BodóKert: Tartalom / Reform- és biokonyha / Karácsonyi gasztro-túra 2050-ben
BodóKert
Ma 2021. szeptember 29, szerda,
Mihály napja van.
Holnap Jeromos napja lesz.


Karácsonyi gasztro-túra 2050-ben
Ezt az igen érdekes írást találtam a mai napon
- 2010 december 25 szombat
szerző: Isti Szerzők listája
kategória: Konyha > Reform- és biokonyha
Hozzászólás: 4
Megtekintés: 267

Kisé"furcsán" olvasgattam,aztán én is úgy látom ha a világ lakossága eléri ezeket a kritikus értékeket, a vegetarianizmus is lehet megoldás s ezek az elképzelések is....Elnézést, még jó hogy nem kell kipróbálnom.-))))

Karácsonyi gasztro-túra 2050-ben
2010. december 24. 08:00, Péntek - Balázs Richárd
Aligha van ilyenkor olyan ember, aki nem a karácsonyi menü elkészítésén fáradozna, vagy az elfogyasztásáról ábrándozna. Az ízek és a hozzávalók ismerősek, tradicionálisak, az elmaradhatatlan pulykától kezdve a különböző halételeken át egészen a hidegtálakig és a fűszeres, mézes süteményekig.Stefan Gates, a gasztronauta, az angol konyha egyik legmegdöbbentőbb alakja a jövő karácsonyi asztalai körül tesz egy képzeletbeli sétát, bemutatva az elkövetkező 40 év gasztronómiai vízióit, az elérhető nyersanyagok és a genetika tükrében. Öveket becsatolni, az időutazás kissé rázós lesz.

Kezdjük 2050-nel, amikor az egyik legörvendetesebb hír az lesz, hogy több mint 20 év után visszatér a pulyka, vagy legalábbis valami hasonló. Ha csupán egy felületes pillantást vetünk az ünnepi asztalra, a karácsonyi menü meglepő hasonlatosságot mutat a 2010-es trenddel, de ha el kezdjük olvasgatni a hozzávalók csomagolását, egészen szokatlan összetevőkkel és eredetekkel találkozunk majd. Ételeink az elmúlt 4 évtized alatt teljesen megváltoztak, és ha visszatekintünk, igen érdekes dolgoknak lehetünk a tanúi.

2010-ben sok mindenről nem vettünk tudomást, nem akartuk látni ahogy a világ népességének szaporodása és a bioüzemanyagok iránti növekvő kereslet túlnő a rendelkezésre álló termőföldeken és vízkészleteken. Visszatekintve azonban elkerülhetetlenek voltak az égbeszökő élelmiszerárak, a vízért folytatott küzdelem, és a gabonák kivitele elleni tüntetések, volt azonban egy technológiai megoldás.

Lehet hogy korábban a biomérnökök nem örvendtek túl nagy népszerűségnek, de akkor kihúzták az emberiséget a pácból. Éveken belül genetikai módszerekkel 50 százalékos hozamnövekedést értek el a terményeknél és olyan növényeket alkottak, amik ellenálltak az aszálynak, a kártevőknek, emellett pedig még vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdagok voltak. Saját nitrogénjüket is megtermelték, ezért műtrágyából sem kellett sok. Mindezt a biológiai sokszínűség, és nem utolsó sorban a fogyasztói társadalom szenvedte meg, a multinacionális vállalatok minden korábbinál nagyobb gazdasági és geopolitikai hatalmat szereztek.

2020 karácsonyi vacsorája a genetikailag módosított, elképesztően-ízletes-pulyka eljövetelével kezdődött. Ez volt a húsevők számára az a csúcspont, ami után az árak többé már nem álltak arányban a termék értékével. A 2020-as évek végére a hús egyre inkább luxuscikké válik, az ellátás nem képes lépést tartani a kereslettel, az üvegházgáz kibocsátásra rótt adók pedig szinte megfizethetetlenné tették a marha- és a bárányhúst. A kenguru tenyésztés valamelyest enyhített a nyomáson, azonban ez az alacsony metánkibocsátású jószág is csak időlegesen tölti ki a tátongó űrt.


Stefan Gates
A Föld populációja túljutott a 8 milliárdon, a hús iránti igény meredeken emelkedett, az állatállomány etetéséhez szükséges takarmánymennyiség elviselhetetlen terhet rótt az erőforrásokra. A változás a nyugati államok pénzügyi válságával érkezett el, ami a mezőgazdaságok pénzügyi forrásainak is komoly gátat szabott, így a fejlődő világ végre egyenlő esélyekkel szállhatott be a versenybe. Sajnos az élelmiszer árak az előállítási költségek növekedésének köszönhetően a háromszorosára nőttek, terjedni kezdett a gyakorlatias vegetarianizmus, a nyugati országok élelmiszer pazarlása 30 százalék feletti értékről 10-re zuhant, azonban így is milliárdok éheztek. A világot elérte az élelmiszerválság.

2030-ban új megoldás érkezett, méghozzá egy igen valószínűtlen forrásból, a rovaroktól. A nagy élelmiszeripari cégek elkezdtek szöcske-burgereket és különböző bogár-vagdaltakat árulni a húsok helyettesítőjeként. Már 2010-ben is többen népszerűsítették ezt a tápanyagforrást, a rovarok ugyanis rendkívül hatékonyan alakítják a növényi anyagokat fehérjékké, a rovarkészítmények elterjedéséhez azonban kellett egy nagyfokú kényszer. A nyugatiak először leginkább undorral tekintettek ezekre az élelmiszerekre, azonban amikor egy igazi marhahúsból készül Big Mac 100 angol font körül szerepelt az étlapon, a rovar-fehérjében bővelkedő Bug Mac a maga potom 10 fontos árával egyre vonzóbbnak bizonyult. A világ termőterületei, termény- és vízkészletei végre fellélegezhettek és mindenki feltehette magának a kérdést, vajon miért kellett erre a változásra ennyit várni.

2040 karácsonya az egészség jegyében telt. Az alacsony zsírtartalmú sült sáska őrület a csúcspontjára ért, a cukorfogyasztás pedig gyakorlatilag nullára csökkent. Helyette minden desszert és édesség a természetüknél fogva édes növények kivonataival, például monatinnal vagy sztíviával (jázminpakóca) készül, melyek a cukorhoz hasonló ízélményt biztosítanak szénhidrátok és rákkeltő anyagok nélkül. Ebben az évben mutatkoztak be a szintetikus baktériumokkal ellátott termékek, amik élénk kékké változtatták az élelmiszert, ha az megromlott, illetve megérkeztek az étrend kiegészítő mikrobák. Néhány évvel később megjelentek az élő bél-szenzorok, melyek lehetővé tették a vásárlóknak táplálkozási hiányosságaik diagnosztizálását székletük elszíneződése alapján, ehhez természetesen mellékelték a mindent részletesen elmagyarázó színskálát is.

A 2040-es évek elején a halgazdálkodás is összeomlott, a medúza azonban továbbra is olcsó és bőségesen rendelkezésre álló tengeri élelmiszerforrás maradt. Igen alacsony népszerűségét növelte, hogy az évtized sztárszakácsai egymás túllicitálva igyekeztek ízletessé tenni a sokak számára elképzelhetetlen fogást. Az évtized közepére a biomérnökök elkezdtek a halakon is dolgozni, létrehozva a bálna méreteivel vetekedő klónozható óriás-lazacot, mega-fésűkagylót és giganto-homárt. A klónozás elterjedésével megérkezett a mesterséges hús is, amit már 2000-ben bemutattak, mégis több mint 40 évre volt szükség, hogy az emberiség ráfanyalodjon, pedig már az ezredfordulón is számos előnnyel rendelkezett, igaz a klasszikus marhahús íz kissé képlékeny szerkezettel párosult, az ára azonban kedvező volt, és az íz is sok mindenért kárpótolta az embereket.

Ez az évtized több izgalmas újítást is hozott az élelmiszer technológiában, az egyik ilyen a "húskapszula", amiből a hozzá kifejlesztett rendszerrel gyakorlatilag bármilyen sültet elkészíthetünk, attól függően, hogy mit állítunk be. A kapszula rovar-fehérje port tartalmaz, amiből a "pulyka" programon elkészül a megfelelő proteinmassza. A masszát egy háromdimenziós protein-nyomtatóval a megfelelő formába önti számunkra a technika, ellátva az ételt a ropogós bőrrel és hipp-hopp, kész a nyolcszemélyes pulyka-vacsora. Igaz az íze nem ugyanaz, mint ami 2010-ben volt, azonban egy valódi szárnyas 800 fontos árához képest a kapszula 150 fontért jóllakatja a vendégeket. Megérkeztünk tehát 2050-hez, és újra pulyka gőzölög az asztalon, pont ahogy az azóta megboldogult nagyi készítette anno.

Végül zárjuk írásunkat egy karácsonyi menüsorral a 2050-es évek stílusában:

Előétel: Füstölt medúza és óriás-lazac falatkák, melyekhez szintetikus baktériumokkal készült créme fraiche-t szolgálunk fel

Főétel: Pulykasült gazdagon (a legutóbbi 3D-s nyomtatási technikával készítve, rovaralapú kolbásszal töltve, zöldség-olaj kompozit bacon szalonnába tekert alacsony metántartalmú kenguru szeletekkel körítve)

Köret: Burgonya és paszternák (ropogósra sütve, hidroponikusan termesztve)

Desszert: Hagyományos szilvás pite (genetikailag módosított magas hozamú búzából, természetes monatinnal édesítve, antiallergén mogyoróval és alaszkai mazsolával)

További jó étvágyat és kellemes ünnepeket kívánunk.
Kapcsolódó cikkek

Hozzászólás
Karácsonyi gasztro-túra 2050-ben bodójános dec 26 : 08:53 Válasz erre
Hozzászólás: 4582

Köszönöm, de maradok a hagyományos kajáknál, amig lehet!Karácsonyi gasztro-túra 2050-ben Juci dec 26 : 09:47 Válasz erre
Hozzászólás: 2217

Regisztrált: júl 21 : 10:52
Kedves Isti! Azért nekem a legfinomabb mégis csak egy szép szelet világos barna rántott hús...

juci

Karácsonyi gasztro-túra 2050-ben bigeszab dec 26 : 19:44 Válasz erre
Hozzászólás: 1595

Regisztrált: júl 25 : 09:13
Inkább maradok a töltött káposztánál és a bajai halászlénél... 2050-ben is!


bigeszab

Karácsonyi gasztro-túra 2050-ben Isti dec 27 : 20:23 Válasz erre
Hozzászólás: 1766

Regisztrált: júl 17 : 07:58
Látom sikeredett mindenkit elrettentenem.-)))
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz
Üdvözlet
Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]
[ ]

Online
Vendégek: 1
Tagok: 0

Tagok: 62
legújabb: ZsóFia

Chatbox
Üzenetek írásához regisztrált tagnak kell lenned - jelentkezz be, vagy regisztráljIsti
aug 05 : 09:46
Egy verset tettem fel és a gép többszörösen másolta(( törölni meg nem tudom,(((( vagy be tudok jönni az oldalra, vagy nem(((

Kulcsar Eva
aug 03 : 19:44
Remélem, be tudtok jelentkezni, bár kissé szokatlan jelenség fogad. Ha gondok lesznek, akkor a főadminisztrátor segítségét kérjük.

Kulcsar Eva
aug 03 : 19:43
Remélem, be tudtok jelentkezni, bár kissé szokatlan jelenség fogad. Ha gondok lesznek, akkor a főadminisztrátor segítségét kérjük.

Kulcsar Eva
jún 23 : 09:36

Isti
jún 22 : 17:24
Köszönjük a lehetőséget Jánosnak, hogy mi is kb 10 éve itt írhatunk, alkothatunk! az Ő kertjében! Isti

Kulcsar Eva
jún 12 : 10:16
A "BodóKert" létrehozásának időpontja: 2009 jún 09 volt. Immár, TIZENKÉT ÉVE! Tisztelet, köszönet és szeretettel teli emlékezet BODÓ JÁNOS-nak érte.

Isti
jan 06 : 19:52
Örömmel látlak kedves Évike

Kulcsar Eva
jan 06 : 16:27
"Most azért megmarad a hit, remény, szeretet, e három; ezek között pedig legnagyobb a szeretet. " (Pál Korinthusbeliekhez írt I. level e 13. rész)


Isti
dec 30 : 20:03
Egy nyugodtabb kiegyensúlyozottabb új évet kívánok MINDENKINEK Isti:)

Isti
dec 24 : 09:28
Áldott ünnepet kívánok társaimnak és a kedves Olvasóknak Isti:)

nagyapó
szept 01 : 18:59
"asszem, úgy tudjuk őrizni emlékét, ha írunk sokat még Ide, tartozunk neki ezzel!"

Igen! Írni, írni, és írni!:!

Kulcsar Eva
szept 01 : 13:23
Igazak a szavaid, timetour.

timetour
aug 31 : 22:37
asszem, úgy tudjuk őrizni emlékét, ha írunk sokat még Ide, tartozunk neki ezzel!

timetour
aug 31 : 22:12
sajnálom, rég jártam erre.
de emlékét őrizzék a kertlakók, szeretném!

Isti
máj 21 : 10:55
Drága János! Köszönünk mindent,Azt is hogy itt lehettünk eme csodás kertben ,ahol gond nélkül alkothattunk, é s álmodhattuk az álmainkat ! Te fogtad össze ezt a kis de értékes kis közösséget! Álmod szép álmokat Isten kebelén!

Kulcsar Eva
máj 20 : 17:30
Tisztelettel közlöm a kedves BodóKerti tagokkal, hogy Bodó János, a web oldal megálmodója és hűséges résztvevője 2020. február 21-én elhunyt. Őrizzük meg az emlékét hozzá illő diszkrécióval, és nagy-nagy szeretettel!

Isti
ápr 10 : 08:22
Csendes, DE szép húsvéti készülődést kívánok kedves társak és kedves olvasóink!
Isti

Isti
márc 08 : 15:34
Fájdalommal telt szívvel olvasom soraidat! kedves nagyapó !Istenben reménykedve kívánok neked mielőbbi felépülést! Isti

nagyapó
márc 07 : 22:44
Rég jártam itt, és máshol - igaz barátok között - is régen.
Nagy utat jártam...
Belgyógyászattó l - urológián át - onkológiáig.
Nagy és nehéz út.:)

Kulcsar Eva
jan 04 : 16:54
Szeretetben gazdag boldog új évet kívánok minden kedves Kerti Tagnak.

Isti
jan 01 : 14:16
Köszönjük kedves Szabolcs! és viszont kívánjuk! Isti

bigeszab
jan 01 : 09:29
BOLDOG ÚJÉVET, kedves kertlakók!!heart

Isti
dec 27 : 10:53
Kedves János! Nagyon boldog névnapot kívánok a társaim nevében is!

Isti
dec 25 : 10:29
Kedves kert-társak és kedves olvasóink! Áldott ünnepet kívánok és egy új és békés évet sok szeretettel Isti

Isti
jún 10 : 12:03
Nagyon köszönjük drága Évike!
S köszönjük szeretetteljes munkáját mifelénk! Miértünk!
Áldott ünnepet mindenkinek!


Oldal létrehozási idő: 1.0001 másodperc, 0.9426 lekérdezési idő. Adatbázis lekérdezés: 59. Memória használat: 976,336b