BodóKert: Tartalom / Tallózó / Koccintás nélkül, harangszóval emlékezett Budapesten az EMNT Erdély elcsatolására
BodóKert
Ma 2020. július 5, vasárnap,
Sarolta, Emese napja van.
Holnap Csaba napja lesz.


Koccintás nélkül, harangszóval emlékezett Budapesten az EMNT Erdély elcsatolására
- 2010 december 03 péntek
szerző: KRISTÁLY LEHEL Szerzők listája
kategória: Tallózó
Hozzászólás: 5
Megtekintés: 533

A nemzetük rovására koccintgatókat, többek között Szász Jenőt, Medgyessy Pétert és Verestóy Attilát szólította fel bocsánatkérésre Tőkés László szerdán a budapesti Kempinski Szállodában. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács korszakzáró rendezvényén megszólalt a gyászharang is, amely Erdély Románia általi bekebelezésére emlékeztetett.


Rendhagyó fotó- és újságcikk-részleteket bemutató kiállítással és sajtófogadással zárta le szerdán délelőtt az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) azt a korszakot, amelyet Tőkés László EMNT-elnök többek között a nemzetidegen szocialista kormányzás időszakaként vagy Budapestnek a határon túliak iránti közömbösségeként jellemzett.
A tárlaton látható volt Szász Jenő, a Magyar Polgári Párt elnöke, amint Traian Băsescuval koccint Székelyudvarhelyen, vagy 2009 december elsején megérkezik a bukaresti Cotroceni-palotába. Bemutatták az 1918. december 1-jén tartott gyulafehérvári román nemzetgyűlést, illetve Medgyessy Péter szocialista miniszterelnök és román kollégája, Adrian Năstase Kempinski Szállodában történt koccintását is.
A pezsgőspoharak helyett azonban szerdán gyászharang csendült fel a Kempinski Szállodában, ahol nyolc éve Medgyessy Péter és Adrian Năstase együtt vett részt a Románia nemzeti ünnepe, Erdély elcsatolása napja alkalmából adott fogadáson.
Tőkés László utalt arra, hogy a Kempinski-koccintásként elhíresült eseményről kívánnak megemlékezni „amikor is nem sörrel, hanem pezsgővel koccintottak a magyar és a román elvtársurak nagy szégyenünkre”.
A fogadáson kiadott nyilatkozatában Tőkés úgy fogalmazott: „igaz magyar ember nem ül ünnepet és nem koccint december 1-jén”. A dokumentumban emlékeztetett a nemzetpolitikai szempontból neuralgikus koccintásokra is.
A nyilatkozat szerint az „első koccintás” emléke azokhoz a tábornokokhoz fűződik, akik kilencven évvel ezelőtt, a bevonuló román csapatok élén birtokba vették Erdélyt, megszállták Brassót és Kolozsvárt, Csíkszeredát és Nagyváradot. Nyolc esztendővel ezelőtt, az áldatlan kommunista internacionalizmus szellemében, itt, a Kempinski Szállodában koccintottak egymással román és magyar elvtársuraink, „konstruktív” vigassággal ünnepelvén erdélyi magyarságunk mohácsi nagyságrendű trianoni tragédiáját. A magyarság nemzeti méltóságát provokáló ünnepi fogadáson Adrian Năstase és román kísérete oldalán, Medgyessy Péter társaságában, az ünneplők között ott volt még Göncz Árpád volt államfő és Kovács László külügyminiszter, valamint az erdélyi kárvallottak dicstelen honatyái, Verestóy Attila és Kelemen Attila. Az erdélyi nemzeti szemérem már-már tagadni igyekszik ama „harmadik koccintást”, melyre éppen egy évvel ezelőtt Szász Jenő, a Magyar Polgári Párt illegitim elnöke részvételével került sor Traian Băsescu elnök meghívására, a bukaresti Cotroceni-palotában. Ekkor sokan kiábrándultak és elfordultak a jobb sorsra érdemes polgári párttól. Valamikor ugyanezt tette Szőcs Géza akkori RMDSZ-főtitkár – jelenlegi budapesti művelődésügyi államtitkár –, aki viszont azért szakított az eredeti önmagát megtagadó szövetséggel, mivel végképp nem volt hajlandó azokkal koccintgatni, akik 1990-ben, a gyulafehérvári központi ünnepségen – Petre Roman akkori miniszterelnök vezényletével – a „kifelé a magyarokkal az országból” és a „halál reájuk” jelszavak skandálásával fojtották belé a megbékélés szavát”.
Tőkés felszólította „a nemzetük rovására koccintgatókat, a hazai szociálliberálisokat, valamint az erdélyi opportunistákat, hogy magatartásukért kövessék meg a nemzetet, és álljanak az oldalára. Vegyenek példát Alföldi Róbert színházigazgatótól, aki végül nem ült fel a román nemzetállami politika újabb provokáció-kísérletének, és a Nemzeti Színházban nem adott helyt Erdély elszakítása megünneplésének”.
Mint az EMNT-elnök fogalmazott, fájdalmas, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség mindmáig nem képes szakítani kettős, kétes múltjával, olyan vezető képviselői, mint Seres Dénes, Derzsi Ákos parlamenti képviselők, Fekete András, Frunda György szenátorok megtagadják a szervezetük által egyébként támogatott külhoni magyar állampolgárságot.
Az EMNT elnöke őszinte jókívánságait fejezte ki a románságnak nemzeti ünnepük alkalmából, de jelezte: szerencsétlen választásnak tartják, hogy erre olyan napot tűztek ki, amely kizárja a közös ünneplésből Románia lakosságának egy jelentős részét, köztük a magyarokat. „Ma a Kempinski Szállodáról vegyük le a rontást, melynek igazgatósága készséggel adott helyt korszakzáró összejövetelünknek” – zárta beszédét Tőkés.
Tőkés László és Toró T. Tibor, az EMNT ügyvezető elnöke a sajtó képviselői számára kiosztott nyilatkozatában azzal a felhívással fordult a világ magyarságához, hogy magától értetődő természetességgel vállalja mindenki önazonosságát a Kárpát-medence több, magyarok lakta országában a közeljövőben tartandó népszámlálások során. Toró T. úgy fogalmazott: „Ismételten megmérettetünk, hogy hányan maradtunk. (...) A szószékeken és a mikrofonok előtt, az iskolai katedrákon és az internetes közösségi oldalakon is legyen egy és ugyanaz a jelszó: Magyarnak lenni jó! (...) Számoljuk meg, hogy hányan vagyunk, és kikre számíthatunk!”
Toró T. kitért arra is, hogy a magyar nemzettel való közjogi viszony rendezése az állampolgárság intézményén keresztül valósulhat meg. E téren áttörés valósult meg ez évben az egyszerűsített honosítás elfogadásával.
A román nagykövetség egyébként kedden este a budapesti Kempinski melletti Le Meridien Szállodában ünnepelt. A rendezvényen először a magyar, majd román himnusz csendült fel. Ireny Comaroschi nagykövet beszédében a két ország egymásra utaltságát, stratégiai – európai uniós és észak-atlanti – szövetségét, illetve kölcsönös érdekeit emelte ki. Szólt arról is, hogy a magyarországi román, illetve a romániai magyar kisebbség képezi a hidat a két nép között. Az ünnepély rendbontás és tüntetések nélkül zajlott le.

Székelyhon.ro - 2010. december 1 -- KRISTÁLY LEHEL --

Hozzászólás
Koccintás nélkül, harangszóval emlékezett Budapesten az EMNT Erdély elcsatolására Isti dec 03 : 12:38 Válasz erre
Hozzászólás: 1655

Regisztrált: júl 17 : 07:58
Többszörös fájdalom van a szívemben.én is érintett vagyok, hisz székelynek is vallom magamat apai nagymamám révén,aki felnevelt 14 éves koromig!talán SOHA NEM LESZEK KÉPES EZT A DOLGOT "csak tárgyilagosan" nézni,Szégyellem magamat Alföldi miatt, s nem is értem,hogy gondolta?, vagy egyáltalán tisztában van a cselekedete súlyával? mert szerintem NEM!S ez az ember a Magyar Nemzeti Színház igazgatója!!!s a többi értéktelen is.-(((Göncz,Meggyesi,Kovács a ballibes "lakáj" de inkább hazaáruló!Félelmetes!


Koccintás nélkül, harangszóval emlékezett Budapesten az EMNT Erdély elcsatolására Juci dec 03 : 19:51 Válasz erre
Hozzászólás: 2217

Regisztrált: júl 21 : 10:52
Egyik legfájóbb pontja lesz mindig a magyarnak Erdély elcsatolása (persze nem az ilyen Alföldi-féléknek). Bízom benne, hogy az autonómiát sikerül megkapniuk, és egyszer talán újra egy nemzet leszünk. Mert úgy igazságos. Köszönöm, hogy olvashattam ezt a cikket Szabolcs!

juci

Koccintás nélkül, harangszóval emlékezett Budapesten az EMNT Erdély elcsatolására Kulcsar Eva dec 03 : 20:17 Válasz erre
Hozzászólás: 3734


Az én lelkem még mindig a 2004. december 5. miatt bánkódik.
TISZTELET ÉS KÖSZÖNET EZÉRT A CIKKÉRT, SZABOLCS.


Kulcsár ÉvaKoccintás nélkül, harangszóval emlékezett Budapesten az EMNT Erdély elcsatolására bigeszab dec 03 : 20:52 Válasz erre
Hozzászólás: 1523

Regisztrált: júl 25 : 09:13
Köszönöm Nektek, hogy olvastátok és úgy értékelitek az eseményeket, mint én
Szeretettel: Szabolcs

bigeszab

Koccintás nélkül, harangszóval emlékezett Budapesten az EMNT Erdély elcsatolására Sonkoly Éva dec 05 : 18:21 Válasz erre
Hozzászólás: 366

Regisztrált: okt 19 : 11:05
Kedves Szabolcs!
Már az is sokat jelent, hogy van aki megfogalmazza, emlékeztet a dicstelen cselekedetekre.
Sohasem lehet felejteni!

Sonkoly ÉvaHozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz
Üdvözlet
Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]
[ ]

Online
Vendégek: 2
Tagok: 0

Tagok: 62
legújabb: ZsóFia

Chatbox
Üzenetek írásához regisztrált tagnak kell lenned - jelentkezz be, vagy regisztráljIsti
máj 21 : 10:55
Drága János! Köszönünk mindent,Azt is hogy itt lehettünk eme csodás kertben ,ahol gond nélkül alkothattunk, é s álmodhattuk az álmainkat ! Te fogtad össze ezt a kis de értékes kis közösséget! Álmod szép álmokat Isten kebelén!

Kulcsar Eva
máj 20 : 17:30
Tisztelettel közlöm a kedves BodóKerti tagokkal, hogy Bodó János, a web oldal megálmodója és hűséges résztvevője 2020. február 21-én elhunyt. Őrizzük meg az emlékét hozzá illő diszkrécióval, és nagy-nagy szeretettel!

Isti
ápr 10 : 08:22
Csendes, DE szép húsvéti készülődést kívánok kedves társak és kedves olvasóink!
Isti

Isti
márc 08 : 15:34
Fájdalommal telt szívvel olvasom soraidat! kedves nagyapó !Istenben reménykedve kívánok neked mielőbbi felépülést! Isti

nagyapó
márc 07 : 22:44
Rég jártam itt, és máshol - igaz barátok között - is régen.
Nagy utat jártam...
Belgyógyászattó l - urológián át - onkológiáig.
Nagy és nehéz út.:)

Kulcsar Eva
jan 04 : 16:54
Szeretetben gazdag boldog új évet kívánok minden kedves Kerti Tagnak.

Isti
jan 01 : 14:16
Köszönjük kedves Szabolcs! és viszont kívánjuk! Isti

bigeszab
jan 01 : 09:29
BOLDOG ÚJÉVET, kedves kertlakók!!heart

Isti
dec 27 : 10:53
Kedves János! Nagyon boldog névnapot kívánok a társaim nevében is!

Isti
dec 25 : 10:29
Kedves kert-társak és kedves olvasóink! Áldott ünnepet kívánok és egy új és békés évet sok szeretettel Isti

Isti
jún 10 : 12:03
Nagyon köszönjük drága Évike!
S köszönjük szeretetteljes munkáját mifelénk! Miértünk!
Áldott ünnepet mindenkinek!

Kulcsar Eva
jún 09 : 13:44
Áldott Pünkösdöt kívánok , Kedves BodóKert-i tagjainknak, a ma TÍZ ÉVE megszületett irodalmi portálunkon!

Isti
máj 17 : 09:21
Megtisztelve érzem magamat hogy ehhez a kitartó és kedves csapathoz tartozhatom! Köszönjük az értesítést kedves Évike!

Kulcsar Eva
máj 16 : 08:25
Kedves BodóKerti Tagok! Megfogyva bár, és ki-ki a saját terheit cipelve vagyunk itt még néhányan. Most ezt a kis maroknyi csapatot egy közelgő évfordulóra hívom: 2019. június kilencedikén LESZ TÍZ ÉVES ! ez a kedves kis virtuális hely , ahol sok szépet megtapasztalhattunk !

Isti
ápr 19 : 14:42
Áldott ünnepet kívánok a kert lakóinak és a kedves olvasóinknak Isti

Isti
jan 28 : 18:57
Einsten hagyatékában találták meg Bolyai relativitáselméletét!

klikk

Ha így nem olvasható kiollózom magát a szöveget!!!!


Isti
jan 04 : 11:34
Szeretettel köszöntök MINDENKIT az 2019.-.es évben! Isti

Isti
dec 28 : 08:20
Boldog névnapot kedves János !

Isti
dec 22 : 15:16
Kedves Nagyapó!
Köszönjük a figyelmességedet! Neked, a kertlakóknak és minden kedves olvasónknak Áldott karácsonyt kívánok Isti

nagyapó
dec 20 : 19:29
Istentől megáldott, békés, boldog Karácsonyt kívánok minden "kertbarátnak"!

Kulcsar Eva
júl 11 : 07:09

Akkor hát hajrá! Előre a további szépségek alkotása felé!
Mindenkinek örömteli alkotómunkát kívánok!

Isti
júl 09 : 18:41
S MI köszönjük meg Évike áldásos munkáját,ami minket is
érdemben segített! eme igen hosszú időn át!

Kulcsar Eva
júl 06 : 14:54
Köszönöm szépen.

timetour
júl 04 : 17:28
a te érdemed is, Éva!

Kulcsar Eva
jún 10 : 11:44
Kilenc éves a BodóKert!
Minden kitartó Tagunknak szívbéli köszönet!


Oldal létrehozási idő: 0.3126 másodperc, 0.2388 lekérdezési idő. Adatbázis lekérdezés: 48. Memória használat: 969,208b