BodóKert: Tartalom / Tallózó / Kocsis Zoltán: „A legcsekélyebb rasszizmus is undorító”
BodóKert
Ma 2021. január 25, hétfő,
Pál napja van.
Holnap Vanda napja lesz.


Kocsis Zoltán: „A legcsekélyebb rasszizmus is undorító”
Kocsis Zoltán második interjúja,
- 2011 február 26 szombat
szerző: Isti Szerzők listája
kategória: Tallózó
Hozzászólás: 8
Megtekintés: 417

2011. február 25., péntek, 16:20 • Utolsó frissítés: 15 órája
Szerző: Fürjes Judit

Címkék: rasszizmus; antiszemitizmus; Kocsis Zoltán; Fürjes Judit; Schiff András; Nemzeti Filhatmónikusok;
TETSZETT A CIKK?

Ossza meg az alábbi közösségi oldalakon is:
iwiw iwiw Delicious Delicious Digg Digg Facebook Facebook GReader GReader URLGuru URLGuru StumbleUpon StumbleUpon Tumblr Tumblr Twitter Twitter dropshadow

Többre kíváncsi? Iratkozzon fel a hírlevelünkre, RSS-feedünkre, vagy a Twitter csatornánkra is!

kinyomtatomKinyomtatom • továbbküldömTovábbküldöm • megosztomMegosztom

„Magyarországon pontosan annyi rasszizmus, annyi antiszemitizmus és annyi antiromanizmus van, mint bármely más európai országban. A legcsekélyebb rasszizmus is sok és undorító, de van. Mindenhol. Mégsem lehet egy egész országot hírbe hozni, besározni miatta”-- fejtette ki a hvg.hu-nak Kocsis Zoltán világhírű zongoraművész, a Nemzeti Filharmonikusok vezetője.

hvg.hu: A Magyar Narancsban megjelent „Az undor óráiban” c. írás szerzője kiakadt az ön interjúján, amit a Süddeutsche Zeitungnak adott. Nagyon nem tetszett neki, hogy közölte, jól érzi itt magát Magyarországon. Még a lap címoldalán is utaltak arra, hogy ön „megszámolta” hány zsidó és hány cigány van a zenekarban. Mit szól ön ehhez?

Kocsis Zoltán: Szerintem ebben a felheccelt hangulatban, ami Magyarországon uralkodik, mindenki megbolondult.

Kocsis Zoltán
Fotó: Felvégi Andrea

Nem nekem kell szégyenkeznem amiatt, amit a német lapnak nyilatkoztam, hanem azoknak kellene, akik külföldről, külföldi újságírókhoz rohangálva gyalázzák az országunkat és a népünket. Az egyik külföldi újságírót három órámba telt meggyőzni arról, hogy Magyarország nem a pokol és főleg nem – ahogy egy angol újság írta - undorító kis állam, amelyből a bűz árad.

hvg.hu: Schiff Andrást, aki a Washington Postban kifejtette:: "szabadságszerető művészként aggódva figyelem, hogy a kirekesztés, a kisebbségek elleni agresszió és intolerancia tovább élésében Magyarország nagyon is élen jár Európában", ön meghívta Budapestre, vezényelje a Nemzeti Filharmonikusokat. Elfogadta az ajánlatot?

K.Z.: Sajnos még nem válaszolt. Én is szabadságszerető művész vagyok, de amit Schiff András, Fischer Ádám állít, az egyszerűen nem igaz. Magyarországon pontosan annyi rasszizmus, annyi antiszemitizmus és annyi antiromanizmus – ez utóbbi kifejezést Bari Károlytól tanultam - van, mint bármely más európai országban. A legcsekélyebb rasszizmus is sok, s undorító, de van. Mindenhol. Mégsem lehet egy egész országot hírbe hozni, besározni miatta. Az a helyzet, hogy minket külföldön – s ez természetes – kissé leegyszerűsítve látnak: „a magyarok”. Ez a sok botrány, rosszízű nyilatkozat az egész országra vet rossz fényt, s azt azért nem szeretném hagyni, hogy az országomat, Andrással, Ádámmal, Konrád Györggyel közös hazánkat és népünket gyalázza bárki! Egyszerűen nem tudom felfogni és megérteni, hogy lehet efféle jelzőkkel és ennyire lejáratni az országot amiatt, mert néhány befolyásos politikus és értelmiségi messzebb került a húsosfazék mellől. Fölöslegesen tömeghisztériát szítanak például a médiatörvény egyes, talán nem is a leglényegesebb pontjai miatt.

hvg.hu: Ha már a politikánál tartunk, ön hogy értékeli a tavalyi választást?

K.Z.: A társadalom nem Orbán Viktor két szép szemére szavazott, és nem is Gyurcsány Ferenc ellen.
Fotó: Felvégi Andrea

Az elmúlt négy, nyolc év eredményeit osztályozták. A társadalomnak elege van a bűnözésből, a gyűlölködésből, de főleg a széthúzásból. Jó lenne már végre abba az azonos irányba menni, amit úgy hívnak, hogy az ország gazdasági, kulturális és erkölcsi felemelkedése. Ezt tükrözték a szavazatok, egységes vezetést kért a nép.

hvg.hu: A Süddeutschénak adott interjúban azt mondta, hogy Magyarország szociális állammá vált. Mit ért ezalatt?

K.Z.: Azt, hogy az emberek törődnek egymással. A borzalmas problémák ellenére, melyek az országot sújtják, azt gondolom, hogy az ember fogalmának komolyabb jelentéstartalma van, mint az ezt megelőző években.
hvg.hu: Egyesek a Kulturkampf feléledéséről cikkeznek, mások azt vizionálják, hogy Magyarország kulturális sivataggá válik. Ha mindez túlzás is, azért a kormányzat kétségtelenül erőteljesebben igyekszik saját ízlését ráerőltetni a közönségre. Ön hogy látja a hazai helyzetet, különösen, ami a kultúrát illeti?

K.Z.: Minden kormány a kultúrához nyúl a legbátrabban, pontosabban von el tőle, mert úgy gondolja, rövidtávon biztosan nincs tétje. Mint ahogy ennek a kormánynak is valószínűleg nem legfontosabb területe a kultúra pátyolgatása, én úgy gondolom, ezzel ellentétben, hogy nagyon oda kell rá figyelni. Ha csak a házam táján maradok, tőlünk az elmúlt nyolc évben 300 millió forintot vettek el, amit mi állampolgári fegyelemmel tűrtünk, de azt gondolom, ha nem tűrjük, akkor sem lett volna semmi probléma, hiszen az átlagember a kultúrára, mint valami felépítményre tekint. Nem tartja feltétlenül szükségesnek, és ezt a politikusok is nagyon jól tudják. A hiánya, fejlődésének zökkenői hosszabb távon éreztetik majd a hatásukat, mikor sikerül elveszíteni vagy teljesen lenullázni olyan értékeket, amelyek pedig ma még nagyon is piacképesek, amelyek miatt a világ még figyel ránk. Ilyen nyilvánvalóan a zene!

hvg.hu: Ön egyébként hogy érzi magát Magyarországon, mint magánember és mint karmester – zongoraművész - tanár?

K.Z.: Nagyon jól érzem magamat a bőrömben, és azt hiszem, hogy egy normális, becsületes polgár vagyok. Most értem haza egy tízállomásos németországi turnéról, ahol csodálattal figyeltem, hogy micsoda közösség a miénk, Nemzeti Filharmonikusoké. Mi egy olyan csapat vagyunk, ahol réges-rég megtörténtek már azok a beszélgetések és kibeszélések, amelyek a társadalomban még nem, s amelynek hiányától az egész ország szenved, és születnek meg azok a víziók, ami a közéletben tapasztalható. Ezért mond egymásra minden politikai oldal kígyót-békát, és ezt elégelték meg az emberek. Ha valami elindul, a másik oldal rögtön azt mondja, hogy ez rossz, mert az ötlet éppen nem tőlük jött. Mi ismerjük egymást, egymás történetét, családjait, becsüljük egymást, és beszélgetünk. És éppen ezért a származás a mi közösségünkben egy természetes állapot, nem pedig konfliktusforrás. Valaki nem attól fogja jobban a vonót, vagy fújja a hangszert, mert valamilyen családból származik, hanem attól, mert tehetséges. De ha valamilyen családból származik, azzal igenis gazdagítja a mi közös kultúránkat, amiről kár lenne lemondani!

hvg.hu: Azért nem kis felhördülést váltott ki egyesekben, mikor azt mondta, hogy a zenekarában tizenegy zsidó és tizenegy roma származású muzsikus dolgozik, s amíg nem mondja valaki, hogy bocsássa el őket, addig nem hisz az ilyen dolgokban…

K.Z.: Erre is utaltam előbb, hogy mi kibeszéltünk és megbeszéltünk mindent a zenekarban, amit a társadalom és a politika eddig még nem tett meg. A Nemzeti Filharmonikusok az ország lakosságának tökéletes leképezése. Nagyon sok tehetséges ember él ebben az országban, származástól függetlenül, és ez az egyik fő tartaléka az országunknak, s záloga annak a művészi színvonalnak is, amit mi képviselünk. Hiszek a keveredésben, a ’fajtisztaság’ a legnagyobb baromság, ami létezik. Éppen mi itt a Kárpát-medencében vagyunk erre a legjobb példa. Hányféle nemzetiség keveredett itt? Ennek köszönhetjük, hogy fennmaradtunk, s ennek köszönhetjük, hogy a magyarságot tehetséges népnek ismerik a világban. Csak kissé veszekedősek… Amerre a világ tart – s ez alól mi sem vagyunk kivételek – pár évszázad múlva talán nem is lesz olyan, hogy arab, fekete vagy kínai, csak emberek lesznek. Minden embertársamnak megadom a tiszteletet, de ezért cserébe én is elvárom, hogy ne piszkálják a lelkiismeretemet, az ingerküszöbömet és a toleranciaszintemet.

Hozzászólás
Kocsis Zoltán: „A legcsekélyebb rasszizmus is undorító” Kulcsar Eva febr 26 : 08:49 Válasz erre
Hozzászólás: 3778


Művészet és politika - nem éppen egyszerű ezeket tenni egy asztalra. Máskülönben pedig, mindenki, aki közéleti, jó, ha a lelkiismeretét rendbe tudja tenni, hogy mindenkori megszólalásai akár önmaga, akár nemzete, vagy bármilyen közössége részére ne lehessen bántó, vagy bumeráng-szerűen visszaütő.


Kulcsár ÉvaKocsis Zoltán: „A legcsekélyebb rasszizmus is undorító” Isti febr 26 : 09:31 Válasz erre
Hozzászólás: 1715

Regisztrált: júl 17 : 07:58
Nagyon kevés ennyire értékes művészünk és közemberünk van,mint Kocsis Zoltán!Emberi értékei is nagyok, nem csak a aművészete4 köszönöm a hozzászólást Évike!


Kocsis Zoltán: „A legcsekélyebb rasszizmus is undorító” timetour febr 26 : 21:57 Válasz erre
Hozzászólás: 698

Regisztrált: aug 22 : 20:15
Hi!
Annyira undorít, mikor egy művész "politizálni" kezd.
Tudod, épp ezért tisztelem Kocsis Zoltánt. (Meg persze másért is.) És nagy baj, ha egy művész állást foglal, szavaival csatlakozik akármihez, akárkikhez. Undorít ez!
És annyi példa volt már erre, van, meg lesz is. És nem veszik észre, hogy csak reklámhordozónak kellenek, kihasználják őket, amíg kellenek.
Mondok valamit: politizáljon a művész: az író írjon olyan műveket, a festő, a fotográfus csináljon olyan képeket, a zeneszerző mek a kottákba vésse hitvallását. De ne pofázzanak! Mert ez nem az ő dolguk. Azt hiszem, megértettél. És nagyon szeretem Kocsis Z.-t
üdv
timeKocsis Zoltán: „A legcsekélyebb rasszizmus is undorító” Isti febr 27 : 08:20 Válasz erre
Hozzászólás: 1715

Regisztrált: júl 17 : 07:58
Talán Eszterházy is jobban tette volna, ha nem írja meg a könyvét az apáról... köszönöm a hozzászólásodat kedves Time


Kocsis Zoltán: „A legcsekélyebb rasszizmus is undorító” bodójános febr 27 : 09:58 Válasz erre
Hozzászólás: 4582

Tudja-e egyáltalán mindenki, hogy mi a rassz?Kocsis Zoltán: „A legcsekélyebb rasszizmus is undorító” Isti febr 27 : 18:25 Válasz erre
Hozzászólás: 1715

Regisztrált: júl 17 : 07:58
Eltérő kisebbség egy népcsoporton belül. ez a rassz.Remélem így tudtam segíteni mindenkinek , ha olvassa a cikket!


Kocsis Zoltán: „A legcsekélyebb rasszizmus is undorító” bigeszab febr 28 : 13:11 Válasz erre
Hozzászólás: 1559

Regisztrált: júl 25 : 09:13
A rassz, társadalomtudományi értelemben: olyan tipikus testi jegyek összessége, amikből társadalmi következtetéseket vonnak le.

bigeszab

Kocsis Zoltán: „A legcsekélyebb rasszizmus is undorító” Isti febr 28 : 16:34 Válasz erre
Hozzászólás: 1715

Regisztrált: júl 17 : 07:58
Amit írtam kedves Szabolcs az is a meghatározása a rassznak, és mai Te írsz az is..Magyarán olyan fizikális jegyek,melyeknek alapján meg tudjuk mondani ki melyik embercsoporthoz tartozik! Azt hogy mondjuk francia az illető avagy arab.. a sémi jegyek még az arab félsziget lakóin is ott vannak.De azok a népcsoportok,akik maguk között házasodnak,azoknál ezek a jegyek egyértelműek, sőt ez genetikai szempontból, és egészségügyi szempontból is több mint HIBA!! Köszönöm a hozzászólásodat!!
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz
Üdvözlet
Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]
[ ]

Online
Vendégek: 1
Tagok: 0

Tagok: 62
legújabb: ZsóFia

Chatbox
Üzenetek írásához regisztrált tagnak kell lenned - jelentkezz be, vagy regisztráljIsti
jan 06 : 19:52
Örömmel látlak kedves Évike

Kulcsar Eva
jan 06 : 16:27
"Most azért megmarad a hit, remény, szeretet, e három; ezek között pedig legnagyobb a szeretet. " (Pál Korinthusbeliekhez írt I. level e 13. rész)


Isti
dec 30 : 20:03
Egy nyugodtabb kiegyensúlyozottabb új évet kívánok MINDENKINEK Isti:)

Isti
dec 24 : 09:28
Áldott ünnepet kívánok társaimnak és a kedves Olvasóknak Isti:)

nagyapó
szept 01 : 18:59
"asszem, úgy tudjuk őrizni emlékét, ha írunk sokat még Ide, tartozunk neki ezzel!"

Igen! Írni, írni, és írni!:!

Kulcsar Eva
szept 01 : 13:23
Igazak a szavaid, timetour.

timetour
aug 31 : 22:37
asszem, úgy tudjuk őrizni emlékét, ha írunk sokat még Ide, tartozunk neki ezzel!

timetour
aug 31 : 22:12
sajnálom, rég jártam erre.
de emlékét őrizzék a kertlakók, szeretném!

Isti
máj 21 : 10:55
Drága János! Köszönünk mindent,Azt is hogy itt lehettünk eme csodás kertben ,ahol gond nélkül alkothattunk, é s álmodhattuk az álmainkat ! Te fogtad össze ezt a kis de értékes kis közösséget! Álmod szép álmokat Isten kebelén!

Kulcsar Eva
máj 20 : 17:30
Tisztelettel közlöm a kedves BodóKerti tagokkal, hogy Bodó János, a web oldal megálmodója és hűséges résztvevője 2020. február 21-én elhunyt. Őrizzük meg az emlékét hozzá illő diszkrécióval, és nagy-nagy szeretettel!

Isti
ápr 10 : 08:22
Csendes, DE szép húsvéti készülődést kívánok kedves társak és kedves olvasóink!
Isti

Isti
márc 08 : 15:34
Fájdalommal telt szívvel olvasom soraidat! kedves nagyapó !Istenben reménykedve kívánok neked mielőbbi felépülést! Isti

nagyapó
márc 07 : 22:44
Rég jártam itt, és máshol - igaz barátok között - is régen.
Nagy utat jártam...
Belgyógyászattó l - urológián át - onkológiáig.
Nagy és nehéz út.:)

Kulcsar Eva
jan 04 : 16:54
Szeretetben gazdag boldog új évet kívánok minden kedves Kerti Tagnak.

Isti
jan 01 : 14:16
Köszönjük kedves Szabolcs! és viszont kívánjuk! Isti

bigeszab
jan 01 : 09:29
BOLDOG ÚJÉVET, kedves kertlakók!!heart

Isti
dec 27 : 10:53
Kedves János! Nagyon boldog névnapot kívánok a társaim nevében is!

Isti
dec 25 : 10:29
Kedves kert-társak és kedves olvasóink! Áldott ünnepet kívánok és egy új és békés évet sok szeretettel Isti

Isti
jún 10 : 12:03
Nagyon köszönjük drága Évike!
S köszönjük szeretetteljes munkáját mifelénk! Miértünk!
Áldott ünnepet mindenkinek!

Kulcsar Eva
jún 09 : 13:44
Áldott Pünkösdöt kívánok , Kedves BodóKert-i tagjainknak, a ma TÍZ ÉVE megszületett irodalmi portálunkon!

Isti
máj 17 : 09:21
Megtisztelve érzem magamat hogy ehhez a kitartó és kedves csapathoz tartozhatom! Köszönjük az értesítést kedves Évike!

Kulcsar Eva
máj 16 : 08:25
Kedves BodóKerti Tagok! Megfogyva bár, és ki-ki a saját terheit cipelve vagyunk itt még néhányan. Most ezt a kis maroknyi csapatot egy közelgő évfordulóra hívom: 2019. június kilencedikén LESZ TÍZ ÉVES ! ez a kedves kis virtuális hely , ahol sok szépet megtapasztalhattunk !

Isti
ápr 19 : 14:42
Áldott ünnepet kívánok a kert lakóinak és a kedves olvasóinknak Isti

Isti
jan 28 : 18:57
Einsten hagyatékában találták meg Bolyai relativitáselméletét!

klikk

Ha így nem olvasható kiollózom magát a szöveget!!!!


Isti
jan 04 : 11:34
Szeretettel köszöntök MINDENKIT az 2019.-.es évben! Isti


Oldal létrehozási idő: 0.4870 másodperc, 0.4074 lekérdezési idő. Adatbázis lekérdezés: 53. Memória használat: 973,160b