BodóKert: Tartalom / Próza / Amikor a kéz beszél
BodóKert
Ma 2020. január 18, szombat,
Piroska napja van.
Holnap Sára napja lesz.


Amikor a kéz beszél
- 2010 szeptember 22 szerda
szerző: Pipitér Szerzők listája
kategória: Könyvtár > Próza
Hozzászólás: 16
Megtekintés: 331A világ legbonyolultabb képződménye, az - az alig több, mint egy kilós - szövetállomány, amit a két fülünk között hordunk, és aminek működéséről bár sokat tudunk, de nem eleget.
Igen, minden tettünk és gondolatunk, egész életünk irányítójáról, az agyunkról van szó.
Teljes kapacitását soha nem használjuk ki. Vannak tudósok, akik szerint legfeljebb 10 %-át használjuk. Kutatók százai foglalkoznak az agy feltérképezésének érdekes és hosszadalmas vizsgálatával. A „mit tud agyunk?” kérdésre már sok választ kaphatunk, de a „hogyan?”-ra nagyon keveset. Tudjuk, hogy - emlékképeket tárolni, majd évtizedek múlva felidézni képes - agyunk működése a neuronok aktivitásának változásától függ. De azt is tudjuk, hogy ezeknek a neuronoknak a száma olyan mérhetetlenül sok, mint galaxisunk csillagaié.
Kutatások bizonyítják, hogy a bal agyfélteke felelős a logikus gondolkodás képességéért, a gyakorlatiasságért, a nyelvtanulásért, a matematikai összefüggések megértéséért.
A jobb agyféltekén múlik az érzések, a megérzések, az indulatok, a képekben való gondolkodás, a filozófia és a vallás felé való nyitottság.
Agyunk felelős szerveink - hibátlan, vagy hibás - működéséért is.

Nehéz lenne megmondani, hogy melyik érzékszervünk a legfontosabb. Az viszont kétségtelen, hogy mindannyiunk felelőssége, hogy erőnkhöz, lehetőségeinkhez mérten, igyekezzünk megőrizni mindazt, amivel az Isteni gondviselés megáldott bennünket születésünkkor.

Korunk egyik legártalmasabb környezetszennyezése a zaj.
Becslések szerint Magyarországon a siketek és nagyothallók aránya 10 %-os, vagyis, minden tizedik ember érintett. Ami pedig még riasztóbb, hogy minden negyedik nagyothalló, 40 év alatti.
Számuk olyan nagy, hogy már csak ezért sem dughatjuk fejünket a homokba, beszélnünk kell róla, tenni érte, hogy ne nőhessen tovább a halláskárosultak száma.
A hangok nélküli világ polgárai itt élnek köztünk. Tanulnak, dolgoznak, szeretnek. Gondjaik, örömeik vannak, amit szeretnének megosztani velünk, hallókkal. De – sajnos! – nem beszélünk egy nyelven. Az Ő világukban csak arcok vannak, mozdulatok és jelek. Amiket vagy megértünk, vagy nem. Az Európai Unióban elismerik hivatalos nyelvként a jelnyelvet. 28 országban már követték ezt a humánus példát, de Magyarország nem szerepel ezek között.

Fülünk nagyon összetett működésű szervünk. A fülkagyló összegyűjti és elvezeti a dobhártyához a hangokat, ennek rezgései pedig hullámokat generálnak, melyek elektromos impulzussá válva jutnak el az agyba, ahol létrejön a hallás élménye.
Ezt az utat megzavarhatja gyulladás, idegen tárgy, de gyakori a sérülés, vagy agyi keringési zavar miatti halláskárosodás is. Ezek rendszerint javítható állapotok.
A tartós zajártalom viszont tönkreteheti a szőrsejteket, és ha ez bekövetkezik, az már visszafordíthatatlan hallásromlást okoz.
Ugye, kedves Olvasó, nem tőlem hallja először, hogy hányan szenvedtek balesetet a fülhallgatóval bedugaszolt fülű – mesterséges siketségben szenvedő – megszállottak közül, vagy miatt?
Ezek a közlekedési balesetek, látványos következményei egyik fontos érzékszervünk, a fülünk - és ez által a hallásunk - átmeneti kiiktatásának.
De, ne feledjük azt sem, hogy a közvetlenül a fülkagylóba irányított hangok, ha nem is látványos gyorsasággal, de végérvényesen halláskárosodást okozhatnak.

Persze, Ön kedves Olvasó, mondhatja, hogy civilizációs ártalom, és azt is, hogy vannak helyzetek, amikor elkerülhetetlenül fontos ezeknek az eszközöknek a használata. Kétségtelen, hogy a sisakban dolgozók számára, a külvilággal való kapcsolatot jelenti ez a technikai segítség. Repülőgépeken, motoron, bányában vagy autóversenyen a pilóták nélkülözhetetlen segítője a fülhallgató. De biciklin, gyalog, vagy autón közlekedő embertársaink fülében, figyelmet elterelő, gyilkos fegyverré válhat.

Olykor, főleg a siketek világnapján, szeptember végén, kampányszerű felhívásokkal igyekeznek lelkes aktivisták minderre ráirányítani a figyelmet, de vagy nem jut el fiataljainkhoz, vagy nem fogják fel a valós veszélyt.
Otthonainkban, és az iskolákban kikerülhetetlenül fontos lenne ezeknek az eszközöknek a használatáról, és veszélyeiről beszélgetni. Megérteni és megértetni másokkal, hogy amit ma szórakozás, divat és kényelem miatt tesz, azzal önmagának ártja a legtöbbet.
Hozzászólás
Amikor a kéz beszél Kulcsar Eva szept 23 : 07:32 Válasz erre
Hozzászólás: 3723


Tisztelettel olvastam e sorokat, mert éreztem belőlük az őszinte felelősségtudatot. Köszönjük, hogy a felsorolt helyek mellett, itt a Kertünkben is "beszélhetünk" és gondolkodhatunk erről a valósan létező, nagyon fontos állapotról. Mind a megelőzés érdekében való óvatosságra, mind a már halláskárosultak megértésére irányuló jelzéseket nagyon-nagyon KÖSZÖNJÜK, DRÁGA PIPITÉRÜNK!


Kulcsár ÉvaVálasz: Amikor a kéz beszél Pipitér szept 27 : 11:54 Válasz erre
Hozzászólás: 1491

Regisztrált: jún 15 : 17:37
Köszönöm drága Évikém! Pontosan értetted, hogy miért írtam mindezekről a dolgokról!
... Bár azok is gondolkodnának erről, akiket érint.
Köszönöm jöttödet, szavaidat, szeretettel, Pipitér.

Szeretettel, Pipitér.Amikor a kéz beszél bodójános szept 23 : 09:46 Válasz erre
Hozzászólás: 4582

Okos írás!Válasz: Amikor a kéz beszél Pipitér szept 27 : 11:55 Válasz erre
Hozzászólás: 1491

Regisztrált: jún 15 : 17:37
Véleményedért hálás vagyok, köszönöm, kedves János!
Szeretettel, Pipitér.

Szeretettel, Pipitér.Amikor a kéz beszél bigeszab szept 23 : 18:38 Válasz erre
Hozzászólás: 1488

Regisztrált: júl 25 : 09:13
Nagyszerű, kimerítő írás. Köszönöm, hogy megosztottad velem is ezeket a gondolatokat.
Szeretettel: Szabolcs

bigeszab

Válasz: Amikor a kéz beszél Pipitér szept 27 : 11:57 Válasz erre
Hozzászólás: 1491

Regisztrált: jún 15 : 17:37
Drága Szabolcs, Te mint gyakorló orvos igazolhatod is, hogy a veszély, amiről írtam, valós, és nagyon mai.
Szívből köszönöm szavaidat, ölellek értük szeretettel, Pipitét.

Szeretettel, Pipitér.Amikor a kéz beszél timetour szept 25 : 12:41 Válasz erre
Hozzászólás: 698

Regisztrált: aug 22 : 20:15
Tod, Kedves Virág, örülök, hogy olvashattalak. És fogalmam se volt írásod aktualitásáról. Jó, hogy felhívtad a figyelmem. Engem különösen zavar a zaj. Főleg, ha a mellettem lévő autóból, vagy a felettünk lévő lakásból árad. Olyankor tudom, érzem, ők aztán senki másra nem figyelnek.
Hál'Isten, süketülök. Szelektív lett a hallásom, csak sajnos ez nem egészen igaz így, mert sokszor a fontos dolgokat se hallom már meg.
És életveszélyes, amikor a gyerekek fejükön a fülhallgatóval kelnek át az úttesten, kiküszöbölve az épp aktuális zajokat, ingereket.
Autósként figyelem őket, néha elképedve.
Persze meg kell értenünk őket, így lesz számukra külön világ.
A következményeket leírtad már.
Bocs, szokásom szerint beszéltem össz-vissz...
mindegy, ölellek:
timeVálasz: Amikor a kéz beszél Pipitér szept 27 : 12:01 Válasz erre
Hozzászólás: 1491

Regisztrált: jún 15 : 17:37
Nem! Nem, nem! )) Drága Time, Te sohasem beszélsz össze-vissza! Amit mondasz, arra mindig érdemes figyelmi, mert jó érzékkel ragadod meg a dolgok lényegét.:)
Köszönöm, hogy megerősítetted írásom üzenetét, vigyázzunk arra, amink még ép..., hallásunkra! És vigyázzunk a felelőtlenül és - előidézett süketségük folytán - védtelenül rohangáló fiatalokra is!.
Ölellek szeretettel, köszönettel jöttödért, Pipitér.

Szeretettel, Pipitér.Amikor a kéz beszél kampanella szept 26 : 12:40 Válasz erre
Hozzászólás: 1257

Regisztrált: jún 23 : 18:04
Tanítani kellene az iskolában,amúgy is kevés gyerek van,mi lesz,ha egy buta divat miatt elveszítjük őket ?Timinek igaza van.Nincs kedvetek a nyilvánosság elé lépni meglátásotokkal ?


Válasz: Amikor a kéz beszél Pipitér szept 27 : 12:04 Válasz erre
Hozzászólás: 1491

Regisztrált: jún 15 : 17:37
Drága Kampanellám... Köszönöm értékes hozzászólásodat!
Igen, tanítani kellene mindezt a gyerekeknek. Lehet, hogy tanítják is...
Nyilvánosság? Azért tettem fel, hogy legalább mi szót válthassunk minderről.
Ölellek szeretettel, köszönettel, Pipitér.

Szeretettel, Pipitér.Amikor a kéz beszél szellő szept 27 : 13:20 Válasz erre
Hozzászólás: 1558

Regisztrált: jún 19 : 13:14
Figyelemfelhívó-nagyszerű írásodat érdeklődéssel olvasom, drága Pipikém! Minden esetben meghajlok azok előtt, akik a "köz"-ért emelik hangjukat, törődésükkel figyelmeztetnek még akkor is, ha tetteiknek tudatában vannak is az érintettek.
Köszönöm szépen, ölellek érte /is/: szellőcske


Válasz: Amikor a kéz beszél Pipitér szept 28 : 09:36 Válasz erre
Hozzászólás: 1491

Regisztrált: jún 15 : 17:37
Drága Szellőcském... Olyan elkeserítő, amikor látom, hogy valaki térdig érő vízbe ugrik fejest... Ez a bedugaszolt fülű gyereksereg pontosan ilyen veszélyes dolgot művel. Ahol tudom, hangoztatom, hogy ne tegyék!
Köszönöm, hogy véleményeddel támogattál. Ölellek érte szeretettel. Pipid.

Szeretettel, Pipitér.Amikor a kéz beszél Isti szept 27 : 20:10 Válasz erre
Hozzászólás: 1612

Regisztrált: júl 17 : 07:58
Az édesanyám vált nagyothallóvá egy betegség következményeként. ill a gyógyuláshoz szükséges gyógyszer "mellékhatásaként".Igen! Figyelni kell minden beteg társunka is!


Válasz: Amikor a kéz beszél Pipitér szept 28 : 09:37 Válasz erre
Hozzászólás: 1491

Regisztrált: jún 15 : 17:37
Kedves Isti! Köszönöm, hogy elolvastad írásomat, és azt is, hogy hozzászólásoddal megerősítetted mindazt, amiről, és amiért tollat ragadtam.
Szeretettel, Piptér.

Szeretettel, Pipitér.Amikor a kéz beszél nora szept 29 : 11:09 Válasz erre
Hozzászólás: 2

Regisztrált: nov 11 : 05:45
szeretettel

szeretettel noa

Válasz: Amikor a kéz beszél Pipitér szept 29 : 16:36 Válasz erre
Hozzászólás: 1491

Regisztrált: jún 15 : 17:37
Drága Nóóóórikám! Hát itt vagy Drága? ))))) Jaj, de nagyon örülök Neked!:))))) Köszönöm, hogy jöttél, szóltál, hogy vagy!!!!!!
Ölellek szeretettel, PipiTuszka.:)))))

Szeretettel, Pipitér.

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz
Üdvözlet
Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]
[ ]

Online
Vendégek: 1
Tagok: 0

Tagok: 62
legújabb: ZsóFia

Chatbox
Üzenetek írásához regisztrált tagnak kell lenned - jelentkezz be, vagy regisztráljKulcsar Eva
jan 04 : 16:54
Szeretetben gazdag boldog új évet kívánok minden kedves Kerti Tagnak.

Isti
jan 01 : 14:16
Köszönjük kedves Szabolcs! és viszont kívánjuk! Isti

bigeszab
jan 01 : 09:29
BOLDOG ÚJÉVET, kedves kertlakók!!heart

Isti
dec 27 : 10:53
Kedves János! Nagyon boldog névnapot kívánok a társaim nevében is!

Isti
dec 25 : 10:29
Kedves kert-társak és kedves olvasóink! Áldott ünnepet kívánok és egy új és békés évet sok szeretettel Isti

Isti
jún 10 : 12:03
Nagyon köszönjük drága Évike!
S köszönjük szeretetteljes munkáját mifelénk! Miértünk!
Áldott ünnepet mindenkinek!

Kulcsar Eva
jún 09 : 13:44
Áldott Pünkösdöt kívánok , Kedves BodóKert-i tagjainknak, a ma TÍZ ÉVE megszületett irodalmi portálunkon!

Isti
máj 17 : 09:21
Megtisztelve érzem magamat hogy ehhez a kitartó és kedves csapathoz tartozhatom! Köszönjük az értesítést kedves Évike!

Kulcsar Eva
máj 16 : 08:25
Kedves BodóKerti Tagok! Megfogyva bár, és ki-ki a saját terheit cipelve vagyunk itt még néhányan. Most ezt a kis maroknyi csapatot egy közelgő évfordulóra hívom: 2019. június kilencedikén LESZ TÍZ ÉVES ! ez a kedves kis virtuális hely , ahol sok szépet megtapasztalhattunk !

Isti
ápr 19 : 14:42
Áldott ünnepet kívánok a kert lakóinak és a kedves olvasóinknak Isti

Isti
jan 28 : 18:57
Einsten hagyatékában találták meg Bolyai relativitáselméletét!

klikk

Ha így nem olvasható kiollózom magát a szöveget!!!!


Isti
jan 04 : 11:34
Szeretettel köszöntök MINDENKIT az 2019.-.es évben! Isti

Isti
dec 28 : 08:20
Boldog névnapot kedves János !

Isti
dec 22 : 15:16
Kedves Nagyapó!
Köszönjük a figyelmességedet! Neked, a kertlakóknak és minden kedves olvasónknak Áldott karácsonyt kívánok Isti

nagyapó
dec 20 : 19:29
Istentől megáldott, békés, boldog Karácsonyt kívánok minden "kertbarátnak"!

Kulcsar Eva
júl 11 : 07:09

Akkor hát hajrá! Előre a további szépségek alkotása felé!
Mindenkinek örömteli alkotómunkát kívánok!

Isti
júl 09 : 18:41
S MI köszönjük meg Évike áldásos munkáját,ami minket is
érdemben segített! eme igen hosszú időn át!

Kulcsar Eva
júl 06 : 14:54
Köszönöm szépen.

timetour
júl 04 : 17:28
a te érdemed is, Éva!

Kulcsar Eva
jún 10 : 11:44
Kilenc éves a BodóKert!
Minden kitartó Tagunknak szívbéli köszönet!

Isti
máj 05 : 11:37
Nagy szeretettel köszöntjük az édesanyákat, nagymamákat s reményeim szerint a dédiket is.-))) a kert nevében !

Kulcsar Eva
ápr 30 : 07:09
Köszönjük az üdvözletet,
értékeljük a jöttödet.

Isti
ápr 21 : 19:34
Örülök hogy jelentkeztél kedves Tyme!

timetour
ápr 18 : 21:57
üdvözlettel a Kertlakóknak!

Isti
ápr 01 : 12:55
Áldott ünnepeket a kert lakóinak és a kedves olvasóknak!


Oldal létrehozási idő: 1.6551 másodperc, 1.5877 lekérdezési idő. Adatbázis lekérdezés: 89. Memória használat: 960,264b