BodóKert: Tartalom / Tallózó / Bárcsak lenne nő és férfi!
BodóKert
Ma 2021. szeptember 17, péntek,
Zsófia napja van.
Holnap Diána napja lesz.


Bárcsak lenne nő és férfi!
Dr. Csernus Imrével Szily Nóra beszélgetett a szerelemről
- 2011 augusztus 13 szombat
szerző: Isti Szerzők listája
kategória: Tallózó
Hozzászólás: 5
Megtekintés: 303

A cikk nyomtatásban a Nők Lapja Psziché 2010 nyári számában jelent meg.

Éreztem én, nem engedi majd, hogy illúziókba ringassam magam jólesőn, de tévesen. Jaj! Naná. Tartott már tükröt nőnek és férfinak és most a szerelemnek, vagy amit annak hiszünk. Hát fájjon, aminek fájnia kell

Szily Nóra: Szerinted mi a szerelem?

Csernus Imre: Kölcsönös tisztelet, vágyakozás. Hogy fel tudok nézni a másikra. Ahogy éli az életét, ahogy gondolkodik. És hogy a másiktól én is megkapjam ezt. A szerelem következmény. Nem cél. Egy olyan kapcsolat ismérve, amelyben a két ember kapcsolata kiegyensúlyozott. De ha körülnézek, nem ezt látom. A kisajátítás, a birtoklás szándéka, a féltékenység kizárják ezeknek az érzéseknek a meglétét. Birtokolni akkor szeretnék bármit is, ha úgy érzem, azzal több vagyok. Legyen az egy tárgy vagy egy személy Ha én önmagammal jól vagyok, nem akarok birtokolni semmit. Önbizalomhiánnyal nem lehetsz szerelmes. Az ilyen kapcsolatok tartóssága, stabilitása ideiglenes az mindig egyenértékű a támaszkodással. Ez a társfüggőség alapja. De ez nem szerelem.

Sz. N.: Azért az elején mégis teljesnek tűnik, boldognak érezzük magunkat aztán meg elmúlik a szerelem.

Cs. I.: Azért múlik el, mert ha bizonytalan vagyok, teljesen másnak, sokkal erősebbnek mutatom magam, mint amilyen valójában vagyok. A két ember nem tudja megfelelően értékelni az ingereket, amiket a másiktól kap. Az elején ott van a másik pozitív tulajdonságainak kiemelése. Viszont nincs meg a negatív dolgok felismerése, elfogadása. Hogy te nemcsak gyönyörű vagy, hanem látom azt is, hogy ember vagy. Én az emberbe vagyok szerelmes, aki tele van jóval és rosszal. A gyarlóságot nem akarjuk észrevenni, nem akarjuk elfogadni. A párok együtt élve ismerik meg igazán egymást, és ahogy telik az idő, mind a két fél rájön a valóságra a másikról. Nem nőtt fel, nem vált le az anyjáról, lusta, mohó, egoista, türelmetlen sorolhatom És óhatatlan, hogy a felismerések után a tisztelet csökken. A tisztelet megszűnésével pedig megszűnik a vágy is. Ha nem tudok rá felnézni, nem fogok utána vágyakozni.

Sz. N.: És amikor észrevesszük a valóságot már nem bocsátunk meg?

Cs. I.: Kinek? Önmagunknak? Hogy milyen barmok voltunk, hogy nem akartuk meglátni? Azért, mert szeretetéhesek voltunk? Mert magunkat nem becsültük? Aki belső bizonytalansággal, önbizalomhiánnyal küzd, annak a szerelem valójában színtiszta kompenzáció. Saját nem létező biztonsága megteremtése, illetve a megteremtés illúziója.

Sz. N.: Doki! Ki kezdené az első randevún a gyarlóságaival?

Cs. I.: Kezd a másodikon vagy a harmadikon.

Sz. N.: De hát nem ez a jellemző az elején rózsaszínre festjük

Cs. I.: Hát éppen ez az, bizonytalanok vagyunk, és nagyon vágyakozunk arra, hogy na, szeressen már minket valaki. Az emberek zöme tele van frusztrációval. Ha a pasikat vesszük, a szexualitás komoly gond, mivel az az ő szemszögükből nézve akkor jó, ha magasan teljesítményorientált. Emellett jellemző rájuk az emocionális infantilizmus. Nem merik az érzéseiket kimondani, kimutatni, megélni. Felvállalni önmaguk emberi mivoltát, vagyis a negatív tulajdonságokat, mert a macsóizmusból kifolyólag meg vannak győződve arról, hogy ők istenek, miközben belül klasszikus kisfiúk, akik irgalmatlanul remegnek, mint a kocsonya egy hideg téli napon. Pótmamát választanak, kisfiúkká változnak, akkor megerősödnek egy kicsit, és elkezdik az apukát játszani, és így tovább.

Sz. N.: Egy ilyen férfikórkép mellé milyen női kórképet raksz? Aggódom máris

Cs. I.: A családok zömében emocionális érettség szempontjából nem a papák, hanem a mamák hordják a nadrágot. A pasik nem veszik észre, hogy a feleségeik a pöcsüknél fogva ráncigálják őket. Nem észlelik a nagyon finom érzelmi manipulációkat, és ezért nem is tudnak megfelelően reagálni rájuk. Tehát automatikusan megint csökken a presztízs. A legtöbb házaspár hazudozik egymásnak, hogy nagyon szép életet élnek. Ezért egy fals férfiidolt sajátít el a gyerek, egy szuperdomináns női idol konfliktuskezelési modelljével.

A nőben az anyáskodás intenzíven benne van. Babázik. És a baba majd egy 23 éves kispasi lesz, aki ugyan két méter magas, izmos de valójában egy kisfiú. Na, hát ilyen a női idol. Persze a csajoknál is lehet látni, hogy komoly önbizalomhiányuk van mindig a testtartásukat figyelem, a vállukat. Meg a kézfogást. Hideg, verejtékes ritkán fogok kezet olyan csajszival, akinek meleg a keze, és jó megfogni mindig ez a békatalp-érzés. Árulkodó.

Sz. N.: Hm Fura, hogy miként tudunk idegenné válni egyszer csak egy párkapcsolatban

Cs. I.: Azt gondolom, hogy ehhez hozzátartozik a pohár szindrómája, ami, ugye, lassan, de telik. A kezdet kezdetétől magyarázom a másik bizonyítványát, nem akarom kimondani, hogy emberből van, hanem ő a totál isten. Mindenben jó. Az egoizmusból kifolyólag az emberek mindig önmagukról beszélnek. Azért fontos nekem, mert szeret, mert megbecsül engem. Nem azt mondják, hogy azért, mert karakán, konfliktuskezelésekben határozott, meri vállalni, hogy önző, és változtatni akar ezen. A negatív dolgokat nem hajlandók kimondani, pedig léteznek. És érkezik egy csepp az üres pohárba. Csepp, csepp nincs az az edény, bármekkora is, ami az idő múlásával egyszer be ne telne. Aztán kicsordul és akkor jön az, hogy ki ez itt mellettem?.

Sz. N.: De miért nem vesszük észre a cseppeket?

Cs. I.: Mert nem akarjuk elfogadni, hogy meg fogunk halni.

Sz. N.: A halállal függ össze? Ezt most nem értem!

Cs. I.: Az elmúlással. Figyelj ide. Itt ülünk, süt a nap, gyönyörű minden, madarak csicseregnek na, most képzeld el, hogy 50 év múlva már nem leszel itt Szörnyű. Az idő múlik szakadt öregasszonyok, öregemberek leszünk, a szexualitás ugrik, jönnek a ráncok, tán még az ágyból se tudsz kikelni nehezen tudod elképzelni, hogy be fog következni, ugye? Pedig igen, hisz látsz öregembereket. Látod a halált, csak nem konstatálod. Ha nem fogadjuk el a halált, akkor nem fogadjuk el az öregedést, akkor pedig nem fogadjuk el, hogy emberből vagyunk.

Sz. N.: Hogy jön ez a szerelemhez?

Cs. I.: Ha ki merem mondani, hogy emberből vagyok, akkor a másik negatív dolgait is észreveszem az elejétől kezdve, és magamat is vállalom. Az emberek zöme pontosan tudja magáról, hogy milyen, csak mást mutat a másiknak. Ameddig meg nem szerzi. A bizonytalan mindig trófeákkal virít. Strigulázik.

Sz. N.: Azt hittem, mondasz valami biztatót de hát nem gondolsz jót se nőről, se férfiról.

Cs. I.: Bárcsak lenne nő és férfi! De ennek vannak alapvető kritériumai. A számítógépes játékban hiába akarsz az utolsó körbe jutni, ha az addigi köröket nem futod le. Eljuthatsz, a lehetőség adott Emberi mivoltodban is, de ez munka. A személyiség fejlesztésére gondolok. Aki vak akar lenni, annak a párja is vak lesz. Vak vezet világtalant. Pedig a gödrök jönnek, és egymást rántják bele. Aki meg lát, az észreveszi

Sz. N.: Hiszel a holtomiglan-holtodiglanban?

Cs. I.: Persze. Ma. Mindig egy napig. Honnan tudjam, hogy mi lesz egy hét múlva, hogy meddig fogok élni? Azt, hogy most itt vagyok, tudom! Ezt érzékelem. Mindennap dolgozni kell. Újra és újra. Megtartani valamit sokkal nehezebb, mint elérni, kialakítani. Azt hiszem, hogy a szerelemért ugyanúgy, mint az önbizalomért mindig az adott napon szükséges tenni. Ha előző nap színesítettem a kettőnk életét, és mindkettőnknek jó volt, akkor miért felejtem el következő nap?

Sz. N.: Ha tanácsot kér valaki tőled: Éhes vagyok a szerelemre, doki, olyan magányos vagyok Mit teszel?

Cs. I.: Kizökkentem. Szegény, úgy sajnálom, hogy mindent megtesz azért, hogy megalázza magát. Apropó, ha valaki mindent megtesz, hogy megalázzák, arra fel lehet nézni? És ő fel tudna nézni egy ilyen emberre, mint ő maga? Hát nem Itt a megoldás! Mi kell ahhoz, hogy fel tudjon nézni önmagára? Önbizalom, a siker- és a kudarcélmények megfelelő aránya. Ha több a siker, jobban fogja magát érezni, megváltozik az energetikai töltete, a kisugárzása! Sajnos nem tudják az emberek az emocionális törvényeket. De a törvény nem ismerete senkit nem mentesít a felelősség alól. El is buknak.

Sz. N.: Sok ember él így rohan, nem emeli ki a fejét, és nem lát rá az élete mátrixára.

Cs. I.: Így van. Pedig nem bonyolult a mátrixot meglátni, csak fájdalmas. Nem mernek kockáztatni az emberek. Tudják, hogy mi lenne a jó, de nem lépnek. Nem merik elmondani a másiknak már az elején. Biztonságkurvák. De ők le lesznek cserélve. Ez van.

Sz. N.: és tele van az élet ismétlődő történetekkel

Cs. I.: Mert az emberek nem változtatnak önmagukon semmit. A negatív folyamatokat nem merik átgondolni, és nem emlékeztetik önmagukat. Félnek a fájdalomtól: attól, hogy szembenézzenek vele, miben hibáztak. Emberből vannak, jóból és rosszból ezzel fájdalmas szembesülni.

Sz. N.: Tehát szerinted csak egy autonóm, egészséges személyiségű ember képes a szerelemre.

Cs. I.: Így van, a többi csak támaszkodás. Ennek az összes szarságával. Az emberek olyan szinten öntenek energiát a semmibe, hogy hihetetlen. Jobbra-balra rohangásznak a világban, lehet látni rajtuk, hogy vibrálnak, és nem találják a belső békéjüket. Hiába ülnek egyre nagyobb autókba, utaznak szebbnél szebb helyekre, csak a külsőségek, a csilivili De van boldogság?

Sz. N.: Miért, mi a boldogság?

Cs. I.: Belső béke és spontán mosoly. Amikor egyedül vagy, és észreveszed magadon, hogy mosolyogsz. Az ilyen embernek óriási esélye van a szerelemre Különben csak illúzió marad.
Hozzászólás
Bárcsak lenne nő és férfi! Isti aug 13 : 18:11 Válasz erre
Hozzászólás: 1766

Regisztrált: júl 17 : 07:58
Okos gondolatokat találtam benne, megosztom mindenkivel! Tisztelettel!


Bárcsak lenne nő és férfi! bigeszab aug 14 : 13:31 Válasz erre
Hozzászólás: 1595

Regisztrált: júl 25 : 09:13
Van benne egy értelmes kijelentés:"csak egy autonóm, egészséges személyiségű ember képes a szerelemre."
A többi Cs.I.-féle forgolódás a forró kása körül. Saját magából kiindulva látja és láttatja világot...
Azért érdekes és gondolatébresztő a riport. Ez benne a pozitívum.
Üdv: Szabolcs


bigeszab

Bárcsak lenne nő és férfi! Isti aug 14 : 15:07 Válasz erre
Hozzászólás: 1766

Regisztrált: júl 17 : 07:58
Az egész cikkben én is ezt a nagyon fontos mondatot emelném ki:"' csak egy autonóm, egészséges személyiségű ember képes a szerelemre." Magyarán?: az egyéniségek!!
Valóban van Csernusnak egy sajátságos stílusa...S most ép ő tapasztalja meg immár 2 xra a saját bőrén azt,amit tanít?? de nem gyakorol..Senki sem próféta a sajját hazájában,Mondja a mondás...


Bárcsak lenne nő és férfi! Kulcsar Eva aug 16 : 14:11 Válasz erre
Hozzászólás: 3834

"Belső béke és spontán mosoly."

Azért a befejező szakasz e mondata is igaz az emberi boldogságra
nézve, mert azt tükrözi az én értelmezésemben, hogy az ember
a hétköznapi, apró dolgokat is észreveszi, magában örömmel
fogadja, értékeli.
Kulcsár ÉvaBárcsak lenne nő és férfi! Isti aug 18 : 08:51 Válasz erre
Hozzászólás: 1766

Regisztrált: júl 17 : 07:58
köszönöm Évike!
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz
Üdvözlet
Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]
[ ]

Online
Vendégek: 1
Tagok: 0

Tagok: 62
legújabb: ZsóFia

Chatbox
Üzenetek írásához regisztrált tagnak kell lenned - jelentkezz be, vagy regisztráljIsti
aug 05 : 09:46
Egy verset tettem fel és a gép többszörösen másolta(( törölni meg nem tudom,(((( vagy be tudok jönni az oldalra, vagy nem(((

Kulcsar Eva
aug 03 : 19:44
Remélem, be tudtok jelentkezni, bár kissé szokatlan jelenség fogad. Ha gondok lesznek, akkor a főadminisztrátor segítségét kérjük.

Kulcsar Eva
aug 03 : 19:43
Remélem, be tudtok jelentkezni, bár kissé szokatlan jelenség fogad. Ha gondok lesznek, akkor a főadminisztrátor segítségét kérjük.

Kulcsar Eva
jún 23 : 09:36

Isti
jún 22 : 17:24
Köszönjük a lehetőséget Jánosnak, hogy mi is kb 10 éve itt írhatunk, alkothatunk! az Ő kertjében! Isti

Kulcsar Eva
jún 12 : 10:16
A "BodóKert" létrehozásának időpontja: 2009 jún 09 volt. Immár, TIZENKÉT ÉVE! Tisztelet, köszönet és szeretettel teli emlékezet BODÓ JÁNOS-nak érte.

Isti
jan 06 : 19:52
Örömmel látlak kedves Évike

Kulcsar Eva
jan 06 : 16:27
"Most azért megmarad a hit, remény, szeretet, e három; ezek között pedig legnagyobb a szeretet. " (Pál Korinthusbeliekhez írt I. level e 13. rész)


Isti
dec 30 : 20:03
Egy nyugodtabb kiegyensúlyozottabb új évet kívánok MINDENKINEK Isti:)

Isti
dec 24 : 09:28
Áldott ünnepet kívánok társaimnak és a kedves Olvasóknak Isti:)

nagyapó
szept 01 : 18:59
"asszem, úgy tudjuk őrizni emlékét, ha írunk sokat még Ide, tartozunk neki ezzel!"

Igen! Írni, írni, és írni!:!

Kulcsar Eva
szept 01 : 13:23
Igazak a szavaid, timetour.

timetour
aug 31 : 22:37
asszem, úgy tudjuk őrizni emlékét, ha írunk sokat még Ide, tartozunk neki ezzel!

timetour
aug 31 : 22:12
sajnálom, rég jártam erre.
de emlékét őrizzék a kertlakók, szeretném!

Isti
máj 21 : 10:55
Drága János! Köszönünk mindent,Azt is hogy itt lehettünk eme csodás kertben ,ahol gond nélkül alkothattunk, é s álmodhattuk az álmainkat ! Te fogtad össze ezt a kis de értékes kis közösséget! Álmod szép álmokat Isten kebelén!

Kulcsar Eva
máj 20 : 17:30
Tisztelettel közlöm a kedves BodóKerti tagokkal, hogy Bodó János, a web oldal megálmodója és hűséges résztvevője 2020. február 21-én elhunyt. Őrizzük meg az emlékét hozzá illő diszkrécióval, és nagy-nagy szeretettel!

Isti
ápr 10 : 08:22
Csendes, DE szép húsvéti készülődést kívánok kedves társak és kedves olvasóink!
Isti

Isti
márc 08 : 15:34
Fájdalommal telt szívvel olvasom soraidat! kedves nagyapó !Istenben reménykedve kívánok neked mielőbbi felépülést! Isti

nagyapó
márc 07 : 22:44
Rég jártam itt, és máshol - igaz barátok között - is régen.
Nagy utat jártam...
Belgyógyászattó l - urológián át - onkológiáig.
Nagy és nehéz út.:)

Kulcsar Eva
jan 04 : 16:54
Szeretetben gazdag boldog új évet kívánok minden kedves Kerti Tagnak.

Isti
jan 01 : 14:16
Köszönjük kedves Szabolcs! és viszont kívánjuk! Isti

bigeszab
jan 01 : 09:29
BOLDOG ÚJÉVET, kedves kertlakók!!heart

Isti
dec 27 : 10:53
Kedves János! Nagyon boldog névnapot kívánok a társaim nevében is!

Isti
dec 25 : 10:29
Kedves kert-társak és kedves olvasóink! Áldott ünnepet kívánok és egy új és békés évet sok szeretettel Isti

Isti
jún 10 : 12:03
Nagyon köszönjük drága Évike!
S köszönjük szeretetteljes munkáját mifelénk! Miértünk!
Áldott ünnepet mindenkinek!


Oldal létrehozási idő: 0.5796 másodperc, 0.5074 lekérdezési idő. Adatbázis lekérdezés: 50. Memória használat: 989,104b