BodóKert: Tartalom / Tallózó / Kocsis Zoltán: „A legcsekélyebb rasszizmus is undorító”
BodóKert
Ma 2019. október 20, vasárnap,
Vendel napja van.
Holnap Orsolya napja lesz.


Kocsis Zoltán: „A legcsekélyebb rasszizmus is undorító”
Kocsis Zoltán második interjúja,
- 2011 február 26 szombat
szerző: Isti Szerzők listája
kategória: Tallózó
Hozzászólás: 8
Megtekintés: 400

2011. február 25., péntek, 16:20 • Utolsó frissítés: 15 órája
Szerző: Fürjes Judit

Címkék: rasszizmus; antiszemitizmus; Kocsis Zoltán; Fürjes Judit; Schiff András; Nemzeti Filhatmónikusok;
TETSZETT A CIKK?

Ossza meg az alábbi közösségi oldalakon is:
iwiw iwiw Delicious Delicious Digg Digg Facebook Facebook GReader GReader URLGuru URLGuru StumbleUpon StumbleUpon Tumblr Tumblr Twitter Twitter dropshadow

Többre kíváncsi? Iratkozzon fel a hírlevelünkre, RSS-feedünkre, vagy a Twitter csatornánkra is!

kinyomtatomKinyomtatom • továbbküldömTovábbküldöm • megosztomMegosztom

„Magyarországon pontosan annyi rasszizmus, annyi antiszemitizmus és annyi antiromanizmus van, mint bármely más európai országban. A legcsekélyebb rasszizmus is sok és undorító, de van. Mindenhol. Mégsem lehet egy egész országot hírbe hozni, besározni miatta”-- fejtette ki a hvg.hu-nak Kocsis Zoltán világhírű zongoraművész, a Nemzeti Filharmonikusok vezetője.

hvg.hu: A Magyar Narancsban megjelent „Az undor óráiban” c. írás szerzője kiakadt az ön interjúján, amit a Süddeutsche Zeitungnak adott. Nagyon nem tetszett neki, hogy közölte, jól érzi itt magát Magyarországon. Még a lap címoldalán is utaltak arra, hogy ön „megszámolta” hány zsidó és hány cigány van a zenekarban. Mit szól ön ehhez?

Kocsis Zoltán: Szerintem ebben a felheccelt hangulatban, ami Magyarországon uralkodik, mindenki megbolondult.

Kocsis Zoltán
Fotó: Felvégi Andrea

Nem nekem kell szégyenkeznem amiatt, amit a német lapnak nyilatkoztam, hanem azoknak kellene, akik külföldről, külföldi újságírókhoz rohangálva gyalázzák az országunkat és a népünket. Az egyik külföldi újságírót három órámba telt meggyőzni arról, hogy Magyarország nem a pokol és főleg nem – ahogy egy angol újság írta - undorító kis állam, amelyből a bűz árad.

hvg.hu: Schiff Andrást, aki a Washington Postban kifejtette:: "szabadságszerető művészként aggódva figyelem, hogy a kirekesztés, a kisebbségek elleni agresszió és intolerancia tovább élésében Magyarország nagyon is élen jár Európában", ön meghívta Budapestre, vezényelje a Nemzeti Filharmonikusokat. Elfogadta az ajánlatot?

K.Z.: Sajnos még nem válaszolt. Én is szabadságszerető művész vagyok, de amit Schiff András, Fischer Ádám állít, az egyszerűen nem igaz. Magyarországon pontosan annyi rasszizmus, annyi antiszemitizmus és annyi antiromanizmus – ez utóbbi kifejezést Bari Károlytól tanultam - van, mint bármely más európai országban. A legcsekélyebb rasszizmus is sok, s undorító, de van. Mindenhol. Mégsem lehet egy egész országot hírbe hozni, besározni miatta. Az a helyzet, hogy minket külföldön – s ez természetes – kissé leegyszerűsítve látnak: „a magyarok”. Ez a sok botrány, rosszízű nyilatkozat az egész országra vet rossz fényt, s azt azért nem szeretném hagyni, hogy az országomat, Andrással, Ádámmal, Konrád Györggyel közös hazánkat és népünket gyalázza bárki! Egyszerűen nem tudom felfogni és megérteni, hogy lehet efféle jelzőkkel és ennyire lejáratni az országot amiatt, mert néhány befolyásos politikus és értelmiségi messzebb került a húsosfazék mellől. Fölöslegesen tömeghisztériát szítanak például a médiatörvény egyes, talán nem is a leglényegesebb pontjai miatt.

hvg.hu: Ha már a politikánál tartunk, ön hogy értékeli a tavalyi választást?

K.Z.: A társadalom nem Orbán Viktor két szép szemére szavazott, és nem is Gyurcsány Ferenc ellen.
Fotó: Felvégi Andrea

Az elmúlt négy, nyolc év eredményeit osztályozták. A társadalomnak elege van a bűnözésből, a gyűlölködésből, de főleg a széthúzásból. Jó lenne már végre abba az azonos irányba menni, amit úgy hívnak, hogy az ország gazdasági, kulturális és erkölcsi felemelkedése. Ezt tükrözték a szavazatok, egységes vezetést kért a nép.

hvg.hu: A Süddeutschénak adott interjúban azt mondta, hogy Magyarország szociális állammá vált. Mit ért ezalatt?

K.Z.: Azt, hogy az emberek törődnek egymással. A borzalmas problémák ellenére, melyek az országot sújtják, azt gondolom, hogy az ember fogalmának komolyabb jelentéstartalma van, mint az ezt megelőző években.
hvg.hu: Egyesek a Kulturkampf feléledéséről cikkeznek, mások azt vizionálják, hogy Magyarország kulturális sivataggá válik. Ha mindez túlzás is, azért a kormányzat kétségtelenül erőteljesebben igyekszik saját ízlését ráerőltetni a közönségre. Ön hogy látja a hazai helyzetet, különösen, ami a kultúrát illeti?

K.Z.: Minden kormány a kultúrához nyúl a legbátrabban, pontosabban von el tőle, mert úgy gondolja, rövidtávon biztosan nincs tétje. Mint ahogy ennek a kormánynak is valószínűleg nem legfontosabb területe a kultúra pátyolgatása, én úgy gondolom, ezzel ellentétben, hogy nagyon oda kell rá figyelni. Ha csak a házam táján maradok, tőlünk az elmúlt nyolc évben 300 millió forintot vettek el, amit mi állampolgári fegyelemmel tűrtünk, de azt gondolom, ha nem tűrjük, akkor sem lett volna semmi probléma, hiszen az átlagember a kultúrára, mint valami felépítményre tekint. Nem tartja feltétlenül szükségesnek, és ezt a politikusok is nagyon jól tudják. A hiánya, fejlődésének zökkenői hosszabb távon éreztetik majd a hatásukat, mikor sikerül elveszíteni vagy teljesen lenullázni olyan értékeket, amelyek pedig ma még nagyon is piacképesek, amelyek miatt a világ még figyel ránk. Ilyen nyilvánvalóan a zene!

hvg.hu: Ön egyébként hogy érzi magát Magyarországon, mint magánember és mint karmester – zongoraművész - tanár?

K.Z.: Nagyon jól érzem magamat a bőrömben, és azt hiszem, hogy egy normális, becsületes polgár vagyok. Most értem haza egy tízállomásos németországi turnéról, ahol csodálattal figyeltem, hogy micsoda közösség a miénk, Nemzeti Filharmonikusoké. Mi egy olyan csapat vagyunk, ahol réges-rég megtörténtek már azok a beszélgetések és kibeszélések, amelyek a társadalomban még nem, s amelynek hiányától az egész ország szenved, és születnek meg azok a víziók, ami a közéletben tapasztalható. Ezért mond egymásra minden politikai oldal kígyót-békát, és ezt elégelték meg az emberek. Ha valami elindul, a másik oldal rögtön azt mondja, hogy ez rossz, mert az ötlet éppen nem tőlük jött. Mi ismerjük egymást, egymás történetét, családjait, becsüljük egymást, és beszélgetünk. És éppen ezért a származás a mi közösségünkben egy természetes állapot, nem pedig konfliktusforrás. Valaki nem attól fogja jobban a vonót, vagy fújja a hangszert, mert valamilyen családból származik, hanem attól, mert tehetséges. De ha valamilyen családból származik, azzal igenis gazdagítja a mi közös kultúránkat, amiről kár lenne lemondani!

hvg.hu: Azért nem kis felhördülést váltott ki egyesekben, mikor azt mondta, hogy a zenekarában tizenegy zsidó és tizenegy roma származású muzsikus dolgozik, s amíg nem mondja valaki, hogy bocsássa el őket, addig nem hisz az ilyen dolgokban…

K.Z.: Erre is utaltam előbb, hogy mi kibeszéltünk és megbeszéltünk mindent a zenekarban, amit a társadalom és a politika eddig még nem tett meg. A Nemzeti Filharmonikusok az ország lakosságának tökéletes leképezése. Nagyon sok tehetséges ember él ebben az országban, származástól függetlenül, és ez az egyik fő tartaléka az országunknak, s záloga annak a művészi színvonalnak is, amit mi képviselünk. Hiszek a keveredésben, a ’fajtisztaság’ a legnagyobb baromság, ami létezik. Éppen mi itt a Kárpát-medencében vagyunk erre a legjobb példa. Hányféle nemzetiség keveredett itt? Ennek köszönhetjük, hogy fennmaradtunk, s ennek köszönhetjük, hogy a magyarságot tehetséges népnek ismerik a világban. Csak kissé veszekedősek… Amerre a világ tart – s ez alól mi sem vagyunk kivételek – pár évszázad múlva talán nem is lesz olyan, hogy arab, fekete vagy kínai, csak emberek lesznek. Minden embertársamnak megadom a tiszteletet, de ezért cserébe én is elvárom, hogy ne piszkálják a lelkiismeretemet, az ingerküszöbömet és a toleranciaszintemet.

Hozzászólás
Kocsis Zoltán: „A legcsekélyebb rasszizmus is undorító” Kulcsar Eva febr 26 : 08:49 Válasz erre
Hozzászólás: 3721


Művészet és politika - nem éppen egyszerű ezeket tenni egy asztalra. Máskülönben pedig, mindenki, aki közéleti, jó, ha a lelkiismeretét rendbe tudja tenni, hogy mindenkori megszólalásai akár önmaga, akár nemzete, vagy bármilyen közössége részére ne lehessen bántó, vagy bumeráng-szerűen visszaütő.


Kulcsár ÉvaKocsis Zoltán: „A legcsekélyebb rasszizmus is undorító” Isti febr 26 : 09:31 Válasz erre
Hozzászólás: 1606

Regisztrált: júl 17 : 07:58
Nagyon kevés ennyire értékes művészünk és közemberünk van,mint Kocsis Zoltán!Emberi értékei is nagyok, nem csak a aművészete4 köszönöm a hozzászólást Évike!


Kocsis Zoltán: „A legcsekélyebb rasszizmus is undorító” timetour febr 26 : 21:57 Válasz erre
Hozzászólás: 698

Regisztrált: aug 22 : 20:15
Hi!
Annyira undorít, mikor egy művész "politizálni" kezd.
Tudod, épp ezért tisztelem Kocsis Zoltánt. (Meg persze másért is.) És nagy baj, ha egy művész állást foglal, szavaival csatlakozik akármihez, akárkikhez. Undorít ez!
És annyi példa volt már erre, van, meg lesz is. És nem veszik észre, hogy csak reklámhordozónak kellenek, kihasználják őket, amíg kellenek.
Mondok valamit: politizáljon a művész: az író írjon olyan műveket, a festő, a fotográfus csináljon olyan képeket, a zeneszerző mek a kottákba vésse hitvallását. De ne pofázzanak! Mert ez nem az ő dolguk. Azt hiszem, megértettél. És nagyon szeretem Kocsis Z.-t
üdv
timeKocsis Zoltán: „A legcsekélyebb rasszizmus is undorító” Isti febr 27 : 08:20 Válasz erre
Hozzászólás: 1606

Regisztrált: júl 17 : 07:58
Talán Eszterházy is jobban tette volna, ha nem írja meg a könyvét az apáról... köszönöm a hozzászólásodat kedves Time


Kocsis Zoltán: „A legcsekélyebb rasszizmus is undorító” bodójános febr 27 : 09:58 Válasz erre
Hozzászólás: 4580

Tudja-e egyáltalán mindenki, hogy mi a rassz?Kocsis Zoltán: „A legcsekélyebb rasszizmus is undorító” Isti febr 27 : 18:25 Válasz erre
Hozzászólás: 1606

Regisztrált: júl 17 : 07:58
Eltérő kisebbség egy népcsoporton belül. ez a rassz.Remélem így tudtam segíteni mindenkinek , ha olvassa a cikket!


Kocsis Zoltán: „A legcsekélyebb rasszizmus is undorító” bigeszab febr 28 : 13:11 Válasz erre
Hozzászólás: 1482

Regisztrált: júl 25 : 09:13
A rassz, társadalomtudományi értelemben: olyan tipikus testi jegyek összessége, amikből társadalmi következtetéseket vonnak le.

bigeszab

Kocsis Zoltán: „A legcsekélyebb rasszizmus is undorító” Isti febr 28 : 16:34 Válasz erre
Hozzászólás: 1606

Regisztrált: júl 17 : 07:58
Amit írtam kedves Szabolcs az is a meghatározása a rassznak, és mai Te írsz az is..Magyarán olyan fizikális jegyek,melyeknek alapján meg tudjuk mondani ki melyik embercsoporthoz tartozik! Azt hogy mondjuk francia az illető avagy arab.. a sémi jegyek még az arab félsziget lakóin is ott vannak.De azok a népcsoportok,akik maguk között házasodnak,azoknál ezek a jegyek egyértelműek, sőt ez genetikai szempontból, és egészségügyi szempontból is több mint HIBA!! Köszönöm a hozzászólásodat!!
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz
Üdvözlet
Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]
[ ]

Online
Vendégek: 1
Tagok: 0

Tagok: 62
legújabb: ZsóFia

Chatbox
Üzenetek írásához regisztrált tagnak kell lenned - jelentkezz be, vagy regisztráljIsti
jún 10 : 12:03
Nagyon köszönjük drága Évike!
S köszönjük szeretetteljes munkáját mifelénk! Miértünk!
Áldott ünnepet mindenkinek!

Kulcsar Eva
jún 09 : 13:44
Áldott Pünkösdöt kívánok , Kedves BodóKert-i tagjainknak, a ma TÍZ ÉVE megszületett irodalmi portálunkon!

Isti
máj 17 : 09:21
Megtisztelve érzem magamat hogy ehhez a kitartó és kedves csapathoz tartozhatom! Köszönjük az értesítést kedves Évike!

Kulcsar Eva
máj 16 : 08:25
Kedves BodóKerti Tagok! Megfogyva bár, és ki-ki a saját terheit cipelve vagyunk itt még néhányan. Most ezt a kis maroknyi csapatot egy közelgő évfordulóra hívom: 2019. június kilencedikén LESZ TÍZ ÉVES ! ez a kedves kis virtuális hely , ahol sok szépet megtapasztalhattunk !

Isti
ápr 19 : 14:42
Áldott ünnepet kívánok a kert lakóinak és a kedves olvasóinknak Isti

Isti
jan 28 : 18:57
Einsten hagyatékában találták meg Bolyai relativitáselméletét!

klikk

Ha így nem olvasható kiollózom magát a szöveget!!!!


Isti
jan 04 : 11:34
Szeretettel köszöntök MINDENKIT az 2019.-.es évben! Isti

Isti
dec 28 : 08:20
Boldog névnapot kedves János !

Isti
dec 22 : 15:16
Kedves Nagyapó!
Köszönjük a figyelmességedet! Neked, a kertlakóknak és minden kedves olvasónknak Áldott karácsonyt kívánok Isti

nagyapó
dec 20 : 19:29
Istentől megáldott, békés, boldog Karácsonyt kívánok minden "kertbarátnak"!

Kulcsar Eva
júl 11 : 07:09

Akkor hát hajrá! Előre a további szépségek alkotása felé!
Mindenkinek örömteli alkotómunkát kívánok!

Isti
júl 09 : 18:41
S MI köszönjük meg Évike áldásos munkáját,ami minket is
érdemben segített! eme igen hosszú időn át!

Kulcsar Eva
júl 06 : 14:54
Köszönöm szépen.

timetour
júl 04 : 17:28
a te érdemed is, Éva!

Kulcsar Eva
jún 10 : 11:44
Kilenc éves a BodóKert!
Minden kitartó Tagunknak szívbéli köszönet!

Isti
máj 05 : 11:37
Nagy szeretettel köszöntjük az édesanyákat, nagymamákat s reményeim szerint a dédiket is.-))) a kert nevében !

Kulcsar Eva
ápr 30 : 07:09
Köszönjük az üdvözletet,
értékeljük a jöttödet.

Isti
ápr 21 : 19:34
Örülök hogy jelentkeztél kedves Tyme!

timetour
ápr 18 : 21:57
üdvözlettel a Kertlakóknak!

Isti
ápr 01 : 12:55
Áldott ünnepeket a kert lakóinak és a kedves olvasóknak!

nagyapó
jan 24 : 20:12
A vadászrészhez: Legyetek szívesek, hogy az elbénáskodott első feltöltést töröljétek. Nem tudom, hogyan sikerült rosszul feltennem... Ebben amúgy nagyon ügyes vagyok...

Kulcsar Eva
dec 31 : 18:11

B Ú É K !!!

Isti
dec 31 : 11:11
Köszönjük a kedvességedet drága Évike! NEKED, a kertlakóknak s a kedves olvasóknak békés új évet!:)

Kulcsar Eva
dec 27 : 05:06
Jöjjön hát az Ó-év vége,
legyen köztünk öröm, s béke!

Isti
dec 22 : 18:53
Áldott Karácsonyt, békés új évet kívánok a kert lakóinak és a kedves olvasóinknak sok szeretettel Isti


Oldal létrehozási idő: 0.1831 másodperc, 0.1350 lekérdezési idő. Adatbázis lekérdezés: 53. Memória használat: 953,128b