BodóKert: Tartalom / Tallózó / A mentők első rohamkocsija
BodóKert
Ma 2021. szeptember 21, kedd,
Máté napja van.
Holnap Móric napja lesz.


A mentők első rohamkocsija
- 2010 március 28 vasárnap
szerző: bigeszab Szerzők listája
kategória: Tallózó
Hozzászólás: 2
Megtekintés: 571A jármű nem csak hazánk, hanem Európa, sőt a világ első rohamkocsija is volt


1954. március 29-én állt szolgálatba a mentők első rohamkocsija Magyarországon.
A jármű nem csak hazánk, hanem Európa, sőt a világ első rohamkocsija is volt. Az esemény évfordulója alkalmából ma nagyszabású, látványos rendezvényt szervez az Országos Mentőszolgálat Pécsett, Európa kulturális fővárosában. A rendezvény keretében olyan, különleges mentési bemutatót tekinthetnek meg az érdeklődök, ahol egy közlekedési baleset ellátását először az 50-es, majd a 80-as évek színvonalán (korabeli ruhák, mentőautók stb.), végül pedig a jelenkor tudásával (pl. mentőmotor, mentőhelikopter, stb.) hajtják végre.
A mentési bemutató egy egész napos, nyilvános programba illeszkedik, melyben egyebek mellett tudományos ülés és mentőautó felvonulás is szerepet kap.
A második világháború után nem sokkal, 1948-ban alakult meg Magyarország legnagyobb egészségügyi intézménye, az Országos Mentőszolgálat. A jelenlegi statisztikák szerint ma 213 db mentőállomásán 1238 db mentőjárművel, melyből közel 1000 db a futó mentő-gépkocsi - és 7684 dolgozójával látja el mentési és betegszállítási feladatát az ország egész területén.
Ez a teljesítmény évente közel három millió beteg ellátását és kórházba történő szállítását jelenti, mely alatt a Mentőszolgálat homogén járműparkja 62 millió menetkilométert tesz meg.
Az alakulás évében a mentők csupán 77 db mentőállomással, 359 dolgozóval és 132 db mentő-gépkocsival rendelkeztek.[2] A járműpark heterogén, világháborús ostromot túlélt roncsokból, adományokból verbuvált gépkocsikkal indult. A nehézségeket tovább fokozta a 19-féle gépkocsitípussal tarkított járműállomány alkatrészhiánya és bonyolult szervízelése.
Az azonnali fejlesztésre szoruló Mentőszolgálatnak - a kor gazdasági nehézségeit ismerve - esélye sem volt, hogy járműállományát korszerűsítse. A nehézségek ellenére a mentők már az alakulás évében 95.334 mentőfeladatot láttak el és ezalatt 2.540.000 km-t teljesítettek Magyarország útjain.
Az alakuló járműpark legelterjedtebb és a korabeli lehetőségekhez mérhető legkorszerűbb típusainak egyike volt a Fiat 1100-as típusa. E típus darabszámát növelte az Országos Mentőszolgálat szilveszteri gyűjtőakciója, melynek eredményeként 1949 tavaszán a mentők 12 új darabot tudtak vásárolni.
1954. március 29-én az Országos Mentőszolgálat történelmet írt, a világon elsőként megszervezte és elindította a rohamkocsi-szolgálatot, közkeletű nevén a ROKO-t. Az akkor még egyedülálló szolgálati ág elindítását a kor követelményei tették szükségessé.
Az első kísérleti rohamkocsi – Orovecz főigazgató találó megfogalmazásában, a „helyszínre kivitt kórház ambulancia, kutatómunkahely, s egyben kiképző, továbbképző iskola” - 1954. március 29-én kezdte meg működését a budapesti Markó utcai Központi Mentőállomáson. Orovecz Béla, majd Bencze Béla főigazgatók támogatásának köszönhetően a rohamkocsi-szolgálatnak a Központi Mentőállomást követően Miskolcon, Pécsett, majd a Budai Mentőállomáson, a Tatabányai, Kaposvári és Debreceni Mentőállomásokon, később az OMSZ összes megyeszékhelyi központjaiban országos hálózata alakult. A fővárosban és a vidéki központokban működő rohamkocsik 1970-ben egy új szolgálati ágba, a rohamkocsi-szolgálatba álltak össze. A rohamkocsi-program 1983-ban fejeződött be, amikorra az OMSZ összes mentőszervezetének megyei székhelyi és kiemelt mentőállomásán működött rohamkocsi.
Hamar megszokottá vált, hogy kórházi osztályok a Mentőszolgálatot hívták segítségül betegeik ellátásához az akkor még speciális, a kórházi gyakorlatban még alig alkalmazott vagy éppen ismeretlen gyógyeljárások alkalmazásához. A különleges eljárások közé tartozott akkoriban a centrális vénabiztosítás, a pacemaker terápia és a defibrillálás. Tury Peregrin kandidátus megállapítása jellemzi legjobban a fejlődést: „A hatvanas évek második felében a mentőkórház és a rohamkocsi már képesek voltak megbízhatóan lélegeztetni a beteget, diagnosztizálni a keringésmegállás mechanizmusát (EKG) és megszüntetni a kamrafibrillatiot (defibrillator).”
A rohamkocsikon megvalósuló gyógyeljárások a „kórház kinyújtott karjaként” kerültek az utcára. Ennek köszönhetően a kórházi kutatás már a hatvanas évek közepén élen járt a helyszíni reanimáció, a helyszíni anaesthesia, a tartós vénabiztosítás, később a helyszíni pacemaker és egyéb elektrotherápiák kidolgozásában, elterjesztésében, begyakoroltatásában. Igen korán alkalmaztuk a helyszínen a légzési és keringési újraélesztés különböző színtű eljárásait.[2] A shock, az infarctus, a ritmuszavarok, a agyi katasztrófák, a fájdalomcsillapítás és a lélegeztetés a rohamkocsi gyakorlatában lassan a napi tevékenység részét képezték. Az OMSZ fennállásának második évtizedére az ország összes rohamkocsija pacemakerrel, defibrillátorral, respirátorral, a speciális beavatkozásokhoz is alkalmazott gyógyszer-együttessel, sebészeti felszereléssel, csecsemők ellátásához szükséges eszközökkel, centrális vénabiztosításhoz szükséges felszereléssel rendelkezett.
Az 1954. március 29-én indított rohamkocsi-szolgálat első típusai a keletnémet IFA Phänomen, IFA Garant, az amerikai International, majd 1957-ben a Nemzetközi Vöröskereszt adományaként érkezett 2 db amerikai Dodge Job Rated és Opel Blitz gépkocsikkal sikerült modernizálni a roham járműparkot, melyek a Mentőszolgálat országszerte csodált darabjai lettek.

Forrás:
- Weborvos
- Jubileumi emlékkönyv a szervezett magyar mentés centenáriumán. Budapest, 1987,
- Debrődi Gábor (KRESZ Géza Mentőmúzeum)Hozzászólás
A mentők első rohamkocsija Kulcsar Eva márc 28 : 19:22 Válasz erre
Hozzászólás: 3835


Mindenkori tisztelet azoknak az embereknek, akik arra esküdtek fel, hogy mások egészségéért munkálkodnak,
és esküjükhöz méltók is maradnak, bármelyik területen.
Köszönet azoknak is, akik a technikai feltételek biztosításában adtak kiemelkedően sokat, és jelentőset.


Kulcsár ÉvaA mentők első rohamkocsija Juci márc 29 : 15:50 Válasz erre
Hozzászólás: 2217

Regisztrált: júl 21 : 10:52
Köszönöm Szabolcs, hogy új ismeretekre tehettem szert általad. Nem tudtam azt sem, hogy a világ első roham kocsija tőlünk ered. Ha Pécsett lennék, elmennék erre a jeles napra!

juciHozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz
Üdvözlet
Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]
[ ]

Online
Vendégek: 2
Tagok: 0

Tagok: 62
legújabb: ZsóFia

Chatbox
Üzenetek írásához regisztrált tagnak kell lenned - jelentkezz be, vagy regisztráljIsti
aug 05 : 09:46
Egy verset tettem fel és a gép többszörösen másolta(( törölni meg nem tudom,(((( vagy be tudok jönni az oldalra, vagy nem(((

Kulcsar Eva
aug 03 : 19:44
Remélem, be tudtok jelentkezni, bár kissé szokatlan jelenség fogad. Ha gondok lesznek, akkor a főadminisztrátor segítségét kérjük.

Kulcsar Eva
aug 03 : 19:43
Remélem, be tudtok jelentkezni, bár kissé szokatlan jelenség fogad. Ha gondok lesznek, akkor a főadminisztrátor segítségét kérjük.

Kulcsar Eva
jún 23 : 09:36

Isti
jún 22 : 17:24
Köszönjük a lehetőséget Jánosnak, hogy mi is kb 10 éve itt írhatunk, alkothatunk! az Ő kertjében! Isti

Kulcsar Eva
jún 12 : 10:16
A "BodóKert" létrehozásának időpontja: 2009 jún 09 volt. Immár, TIZENKÉT ÉVE! Tisztelet, köszönet és szeretettel teli emlékezet BODÓ JÁNOS-nak érte.

Isti
jan 06 : 19:52
Örömmel látlak kedves Évike

Kulcsar Eva
jan 06 : 16:27
"Most azért megmarad a hit, remény, szeretet, e három; ezek között pedig legnagyobb a szeretet. " (Pál Korinthusbeliekhez írt I. level e 13. rész)


Isti
dec 30 : 20:03
Egy nyugodtabb kiegyensúlyozottabb új évet kívánok MINDENKINEK Isti:)

Isti
dec 24 : 09:28
Áldott ünnepet kívánok társaimnak és a kedves Olvasóknak Isti:)

nagyapó
szept 01 : 18:59
"asszem, úgy tudjuk őrizni emlékét, ha írunk sokat még Ide, tartozunk neki ezzel!"

Igen! Írni, írni, és írni!:!

Kulcsar Eva
szept 01 : 13:23
Igazak a szavaid, timetour.

timetour
aug 31 : 22:37
asszem, úgy tudjuk őrizni emlékét, ha írunk sokat még Ide, tartozunk neki ezzel!

timetour
aug 31 : 22:12
sajnálom, rég jártam erre.
de emlékét őrizzék a kertlakók, szeretném!

Isti
máj 21 : 10:55
Drága János! Köszönünk mindent,Azt is hogy itt lehettünk eme csodás kertben ,ahol gond nélkül alkothattunk, é s álmodhattuk az álmainkat ! Te fogtad össze ezt a kis de értékes kis közösséget! Álmod szép álmokat Isten kebelén!

Kulcsar Eva
máj 20 : 17:30
Tisztelettel közlöm a kedves BodóKerti tagokkal, hogy Bodó János, a web oldal megálmodója és hűséges résztvevője 2020. február 21-én elhunyt. Őrizzük meg az emlékét hozzá illő diszkrécióval, és nagy-nagy szeretettel!

Isti
ápr 10 : 08:22
Csendes, DE szép húsvéti készülődést kívánok kedves társak és kedves olvasóink!
Isti

Isti
márc 08 : 15:34
Fájdalommal telt szívvel olvasom soraidat! kedves nagyapó !Istenben reménykedve kívánok neked mielőbbi felépülést! Isti

nagyapó
márc 07 : 22:44
Rég jártam itt, és máshol - igaz barátok között - is régen.
Nagy utat jártam...
Belgyógyászattó l - urológián át - onkológiáig.
Nagy és nehéz út.:)

Kulcsar Eva
jan 04 : 16:54
Szeretetben gazdag boldog új évet kívánok minden kedves Kerti Tagnak.

Isti
jan 01 : 14:16
Köszönjük kedves Szabolcs! és viszont kívánjuk! Isti

bigeszab
jan 01 : 09:29
BOLDOG ÚJÉVET, kedves kertlakók!!heart

Isti
dec 27 : 10:53
Kedves János! Nagyon boldog névnapot kívánok a társaim nevében is!

Isti
dec 25 : 10:29
Kedves kert-társak és kedves olvasóink! Áldott ünnepet kívánok és egy új és békés évet sok szeretettel Isti

Isti
jún 10 : 12:03
Nagyon köszönjük drága Évike!
S köszönjük szeretetteljes munkáját mifelénk! Miértünk!
Áldott ünnepet mindenkinek!


Oldal létrehozási idő: 0.3139 másodperc, 0.2466 lekérdezési idő. Adatbázis lekérdezés: 47. Memória használat: 969,984b