BodóKert: Tartalom / Tallózó / Egy jeles esemény - Fenyéd 2010.10.10
BodóKert
Ma 2021. szeptember 26, vasárnap,
Jusztina napja van.
Holnap Adalbert napja lesz.


Egy jeles esemény - Fenyéd 2010.10.10
- 2010 október 15 péntek
szerző: bigeszab Szerzők listája
kategória: Tallózó
Hozzászólás: 3
Megtekintés: 481

Sokan gyűltek egybe

Október 10-én ünnepélyes esemény színhelye volt Fenyéd (Székelyudvarhelytől 4 km-re fekszik). A felújított orgona szentelése, Márton Áron Püspök szobrának leleplezése és az 1942-es Országzászló másának avatása volt ünnepség eseménysora.
Az ünnepségen részt vett Mnsr. Tamás József rom. kat. Segédpüspök, Kelemen Hunor a román Kormány Művelődési minisztere, Bokor Botond polgármester, Borboly Csaba a megyei tanács elnöke, Sófalvi László a tanács alelnöke, Bunta Levente Székelyudvarhely polgármestere.
A jeles eseményre készülve új pakolóhely épült a ravatalozó mellett, valamint a temetőhöz kockakövekkel kirakott út és járda; a temetőkapu melletti téren helyezték el Márton Áron püspök szobrát, és négy zászlórudat román, magyar és egyházi lobogókkal. A szobor Vetró András kézdivásárhelyi szobrászművész munkája.
Sokan gyűltek egybe, és bizony „szűknek bizonyult a fenyédi templom a püspöki szentmiséhez: a felújított Ansgter-orgona, Isten szolgája, Márton Áron hitvalló püspök szobrának leleplezése és a zászlóbontás a település lakóit, egyházi és közjogi méltóságokat egyaránt megszólított. Tamás József püspök, Kelemen Hunor kulturális miniszter, Bokor Botond polgármester, valamint Vetró András szobrász leplezte le a műalkotást. Koszorúzás, ünnepi beszédek, szavalat után végleges helyet kapott a lobogók sorában a felújított emlékzászló.” –írja meghatott szavakkal Molnár Melinda a székelyhon.ro hasábján.
Msgr.Tamás József beszédében a nagy előd munkásságát méltatva kihangsúlyozta, hogy magatartása, helytállása, egész egyénisége meghatározó volt és ma is az, az összmagyarság számára, túlmutatva a Kárpát-medencén szerte a világon. Az „igazság őrének” nevezte és az emlékhely jelképére hívta fel a hívek figyelmét, mely hálaadás a múltért és mai életünk kiteljesedését is jelzi. Fohászában kifejezte, hogy Márton Áron példája mutasson utat, hogy talentumainkat az Úrnak tetszően kamatoztassuk.
Bokor Botond polgármestert meghatottan mondta, igazán nagy jelentőségű dolog, hogy Áron püspök szellemisége ennyi derék, jó keresztényt és közméltóságot hívott egybe. Majd azt is elmondta, hogy Márton Áron „nyomatékos módon küzdött a magyarságért, Erdélyért, amit abban az időben nem sokan vállaltak fel. Halála után is úgy világít, hogy nincs az a homály, ködösítés, amin ne tudna átsugározni”.Végül háláját fejezte ki falustársainak odaadó munkájukért, hogy szebbé tették községüket és a templom környékét.
Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke egy sokat és sokak által hangoztatott kérdést tett fel: Miért kell szobrokat állítani, plaketteket, kopjafákat elhelyezni? Nem lenne jobb utat építeni, valamit megjavítani? És meg is válaszolta: a szoborállítóknak van igazuk! 80 évig tiltott volt emléket állítani, megjelölni a szent helyeket. „Be kell hozni ezt a lemaradást, és a nagy emberek nagy alkotásairól meg kell emlékezni. Nem vagyunk olyan gazdagok, hogy olcsóságokkal beérjük. A hitéleti mozzanatoktól válik teljessé a magyar kultúra.”
A terveik szerint a magyar országgyűlés elnöke, dr. Kövér László, mint az országzászló fővédnöke is jelezte szándékát az ünnepségen való részvételre. A Veszprém megyei ipari katasztrófa felülírta ezen szándékot. Levélében küldött üzenetében kifejezte, hogy reméli, egy főhajtással tiszteleghet a közeljövőben Márton Áron szobra előtt.
Kelemen Hunor kulturális miniszter szerint a szoborállítás jövőépítés. Kijelentette, hogy lehet és kell a keresztényi szeretet elve szerint élni. „Ezt az örökséget bármi áron tovább visszük!” - volt beszédének a mottója, és ez jó volt így…
Az ünnepi beszédek után az emlékezés virágait számosan – magán emberek és szervezete - helyezték el, köztük a szülőfalú (Csíkszentdomokos) polgármestere, Ferencz Alajos. Az ünnep fényét emelték a színvonalas kultúrműsorok is. Az esemény sorozatot a Himnusz eléneklése zárta.
Az ünnepség felemelő pillanata volt az 1942-ben kapott címeres országzászló felvonása. A zászló a kommunista időkben tönkrement, „eltűnt” és most egy brassói zászlókészítő mesteri munkájának eredményeképpen a megmaradt foszlányokból újra teremtődve teljes pompájában díszeleg.

Forrás:
uh.ro, szekelyhon.ro, kronika.ro, Judit Mascan (email)Hozzászólás
Egy jeles esemény - Fenyéd 2010.10.10 Kulcsar Eva okt 16 : 07:42 Válasz erre
Hozzászólás: 3835


Hagyomány őrzés, lelki épülés ragyogja be az ilyen alkalmakat, amiknek kiváltképp az eszmei tartalmuk igen tiszteletreméltó. Köszönjük a szép tudósítást!


Kulcsár ÉvaEgy jeles esemény - Fenyéd 2010.10.10 bodójános okt 16 : 12:01 Válasz erre
Hozzászólás: 4582

Kegyeletteljes emlékezés.Egy jeles esemény - Fenyéd 2010.10.10 Juci okt 16 : 22:39 Válasz erre
Hozzászólás: 2217

Regisztrált: júl 21 : 10:52
Szép emlékezés!

juciHozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz
Üdvözlet
Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]
[ ]

Online
Vendégek: 1
Tagok: 0

Tagok: 62
legújabb: ZsóFia

Chatbox
Üzenetek írásához regisztrált tagnak kell lenned - jelentkezz be, vagy regisztráljIsti
aug 05 : 09:46
Egy verset tettem fel és a gép többszörösen másolta(( törölni meg nem tudom,(((( vagy be tudok jönni az oldalra, vagy nem(((

Kulcsar Eva
aug 03 : 19:44
Remélem, be tudtok jelentkezni, bár kissé szokatlan jelenség fogad. Ha gondok lesznek, akkor a főadminisztrátor segítségét kérjük.

Kulcsar Eva
aug 03 : 19:43
Remélem, be tudtok jelentkezni, bár kissé szokatlan jelenség fogad. Ha gondok lesznek, akkor a főadminisztrátor segítségét kérjük.

Kulcsar Eva
jún 23 : 09:36

Isti
jún 22 : 17:24
Köszönjük a lehetőséget Jánosnak, hogy mi is kb 10 éve itt írhatunk, alkothatunk! az Ő kertjében! Isti

Kulcsar Eva
jún 12 : 10:16
A "BodóKert" létrehozásának időpontja: 2009 jún 09 volt. Immár, TIZENKÉT ÉVE! Tisztelet, köszönet és szeretettel teli emlékezet BODÓ JÁNOS-nak érte.

Isti
jan 06 : 19:52
Örömmel látlak kedves Évike

Kulcsar Eva
jan 06 : 16:27
"Most azért megmarad a hit, remény, szeretet, e három; ezek között pedig legnagyobb a szeretet. " (Pál Korinthusbeliekhez írt I. level e 13. rész)


Isti
dec 30 : 20:03
Egy nyugodtabb kiegyensúlyozottabb új évet kívánok MINDENKINEK Isti:)

Isti
dec 24 : 09:28
Áldott ünnepet kívánok társaimnak és a kedves Olvasóknak Isti:)

nagyapó
szept 01 : 18:59
"asszem, úgy tudjuk őrizni emlékét, ha írunk sokat még Ide, tartozunk neki ezzel!"

Igen! Írni, írni, és írni!:!

Kulcsar Eva
szept 01 : 13:23
Igazak a szavaid, timetour.

timetour
aug 31 : 22:37
asszem, úgy tudjuk őrizni emlékét, ha írunk sokat még Ide, tartozunk neki ezzel!

timetour
aug 31 : 22:12
sajnálom, rég jártam erre.
de emlékét őrizzék a kertlakók, szeretném!

Isti
máj 21 : 10:55
Drága János! Köszönünk mindent,Azt is hogy itt lehettünk eme csodás kertben ,ahol gond nélkül alkothattunk, é s álmodhattuk az álmainkat ! Te fogtad össze ezt a kis de értékes kis közösséget! Álmod szép álmokat Isten kebelén!

Kulcsar Eva
máj 20 : 17:30
Tisztelettel közlöm a kedves BodóKerti tagokkal, hogy Bodó János, a web oldal megálmodója és hűséges résztvevője 2020. február 21-én elhunyt. Őrizzük meg az emlékét hozzá illő diszkrécióval, és nagy-nagy szeretettel!

Isti
ápr 10 : 08:22
Csendes, DE szép húsvéti készülődést kívánok kedves társak és kedves olvasóink!
Isti

Isti
márc 08 : 15:34
Fájdalommal telt szívvel olvasom soraidat! kedves nagyapó !Istenben reménykedve kívánok neked mielőbbi felépülést! Isti

nagyapó
márc 07 : 22:44
Rég jártam itt, és máshol - igaz barátok között - is régen.
Nagy utat jártam...
Belgyógyászattó l - urológián át - onkológiáig.
Nagy és nehéz út.:)

Kulcsar Eva
jan 04 : 16:54
Szeretetben gazdag boldog új évet kívánok minden kedves Kerti Tagnak.

Isti
jan 01 : 14:16
Köszönjük kedves Szabolcs! és viszont kívánjuk! Isti

bigeszab
jan 01 : 09:29
BOLDOG ÚJÉVET, kedves kertlakók!!heart

Isti
dec 27 : 10:53
Kedves János! Nagyon boldog névnapot kívánok a társaim nevében is!

Isti
dec 25 : 10:29
Kedves kert-társak és kedves olvasóink! Áldott ünnepet kívánok és egy új és békés évet sok szeretettel Isti

Isti
jún 10 : 12:03
Nagyon köszönjük drága Évike!
S köszönjük szeretetteljes munkáját mifelénk! Miértünk!
Áldott ünnepet mindenkinek!


Oldal létrehozási idő: 0.4582 másodperc, 0.2503 lekérdezési idő. Adatbázis lekérdezés: 48. Memória használat: 968,096b