BodóKert: Tartalom / Tallózó / Női agy, férfiagy Különbözünk, de miért?
BodóKert
Ma 2021. szeptember 17, péntek,
Zsófia napja van.
Holnap Diána napja lesz.


Női agy, férfiagy Különbözünk, de miért?
Szendi Gábor írása
- 2011 augusztus 13 szombat
szerző: Isti Szerzők listája
kategória: Tallózó
Hozzászólás: 5
Megtekintés: 308

A cikk nyomtatásban a Nők Lapja Psziché korábbi számában jelent meg.
Jobban kommunikálunk, mint a férfiak, ők viszont ritkán tévednek el, ha oda kell találniuk valahova. Másban vagyunk jók, másképp gondolkodunk, de mi ennek az oka?

A nő és a férfiagy működése közti eltérés évszázadok óta izgatja a kutatókat. Nemcsak azért, mert az óvodai vécében felfedezett különbség iránti érdeklődés felnőttkorra is megmaradt, hanem mert a történetileg kialakult férfiuralmat a férfiak igazolni, a nők pedig aláásni akarják. Gustave Le Bone, aki a tömegek lélektanáról értekezett, és mellékállásban nőgyűlölő volt, 1879-ben azt írta, hogy a nők agymérete közelebb áll a gorillákéhoz, mint a kifejlődött férfiagyhoz. Inspirációját Paul Broca munkásságából merítette, aki megmérte 292 férfi és 140 nő agyát, és a különbség átlaga 181 gramm, vagyis 14% volt.

A vita persze azóta is tart, vajon mi következik ebből, és igaz-e ez az eredmény. Amikor ugyanis figyelembe vették az életkort, a magasságot és a testsúlyt, kiderült, hogy a nők agya relatíve nagyobb. Hoppá! Ráadásul Sandra Witelson agykutató kimutatta, hogy a nők agyában némely területen több idegsejt zsúfolódott össze, mint a férfiakéban. Lám csak, mindig az derül ki, hogy nem a méret számít. Izgalmasabbak azok a kutatások, amelyek nem a nemek harcához kívánnak munícióul szolgálni, hanem férfi és nő eltérő, egymást kiegészítő képességeit vizsgálják. Na persze itt is folyik az ádáz vita, mert sokan ebben is a nők alázásának eszközét látják, s a talált különbségeket bagatellizálják. Megfelelő érveléssel nyilván ki lehet mutatni, hogy a banán és a kókuszdió gyakorlatilag azonos, de ezt csak addig lehet komolyan hinni, míg az embert fejbe nem dobják banán helyett kókuszdióval.

Női agy, férfiagy

Az első kétségbevonhatatlan adat, hogy a férfi- és női agy minőségileg más, a mellékvese-megnagyobbodással született kislányok viselkedésének megfigyeléséből származott. Ők, mivel születésüktől magas volt a férfinemihormon-szintjük, imádtak focizni, bunyózni, utáltak szoknyában járni, és kiütést kaptak a konyhai tevékenységektől.

Mások azt tapasztalták, hogy a kisfiúk, ha választhattak, mindig a fémjátékokat, a lányok meg a babákat részesítették előnyben. Amikor kiderült, hogy ez a különbség a majmoknál is megvan, nem lehetett többé arról elmélkedni, hogyan alakítja a konzervatív nevelés két lábon járó nemi sztereotípiákká a gyerekeket.

A tanuláshívőknek ugyancsak nagy pofon volt, amikor napvilágot látott, hogy egy dominikai faluban a fiúk egy részét enzimdeficit miatt tévedésből lánynak nevelték, ám amikor kamaszkorukban leszállt a heréjük, megnőtt a péniszük, testalkatuk pedig férfiassá vált, minden tekintetben férfivá váltak.

Mindez persze csak arról szól, hogy a nemi szerepek, nemi identitás és irányultság a hormonok műve, s ebből még nem következik, hogy a fiúk általában jobbak a matekban, a lányok meg a főzésben. Pedig ha annyit mondok, fészek, a férfiaknak az jut eszükbe, hogy meg kell szerezni és védeni, a nőknek pedig hogy be kell rendezni és takarítani. Ha azt mondom, hús, akkor a férfi elindul vadászni, a nő pedig nekiáll sütni. Ha azt mondom, gyerek, akkor a férfi szól a feleségének, hogy sír a gyerek, a nő pedig megy és megvigasztalja. Az eltérő nemi szerepekhez tartozó tevékenységek más és más szellemi és fizikai képességeket kívánnak. A nő nem lenne jó vadásznak, és hazafelé még el is tévedne, a férfiról pedig vígjátékot lehet forgatni, amikor ő vigyáz a gyerekre.

A női agy fő szervezőelve az empátia, a férfiagyé pedig a rendszeralkotás. A különbség már gyermekkorban meglátszik: ha kislányok síró babát kapnak, öltöztetik, etetik, babusgatják, a fiúk meg szétszedik, hogy megnézzék, mi adja a síró hangot, mitől mozog a szeme. Amikor ezek a kislányok felnőnek, feleségül mennek ezekhez a kisfiúkhoz, és aztán ők azok, akik eljönnek pszichoterápiára, hogy megértsék, miért nem működik a házasságuk. Hát tényleg, miért is nem működik? Mert a nők tovább tudják öltöztetni, etetni, babusgatni a férjeiket, de a férfiak nem tudják szétszedni feleségüket, hogy megnézzék, hogyan működik. Mintha hiányozna a tartós közös érdeklődés. A nőket ugyanis az emberi kapcsolatok és a lélek működése, míg a férfiakat a tárgyak és folyamatok működése érdekli. A nők ezért nagyon jók az elmeolvasásban, azaz jól kitalálják mások szándékait, érzelmeit. A férfiak viszont jobban értik a világ működését, és átlátják a bonyolult anyagi folyamatok szabályszerűségeit. Megérteni, miért sír egy csecsemő, és megérteni a fekete lyuk titkát egyaránt nagyszerű dolog, de merőben más agyműködést igényel. Az anyag és a világ folyamatait leíró nagy rendszereket fizika, filozófia stb. férfiak alkották meg. Erre lehet mondani, hogy a nők el voltak nyomva, és ez igaz. De legalább száz éve a nőknek már van lehetőségük bizonyítani, mégis kevés az elméleti fizikus nő.

A nőbe bújt férfi

Az elmeolvasási képesség jól tesztelhető olyan képekkel, amelyeken különböző érzelmi állapotban lévő embereknek csak a szemük látszik. A nők ebben általában jobbak, de a férfiak közt sem mindenki analfabéta. A rendszeralkotási képességet olyan feladatokkal lehet mérni, amikor például egy bonyolultabb szerkezet működését kell megérteni vagy egy fizikai történés mozzanatait ábrázoló, összekevert képsort kell megfelelő sorrendbe rakni. Vannak nők, akik ebben sem maradnak alul, de azért a férfiak általában jobbak. Léteznek tehát férfias agyú nők és nőies agyú férfiak is. És akkor megint kikötünk a hormonoknál, amelyek a magzati élet során férfiasítják vagy nőiesítik az agyat.

Párválasztási szempontok

Vajon az agy férfiassága és nőiessége tetten érhető a párválasztási szempontokban is? David Buss evolúciós pszichológus a gujarati indiánoktól az európai országokon és Amerikán át a zulukig összesen 37 kultúrában vizsgálta meg, különböznek-e a férfiak és a nők házaspár-választási szempontjai. A legtöbb kultúrában a férfiak fontosnak tartották a nő szexuális tapasztalatlanságát, míg a nők számára kiugróan fontos volt a férfi gazdasági teljesítőképessége vagy annak várható megvalósulása. A nők anyagiassága persze rosszul hangzik, pedig valójában önzetlen szempont, hiszen a gyermekek biztonságos felnevelését szolgálja. Mondhatni, a nő a gyerekek érdekében hajlamosabb lemondani a fizikai vonzalomról is. A férfiaknak viszont nagyon fontos a vonzó külső és az, hogy a nő fiatalabb legyen náluk. Ez alól csak azok a tinédzser vagy igen fiatal férfiak a kivételek, akik a kicsit idősebb nőkhöz vonzódnak. A nők viszont minden kultúrában a náluk pár évvel idősebb férfiakat kedvelik, ami megint csak az anyagi biztonságot célozza. Az erősebbik nem tehát a termékenységre és az apaság garantálására koncentrál, a nők viszont anyagiasak, fő szempontjuk a férfi eltartóképessége. Ezek a szempontok tükröződnek a nemek féltékenységében is. A férfiak elsősorban a szexuális, a nők az érzelmi hűtlenséget ítélik veszélyesnek, mivel előbbi az apaságot, utóbbi a férfi eltartó funkcióját veszélyezteti.

A férfi és a női gondolkodás jellegzetességeit úgy is megfogalmazhatjuk, hogy a férfi elsősorban a jól megfigyelhető fizikai tulajdonságokra koncentrál, míg a nő számára az érzelmek és a nehezebben megismerhető személyes tulajdonságok a fontosak. Gondoljunk csak bele, milyen nehéz megjósolni a házasságkötés idején, a férj mennyire lesz sikeres, hűséges, lelkiismeretes és jó apa. A férfi csak rápillant a nőre, és megkívánja.

Az erősebbik nem tehát a külső, a gyengébbik pedig a belső tulajdonságokra koncentrál. Michael Botwin és munkatársai vizsgálata is pontosan erre jutott. A nők sokkal pontosabban meg tudták fogalmazni, hogy milyen személyes tulajdonságú partnert szeretnének, s ezek szociálisan nagyra értékelt tulajdonságok voltak. Sajnos a vizsgálat arra is rámutatott, hogy mások a vágyak és más a valóság. Mégis, ezek az empatikus, érzelmes, otthonteremtő kislányok hozzámennek azokhoz a kisfiúkhoz, akiket leginkább a dolgok működése, a vadászat (például sportközvetítések bámulása) és más nők elcsábítása érdekel. Hogy mégis miért?

Mondhatnám azt is, mert nincs jobb, de ismerve az evolúció minden részletre kiterjedő alaposságát, inkább azt gondolom, ennek is megvan az értelme. A férfi a világ legyőzésére termett, a nő pedig arra, hogy megértse őt, és támogassa ebben a küzdelemben. Erő, értelem és érzelem így simulnak kerek egészbe.


Hozzászólás
Női agy, férfiagy Különbözünk, de miért? Isti aug 13 : 18:20 Válasz erre
Hozzászólás: 1766

Regisztrált: júl 17 : 07:58
"a férfiról pedig vígjátékot lehet forgatni, amikor ő vigyáz a gyerekre." Tisztelt férfitársaim mi is megkaptuk a magunkét.-)))


Női agy, férfiagy Különbözünk, de miért? bigeszab aug 14 : 13:33 Válasz erre
Hozzászólás: 1595

Regisztrált: júl 25 : 09:13
...vajon a matriárchátusban és az amazonok világában mindez miképpen működött?

bigeszab

Női agy, férfiagy Különbözünk, de miért? Isti aug 14 : 15:14 Válasz erre
Hozzászólás: 1766

Regisztrált: júl 17 : 07:58
3 éves korunkig egyforma az agyunk.!mind a fiú , mind a leány gyermek esetében! Utána kezd alakulni, változni az agy! s úgy ítélem meg nem az eltérések a fontosak, ha nem az a tény,hogy ennek így kellett alakulnia! Hogy a 2 nem kiegészítse egymást!A férfiasan gondolkodó nő, s a feminin férfi agy is egy igen érdekes kérdés! A matriarchátus idejében is szerintem ez így volt..csak a szerepek felosztása lehetett más!! Gondolom én..A mai napig is vannak még ebben a formában élő csoportok, köztük Kína területén is!!!Azt tapasztaltam,hogy ott a férfiak "higgadtabbak".


Női agy, férfiagy Különbözünk, de miért? Kulcsar Eva aug 16 : 13:56 Válasz erre
Hozzászólás: 3834

"A nők ezért nagyon jók az elmeolvasásban, azaz jól kitalálják mások szándékait, érzelmeit. A férfiak viszont jobban értik a világ működését,......"

Ez logikus, okos összefüggés. Csak olykor azt nem értem;
miért éri hát a vád a nőket, ha valamire az itt említett "elmeolvasásban" "rá-éreznek", miért mondják arra a bonyolult rendszereket is könnyeben felfogó férfi-társak, hogy csupán "rögeszméz"-nek ?


Kulcsár ÉvaNői agy, férfiagy Különbözünk, de miért? Isti aug 18 : 08:58 Válasz erre
Hozzászólás: 1766

Regisztrált: júl 17 : 07:58
A nők megérzései jól kifejlettek!A női agyban a szürke állomány a több.-)) így a nők lexikális tudása lehet nagyobb!!!.-))) A férfi agyban a fehér állomány a több!!Ők a matematika, és egyéb reál tantárgyakban erősebbek!Előre tudnak tervezni, stb.S elnézést, de a mesüge férfi értékeli le a női teljesítményt!!.Mivel a férfi tudja?????? hogy képtelen a monotonitásra. míg a nő igen , Ezért jobb a nő a mindennapokban!!!A szalagszerű munkában..stb, éljenek a NŐK!!.-))) Köszönöm Évike.-)))
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz
Üdvözlet
Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]
[ ]

Online
Vendégek: 1
Tagok: 0

Tagok: 62
legújabb: ZsóFia

Chatbox
Üzenetek írásához regisztrált tagnak kell lenned - jelentkezz be, vagy regisztráljIsti
aug 05 : 09:46
Egy verset tettem fel és a gép többszörösen másolta(( törölni meg nem tudom,(((( vagy be tudok jönni az oldalra, vagy nem(((

Kulcsar Eva
aug 03 : 19:44
Remélem, be tudtok jelentkezni, bár kissé szokatlan jelenség fogad. Ha gondok lesznek, akkor a főadminisztrátor segítségét kérjük.

Kulcsar Eva
aug 03 : 19:43
Remélem, be tudtok jelentkezni, bár kissé szokatlan jelenség fogad. Ha gondok lesznek, akkor a főadminisztrátor segítségét kérjük.

Kulcsar Eva
jún 23 : 09:36

Isti
jún 22 : 17:24
Köszönjük a lehetőséget Jánosnak, hogy mi is kb 10 éve itt írhatunk, alkothatunk! az Ő kertjében! Isti

Kulcsar Eva
jún 12 : 10:16
A "BodóKert" létrehozásának időpontja: 2009 jún 09 volt. Immár, TIZENKÉT ÉVE! Tisztelet, köszönet és szeretettel teli emlékezet BODÓ JÁNOS-nak érte.

Isti
jan 06 : 19:52
Örömmel látlak kedves Évike

Kulcsar Eva
jan 06 : 16:27
"Most azért megmarad a hit, remény, szeretet, e három; ezek között pedig legnagyobb a szeretet. " (Pál Korinthusbeliekhez írt I. level e 13. rész)


Isti
dec 30 : 20:03
Egy nyugodtabb kiegyensúlyozottabb új évet kívánok MINDENKINEK Isti:)

Isti
dec 24 : 09:28
Áldott ünnepet kívánok társaimnak és a kedves Olvasóknak Isti:)

nagyapó
szept 01 : 18:59
"asszem, úgy tudjuk őrizni emlékét, ha írunk sokat még Ide, tartozunk neki ezzel!"

Igen! Írni, írni, és írni!:!

Kulcsar Eva
szept 01 : 13:23
Igazak a szavaid, timetour.

timetour
aug 31 : 22:37
asszem, úgy tudjuk őrizni emlékét, ha írunk sokat még Ide, tartozunk neki ezzel!

timetour
aug 31 : 22:12
sajnálom, rég jártam erre.
de emlékét őrizzék a kertlakók, szeretném!

Isti
máj 21 : 10:55
Drága János! Köszönünk mindent,Azt is hogy itt lehettünk eme csodás kertben ,ahol gond nélkül alkothattunk, é s álmodhattuk az álmainkat ! Te fogtad össze ezt a kis de értékes kis közösséget! Álmod szép álmokat Isten kebelén!

Kulcsar Eva
máj 20 : 17:30
Tisztelettel közlöm a kedves BodóKerti tagokkal, hogy Bodó János, a web oldal megálmodója és hűséges résztvevője 2020. február 21-én elhunyt. Őrizzük meg az emlékét hozzá illő diszkrécióval, és nagy-nagy szeretettel!

Isti
ápr 10 : 08:22
Csendes, DE szép húsvéti készülődést kívánok kedves társak és kedves olvasóink!
Isti

Isti
márc 08 : 15:34
Fájdalommal telt szívvel olvasom soraidat! kedves nagyapó !Istenben reménykedve kívánok neked mielőbbi felépülést! Isti

nagyapó
márc 07 : 22:44
Rég jártam itt, és máshol - igaz barátok között - is régen.
Nagy utat jártam...
Belgyógyászattó l - urológián át - onkológiáig.
Nagy és nehéz út.:)

Kulcsar Eva
jan 04 : 16:54
Szeretetben gazdag boldog új évet kívánok minden kedves Kerti Tagnak.

Isti
jan 01 : 14:16
Köszönjük kedves Szabolcs! és viszont kívánjuk! Isti

bigeszab
jan 01 : 09:29
BOLDOG ÚJÉVET, kedves kertlakók!!heart

Isti
dec 27 : 10:53
Kedves János! Nagyon boldog névnapot kívánok a társaim nevében is!

Isti
dec 25 : 10:29
Kedves kert-társak és kedves olvasóink! Áldott ünnepet kívánok és egy új és békés évet sok szeretettel Isti

Isti
jún 10 : 12:03
Nagyon köszönjük drága Évike!
S köszönjük szeretetteljes munkáját mifelénk! Miértünk!
Áldott ünnepet mindenkinek!


Oldal létrehozási idő: 0.2869 másodperc, 0.2491 lekérdezési idő. Adatbázis lekérdezés: 50. Memória használat: 961,512b