BodóKert: Tartalom / Próza / "Veszedelmes viszonyok"
BodóKert
Ma 2020. június 3, szerda,
Klotild napja van.
Holnap Bulcsú napja lesz.


"Veszedelmes viszonyok"
Pornó
- 2011 július 31 vasárnap
szerző: timetour Szerzők listája
kategória: Könyvtár > Próza
Hozzászólás: 6
Megtekintés: 566

Jólesett a délutáni szoba hűvöse, leheveredett, próbálta megemészteni a dolgokat. Fiatal volt még a délután, volt még idő bőven az estéig, az éjszakáig. És az óramutatók - mondhatni - igazán nem keltek birokra az idővel. „Lehet, ő volna az? Ő lenne az igazi?” - töprengett. Szerette volna végre már megtalálni. Mert, régóta, nagyon régóta kereste már. És aludni sem volt kedve, gondolta, a csónakot megjavítani később is ráér majd. (És még az is eszébe jutott, elfelejtette megkérdezni az asszonyt, tud-e jó, olyan igazán jó kávét főzni. Lehet, hiba volt…)
Mert annyi féle kávé van ám ebbe’ a világba! Hajnali szeretetkávé: ágyba hozzák az embernek, ébredés után, (az ilyet szerette nagyon), csak gondolt mindig arra: bár csak ő is főzhetne már ilyet valakinek, aztán van reggeli „cégkávé ” , mikor ez emberre rámosolyognak, mondják csak: látom, „kómás vagy”, tudtam, előbb-utóbb majd csak beérsz, lefőztem már (az ilyet is szerette), aztán van a reggeli „cégkávé” másik, morcabb változata: „na azér’ ne várd, hogy mindig friss kávéval fogadlak, és különbe is fel se hívtál tegnap este, jó lesz neked a tegnapi lötty is” (ettől mindig lelkiismeret-furdalása támadt), bűntudatosan szokta szürcsölni csak, ha jólesik is… Meg van „fázós-bújós” kávé; az ember átázva, átfázva megérkezik este, olyan esős-esernyős hétköznapokon, aztán együtt iszák a kedvessel, miközben bámulja őt: mondja csak „csuda egy kávét tudsz főzni”, a kedves rámosolyog, mindketten tudják, most nem a kávéról van szó, meg van „szomorú-hétvégi” - vannak, akiknek ez jut délutáni, rossz szájízű ébredések, szótlan esőnézés az ablakból, hallgatás, nagyon sokat jelentő, de nem az az olyan összebújós fajta hallgatás…

„Veszedelmes viszonyok.” Elbűvölte a könyv. Hanyatt dőlt, felvette az ágy melletti szekrénykéről - régóta el akarta olvasni már, gondolta, most aztán lesz ideje bőven - jócskán előrehaladt már benne, bosszankodva vette észre, hogy legutóbb elfelejtette betenni a könyvjelzőt, mindegy, felütötte a könyvet, csak úgy, találomra.

„Mivel bántottam meg magát asszonyom, hogy ilyen szívtelenül kitér az utamból? Sehogy se értem, hogy az én odaadó hódolatomra maga csak olyan választ tud adni, amilyent még az ellenségei sem érdemelnek meg! Gondolja csak végig: alighogy szerelmem visszavonzott az ön közelébe, s a jószerencse mindjárt hozzásegített, hogy az asztalnál maga mellé ülhessek…” (Hát ez volt a regényből a LXXVII. levél részlete Valmont vikomtól Tourvelnének.)

Kétágyas volt a szoba, csak hát a másik éjjeliszekrény teljesen üres volt, mert senki, senki sem vette birtokba. Senki sem! És egy nap, egy délután se maradt a szekrénykén nyitott, félbehagyott könyv, sietve levett fülbevaló… És a fürdőszobában sem voltak találhatók azok a „titokzatos, oly kedves apró, kedves női dolgok”, nem voltak sehol. És az erkélyén sem száradt egyetlen olyan „falat-fehérnemű sem. És már csak pár nap van vissza. (Micsoda szégyen!)

Otthon precíz, amolyan agglegény-életet élt. Szigorú rendet tartott. De most szándékosan szanaszét hagyta a szennyest, és a WC ülőkét se hajtotta fel, aztán le sem, szükség-konvenciók szerint. Na szóval, röviden összefoglalva: „Hajszál a levesbe, szandál a frigóba.” Ez volt. De senki, senki se pörölt vele mindezért, pedig várta, annyira szerette volna! Mindegy. Letette a könyvet, feltápászkodott, aludni nem akart, (ráér még az a csónak).

***


- Bocs, most épp nem neked főztem kávét.
- Tudom. De megkínálhatnál. Talán jut még, legalább egy korty - nagyot nyelt akkor. Tudod, annyira kívánom!
- Nem szeretném, ha megkóstolnád, csalódnál a kávéfőzős tudományomban, ebben biztos vagyok. Tudod, ezt a kávét a legújabb lovagom számára főztem. Mert van, lett ám nekem legújabb „kiskakaskám” is - gúnyosan felnevetett.
Ő meg csalódott lett (annyira jól esett volna az a kávé)!
- És nem ajánlom, hogy ma megkóstold. A saját érdekedben - a lány elgondolkozott, majd folytatta. Olyan különleges állatfaj vagytok ti férfiak! Hihetetlen, mennyi mindent bevállaltok egy kis „kukorékolásért”. Aztán meg győztesnek hiszitek magatok. Pedig, mi döntünk. Mi döntünk, melyikőtöket is szerezzük meg. És utána persze szeretnétek hallani, mennyire jók voltatok, mi meg kétségek közt hagyunk benneteket. Néha meg csak kinevetünk. Na jó, ne értsd félre, azér’ annyira nem volt rossz veled. Mindegy.
Ketten voltak csak a presszóban, korai volt még a délután. A lány beszélt, ő meg hallgatta.
- Ha tudnád, mennyi kávét megivott már nálam. Pedig igazából nem is szereti. És minél rosszabbat főzök, annál jobban dicséri. És azok a busás borravalók! Pedig igyekszem, minél ocsmányabbat főzni, elhiheted. De lassan kimerül már a fantáziám… és nem tudom lekoptatni. Sehogy se. És megmérgezni se akarom. Végül is, beletörődtem, és tegnap megígérem, megjutalmazom. Gondolom, azóta már fűnek-fának eldicsekedett. Tán csak a parti sétány gyöngykavicsai nem tudnak a készülő diadalról. Mindenesetre a kártyapartnerei azóta, elég furcsán méregetnek, körülrajonganak, legyeskednek-kedveskednek, és a forgalmam is megnőtt, … mármint a pultnál. De jön is már - kuncogott.
- Kezeit csókolom, kisnagysád! Elkészült már a kávém? Mert tudja, a magácska kávéja bearanyozza szürke hétköznapjaim.
- Túlértékel, mint mindig, kedves uram. De azért nagyon jól esik, amit mond. Vártam már nagyon, tudja, annyira hiányoztak a bókjai, kedves törődése, le is főztem, tudja, épp most a legjobb, még forró, keresek tejszínt is, tudom, úgy szereti - átnyújtotta a kávét, aztán elfordult, a hűtőhöz indult, tejszínér.
„Lovagja” meg felhasználva az alkalmat hogy a presszós lány elfordult, (gondolván: egy „életem, egy halálom”, s mint egy kisgyerek, ha utálja is a spenótot, de meg kell ennie, mer szülei úgy akarják, és csak utána jöhet a palacsinta, vagy másféle, annyira vágyott édesság, - mert a spenótban többek szerint sok a vas, meg mindenféle olyan hasznos „izéféleség” mások szerint meg ez a nézet téves, na szóval mindegy, lényeg az: befogta az orrát, és felhajtotta a kávét. Aztán meg:
- Bocsánat, most mennem kell – összegörnyedt, és kezét hasára szorítva, inalt.
- Mi volt ez?
- Hát csak a kávém. Az én legfinomabb kávém…
- Azt hiszem, meggondoltam magam, inkább egy konyakot kérnék – nagyot nyelt, pedig annyira jól esett volna egy jó kávé!
- Jól is teszed. Tudod, még gondolkodnom kell, beengedjem-e ma este az én legújabb lovagom, nem tudom, mikor teszek jót neked, nektek. Figyelj jól! Ezek „veszedelmes viszonyok”.

(folytatom)

Hozzászólás
"Veszedelmes viszonyok" timetour júl 31 : 21:50 Válasz erre
Hozzászólás: 698

Regisztrált: aug 22 : 20:15
nem tom, hányadik részt írtam, az idézet: Choderlos De Lactos: Veszedelmes viszonyok c. regényéből való (Magvető kiadó, második kiadás, fordította Örkény István)
„Hajszál a levesbe, szandál a frigóba.” (Quimbi)


"Veszedelmes viszonyok" Álom júl 31 : 22:10 Válasz erre
Hozzászólás: 671

Regisztrált: júl 10 : 21:46
Kedves Time! Érzékeny, finom, apró lelki mozzanatokat csempészel a történetbe, ami az iróniával fűszerezett részeket is fájdalmasan széppé teszi. A kávé a szerelem szimbolikájává vált bennem...az idézetek is frappánsak.
Tetszik, rendkívül, nagyon...örülök hogy még folytatod.
: Viki"Veszedelmes viszonyok" timetour júl 31 : 22:33 Válasz erre
Hozzászólás: 698

Regisztrált: aug 22 : 20:15
Óóó, Kedves-Édes Álom!
Én inkább teapárti vagyok.
Csak ne akárki töltse...
Bámulom közbe
finom csuklóját.

time


"Veszedelmes viszonyok" bigeszab aug 03 : 10:36 Válasz erre
Hozzászólás: 1519

Regisztrált: júl 25 : 09:13
Van így! "...inkább egy konyakot kérnék – nagyot nyelt, pedig annyira jól esett volna egy jó kávé!"
Üdv: Szabolcs


bigeszab

"Veszedelmes viszonyok" timetour aug 03 : 22:33 Válasz erre
Hozzászólás: 698

Regisztrált: aug 22 : 20:15
Kedves "dr. Úr"! Igazad van!
Üdv.: Time


"Veszedelmes viszonyok" Isti aug 07 : 18:09 Válasz erre
Hozzászólás: 1651

Regisztrált: júl 17 : 07:58
csatlakozom4.-)9 egy jó indiai tea, egy Dardzsiling,?
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz
Üdvözlet
Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]
[ ]

Online
Vendégek: 2
Tagok: 0

Tagok: 62
legújabb: ZsóFia

Chatbox
Üzenetek írásához regisztrált tagnak kell lenned - jelentkezz be, vagy regisztráljIsti
máj 21 : 10:55
Drága János! Köszönünk mindent,Azt is hogy itt lehettünk eme csodás kertben ,ahol gond nélkül alkothattunk, é s álmodhattuk az álmainkat ! Te fogtad össze ezt a kis de értékes kis közösséget! Álmod szép álmokat Isten kebelén!

Kulcsar Eva
máj 20 : 17:30
Tisztelettel közlöm a kedves BodóKerti tagokkal, hogy Bodó János, a web oldal megálmodója és hűséges résztvevője 2020. február 21-én elhunyt. Őrizzük meg az emlékét hozzá illő diszkrécióval, és nagy-nagy szeretettel!

Isti
ápr 10 : 08:22
Csendes, DE szép húsvéti készülődést kívánok kedves társak és kedves olvasóink!
Isti

Isti
márc 08 : 15:34
Fájdalommal telt szívvel olvasom soraidat! kedves nagyapó !Istenben reménykedve kívánok neked mielőbbi felépülést! Isti

nagyapó
márc 07 : 22:44
Rég jártam itt, és máshol - igaz barátok között - is régen.
Nagy utat jártam...
Belgyógyászattó l - urológián át - onkológiáig.
Nagy és nehéz út.:)

Kulcsar Eva
jan 04 : 16:54
Szeretetben gazdag boldog új évet kívánok minden kedves Kerti Tagnak.

Isti
jan 01 : 14:16
Köszönjük kedves Szabolcs! és viszont kívánjuk! Isti

bigeszab
jan 01 : 09:29
BOLDOG ÚJÉVET, kedves kertlakók!!heart

Isti
dec 27 : 10:53
Kedves János! Nagyon boldog névnapot kívánok a társaim nevében is!

Isti
dec 25 : 10:29
Kedves kert-társak és kedves olvasóink! Áldott ünnepet kívánok és egy új és békés évet sok szeretettel Isti

Isti
jún 10 : 12:03
Nagyon köszönjük drága Évike!
S köszönjük szeretetteljes munkáját mifelénk! Miértünk!
Áldott ünnepet mindenkinek!

Kulcsar Eva
jún 09 : 13:44
Áldott Pünkösdöt kívánok , Kedves BodóKert-i tagjainknak, a ma TÍZ ÉVE megszületett irodalmi portálunkon!

Isti
máj 17 : 09:21
Megtisztelve érzem magamat hogy ehhez a kitartó és kedves csapathoz tartozhatom! Köszönjük az értesítést kedves Évike!

Kulcsar Eva
máj 16 : 08:25
Kedves BodóKerti Tagok! Megfogyva bár, és ki-ki a saját terheit cipelve vagyunk itt még néhányan. Most ezt a kis maroknyi csapatot egy közelgő évfordulóra hívom: 2019. június kilencedikén LESZ TÍZ ÉVES ! ez a kedves kis virtuális hely , ahol sok szépet megtapasztalhattunk !

Isti
ápr 19 : 14:42
Áldott ünnepet kívánok a kert lakóinak és a kedves olvasóinknak Isti

Isti
jan 28 : 18:57
Einsten hagyatékában találták meg Bolyai relativitáselméletét!

klikk

Ha így nem olvasható kiollózom magát a szöveget!!!!


Isti
jan 04 : 11:34
Szeretettel köszöntök MINDENKIT az 2019.-.es évben! Isti

Isti
dec 28 : 08:20
Boldog névnapot kedves János !

Isti
dec 22 : 15:16
Kedves Nagyapó!
Köszönjük a figyelmességedet! Neked, a kertlakóknak és minden kedves olvasónknak Áldott karácsonyt kívánok Isti

nagyapó
dec 20 : 19:29
Istentől megáldott, békés, boldog Karácsonyt kívánok minden "kertbarátnak"!

Kulcsar Eva
júl 11 : 07:09

Akkor hát hajrá! Előre a további szépségek alkotása felé!
Mindenkinek örömteli alkotómunkát kívánok!

Isti
júl 09 : 18:41
S MI köszönjük meg Évike áldásos munkáját,ami minket is
érdemben segített! eme igen hosszú időn át!

Kulcsar Eva
júl 06 : 14:54
Köszönöm szépen.

timetour
júl 04 : 17:28
a te érdemed is, Éva!

Kulcsar Eva
jún 10 : 11:44
Kilenc éves a BodóKert!
Minden kitartó Tagunknak szívbéli köszönet!


Oldal létrehozási idő: 2.2181 másodperc, 2.1361 lekérdezési idő. Adatbázis lekérdezés: 79. Memória használat: 980,928b