BodóKert: Tartalom / Könyvtár / IKERLÉT 8. Ikrek és szülők
BodóKert
Ma 2023. március 30, csütörtök,
Zalán napja van.
Holnap Árpád napja lesz.


IKERLÉT 8. Ikrek és szülők
Szociógráfikus kisregény
- 2010 március 29 hétfő
szerző: bodójános Szerzők listája
kategória: Könyvtár
Hozzászólás: 2
Megtekintés: 425

IKERLÉT 8. Ikrek és szülők2. vátozat

Elvi szinten, bár a gyakorlatban aligha, felvetődhet a kérdés: vajon egyformán szeretik-e az ikreket a szüleik és az ikrek egyformán szeretik-e a szüleiket?A mi esetünkben már eleve erőltetett a kérdés, mert soha nem éreztem,hogy engem vagy a testvéremet megkülönböztetés ért volna e tekintetben, és bár kétségtelen, hogy mindkettőnket bensőségesebb viszony fűzött anyánkhoz, az apai szerep mindkettőnknél szinte hajszálra azonos módon mutatkozott meg. Főleg kisgyerekkorban jött ez ki markánsan: apánk nem sokat foglalkozott a gyermeki lélekkel: inkább a kitartást, az erőt, a tipikus apai szerepmintákat sugározta és ezt követelte meg tőlünk is. Ebből adódóan egy hajszálnyira távolságtartóbb volt, mint anyánk: aki, aki viszont teljes szívvel szeretett mindkettőnket: a féltés, az aggódás erős szerepminták voltak nála, de azt mondhatom, nagyon szerencsés adagolásban: éppen annyi volt a szeretet,amennyi jólesett-nem csordult túl a pohár, és az indokolatlan tutujgatásnak még a látszatát is sikerült elkerülnie. Jól látszott ez a fenyítéseknél: ha rossz fát tettünk a tűzre, mindketten azonos adagot kaptunk a fakanálból, de ha nem volt olyan rossz az a fa, nem csinált belőle ügyet anyánk:elég volt a szóbeli dorgálás, és értetünk a szóból. Azt hiszem, anyánk kellő önállóságra tanított bennünket. Pl. elmagyarázta, hogy mért nem szabad a patak mélyebb részeibe menni és ez elég volt a kíváncsiság legyőzésére bennünk. Nem tüzeltük egymást a tiltott dolgok elkövetésére, mint az fiúgyerekeknél szokás: nem volt öcs és báty- mind a ketten azonos erőt képviseltünk szellemiekben és fizikailag: így, ami lehetetlen volt egyikünknek, azt meg sem próbálta a másik. Ilyen próbák voltak a fára mászás, a fészekrablás, a tyúkok kergetése,a kutyákkal való ismerkedés. Ez utóbbinál megmutatkozott az én félénkebb magatartásom: én általában óvatosabb voltam az idegen kutyákkal, mint a tesóm. Ő jobban merte hergelni a kutyákat, és nagy ívben, messzire elkerültem a csahosokat.
Amikor nagyobbak voltunk már, először apánkkal tanultuk a munkákat, főleg a nehezebb fizikai munkákat: ö tanított meg, hogyan kell a vagonrakásnál helyesen eljárni:. az ajtó leemelésétől az űrszelvény kialakításáig. Ez utóbbi nagyon lényeges volt, mert , ha nem volt megfelelően kialakítva, gondot okozott volna az üres kocsi elvontatása, és ez olyan kalamajkákat idézett volna elő, hogy biztosan nem hívtak volna máskor vagont rakni. De mindenféle nehezebb munkát megmutatott nekünk, így bátran mertünk zsákolni:látta rajtunk, mit bírunk és ezzel el volt intézve a dolog. A többi csak akarat kérdése volt, s ebből nem volt bennünk hiány:amit nagyon akartunk, azt megcsináltuk, ha esett, ha fújt. Ezt a kitartást is apánk nevelte belénk, szerencsésen keverve a kitartásra nevelést a túlhajszoltsággal. Amikor már látszott, hogy nem bírtuk, pihenőre parancsolt bennünket. Amikor látható volt a pihenő hatása, akkor ismét a munka felé irányított bennünket. Mert azt is megtanította nekünk: amibe belefogtunk, azt tisztességgel el kell végezni. A munka tisztességes elvégzése pedig, adott esetben komoly erőfeszítést, kitartást igényel.
Ezt a tanulás tekintetében is szem előtt tartottam mindig: már említettem, hogy összességében nem voltak nehézségeim az egyetemi tanulmányaim során, de azért voltak nehéz falatok is: ezt kár lenne tagadni. De addig soha nem nyugodtam, míg ezeket, a nehezebb feladatokat is jól meg nem rágtam, mert biztosra akartam menni. Én nem ismertem a lutri fogalmát a vizsgáim során: mindent megtanultam, amit kellett, nem érhetett kellemetlen meglepetés. De az előfordult, hogy valami a kedvenceim közé tartozott: akkor a vizsgáztatónak úgy kellett lelőnie, annyira nyomtam a sódert.
De, visszakanyarodva az előzőekben tárgyaltakhoz: normál esetben azt hiszem nincs nagyobb különbség a normál gyerek-szülő kapcsolatban, az ikrek épp olyan gyerekei a szülőnek, mint más esetben. A szélsőségek itt is előfordulhatnak, de ez nem az ikerség következményei, hanem az egyébként is meglévő személyiségbeli különbözőségből adódnak. S mint minden szélsőség, ez estben is tud nagyon szomorú, sőt fájdalmas is lenni a gyermek-szülő kapcsolat abnormális szintje, a kívánatostól való eltérése. Most, hogy már nekem is vannak gyermekeim, már tudom: akadémikus kérdés volt az előbbiek tárgyalása, taglalása, de mivel szóba kerülhet ez a kérdés is, talán nem volt felesleges kitérni erre sem.Hozzászólás
IKERLÉT 8. Ikrek és szülők Kulcsar Eva márc 29 : 18:04 Válasz erre
Hozzászólás: 3894


Érdekes, szimpatikus , és nagyon kedves, ahogyan a gyermekkorotokról és a szüleitekkel való kapcsolatotokról beszélsz nekünk, teljes közvetlenséggel.
Jelenünkben kiváltképp szükséges, hogy a családias, család- centrikus példákból minél többet kaphassunk.
Köszönjük, hogy ebben is jeleskedhet a BodóKert,
a Te jóvoltodból, KEDVES JÁNOSUNK!


Kulcsár ÉvaIKERLÉT 8. Ikrek és szülők bodójános márc 30 : 08:07 Válasz erre
Hozzászólás: 4582

Köszönöm kedves szavaidat Vicuskám!

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz
Üdvözlet
Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]
[ ]

Online
Vendégek: 2
Tagok: 0

Tagok: 62
legújabb: ZsóFia

Chatbox
Üzenetek írásához regisztrált tagnak kell lenned - jelentkezz be, vagy regisztráljKulcsar Eva
dec 27 : 17:42
Áldott, békés és boldog
ünnepi időszakot kívánok
a megcsappant létszámú "Kertünk hűséges Lakóinak"

Kulcsar Eva
dec 29 : 04:35
Múló évünk immár búcsút integet, az eljövendő hozzon jó egészséget, békét és szeretetet!

Isti
dec 25 : 18:52
Áldott ünnepeket és egy békés új évet kívánok mindenkinek .Isti

Isti
aug 05 : 09:46
Egy verset tettem fel és a gép többszörösen másolta(( törölni meg nem tudom,(((( vagy be tudok jönni az oldalra, vagy nem(((

Kulcsar Eva
aug 03 : 19:44
Remélem, be tudtok jelentkezni, bár kissé szokatlan jelenség fogad. Ha gondok lesznek, akkor a főadminisztrátor segítségét kérjük.

Kulcsar Eva
aug 03 : 19:43
Remélem, be tudtok jelentkezni, bár kissé szokatlan jelenség fogad. Ha gondok lesznek, akkor a főadminisztrátor segítségét kérjük.

Kulcsar Eva
jún 23 : 09:36

Isti
jún 22 : 17:24
Köszönjük a lehetőséget Jánosnak, hogy mi is kb 10 éve itt írhatunk, alkothatunk! az Ő kertjében! Isti

Kulcsar Eva
jún 12 : 10:16
A "BodóKert" létrehozásának időpontja: 2009 jún 09 volt. Immár, TIZENKÉT ÉVE! Tisztelet, köszönet és szeretettel teli emlékezet BODÓ JÁNOS-nak érte.

Isti
jan 06 : 19:52
Örömmel látlak kedves Évike

Kulcsar Eva
jan 06 : 16:27
"Most azért megmarad a hit, remény, szeretet, e három; ezek között pedig legnagyobb a szeretet. " (Pál Korinthusbeliekhez írt I. level e 13. rész)


Isti
dec 30 : 20:03
Egy nyugodtabb kiegyensúlyozottabb új évet kívánok MINDENKINEK Isti:)

Isti
dec 24 : 09:28
Áldott ünnepet kívánok társaimnak és a kedves Olvasóknak Isti:)

nagyapó
szept 01 : 18:59
"asszem, úgy tudjuk őrizni emlékét, ha írunk sokat még Ide, tartozunk neki ezzel!"

Igen! Írni, írni, és írni!:!

Kulcsar Eva
szept 01 : 13:23
Igazak a szavaid, timetour.

timetour
aug 31 : 22:37
asszem, úgy tudjuk őrizni emlékét, ha írunk sokat még Ide, tartozunk neki ezzel!

timetour
aug 31 : 22:12
sajnálom, rég jártam erre.
de emlékét őrizzék a kertlakók, szeretném!

Isti
máj 21 : 10:55
Drága János! Köszönünk mindent,Azt is hogy itt lehettünk eme csodás kertben ,ahol gond nélkül alkothattunk, é s álmodhattuk az álmainkat ! Te fogtad össze ezt a kis de értékes kis közösséget! Álmod szép álmokat Isten kebelén!

Kulcsar Eva
máj 20 : 17:30
Tisztelettel közlöm a kedves BodóKerti tagokkal, hogy Bodó János, a web oldal megálmodója és hűséges résztvevője 2020. február 21-én elhunyt. Őrizzük meg az emlékét hozzá illő diszkrécióval, és nagy-nagy szeretettel!

Isti
ápr 10 : 08:22
Csendes, DE szép húsvéti készülődést kívánok kedves társak és kedves olvasóink!
Isti

Isti
márc 08 : 15:34
Fájdalommal telt szívvel olvasom soraidat! kedves nagyapó !Istenben reménykedve kívánok neked mielőbbi felépülést! Isti

nagyapó
márc 07 : 22:44
Rég jártam itt, és máshol - igaz barátok között - is régen.
Nagy utat jártam...
Belgyógyászattó l - urológián át - onkológiáig.
Nagy és nehéz út.:)

Kulcsar Eva
jan 04 : 16:54
Szeretetben gazdag boldog új évet kívánok minden kedves Kerti Tagnak.

Isti
jan 01 : 14:16
Köszönjük kedves Szabolcs! és viszont kívánjuk! Isti

bigeszab
jan 01 : 09:29
BOLDOG ÚJÉVET, kedves kertlakók!!heart


Oldal létrehozási idő: 0.5386 másodperc, 0.4974 lekérdezési idő. Adatbázis lekérdezés: 74. Memória használat: 966,888b