BodóKert: Tartalom / Tallózó / Állatkár
BodóKert
Ma 2021. szeptember 21, kedd,
Máté napja van.
Holnap Móric napja lesz.


Állatkár
- 2011 október 20 csütörtök
szerző: bigeszab Szerzők listája
kategória: Tallózó
Hozzászólás: 2
Megtekintés: 414

medve, esetleg más vad is pusztíthatott


Medve, farkas, esetleg dingó kutya vagy kutyaborz? Folynak a találgatások Gyergyóújfaluban a háziállatokat pusztító vadról (vadakról). Hogy a dingó nem éppen vidékünkön honos, ez nem tántorít el egyeseket az állításától, hisz mint a falubeliek mondják, az egyre növekvő számban felbukkanó medvék sem maguktól vertek tanyát a környék erdőiben, hanem idetelepítették őket. Tény viszont, hogy az alig több mint egy éve történt medvetámadás után, ismét vadkár érte az egyik újfalvi gazdát.

A pajtából az udvarra hurcolt három juhtetem látványa fogadta kedden reggel a gyergyóújfalusi Sólyom Kálmánt, kinek gazdaságában egyébként tavaly szeptemberben egy éjszaka alatt hét juhot pusztított el a medve. Az akkori eset körülményei egyértelműen behatárolhatóvá tették a támadót, a letört kerítésdeszkák, a megrongált juhakol, az istállóajtóról leszaggatott lécek mind arra utaltak, hogy a portán nagy testű vadállat garázdálkodott. A mostani pusztító körül azonban találgatások folynak, főként azért, mert az utóbbi időben háziállatok közelébe férkőző farkasokat is láttak a falubéliek, sőt egyesek szerint kutyaborz is szedi az áldozatokat, s még bizony dingó kutya támadásról is hallottak egyesek. A károsult Sólyomék háza elé összegyűlt szomszédok mindenike saját tapasztalattal hozakodott elő.
Bajkó Ilona elmesélése szerint például, egy hónapja lehetett, amikor egyik kutyájukat a láncról vitte el egy vadállat. Az éjszaka történt esetet nem látták ugyan, csak egy szörnyű nyiffanást hallottak, s reggelre a hűséges állat helyett csak a kutyaláncot találták, később viszont a háztól távolabb lévő pityókaföldön találtak rá az eb fejére.
Máté Ferenc pásztorkodással foglalkozik. Szerinte a Sólyomék juhait farkas szedte szét. Gyanúját azzal alapozza, hogy sem a kerítés, sem az ól deszkáin nem látszik rongálás nyoma (ami egyébként medvejárásra utalna), s farkassal már a nyáj közelében is találkozott. Mint mondja, egész nyáron jártak a farkasok Mező-vészben, ahol az esztena állt. Legutóbb pedig hétfő este ólálkodott a nyáj közelében, az ordas, éppen fejés idején.
A saját tapasztalatok mellett ismerőseik eseteiről is beszámoltak az összegyűlt helybeliek, a legtöbb történet a környéken élő medvékről szólt.
Sólyomék állítják, hogy az újfalvi kőbánya szomszédságában lévő gyümölcsösükbe rendszeresen bejár egy nagy barna és egy kisebb fekete bundás medve. Az ott termő szilvát, almát dézsmálták meg, de miattuk az őrző kutyának sem maradt sok haszna, amióta megsebesítették. Egyik kutyát, a kicsi feketét kettészakította, a másikat úgy pofon ütötte, hogy az, amikor szürkülödik, úgy bemegy a pajtába, hogy ki sem mer mozdulni állítja Sólyom Kálmán, hozzátéve, hogy a gyümölcsös körüli kerítést is többször megrongálták már a nemkívánatos vendégek.
Sólyomné arról számolt be, hogy pár héttel ezelőtt egy piknikező család kért tőlük segítséget, akiket éppen uzsonna közben lepett meg a vad. Az abroszukat cafatokba tépte, s keresztülvitte a patakon. Jött a férjem villával, jöttek a pásztorkutyák, a medve kicsit eltávolodott, s leült. Flakont, kávét, amit el lehet képzelni, hogy egy piknikre visznek, mindent tönkretett meséli az asszony. Az őket ért ismételt vadkár kapcsán pedig annyit mondott: Ez most már az utolsó fényképezkedés a részünkről, mert a megmaradt öt juh számára megpróbálunk biztonságosabb környezetet teremteni, s aztán szépen lassan elfogyasztjuk.
A károsult család nem bízik abban, hogy az állam megtérítené az őket ért veszteséget. Állítják, hogy a tavalyi medvetámadást jelentették a helyi polgármesteri hivatalhoz, ahova az őket ért kár megtérítéséért kérvényt is nyújtottak be. Erre választ azonban egy év elteltével sem kaptak.
- forrás: székelyhon.ro 2011. szeptember 27

Hozzászólás
Állatkár bodójános okt 21 : 10:21 Válasz erre
Hozzászólás: 4582

Ezek a fenevadak védett állatok?Állatkár Kulcsar Eva okt 25 : 18:45 Válasz erre
Hozzászólás: 3835


"... az egyre növekvő számban felbukkanó medvék sem maguktól vertek tanyát a környék erdőiben, hanem idetelepítették őket."

Belegondoltam, milyen félelmetes lehet ott esti nyugovóra térni, és a reggeli "meglepetésre" gondolni .
Köszönjük szépen ezt az izgalmas tudósítást.Kulcsár Éva

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz
Üdvözlet
Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]
[ ]

Online
Vendégek: 1
Tagok: 0

Tagok: 62
legújabb: ZsóFia

Chatbox
Üzenetek írásához regisztrált tagnak kell lenned - jelentkezz be, vagy regisztráljIsti
aug 05 : 09:46
Egy verset tettem fel és a gép többszörösen másolta(( törölni meg nem tudom,(((( vagy be tudok jönni az oldalra, vagy nem(((

Kulcsar Eva
aug 03 : 19:44
Remélem, be tudtok jelentkezni, bár kissé szokatlan jelenség fogad. Ha gondok lesznek, akkor a főadminisztrátor segítségét kérjük.

Kulcsar Eva
aug 03 : 19:43
Remélem, be tudtok jelentkezni, bár kissé szokatlan jelenség fogad. Ha gondok lesznek, akkor a főadminisztrátor segítségét kérjük.

Kulcsar Eva
jún 23 : 09:36

Isti
jún 22 : 17:24
Köszönjük a lehetőséget Jánosnak, hogy mi is kb 10 éve itt írhatunk, alkothatunk! az Ő kertjében! Isti

Kulcsar Eva
jún 12 : 10:16
A "BodóKert" létrehozásának időpontja: 2009 jún 09 volt. Immár, TIZENKÉT ÉVE! Tisztelet, köszönet és szeretettel teli emlékezet BODÓ JÁNOS-nak érte.

Isti
jan 06 : 19:52
Örömmel látlak kedves Évike

Kulcsar Eva
jan 06 : 16:27
"Most azért megmarad a hit, remény, szeretet, e három; ezek között pedig legnagyobb a szeretet. " (Pál Korinthusbeliekhez írt I. level e 13. rész)


Isti
dec 30 : 20:03
Egy nyugodtabb kiegyensúlyozottabb új évet kívánok MINDENKINEK Isti:)

Isti
dec 24 : 09:28
Áldott ünnepet kívánok társaimnak és a kedves Olvasóknak Isti:)

nagyapó
szept 01 : 18:59
"asszem, úgy tudjuk őrizni emlékét, ha írunk sokat még Ide, tartozunk neki ezzel!"

Igen! Írni, írni, és írni!:!

Kulcsar Eva
szept 01 : 13:23
Igazak a szavaid, timetour.

timetour
aug 31 : 22:37
asszem, úgy tudjuk őrizni emlékét, ha írunk sokat még Ide, tartozunk neki ezzel!

timetour
aug 31 : 22:12
sajnálom, rég jártam erre.
de emlékét őrizzék a kertlakók, szeretném!

Isti
máj 21 : 10:55
Drága János! Köszönünk mindent,Azt is hogy itt lehettünk eme csodás kertben ,ahol gond nélkül alkothattunk, é s álmodhattuk az álmainkat ! Te fogtad össze ezt a kis de értékes kis közösséget! Álmod szép álmokat Isten kebelén!

Kulcsar Eva
máj 20 : 17:30
Tisztelettel közlöm a kedves BodóKerti tagokkal, hogy Bodó János, a web oldal megálmodója és hűséges résztvevője 2020. február 21-én elhunyt. Őrizzük meg az emlékét hozzá illő diszkrécióval, és nagy-nagy szeretettel!

Isti
ápr 10 : 08:22
Csendes, DE szép húsvéti készülődést kívánok kedves társak és kedves olvasóink!
Isti

Isti
márc 08 : 15:34
Fájdalommal telt szívvel olvasom soraidat! kedves nagyapó !Istenben reménykedve kívánok neked mielőbbi felépülést! Isti

nagyapó
márc 07 : 22:44
Rég jártam itt, és máshol - igaz barátok között - is régen.
Nagy utat jártam...
Belgyógyászattó l - urológián át - onkológiáig.
Nagy és nehéz út.:)

Kulcsar Eva
jan 04 : 16:54
Szeretetben gazdag boldog új évet kívánok minden kedves Kerti Tagnak.

Isti
jan 01 : 14:16
Köszönjük kedves Szabolcs! és viszont kívánjuk! Isti

bigeszab
jan 01 : 09:29
BOLDOG ÚJÉVET, kedves kertlakók!!heart

Isti
dec 27 : 10:53
Kedves János! Nagyon boldog névnapot kívánok a társaim nevében is!

Isti
dec 25 : 10:29
Kedves kert-társak és kedves olvasóink! Áldott ünnepet kívánok és egy új és békés évet sok szeretettel Isti

Isti
jún 10 : 12:03
Nagyon köszönjük drága Évike!
S köszönjük szeretetteljes munkáját mifelénk! Miértünk!
Áldott ünnepet mindenkinek!


Oldal létrehozási idő: 0.2998 másodperc, 0.2454 lekérdezési idő. Adatbázis lekérdezés: 47. Memória használat: 948,160b