BodóKert: Tartalom / Idegen tollakkal... / Így is lehet egy olyan országról nyilatkozni, amelyben élsz
BodóKert
Ma 2021. szeptember 18, szombat,
Diána napja van.
Holnap Vilhelmina napja lesz.


Így is lehet egy olyan országról nyilatkozni, amelyben élsz
A mai postámmal érkezett levél tartalma.
- 2011 február 19 szombat
szerző: Isti Szerzők listája
kategória: Idegen tollakkal...
Hozzászólás: 7
Megtekintés: 346

mindenki figyelmébe ajánlom, Interjú kocsis Zoltánnal

Így is lehet egy olyan országról nyilatkozni, amelyben élsz. Sőt csak így....úgy, hogy a Popperek, Schifferek és Buldózerek, menjenek csak oda, ahová valók....Subject: Fw:interjú Kocsis Zoltánnal a magyarországi belpolitikai helyzetről

"Tizenegy zsidó játszik a zenekkaromban" - Kocsis interjú egy német lapban

Hírszerző bullet 2011. február 17.

A Nemzeti Filharmonikusok müncheni koncertjének napján Barbara Doll, a Süddeutsche Zeitung újságírója interjút készített Kocsis Zoltánnal a magyarországi belpolitikai helyzetről. Alább a napilap 2011. február 15-i számában megjelent interjú magyar fordítása olvasható.

"A kormány nem ördögökből áll”

Kocsis Zoltán zongoraművész nyilatkozatban csillapítja a kedélyeket a magyarországi fejleményekkel kapcsolatban

Számos kritikus vélemény szerint Magyarországon Orbán Viktor kormánya sérti a demokrácia alapelveit. Új szelek fújnak a zenei életben is: elbocsátották a Magyar Állami Operaház főigazgatóját és művészeti vezetőjét, Fischer Ádám pedig lemondott vezető karmesteri pozíciójáról. Az új intendáns, nyilatkozta lapunknak Fischer, a kormánypárt legbelső köreiből érkezett. A Nemzeti Filharmonikusok ma 20 órakor németországi koncertkörútjuk müncheni állomásán, a Philharmonie-ban játszanak. Aki a zenekar valamelyik tagját kérdezné az otthoni hangulatról, ezt a választ kapja a menedzsmenttől: „A muzsikusoknak mint a Nemzeti Filharmonikusok tagjainak nem tartozik illetékességi körükbe a válaszadás.” Kérdésemre, hogy beszélhetnék-e a zenekari tagok szó- és ügyvivőjével, azt a választ kaptam, hogy ilyen funkció nem létezik. [Az Orchestervorstand intézménye és funkciója információim szerint egyik magyarországi zenekarban sem ismert. - A ford.] Végül Kocsis Zoltán zongoraművész állt rendelkezésemre, aki 1997 óta a zenekar vezető dirigense.

Kocsis úr, az utóbbi hónapokban nyugtalanító hírek érkeznek Magyarországról. Milyen a légkör pillanatnyilag?

A légkörnél jobbat nem is kívánhatnék, az időjárás csodálatos, éppen a Balatonról jövök.

És milyen a politikai légkör?

Attól tartok, nem a megfelelő személyt kérdezi.

De hát ön magyar polgár, Budapesten él.

Először is magyar zenész vagyok, s csak azután magyar polgár. Ebben a minőségemben pedig azt mondom: egészen jól érzem magam. Zenészként is, sőt, kicsit még jobban, mint tavaly ilyenkor, ugyanis ki fogják egészíteni a költségvetésünket. Szerintem az előző kormány Gyurcsány Ferenc vezetésével nem törődött igazán a kulturális élettel.

És a mostani kormány?

Csak az ég tudja, hogyan fognak alakulni a dolgok. Van egy oktatási államtitkár, Hoffmann Rózsa, ő tényleg változtatni akar. Hogy min és hogyan, az még nekem sem világos. Mindenesetre minden kormányzattól, legyen az jobb- vagy baloldali, elvárom, hogy támogassa a Nemzeti Filharmonikusokat.

Várható-e, hogy negatív hatások érvényesülnek a magyar kulturális életben?

Ezt most még nem tudom megmondani. A kultúrát mindig a legkönnyebb támadni: ha például fel akarnak oszlatni egy zenekart, akkor biztosan nem lesz általános felzúdulás. De én mindig mindegyik miniszterelnöknek elmagyaráztam, pártállásától függetlenül: „Nézze, a zene jóformán az egyetlen, ami miatt respektálnak bennünket külföldön.” Pillanatnyilag nem látok semmiféle negatív tendenciát, semmilyen megszorítást.

És az operaházi fejlemények, Fischer Ádám lemondása?

Úgy tudom, azt mondták neki: „Ádám, bármit dirigálhatsz – bármikor, bármelyik darabot, bármilyen énekesekkel.” És aztán történt, ami történt – ő távozott. Pontosan ugyanezt éltem át vele 1997-1999 között, amikor állandó vendégkarmesterünk volt. Egyre többet akart dirigálni. „Ádám, nekünk 18 koncertünk van egy évadban, nem dirigálhatsz tízet. Rendben?” - „Rendben.” - Aztán a rákövetkező évben újra kezdte: „Többet akarok vezényelni, tízet vagy tizenkettőt egy évadban.” Egy idő után elment a menedzserhez, és felmondott. Néhány héttel később széltében-hosszában arról beszélt a bel- és külföldi sajtóban, hogy én kidobtam. Senki nem dobta ki! Ennél is rosszabb azonban, amit aWeltnek és az Opernweltnek nyilatkozott: hogy a magyarok műveletlenek és nem beszélnek idegen nyelveket. Ezt én mint magyar polgár a leghatározottabban visszautasítom.

Fischer Ádám más, külföldön élő művészekkel, például Schiff Andrással együtt petíciót adott át Brüsszelben.

Igen, hallottam róla. És azt kell mondanom: hogy megállapítsuk és hitelt érdemlően bizonyítsuk, mi is történik Magyarországon, ahhoz Magyarországon kell élni. Én nem hiszem, hogy tényleg szörnyű dolgok történnek. Egy példa: ugyebár sokat vitatkoznak a sajtótörvényről, de ha felütöm például a baloldali beállítottságú Népszabadságot, nem látok változást. A cikkek, a hangvétel – minden olyan, mint tavaly vagy tavalyelőtt. Azonkívül rendszeresen publikálok egy rendkívül fontos baloldali folyóiratban, a Holmi-ban – ott is minden maradt a régiben. Ha erre a folyóiratra nincsenek politikai befolyással, akkor miről beszélünk?

A petícióban diszkriminációról, antiszemitizmusról és homofóbiáról is szó esik.

Az én zenekaromban tizenegy zsidó és tizenegy roma származású muzsikus dolgozik. Amíg nem mondja nekem valaki, hogy bocsássam el őket, nem hiszek el ilyesmiket. Ami az általános állapotokat illeti: Magyarország szociális állammá vált.

Mit gondoljunk akkor azokról az aggodalmakról, amelyek a petícióban megfogalmazódtak?

Csak ismételni tudom magam: a legtöbb művész nem él Magyarországon. Schiff András például Firenzében él. Nem tartom túl elegánsnak, hogy egy külföldi újsághoz megy panaszkodni. Ha gondom van a kormánnyal, odamegyek, és ott helyben, nekik panaszkodom. Az aktuális kormány kedveli Andrást, ez a kormány nem ördögökből áll. A külföldi sajtóban ördöginek látszik, de nem az, ez egy abszolút demokratikus kormány. Nem igaz, hogy a többség fél, senki nem fél.

Schiff András nemrég azt mondta egy interjúban, nem tudja elképzelni, hogy a jövőben fellépjen Magyarországon, vagy akár csak beutazzon az országba.

Na, ezt nem hiszem. Tudja mit? Holnap meghívom.

És gondolja, hogy elfogadja a meghívást?

Szerintem igen. Ha jól emlékszem, amikor Jörg Haider pártja bekerült az osztrák parlamentbe, Schiff András akkor is azt mondta, hogy nem lép föl többé Ausztriában. Aztán csak fellépett a Salzburgi Ünnepi Játékokon.

Az interjú a Süddeutsche Zeitung 2011. február 15-i számában jelent meg.

Fordította: Nádori Lídia
forrás hely:
klikkHozzászólás
Így is lehet egy olyan országról nyilatkozni, amelyben élsz bodójános febr 20 : 12:18 Válasz erre
Hozzászólás: 4582

Sok beszédnek sok az alja, a lényeg így is elmondható!Így is lehet egy olyan országról nyilatkozni, amelyben élsz Kulcsar Eva febr 20 : 13:36 Válasz erre
Hozzászólás: 3834


Elég megdöbbentő.


Kulcsár ÉvaÍgy is lehet egy olyan országról nyilatkozni, amelyben élsz Isti febr 20 : 20:11 Válasz erre
Hozzászólás: 1766

Regisztrált: júl 17 : 07:58
Köszönöm hogy elolvadtátok kedves Évike és János!


Így is lehet egy olyan országról nyilatkozni, amelyben élsz Isti febr 20 : 20:12 Válasz erre
Hozzászólás: 1766

Regisztrált: júl 17 : 07:58
Köszönöm hogy elolvastátok kedves Évike és János!


Így is lehet egy olyan országról nyilatkozni, amelyben élsz bigeszab febr 21 : 12:35 Válasz erre
Hozzászólás: 1595

Regisztrált: júl 25 : 09:13
Nagyo jó, hogy elhoztad ezt az írást!

bigeszab

Így is lehet egy olyan országról nyilatkozni, amelyben élsz timetour febr 21 : 21:01 Válasz erre
Hozzászólás: 698

Regisztrált: aug 22 : 20:15
Nagyon szeretem Kocsis Zoltánt - nyilatkozatától függetlenül is. Tisztességes, és rengeteg magyar művész, exponált ember tanulhatna tőle.
És jó, hogy elhoztad az írást.


Így is lehet egy olyan országról nyilatkozni, amelyben élsz Isti febr 24 : 07:57 Válasz erre
Hozzászólás: 1766

Regisztrált: júl 17 : 07:58
Kedves Szabolcs! és Time! igyekszem ezekre a dolgokra is odafigyelni, hisz a "hivatalos média" még mindig nem jól működik, és az a tény,hogy az olvasó valóban jól tájékozott legyen,akkor mi fogjuk elvégezni a korrekt tájékoztatást!
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz
Üdvözlet
Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]
[ ]

Online
Vendégek: 1
Tagok: 0

Tagok: 62
legújabb: ZsóFia

Chatbox
Üzenetek írásához regisztrált tagnak kell lenned - jelentkezz be, vagy regisztráljIsti
aug 05 : 09:46
Egy verset tettem fel és a gép többszörösen másolta(( törölni meg nem tudom,(((( vagy be tudok jönni az oldalra, vagy nem(((

Kulcsar Eva
aug 03 : 19:44
Remélem, be tudtok jelentkezni, bár kissé szokatlan jelenség fogad. Ha gondok lesznek, akkor a főadminisztrátor segítségét kérjük.

Kulcsar Eva
aug 03 : 19:43
Remélem, be tudtok jelentkezni, bár kissé szokatlan jelenség fogad. Ha gondok lesznek, akkor a főadminisztrátor segítségét kérjük.

Kulcsar Eva
jún 23 : 09:36

Isti
jún 22 : 17:24
Köszönjük a lehetőséget Jánosnak, hogy mi is kb 10 éve itt írhatunk, alkothatunk! az Ő kertjében! Isti

Kulcsar Eva
jún 12 : 10:16
A "BodóKert" létrehozásának időpontja: 2009 jún 09 volt. Immár, TIZENKÉT ÉVE! Tisztelet, köszönet és szeretettel teli emlékezet BODÓ JÁNOS-nak érte.

Isti
jan 06 : 19:52
Örömmel látlak kedves Évike

Kulcsar Eva
jan 06 : 16:27
"Most azért megmarad a hit, remény, szeretet, e három; ezek között pedig legnagyobb a szeretet. " (Pál Korinthusbeliekhez írt I. level e 13. rész)


Isti
dec 30 : 20:03
Egy nyugodtabb kiegyensúlyozottabb új évet kívánok MINDENKINEK Isti:)

Isti
dec 24 : 09:28
Áldott ünnepet kívánok társaimnak és a kedves Olvasóknak Isti:)

nagyapó
szept 01 : 18:59
"asszem, úgy tudjuk őrizni emlékét, ha írunk sokat még Ide, tartozunk neki ezzel!"

Igen! Írni, írni, és írni!:!

Kulcsar Eva
szept 01 : 13:23
Igazak a szavaid, timetour.

timetour
aug 31 : 22:37
asszem, úgy tudjuk őrizni emlékét, ha írunk sokat még Ide, tartozunk neki ezzel!

timetour
aug 31 : 22:12
sajnálom, rég jártam erre.
de emlékét őrizzék a kertlakók, szeretném!

Isti
máj 21 : 10:55
Drága János! Köszönünk mindent,Azt is hogy itt lehettünk eme csodás kertben ,ahol gond nélkül alkothattunk, é s álmodhattuk az álmainkat ! Te fogtad össze ezt a kis de értékes kis közösséget! Álmod szép álmokat Isten kebelén!

Kulcsar Eva
máj 20 : 17:30
Tisztelettel közlöm a kedves BodóKerti tagokkal, hogy Bodó János, a web oldal megálmodója és hűséges résztvevője 2020. február 21-én elhunyt. Őrizzük meg az emlékét hozzá illő diszkrécióval, és nagy-nagy szeretettel!

Isti
ápr 10 : 08:22
Csendes, DE szép húsvéti készülődést kívánok kedves társak és kedves olvasóink!
Isti

Isti
márc 08 : 15:34
Fájdalommal telt szívvel olvasom soraidat! kedves nagyapó !Istenben reménykedve kívánok neked mielőbbi felépülést! Isti

nagyapó
márc 07 : 22:44
Rég jártam itt, és máshol - igaz barátok között - is régen.
Nagy utat jártam...
Belgyógyászattó l - urológián át - onkológiáig.
Nagy és nehéz út.:)

Kulcsar Eva
jan 04 : 16:54
Szeretetben gazdag boldog új évet kívánok minden kedves Kerti Tagnak.

Isti
jan 01 : 14:16
Köszönjük kedves Szabolcs! és viszont kívánjuk! Isti

bigeszab
jan 01 : 09:29
BOLDOG ÚJÉVET, kedves kertlakók!!heart

Isti
dec 27 : 10:53
Kedves János! Nagyon boldog névnapot kívánok a társaim nevében is!

Isti
dec 25 : 10:29
Kedves kert-társak és kedves olvasóink! Áldott ünnepet kívánok és egy új és békés évet sok szeretettel Isti

Isti
jún 10 : 12:03
Nagyon köszönjük drága Évike!
S köszönjük szeretetteljes munkáját mifelénk! Miértünk!
Áldott ünnepet mindenkinek!


Oldal létrehozási idő: 0.3064 másodperc, 0.2478 lekérdezési idő. Adatbázis lekérdezés: 52. Memória használat: 988,864b