BodóKert: Tartalom / Tallózó / Sürgősségi Életmentő Szolgálat
BodóKert
Ma 2021. szeptember 21, kedd,
Máté napja van.
Holnap Móric napja lesz.


Sürgősségi Életmentő Szolgálat
Egy önkéntes, lelkes csapat igaz története
- 2012 január 18 szerda
szerző: bigeszab Szerzők listája
kategória: Tallózó
Hozzászólás: 6
Megtekintés: 276

A főtéri gyógyszertár előtt csődület támadt. Egy földön fekvő embert vettek körül a minden különösre éhes bámészkodók. Az úttesten feküdt a szerencsétlen, a járda mellett. Az elhaladó autók nagyívben kikerülték.
- Hívja már valaki a mentőt! szólalt meg a mellette guggoló férfi, aki az ájult ember kabátját, ingét gombolta ki, könnyebben lélegezhessen.
Fiatal nő szaladt be a patikába, s már az ajtóból kiáltotta lihegve.
- Hívják a mentőt, valaki rosszul lett itt magok előtt!
A gyógyszerész kinézett az utcára.
- Már itt is vannak szólott megelégedett hangon.
Valóban, a földön fekvő ember mellett éppen akkor fékezett egy kis szürke Opel Kadet. Oldalán vörös kereszt, s alatta a felírat: SÜRGŐSSÉG . A kocsiból egy fehér mellényes, sötétbarna hajú, fiatal hölgy szállt ki, orvosi táskával a kezében. A gépkocsivezető is kiszállt és kinyitotta az autó hátsó ajtaját, majd egy nagyobb táskával ő is odament a beteghez.
Gyors vizsgálat, vérnyomásmérés, vércukor meghatározás, a nagyobb táskából kikerül az infúziós készülék, az oldat. A doktornő - így szólítja a sofőr beköti a könyökhajlati vénába az infúziót. A gépkocsivezető tartja az oldatot tartalmazó üveget. A férfi, aki elsőnek igyekezett segíteni, kiáll az útra, távol tartani a kíváncsiskodókat, és félreterelni a forgalmat Megérkezik egy mentőkocsi és a mentősök felteszik a beteget. A doktornő beszáll mellé, kezében az infúziós üveggel.
- Ki volt ez az Opeles nő? kérdezte a patikust az előbb belépő fiatalasszony.
- Nem tudja? kérdez vissza a gyógyszerész.
- Nem! De honnan is tudnám. Nem vagyok vásárhelyi.
- Akkor megmondom. Ez Dr. Arafat saját sürgősségi kocsija. Az intenzív osztályon dolgozik, és saját, önkéntes csapatot szervezett a professzora engedélyével.
- Önkéntes?
- Bizony! Önkéntes, de nagyon lelkes csapat. Utolsó éves orvostanhallgatók és frissen végzett gyakornokok alkotják. Egyikük ez a doktornő is.
Ez még 1991-ben történt.
Ezután sok küzdelem, bukás, eredmény, irigykedés, áskálódás évei következtek. Arafat doktor és fiatal orvosokból, medikusokból verbuválódott csapata azonban kitartott. A város és környéke megismerte őket, és bízott bennük.
- Hívjátok Arafatot! hangzott el egyre többször, ha valahol sürgős orvosi eset adódott: baleset, szívroham, vagy más kritikus helyzet.
És Arafat jött, de legalábbis valamelyik orvos a csapatból. Gyorsan és szakszerűen!
Mindezt pedig évekig ingyen. Elismerték, elfogadták a munkájukat, de nem volt pénzügyi keret megfizetni. Az autó, az üzemanyag, a felszerelés, minden szinte saját zsebből ment. Mindegyikük az osztályon dolgozott, és szabadidejében végezte az önként vállalt szolgálatot, a 12 órás ügyeletet. Először négyen voltak, aztán újabbak csatlakoztak. Hatan, nyolcan, tízen. Divatba jöttek a végzősök körében. Jó iskolának bizonyult felkészülni a gyakornoki évek utáni önálló orvosi munkához.
Négyen voltunk orvosok meséli az egyik orvos a pionírok közül -, ügyeleteztünk felváltva: kettő ügyelt, kettő aludt, közben persze teljes műszakban osztályos munka.
Sokáig csak az Opel Kadet állt a rendelkezésükre. Nem is volt ezzel gond, de csupán arra szolgált, hogy a helyszínre szállítsa az orvosokat. Az első saját mentőt Németországból kapták, egy jól felszerelt Volkswagen-t. Közben a Royal Edinburgh Hospital segítségével megszületett az első reanimációs (újraélesztési) szoba a Megyei Kórházban. A teljes felszerelést az akkori legmodernebbet ők adták, az edinburghiak. A nemzetközi kapcsolatok nagyban segítették a megalakult Sürgősségi Életmentő Szolgálat működését. Érkeztek értékes adományok felszerelések, műszerek, gyógyszerek Nagy Britanniából, Norvégiából
A Katonai Tűzoltóság ismerte fel elsőnek az új szolgáltatási forma jelentőségét. A világ számos országában már működtek hasonló életmentő roham csoportok. A tűzoltóság egy hathónapos próbaidő után magára vállalta ennek a sürgősségi szolgálatnak az operatív irányítását. A szakmai, orvosi feladatokat pedig továbbra is az Orvosi Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Tanszéke irányította.
Az ország több városában is kiépültek hasonló szolgálatok a marosvásárhelyi modell szerint. Elsőként még 1993-ban Nagyvárad és Szeben vette át ezt a rendszert.
Végül 1996-ban hivatalosan is elismerték, a 121-es törvény alapján ezt az egészségügyi szolgáltatást és lehetőség lett a szakképesítésre is. Ettől kezdve Románia egész területén kiépülésre került a Sürgősségi Életmentő Szolgálat (SMUR - Serviciul Mobil de Urgenta si Reanimare).
A rohammentő szolgálat egyik orvosa, aki a kezdetektől, még orvostanhallgató korától ott dolgozott, így nyilatkozott: Ez egy nagyon nehéz munkahely, de mi helytálltunk a főnökünk iránti odaadásból, az eszmékért, melyeket képviselt. Számomra óriási élmény volt a tülekedő világban látni valakit, aki csak a betegekre gondol, és mindent alávet a segíteni akarásnak. Igen, Dr. Arafatról beszélek! Húsz éve végzem ezt a munkát, a harcot az életért, húsz sikerekben, nehézségekben, küzdelemben eltöltött év van mögöttem. Ha nem hittem volna, hogy szükség van a munkánkra, nem tudtam volna napról, napra újra kezdeni.
Dr. Raed Arafat 2007-ben meghívást kapott az Egészségügyi Minisztérium államtitkár-helyettesi beosztásra. Elfogadta. Most pedig 2012. január 10-én beadta a lemondását. Hogy miért? Kijelentette többek között, hogy kilépve a minisztériumi tisztviselőségből jobban megtudja védeni a SMUR érdekeit.
Másnap este kilenckor Marosvásárhely egy percre sötétségbe borult. Ezzel fejezte ki a lakosság - magyar-román egyaránt Arafat doktor iránti együttérzését.


2012 01 17 Sajtóhír: Emil Boc román miniszterelnök kedden bejelentette: a többek között Traian B?sescu államfővel folytatott megbeszélése nyomán Raed Arafat visszatér az egészségügyi minisztérium államtitkár-helyettesi posztjára, és részt vesz az új egészségügyi törvény kidolgozásában. A palesztin orvos egy héttel ezelőtt mondott le az ágazat részleges magánosítását célzó elképzelések miatt, a tömegtüntetések az ő támogatása érdekében robbantak ki. Rögtönzött sajtótájékoztatóján Arafat hangsúlyozta: azért tér vissza, mivel lemondásának oka megszűnt, ugyanakkor bevallása szerint sokkolta, amikor megtapasztalta, mekkora támogatottsága van a lakosság körében, ami azt is bizonyítja, hogy az emberek hisznek mindabban, ami a vezetése alatt a sürgősségi ellátásai rendszerben felépült.

Hozzászólás
Sürgősségi Életmentő Szolgálat Juci jan 18 : 21:51 Válasz erre
Hozzászólás: 2217

Regisztrált: júl 21 : 10:52
Nagyon szép életpályát osztottál meg velünk. Fizetés nélkül, anyagi elismerés nélkül aki ilyen lelkiismeretesen dolgozik, az nagyszerű ember, egészen kivételes. Örülök, hogy olvashattam.

juci

Sürgősségi Életmentő Szolgálat Kulcsar Eva jan 19 : 10:39 Válasz erre
Hozzászólás: 3835


Mennyi-mennyi jó érzés, szolgálatra és jótettre való készség!
Ebben a mai közéleti kuszaságban nagyon nehéz az odaadó magatartást hosszú távon, lelkesen fenntartani.
A jó ügyért való széleskörű összefogás, mint legszilárdabb alap, mégis ezt a példás eredményt szüli.
TISZTELETTEL KÖSZÖNJÜK EZT A TÖBBRENDBELI EMBERSÉGRŐL TANÚSKODÓ ÍRÁST!


Kulcsár ÉvaSürgősségi Életmentő Szolgálat bigeszab jan 20 : 10:23 Válasz erre
Hozzászólás: 1595

Regisztrált: júl 25 : 09:13
Kedves Juci, Éva és Kertünkt többi művelői!Érdekes végig gondolni, hogy egyesek önfeláldozóan mások, embertársaik iránti felelősségérzetből mindent elkövetnek, addig a többiek csak önös érdekeikkel törődnek. És mégis nem ezen utóbbiak miatt nyilvánul meg az őszinte szolidaritás. Hú, kicsit bonyolultan fejeztem ki magam! Azt akartam csak megjegyezni, hogy a tömegek, a nép mindig helyesen ítéli meg az emberek tetteit! Szeretettel: Szabolcs

bigeszab

Sürgősségi Életmentő Szolgálat bodójános jan 20 : 10:54 Válasz erre
Hozzászólás: 4582

Csodálkozom, hogy értemes dötések is születnek a tolvajok, rablók födjén.Sürgősségi Életmentő Szolgálat bigeszab jan 20 : 11:48 Válasz erre
Hozzászólás: 1595

Regisztrált: júl 25 : 09:13
Szóval, Marosvásárhelyről indult az egész ...

bigeszab

Sürgősségi Életmentő Szolgálat Isti jan 21 : 15:25 Válasz erre
Hozzászólás: 1766

Regisztrált: júl 17 : 07:58
Az embert valóban a tettei igazolják!
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz
Üdvözlet
Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]
[ ]

Online
Vendégek: 1
Tagok: 0

Tagok: 62
legújabb: ZsóFia

Chatbox
Üzenetek írásához regisztrált tagnak kell lenned - jelentkezz be, vagy regisztráljIsti
aug 05 : 09:46
Egy verset tettem fel és a gép többszörösen másolta(( törölni meg nem tudom,(((( vagy be tudok jönni az oldalra, vagy nem(((

Kulcsar Eva
aug 03 : 19:44
Remélem, be tudtok jelentkezni, bár kissé szokatlan jelenség fogad. Ha gondok lesznek, akkor a főadminisztrátor segítségét kérjük.

Kulcsar Eva
aug 03 : 19:43
Remélem, be tudtok jelentkezni, bár kissé szokatlan jelenség fogad. Ha gondok lesznek, akkor a főadminisztrátor segítségét kérjük.

Kulcsar Eva
jún 23 : 09:36

Isti
jún 22 : 17:24
Köszönjük a lehetőséget Jánosnak, hogy mi is kb 10 éve itt írhatunk, alkothatunk! az Ő kertjében! Isti

Kulcsar Eva
jún 12 : 10:16
A "BodóKert" létrehozásának időpontja: 2009 jún 09 volt. Immár, TIZENKÉT ÉVE! Tisztelet, köszönet és szeretettel teli emlékezet BODÓ JÁNOS-nak érte.

Isti
jan 06 : 19:52
Örömmel látlak kedves Évike

Kulcsar Eva
jan 06 : 16:27
"Most azért megmarad a hit, remény, szeretet, e három; ezek között pedig legnagyobb a szeretet. " (Pál Korinthusbeliekhez írt I. level e 13. rész)


Isti
dec 30 : 20:03
Egy nyugodtabb kiegyensúlyozottabb új évet kívánok MINDENKINEK Isti:)

Isti
dec 24 : 09:28
Áldott ünnepet kívánok társaimnak és a kedves Olvasóknak Isti:)

nagyapó
szept 01 : 18:59
"asszem, úgy tudjuk őrizni emlékét, ha írunk sokat még Ide, tartozunk neki ezzel!"

Igen! Írni, írni, és írni!:!

Kulcsar Eva
szept 01 : 13:23
Igazak a szavaid, timetour.

timetour
aug 31 : 22:37
asszem, úgy tudjuk őrizni emlékét, ha írunk sokat még Ide, tartozunk neki ezzel!

timetour
aug 31 : 22:12
sajnálom, rég jártam erre.
de emlékét őrizzék a kertlakók, szeretném!

Isti
máj 21 : 10:55
Drága János! Köszönünk mindent,Azt is hogy itt lehettünk eme csodás kertben ,ahol gond nélkül alkothattunk, é s álmodhattuk az álmainkat ! Te fogtad össze ezt a kis de értékes kis közösséget! Álmod szép álmokat Isten kebelén!

Kulcsar Eva
máj 20 : 17:30
Tisztelettel közlöm a kedves BodóKerti tagokkal, hogy Bodó János, a web oldal megálmodója és hűséges résztvevője 2020. február 21-én elhunyt. Őrizzük meg az emlékét hozzá illő diszkrécióval, és nagy-nagy szeretettel!

Isti
ápr 10 : 08:22
Csendes, DE szép húsvéti készülődést kívánok kedves társak és kedves olvasóink!
Isti

Isti
márc 08 : 15:34
Fájdalommal telt szívvel olvasom soraidat! kedves nagyapó !Istenben reménykedve kívánok neked mielőbbi felépülést! Isti

nagyapó
márc 07 : 22:44
Rég jártam itt, és máshol - igaz barátok között - is régen.
Nagy utat jártam...
Belgyógyászattó l - urológián át - onkológiáig.
Nagy és nehéz út.:)

Kulcsar Eva
jan 04 : 16:54
Szeretetben gazdag boldog új évet kívánok minden kedves Kerti Tagnak.

Isti
jan 01 : 14:16
Köszönjük kedves Szabolcs! és viszont kívánjuk! Isti

bigeszab
jan 01 : 09:29
BOLDOG ÚJÉVET, kedves kertlakók!!heart

Isti
dec 27 : 10:53
Kedves János! Nagyon boldog névnapot kívánok a társaim nevében is!

Isti
dec 25 : 10:29
Kedves kert-társak és kedves olvasóink! Áldott ünnepet kívánok és egy új és békés évet sok szeretettel Isti

Isti
jún 10 : 12:03
Nagyon köszönjük drága Évike!
S köszönjük szeretetteljes munkáját mifelénk! Miértünk!
Áldott ünnepet mindenkinek!


Oldal létrehozási idő: 0.3077 másodperc, 0.2444 lekérdezési idő. Adatbázis lekérdezés: 51. Memória használat: 969,552b