több alváslaboratórium, mint például a törökbálinti, a mosonmagyaróvári, a kecskeméti és a szombathelyi, ám ezek között csak nyolc olyan intézmény van, ahol a vizsgálatért nem kell fizetnie a páciensnek. Ennél jóval több intézményre lenne igény, hiszen hatalmas várólisták vannak. A társadalombiztosítás azonban csak korlátozottan támogatja az alvászavar-vizsgálatokat. Igaz, ahhoz képest, hogy az Európai Unióban átlagosan ezer euróba kerül egy alvásvizsgálat, nálunk és a németeknél mindössze 44 eurót kell fizetni érte, ami persze átszámítva így is meghaladja a 10 ezer forintot.
Mivel fiatal tudományterületről van szó, a szakemberhiány is hátráltatja a kutatást, és ezáltal a gyógyítást. Jelenleg leggyakrabban az altató/nyugtató gyógyszerkészítményekhez nyúlnak a betegek és az orvosok, holott a páciens alapbetegségének felismerésével és gyógyításával sok esetben az alvászavar is megszüntethető lenne.
Az alváskutató Nóvák Márta e témával foglalkozó doktori értekezésére hívta fel a figyelmet; a Magatartástudományi Intézet szakembere szerint ugyanis a vizsgálatokból kiderült: az átlagos napi nyolc óra alváshoz képest 3-4 órás eltérés az egészséges felnőtteknél is növeli a halálozási esélyt. A hét óra alvásnak a legkisebb a halálozási rizikója. Az értekezés utal egy mellbevágó adatra: az inszomnia miatt igénybe vett egészségügyi szolgáltatások mértékét évente csaknem 12 milliárd dollárra becsülik Európában, de az Egyesült Államokban ilyen célra már 1995-ben mintegy 14 milliárd dollárt költöttek.
A szakember a leggyakrabban előforduló alvásbetegségnek nevezte az alvás során előforduló, hangos, egyenlőtlen horkolással jellemezhető légzészavart, amelyben a lakosság 5-6 százaléka szenved. A légzészavarban szenvedő ember életminőségét jelentősen rontja az emiatt fellépő krónikus kialvatlanság, ráadásul a betegség hatással van a vérnyomásra és a cukorbaj kialakulására is. Terray-Horváth az alvajárast is alvásbetegségnek tartja. A ritkán előforduló kór gyógyíthatatlan, gyógyszerrel is csak tünetileg lehet kezelni. Magyarázatát éppúgy nem ismeri az orvoslás, mint az alvás szerepének mélyrétegeit. A hiányosságok ellenére a hazai alváskutatásnak nincs szégyellni valója. Ezt jelzi, hogy az Európai Unió Magyarországon rendezi meg a napokban az alvászavarokkal foglalkozó laboratóriumok vezetőinek szakmai továbbképzését. Ez vélhetően lendületet ad majd az itthoni, illetve az Európai országokban folytatott alvás- és az alvással szorosan összefüggő álomkutatásnak. (2009-12-07 08:52 Forrás: Népszava)
Álmatlanságról akkor beszélünk, ha az alvás nem felel meg alapvető funkciójának, folyamata megzavart, tartama megrövidült, a tünetek legalább egy hónapig fennállnak és rendszeresen, heti négy-öt alkalommal ismétlődnek – mondta dr. Várszegi Mária, a szegedi alvásdiagnosztikai és terápiás központ vezetője. A tünetekhez tartozik, hogy aki alvászavarral küzd, annak másnap romlik a teljesítménye, koncentrációképessége.
A szakember szerint az alvás alapvető élettani folyamat, sok tényező befolyásolhatja és éppoly sok tényező meg is zavarhatja. Érdemes azonban ügyelni a jelekre, az alvászavar ugyanis más betegségek előjele is lehet. Védőoltás nincs ellene, de a szakember szerint életmódváltással sok esetben elkerülhető, hogy kialakuljon az alvászavar.
- Nem szabad elfelejtenünk, hogy nem gépek, hanem emberek vagyunk, ezért figyelnünk kell magunkra és igyekeznünk kell harmonikusan élnünk — vallja a szakember. Az alváshiány hosszú távon árt az egészségnek, és felmérések szerint több betegség, így a szívroham kockázata is megnő. Az alvászavar kezeléshez nem elég az altató, mindenképpen szakemberhez kell fordulni. (2010-03-05 08:22 Forrás: Békés Megyei Hírlap)


Hozzászólás
Elállított óra, elállított bioritmus Juci márc 19 : 20:01 Válasz erre
Hozzászólás: 2217

Regisztrált: júl 21 : 10:52
Köszönöm, hogy olvashattam. Szerintem sokan vagyunk érdekeltek e témában.

juci

Elállított óra, elállított bioritmus bigeszab márc 19 : 20:22 Válasz erre
Hozzászólás: 1580

Regisztrált: júl 25 : 09:13
Nagyon fontos szemelőt tartani, hogy az alvás az emberi szervezet működésének legfontosabb fizikai és pszichés regenerálódási folyamata.

bigeszab

Elállított óra, elállított bioritmus Kulcsar Eva márc 23 : 20:01 Válasz erre
Hozzászólás: 3808

"Ausztriának például 42 alváslaborja van, Magyarországon viszont mindössze négy alváscentrum működik -"
....
"Ennél jóval több intézményre lenne igény, hiszen hatalmas várólisták vannak. A társadalombiztosítás azonban csak korlátozottan támogatja az alvászavar-vizsgálatokat. "
"Nem szabad elfelejtenünk,...figyelnünk kell magunkra"

KÖSZÖNJÜK EZT A NAGYON IS HELYÉN VALÓ FIGYELMEZTETÉST!


Kulcsár Éva

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz
Üdvözlet
Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]
[ ]

Online
Vendégek: 2
Tagok: 0

Tagok: 62
legújabb: ZsóFia

Chatbox
Üzenetek írásához regisztrált tagnak kell lenned - jelentkezz be, vagy regisztráljIsti
jan 06 : 19:52
Örömmel látlak kedves Évike

Kulcsar Eva
jan 06 : 16:27
"Most azért megmarad a hit, remény, szeretet, e három; ezek között pedig legnagyobb a szeretet. " (Pál Korinthusbeliekhez írt I. level e 13. rész)


Isti
dec 30 : 20:03
Egy nyugodtabb kiegyensúlyozottabb új évet kívánok MINDENKINEK Isti:)

Isti
dec 24 : 09:28
Áldott ünnepet kívánok társaimnak és a kedves Olvasóknak Isti:)

nagyapó
szept 01 : 18:59
"asszem, úgy tudjuk őrizni emlékét, ha írunk sokat még Ide, tartozunk neki ezzel!"

Igen! Írni, írni, és írni!:!

Kulcsar Eva
szept 01 : 13:23
Igazak a szavaid, timetour.

timetour
aug 31 : 22:37
asszem, úgy tudjuk őrizni emlékét, ha írunk sokat még Ide, tartozunk neki ezzel!

timetour
aug 31 : 22:12
sajnálom, rég jártam erre.
de emlékét őrizzék a kertlakók, szeretném!

Isti
máj 21 : 10:55
Drága János! Köszönünk mindent,Azt is hogy itt lehettünk eme csodás kertben ,ahol gond nélkül alkothattunk, é s álmodhattuk az álmainkat ! Te fogtad össze ezt a kis de értékes kis közösséget! Álmod szép álmokat Isten kebelén!

Kulcsar Eva
máj 20 : 17:30
Tisztelettel közlöm a kedves BodóKerti tagokkal, hogy Bodó János, a web oldal megálmodója és hűséges résztvevője 2020. február 21-én elhunyt. Őrizzük meg az emlékét hozzá illő diszkrécióval, és nagy-nagy szeretettel!

Isti
ápr 10 : 08:22
Csendes, DE szép húsvéti készülődést kívánok kedves társak és kedves olvasóink!
Isti

Isti
márc 08 : 15:34
Fájdalommal telt szívvel olvasom soraidat! kedves nagyapó !Istenben reménykedve kívánok neked mielőbbi felépülést! Isti

nagyapó
márc 07 : 22:44
Rég jártam itt, és máshol - igaz barátok között - is régen.
Nagy utat jártam...
Belgyógyászattó l - urológián át - onkológiáig.
Nagy és nehéz út.:)

Kulcsar Eva
jan 04 : 16:54
Szeretetben gazdag boldog új évet kívánok minden kedves Kerti Tagnak.

Isti
jan 01 : 14:16
Köszönjük kedves Szabolcs! és viszont kívánjuk! Isti

bigeszab
jan 01 : 09:29
BOLDOG ÚJÉVET, kedves kertlakók!!heart

Isti
dec 27 : 10:53
Kedves János! Nagyon boldog névnapot kívánok a társaim nevében is!

Isti
dec 25 : 10:29
Kedves kert-társak és kedves olvasóink! Áldott ünnepet kívánok és egy új és békés évet sok szeretettel Isti

Isti
jún 10 : 12:03
Nagyon köszönjük drága Évike!
S köszönjük szeretetteljes munkáját mifelénk! Miértünk!
Áldott ünnepet mindenkinek!

Kulcsar Eva
jún 09 : 13:44
Áldott Pünkösdöt kívánok , Kedves BodóKert-i tagjainknak, a ma TÍZ ÉVE megszületett irodalmi portálunkon!

Isti
máj 17 : 09:21
Megtisztelve érzem magamat hogy ehhez a kitartó és kedves csapathoz tartozhatom! Köszönjük az értesítést kedves Évike!

Kulcsar Eva
máj 16 : 08:25
Kedves BodóKerti Tagok! Megfogyva bár, és ki-ki a saját terheit cipelve vagyunk itt még néhányan. Most ezt a kis maroknyi csapatot egy közelgő évfordulóra hívom: 2019. június kilencedikén LESZ TÍZ ÉVES ! ez a kedves kis virtuális hely , ahol sok szépet megtapasztalhattunk !

Isti
ápr 19 : 14:42
Áldott ünnepet kívánok a kert lakóinak és a kedves olvasóinknak Isti

Isti
jan 28 : 18:57
Einsten hagyatékában találták meg Bolyai relativitáselméletét!

klikk

Ha így nem olvasható kiollózom magát a szöveget!!!!


Isti
jan 04 : 11:34
Szeretettel köszöntök MINDENKIT az 2019.-.es évben! Isti


Oldal létrehozási idő: 1.5248 másodperc, 1.4511 lekérdezési idő. Adatbázis lekérdezés: 64. Memória használat: 999,760b