BodóKert: Tartalom / Tallózó / A Geréb Ágnes ügyéről
BodóKert
Ma 2021. szeptember 26, vasárnap,
Jusztina napja van.
Holnap Adalbert napja lesz.


A Geréb Ágnes ügyéről
- 2010 december 20 hétfő
szerző: bigeszab Szerzők listája
kategória: Tallózó
Hozzászólás: 9
Megtekintés: 470

A mi időnkben történik mindez: a XXI-ik században?


A Guardian szerint Geréb Ágnest október 5-ei őrizetbe vétele után "intenzív kihallgatásnak" vetették alá, majd este tíz órakor zárt körű bírósági tárgyalásra vitték. További egy hétig vádemelés nélkül fogva tartották, majd október 12-én nyilvános bírósági tárgyaláson jelent meg, "kézbilincsben, lábán lánccal".
"Geréb Ágnes története az otthonszülés nemzetközi felháborodást kiváltó modern magyarországi története". Az orvosnő "a nők hőse szerte Magyarországon", és az utóbbi 30 évet annak szentelte, hogy megvédje a nők jogát annak megválasztására, hogy miként akarnak szülni - írta a The Guardian.
Geréb Ágnes támogatói szerint az orvosnő őrizetbe vétele "a logikus betetőzése annak az (állami) hadjáratnak", amelynek célja a kórházon kívüli szülés választásának jogát védők "lejáratása és kriminalizálása" - áll az írásban.
A brit lap szerint a gyermeküket otthon megszülni kívánó nők szabályozás nélküli környezetben találják magukat, és minden szülésznő, aki orvosi segítséget ad nekik, törvényt sért.
A cikk szerint az elmúlt öt évben a rendőrségi vizsgálatok "egyre agresszívabbá váltak", és Magyarországon jelenleg mindössze tizenöt olyan szülésznő van, aki hajlandó segíteni az otthon szülő nőknek; öten közülük "hosszas börtönbüntetéssel kénytelenek szembenézni".
A lap elismeri, hogy a nőgyógyászati ellátás Magyarországon "számos mércével mérve is kitűnő", képzett orvosok szoros felügyelete alatt működik és a halálozási ráta alacsony. Kampányaktivisták szerint a probléma az, hogy a kórházi szülések "orvoscentrikusak, és erősen beavatkozó jellegűek".
Geréb Ágnes ügyvédje, Fazekas Tamás a brit lapnak azt mondta, hogy az orvosnőt a nap 23 órájában négyszemélyes cellájában tartják, testi motozásoknak vetik alá, havonta egyszer láthatja családtagjait, akik őrizetbe vétele óta még nem látogathatták meg, és hetente mindössze tíz perc telefonbeszélgetést folytathat.
Az ügyvéd szerint amikor Geréb Ágnes megjelent a nyilvános tárgyaláson, lábbilincse olyan szoros volt, hogy tíz centiméteres vérző seb keletkezett a lábán.
A The Guardian megírta, hogy Geréb Ágnes őrizetbe vétele ellen több százan tiltakoztak Budapest utcáin, és kampányaktivisták kérték a magyar alkotmánybíróságot, valamint az európai emberi jogi bíróságot, hogy kényszerítsék a magyar kormányt a szükséges szabályozás további késedelem nélküli kidolgozására.
Az angol szülészeti reformer, prof. Lesley Page szívesen segítené a magyarországi szülészeti reformot is, így otthonszülés most zajló szabályozását és a bábai tevékenység megerősítését. A Születésház Egyesület és a Szülők a Szabad Szülésért Társaság sajtóközleménye szerint a neves angol bába, szaktekintély, a hazai szülészeti reformért és Geréb Ágnes szabadon bocsátásáért küzdő civil szervezetek meghívására érkezik november 28-án, vasárnap Budapestre, hogy felajánlja szakmai segítségét a magyar kormányzatnak a folyamatban lévő otthonszülés-szabályozás kidolgozásában, valamint átadja szakmai tapasztalatait a civil szervezetek által sürgetett szülészeti reformmal, a bábai tevékenység megerősítésével kapcsolatban.

Az ügyészség hétfőn indítványozta Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász előzetes letartóztatásának megszüntetését - közölte a Legfőbb Ügyészség az MTI-vel. A közlemény szerint az ügyészség azt kéri a bíróságtól, hogy Geréb Ágnes házi őrizetét rendelje el.
Geréb Ágnes foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségének gyanúja miatt a Budapesti Rendőr-főkapitányság életvédelmi osztályán indult büntetőügy miatt került előzetes letartóztatásba október 8-án. A Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) osztotta az ügyészség álláspontját, amely szerint feltehető, hogy a gyanúsított szabadlábon hagyása esetén újabb bűncselekményt követne el, tanúk befolyásolásával, iratok megsemmisítésével vagy elrejtésével, illetve más módon a bizonyítást megnehezítené vagy veszélyeztetné.
A PKKB november 8-án meghosszabbította a szülész-nőgyógyász előzetes letartóztatását. A bíróság akkori végzésében az szerepel, hogy "a kényszerintézkedés elrendelése óta a gyanúsított terhére rótt bűncselekmény megalapozott gyanúját alátámasztó bizonyítékok körében változás nem történt, az előzetes letartóztatás fenntartásának okai továbbra is fennállnak".
Geréb Ágnes szabadon bocsátásáért már több tüntetést tartottak Magyarországon és külföldön is, és hétfő estére is meghirdettek egy budapesti demonstrációt.

És végül:
Elkészült az otthonszülést szabályzó tervezet Lehet szülni otthon, vagy bármely más helyszínen, ha az megfelel az előírásoknak.


Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság elkészítette az intézeten kívüli szülést szabályozó rendelet tervezetét – jelentett be Szócska Miklós államtitkár december 20-án. Mint mondta, az ágazat vezetése ebben az esetben is szakított a korábban megszokott parancs-vezérelte egészségpolitikával, s tabukat ledöntve az otthonszülés kapcsán több esetben is sajtó nyilvános egyeztetéseket folytatott az érintett szakmai és a civil szervezetekkel. Az eredmény jól példázza azt, hogy az egészségügy jelenlegi helyzetében, nehéz problémák kezelésében is csak a párbeszéd hozhat megoldást.
A tervezet szerint az intézeten kívüli szülészeti ellátást csak működési engedéllyel és felelősségbiztosítással rendelkező egészségügyi szolgáltató nyújthat, ami annyit jelent, hogy a szülés történhet a várandós nő otthonában, vagy bármely más helyszínen, amennyiben az megfelel a tervezet szerint meghatározott higiénés körülményeknek és onnan a szülő nő háttérkórházba szállítása 20 percen belül megoldható. A tervezet nem szűkíti le az otthonszülés fogalmára az ellátást, hanem lehetőséget ad úgynevezett születésházak létrehozására is.
Szülést szülész-nőgyógyász szakorvos, vagy szülésznő, illetve Európai Unióban elfogadott végzettségű bába vezethet le. Két olyan személy egyidejű jelenléte mindenképpen szükséges, aki rendelkezik újszülött-, továbbá felnőtt újraélesztés tanfolyami bizonyítvánnyal.
A várandós személynek megfelelő tájékoztatás után a 36. hétig kell döntenie arról, hogy az intézményen kívüli szeretne szülni. Döntését az általa kiválasztott felelős személynek dokumentálnia kell. Dokumentálni kell azt is, hogy a védőnő és a háttérkórház értesítve lett.
A terhes gondozásnak a jelenleg működő rendszerben kell történnie.
A felelős személynek végig kell kísérnie a szülés folyamatát és a szakma szabályai szerint kell eljárnia az anya és az újszülött ellátásában.
A felelős személynek gondoskodnia kell az anti-D ellenanyag felírásáról, beszerzéséről és szükséges beadásáról, ellenőriznie kell a higiénés feltételeket, és dokumentációs kötelezettsége van a szülés alatt és utána, valamint igazolnia kell a szülés tényét.
A felelős személy dönt a háttérkórházba szállításról: bekísérési és dokumentáció-átadási kötelezettsége van. Ha nem áll fenn olyan kórállapot, amely a kórházba szállítást előzetesen szükségessé tenné, de a szülés közben fellépő komplikáció jellege életet, vagy egészséget súlyosan veszélyeztető, vagy maradandó fogyatékosságot okozhat, akkor is fennáll a beszállítás kötelezettsége. Amennyiben előre nem látható ok esetén a háttérkórházba történő beszállítás akadályozott, akkor bármely más kórházba is be lehet szállítani a szülő nőt és az újszülöttet.
A felelős személynek értesítenie kell a védőnőt, el kell végeznie az újszülött vizsgálatát életének az első órájában, biztosítania kell az újszülött és az anya felügyeletét a szülést követő 6 órán keresztül, majd további négy napon át naponta kell ellenőriznie őket.
A gyermekorvosi vizsgálatot 24 órán belül kell elvégeznie. A BCG oltás beadását és a veleszületett anyagcsere betegségek szűrővizsgálatait a házi gyermekorvos intézi.
A védőnőnek szülést követően 3 napon belül meg kell látogatnia az anyát és az újszülöttet, és meg kell győződnie a fenti intézkedések megtörténtéről. Ez egy plusz biztonsági elem a tervezetben.
Az ellátás nem finanszírozott esetnek minősül e jogszabályban meghatározott házi gyermekorvosi, védőnői, továbbá háttérkórház által biztosított egészségügyi szolgáltatás kivételével.
A rendelet-tervezet mellékletei részletesen szabályozzák az ellátás igénybevételének egészségügyi feltételeit és kizáró okait, a kórházba szállítás indikációit valamint a tárgyi és higiénés feltételeket.
A rendelet- tervezetet az államtitkárság még az idén közigazgatási egyezetésre küldi, és várhatóan április elején lép életbe.
- forrás Weborvos.hu hírlevél


Hozzászólás
A Geréb Ágnes ügyéről timetour dec 20 : 22:26 Válasz erre
Hozzászólás: 700

Regisztrált: aug 22 : 20:15
Ok, ok Dr. Úr, csak nem tudom, mi a véleményed az ügyben.
Én szakmai ismeretek, meg információk híján nemigen tudok a dologban eligazodni...
Csak annyit tudok, hogy meghurcolták a doktornőt.
És ez nálam (veszélyes) érzelmi motiváció, szóval: kezdek az ő pártján állni.
És ezért érzelmi alapon állok a dologhoz - lehet (biztos) mondok butaságokat.
Nem tudok elképzelni csodálatosabb, intimebb dolgot, mint új életet adni. És szerintem az asszonyoknak jogukban áll eldönteni, hogy milyen körülmények közt vállalják ezt az áldozatot, ezt az örömet.
Az "államnak" ebben a dologban "csak" az lehet a szerepe, hogy megbizonyosodjék arról, biztosítottak-e az otthonszülés feltételei. És ennek megfelelő jogszabályi hátteret, ellenőrzést, segítséget biztosítson. Ez a feladata! Szóval, nem tudom.
És a dolognak más vetülete is van - kibújik belőlem a a szakmám? rossz közgazdász vagyok- menyivel drágább az otthonszülés, az otthoni ellátás a kórházinál. És vajon, hogy osztható meg a kiadások terheinek a finanszírozása? És tudod, attól félek, ezt a "luxust" is csak a felsőbb rétegek engedhetik meg majd maguknak. Szóval, nem tudom.
mindegy! Én akkor is a kismamák, meg a kis életek pártján vagyok!

És majd kereslek, ha megengeded, csak most épp kicsit beteg vagyok üdvözlettel:
túlparti time
(és ne haragudj az össze-vissza zagyválásért)A Geréb Ágnes ügyéről Kulcsar Eva dec 21 : 08:17 Válasz erre
Hozzászólás: 3835


Nem tudom, kit mi motivál akár az otthonában, akár a kórházban való szülésre. Nekem napok óta az az elsődleges óhajom, hogy a napokban érkező, második unokám születését jelentő jelzések után, épségben és időben felérjenek a hetven km-es távolságból a fővárosi klinikára a fiamék.


Kulcsár ÉvaA Geréb Ágnes ügyéről Juci dec 21 : 09:56 Válasz erre
Hozzászólás: 2217

Regisztrált: júl 21 : 10:52
Úgy gondolom, hogy az otthon szülésnél sokkal több a rizikó, és nincs jogunk kitenni ennek a gyermekünket. Nem csak a saját kényelmünket kell nézni, hanem gyermekünk biztonságát.

juci

A Geréb Ágnes ügyéről bodójános dec 21 : 14:39 Válasz erre
Hozzászólás: 4582

Tény, hogy több csecsemő születésekor felemerült G.Á.neve, mint a szülést levezető bába neve, és ezezek a csecsemők vaszélynek voltak kitéve.Egy meghalt, más esetekben a mentőket kellett hívni.Ez az egyed alkalmatlan a feladata ellátására!A Geréb Ágnes ügyéről bigeszab dec 21 : 17:53 Válasz erre
Hozzászólás: 1595

Regisztrált: júl 25 : 09:13
Gyűrűznek az indulatok úgy a szakmai-, mint a közéletben. Nekem személyes tapasztalataim is ellentétesek. Középiskolás koromban egy végzős bábaképezdés rokon lány olyan őszinte lelkesedéssel beszélt az első általa vezetett szülésről - a Nagyváradi kórházban (!) -, hogy akkor döntöttem véglegesen az orvosi hivatás mellett.
Másik: a 90-es években Angliában, barátom felesége otthon szülte meg 5 gyermekét, csak a hatodikkal ment kórházba, orvosa tanácsára, aki az asszony kora (35 éves) miatt aggódott.


bigeszab

A Geréb Ágnes ügyéről timetour dec 21 : 23:10 Válasz erre
Hozzászólás: 700

Regisztrált: aug 22 : 20:15
Kedves Éva! Drukkolok Nektek! És remélhetően, Karácsonyra megérkezik majd a legdrágább ajándék! És ő, meg az Anyukája is egészségesek lesznek!

time
A Geréb Ágnes ügyéről timetour dec 21 : 23:50 Válasz erre
Hozzászólás: 700

Regisztrált: aug 22 : 20:15
Más!
"...a szülés történhet a várandós nő otthonában, vagy bármely más helyszínen, amennyiben az megfelel a tervezet szerint meghatározott higiénés körülményeknek és onnan a szülő nő háttérkórházba szállítása 20 percen belül megoldható..." hihi... hát ez Magyarországon tuti, hogy megoldható. Ha nem akkor majd keresnek valamilyen bűnbakot. Szerintem valószínűleg a takarítónő lesz az, aki nem vette a riasztást, mialatt a diszpécser éppen pisilt. Valakit biztosan ki fognak rúgni! „Felülről, alulról."(Egyébként ez a szabályozás sok település lakosságát eleve kizárja az otthonszülés lehetőségéből.)
Kedves Juci! Én nem osztanám a véleményed, a rizikót illetően.
Kedves Dr. Úr! Tanulságos volt a véleményed! Látom, te is mérlegeled a pro - kontra érveket!
Kedves Admin!
A tiéd is. (Mármint a véleményed.) Elvégre a kert a toleranciáról szól. Lehet, hogy G. Á. szülész-nőgyógyász szakorvos, és nem "bába"? Nem tudom. Engem amúgy bába foglalkozása is tisztelettel tölt el.
"Egyed" - mondod. Hát ezzel a "definícióval nem tudok mit kezdeni. Mert nem fejtetted, ki, hogy a törzsfejlődés milyen fokára jutott illetőről van szó.
(Hazudnék, ha mondanám, érdekelne, elvégre Karácsony lesz.)
És itt a kertben úgyis a szeretet, meg a tolerancia a lényeg.
Ok, jó éjt!
(A Holdon leszek ma éjjel is, ott mindenki megtalálhat.)

time

A Geréb Ágnes ügyéről Kulcsar Eva dec 23 : 09:19 Válasz erre
Hozzászólás: 3835


KÖSZÖNÖM KEDVES ÉS BIZTATÓ SZAVAIDAT, TIME!
NEKED PEDIG MEGHITT ÜNNEPNAPOKAT KÍVÁNOK,
AZZAL A BOLDOGSÁGGAL, AMIRE A SZÍVED VÁGYIK!


Kulcsár ÉvaA Geréb Ágnes ügyéről Isti dec 28 : 21:18 Válasz erre
Hozzászólás: 1766

Regisztrált: júl 17 : 07:58
Mivel nekem is ellentétesek az információim,így nagyon nehéz erről a kérdésről véleményt mondani.Nem is oly rég a nők otthon szültek.Természetesen azt kell figyelembe venni, hogy minden rendben fog lezajlani és nem lép fel komplikáció.Ma amikor rendelkezésünkre áll az ultrahang és egyéb lehetőségek , el lehet dönteni javallott a kórház e, vagy se.s az sem egy utolsó szempont ha az ember avval szembesül.hogy a nőgyógyász kerek perec megmondja,hogy menyi pénzt is kér a szülésért.-((((( Ez több mint megengedhetetlen.!Reményeim szerint az eü miniszter megnyeri a próbapert az orvossal szemben,ki ezt ÍGY meg merte tenni.-((
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz
Üdvözlet
Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]
[ ]

Online
Vendégek: 1
Tagok: 0

Tagok: 62
legújabb: ZsóFia

Chatbox
Üzenetek írásához regisztrált tagnak kell lenned - jelentkezz be, vagy regisztráljIsti
aug 05 : 09:46
Egy verset tettem fel és a gép többszörösen másolta(( törölni meg nem tudom,(((( vagy be tudok jönni az oldalra, vagy nem(((

Kulcsar Eva
aug 03 : 19:44
Remélem, be tudtok jelentkezni, bár kissé szokatlan jelenség fogad. Ha gondok lesznek, akkor a főadminisztrátor segítségét kérjük.

Kulcsar Eva
aug 03 : 19:43
Remélem, be tudtok jelentkezni, bár kissé szokatlan jelenség fogad. Ha gondok lesznek, akkor a főadminisztrátor segítségét kérjük.

Kulcsar Eva
jún 23 : 09:36

Isti
jún 22 : 17:24
Köszönjük a lehetőséget Jánosnak, hogy mi is kb 10 éve itt írhatunk, alkothatunk! az Ő kertjében! Isti

Kulcsar Eva
jún 12 : 10:16
A "BodóKert" létrehozásának időpontja: 2009 jún 09 volt. Immár, TIZENKÉT ÉVE! Tisztelet, köszönet és szeretettel teli emlékezet BODÓ JÁNOS-nak érte.

Isti
jan 06 : 19:52
Örömmel látlak kedves Évike

Kulcsar Eva
jan 06 : 16:27
"Most azért megmarad a hit, remény, szeretet, e három; ezek között pedig legnagyobb a szeretet. " (Pál Korinthusbeliekhez írt I. level e 13. rész)


Isti
dec 30 : 20:03
Egy nyugodtabb kiegyensúlyozottabb új évet kívánok MINDENKINEK Isti:)

Isti
dec 24 : 09:28
Áldott ünnepet kívánok társaimnak és a kedves Olvasóknak Isti:)

nagyapó
szept 01 : 18:59
"asszem, úgy tudjuk őrizni emlékét, ha írunk sokat még Ide, tartozunk neki ezzel!"

Igen! Írni, írni, és írni!:!

Kulcsar Eva
szept 01 : 13:23
Igazak a szavaid, timetour.

timetour
aug 31 : 22:37
asszem, úgy tudjuk őrizni emlékét, ha írunk sokat még Ide, tartozunk neki ezzel!

timetour
aug 31 : 22:12
sajnálom, rég jártam erre.
de emlékét őrizzék a kertlakók, szeretném!

Isti
máj 21 : 10:55
Drága János! Köszönünk mindent,Azt is hogy itt lehettünk eme csodás kertben ,ahol gond nélkül alkothattunk, é s álmodhattuk az álmainkat ! Te fogtad össze ezt a kis de értékes kis közösséget! Álmod szép álmokat Isten kebelén!

Kulcsar Eva
máj 20 : 17:30
Tisztelettel közlöm a kedves BodóKerti tagokkal, hogy Bodó János, a web oldal megálmodója és hűséges résztvevője 2020. február 21-én elhunyt. Őrizzük meg az emlékét hozzá illő diszkrécióval, és nagy-nagy szeretettel!

Isti
ápr 10 : 08:22
Csendes, DE szép húsvéti készülődést kívánok kedves társak és kedves olvasóink!
Isti

Isti
márc 08 : 15:34
Fájdalommal telt szívvel olvasom soraidat! kedves nagyapó !Istenben reménykedve kívánok neked mielőbbi felépülést! Isti

nagyapó
márc 07 : 22:44
Rég jártam itt, és máshol - igaz barátok között - is régen.
Nagy utat jártam...
Belgyógyászattó l - urológián át - onkológiáig.
Nagy és nehéz út.:)

Kulcsar Eva
jan 04 : 16:54
Szeretetben gazdag boldog új évet kívánok minden kedves Kerti Tagnak.

Isti
jan 01 : 14:16
Köszönjük kedves Szabolcs! és viszont kívánjuk! Isti

bigeszab
jan 01 : 09:29
BOLDOG ÚJÉVET, kedves kertlakók!!heart

Isti
dec 27 : 10:53
Kedves János! Nagyon boldog névnapot kívánok a társaim nevében is!

Isti
dec 25 : 10:29
Kedves kert-társak és kedves olvasóink! Áldott ünnepet kívánok és egy új és békés évet sok szeretettel Isti

Isti
jún 10 : 12:03
Nagyon köszönjük drága Évike!
S köszönjük szeretetteljes munkáját mifelénk! Miértünk!
Áldott ünnepet mindenkinek!


Oldal létrehozási idő: 0.3143 másodperc, 0.2496 lekérdezési idő. Adatbázis lekérdezés: 54. Memória használat: 989,512b