BodóKert: Tartalom / Tallózó / Sürgősségi Életmentő Szolgálat
BodóKert
Ma 2020. április 4, szombat,
Izidor napja van.
Holnap Vince napja lesz.


Sürgősségi Életmentő Szolgálat
Egy önkéntes, lelkes csapat igaz története
- 2012 január 18 szerda
szerző: bigeszab Szerzők listája
kategória: Tallózó
Hozzászólás: 6
Megtekintés: 264

A főtéri gyógyszertár előtt csődület támadt. Egy földön fekvő embert vettek körül a minden különösre éhes bámészkodók. Az úttesten feküdt a szerencsétlen, a járda mellett. Az elhaladó autók nagyívben kikerülték.
- Hívja már valaki a mentőt! szólalt meg a mellette guggoló férfi, aki az ájult ember kabátját, ingét gombolta ki, könnyebben lélegezhessen.
Fiatal nő szaladt be a patikába, s már az ajtóból kiáltotta lihegve.
- Hívják a mentőt, valaki rosszul lett itt magok előtt!
A gyógyszerész kinézett az utcára.
- Már itt is vannak szólott megelégedett hangon.
Valóban, a földön fekvő ember mellett éppen akkor fékezett egy kis szürke Opel Kadet. Oldalán vörös kereszt, s alatta a felírat: SÜRGŐSSÉG . A kocsiból egy fehér mellényes, sötétbarna hajú, fiatal hölgy szállt ki, orvosi táskával a kezében. A gépkocsivezető is kiszállt és kinyitotta az autó hátsó ajtaját, majd egy nagyobb táskával ő is odament a beteghez.
Gyors vizsgálat, vérnyomásmérés, vércukor meghatározás, a nagyobb táskából kikerül az infúziós készülék, az oldat. A doktornő - így szólítja a sofőr beköti a könyökhajlati vénába az infúziót. A gépkocsivezető tartja az oldatot tartalmazó üveget. A férfi, aki elsőnek igyekezett segíteni, kiáll az útra, távol tartani a kíváncsiskodókat, és félreterelni a forgalmat Megérkezik egy mentőkocsi és a mentősök felteszik a beteget. A doktornő beszáll mellé, kezében az infúziós üveggel.
- Ki volt ez az Opeles nő? kérdezte a patikust az előbb belépő fiatalasszony.
- Nem tudja? kérdez vissza a gyógyszerész.
- Nem! De honnan is tudnám. Nem vagyok vásárhelyi.
- Akkor megmondom. Ez Dr. Arafat saját sürgősségi kocsija. Az intenzív osztályon dolgozik, és saját, önkéntes csapatot szervezett a professzora engedélyével.
- Önkéntes?
- Bizony! Önkéntes, de nagyon lelkes csapat. Utolsó éves orvostanhallgatók és frissen végzett gyakornokok alkotják. Egyikük ez a doktornő is.
Ez még 1991-ben történt.
Ezután sok küzdelem, bukás, eredmény, irigykedés, áskálódás évei következtek. Arafat doktor és fiatal orvosokból, medikusokból verbuválódott csapata azonban kitartott. A város és környéke megismerte őket, és bízott bennük.
- Hívjátok Arafatot! hangzott el egyre többször, ha valahol sürgős orvosi eset adódott: baleset, szívroham, vagy más kritikus helyzet.
És Arafat jött, de legalábbis valamelyik orvos a csapatból. Gyorsan és szakszerűen!
Mindezt pedig évekig ingyen. Elismerték, elfogadták a munkájukat, de nem volt pénzügyi keret megfizetni. Az autó, az üzemanyag, a felszerelés, minden szinte saját zsebből ment. Mindegyikük az osztályon dolgozott, és szabadidejében végezte az önként vállalt szolgálatot, a 12 órás ügyeletet. Először négyen voltak, aztán újabbak csatlakoztak. Hatan, nyolcan, tízen. Divatba jöttek a végzősök körében. Jó iskolának bizonyult felkészülni a gyakornoki évek utáni önálló orvosi munkához.
Négyen voltunk orvosok meséli az egyik orvos a pionírok közül -, ügyeleteztünk felváltva: kettő ügyelt, kettő aludt, közben persze teljes műszakban osztályos munka.
Sokáig csak az Opel Kadet állt a rendelkezésükre. Nem is volt ezzel gond, de csupán arra szolgált, hogy a helyszínre szállítsa az orvosokat. Az első saját mentőt Németországból kapták, egy jól felszerelt Volkswagen-t. Közben a Royal Edinburgh Hospital segítségével megszületett az első reanimációs (újraélesztési) szoba a Megyei Kórházban. A teljes felszerelést az akkori legmodernebbet ők adták, az edinburghiak. A nemzetközi kapcsolatok nagyban segítették a megalakult Sürgősségi Életmentő Szolgálat működését. Érkeztek értékes adományok felszerelések, műszerek, gyógyszerek Nagy Britanniából, Norvégiából
A Katonai Tűzoltóság ismerte fel elsőnek az új szolgáltatási forma jelentőségét. A világ számos országában már működtek hasonló életmentő roham csoportok. A tűzoltóság egy hathónapos próbaidő után magára vállalta ennek a sürgősségi szolgálatnak az operatív irányítását. A szakmai, orvosi feladatokat pedig továbbra is az Orvosi Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Tanszéke irányította.
Az ország több városában is kiépültek hasonló szolgálatok a marosvásárhelyi modell szerint. Elsőként még 1993-ban Nagyvárad és Szeben vette át ezt a rendszert.
Végül 1996-ban hivatalosan is elismerték, a 121-es törvény alapján ezt az egészségügyi szolgáltatást és lehetőség lett a szakképesítésre is. Ettől kezdve Románia egész területén kiépülésre került a Sürgősségi Életmentő Szolgálat (SMUR - Serviciul Mobil de Urgenta si Reanimare).
A rohammentő szolgálat egyik orvosa, aki a kezdetektől, még orvostanhallgató korától ott dolgozott, így nyilatkozott: Ez egy nagyon nehéz munkahely, de mi helytálltunk a főnökünk iránti odaadásból, az eszmékért, melyeket képviselt. Számomra óriási élmény volt a tülekedő világban látni valakit, aki csak a betegekre gondol, és mindent alávet a segíteni akarásnak. Igen, Dr. Arafatról beszélek! Húsz éve végzem ezt a munkát, a harcot az életért, húsz sikerekben, nehézségekben, küzdelemben eltöltött év van mögöttem. Ha nem hittem volna, hogy szükség van a munkánkra, nem tudtam volna napról, napra újra kezdeni.
Dr. Raed Arafat 2007-ben meghívást kapott az Egészségügyi Minisztérium államtitkár-helyettesi beosztásra. Elfogadta. Most pedig 2012. január 10-én beadta a lemondását. Hogy miért? Kijelentette többek között, hogy kilépve a minisztériumi tisztviselőségből jobban megtudja védeni a SMUR érdekeit.
Másnap este kilenckor Marosvásárhely egy percre sötétségbe borult. Ezzel fejezte ki a lakosság - magyar-román egyaránt Arafat doktor iránti együttérzését.


2012 01 17 Sajtóhír: Emil Boc román miniszterelnök kedden bejelentette: a többek között Traian B?sescu államfővel folytatott megbeszélése nyomán Raed Arafat visszatér az egészségügyi minisztérium államtitkár-helyettesi posztjára, és részt vesz az új egészségügyi törvény kidolgozásában. A palesztin orvos egy héttel ezelőtt mondott le az ágazat részleges magánosítását célzó elképzelések miatt, a tömegtüntetések az ő támogatása érdekében robbantak ki. Rögtönzött sajtótájékoztatóján Arafat hangsúlyozta: azért tér vissza, mivel lemondásának oka megszűnt, ugyanakkor bevallása szerint sokkolta, amikor megtapasztalta, mekkora támogatottsága van a lakosság körében, ami azt is bizonyítja, hogy az emberek hisznek mindabban, ami a vezetése alatt a sürgősségi ellátásai rendszerben felépült.

Hozzászólás
Sürgősségi Életmentő Szolgálat Juci jan 18 : 21:51 Válasz erre
Hozzászólás: 2217

Regisztrált: júl 21 : 10:52
Nagyon szép életpályát osztottál meg velünk. Fizetés nélkül, anyagi elismerés nélkül aki ilyen lelkiismeretesen dolgozik, az nagyszerű ember, egészen kivételes. Örülök, hogy olvashattam.

juci

Sürgősségi Életmentő Szolgálat Kulcsar Eva jan 19 : 10:39 Válasz erre
Hozzászólás: 3724


Mennyi-mennyi jó érzés, szolgálatra és jótettre való készség!
Ebben a mai közéleti kuszaságban nagyon nehéz az odaadó magatartást hosszú távon, lelkesen fenntartani.
A jó ügyért való széleskörű összefogás, mint legszilárdabb alap, mégis ezt a példás eredményt szüli.
TISZTELETTEL KÖSZÖNJÜK EZT A TÖBBRENDBELI EMBERSÉGRŐL TANÚSKODÓ ÍRÁST!


Kulcsár ÉvaSürgősségi Életmentő Szolgálat bigeszab jan 20 : 10:23 Válasz erre
Hozzászólás: 1502

Regisztrált: júl 25 : 09:13
Kedves Juci, Éva és Kertünkt többi művelői!Érdekes végig gondolni, hogy egyesek önfeláldozóan mások, embertársaik iránti felelősségérzetből mindent elkövetnek, addig a többiek csak önös érdekeikkel törődnek. És mégis nem ezen utóbbiak miatt nyilvánul meg az őszinte szolidaritás. Hú, kicsit bonyolultan fejeztem ki magam! Azt akartam csak megjegyezni, hogy a tömegek, a nép mindig helyesen ítéli meg az emberek tetteit! Szeretettel: Szabolcs

bigeszab

Sürgősségi Életmentő Szolgálat bodójános jan 20 : 10:54 Válasz erre
Hozzászólás: 4582

Csodálkozom, hogy értemes dötések is születnek a tolvajok, rablók födjén.Sürgősségi Életmentő Szolgálat bigeszab jan 20 : 11:48 Válasz erre
Hozzászólás: 1502

Regisztrált: júl 25 : 09:13
Szóval, Marosvásárhelyről indult az egész ...

bigeszab

Sürgősségi Életmentő Szolgálat Isti jan 21 : 15:25 Válasz erre
Hozzászólás: 1628

Regisztrált: júl 17 : 07:58
Az embert valóban a tettei igazolják!
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz
Üdvözlet
Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]
[ ]

Online
Vendégek: 2
Tagok: 0

Tagok: 62
legújabb: ZsóFia

Chatbox
Üzenetek írásához regisztrált tagnak kell lenned - jelentkezz be, vagy regisztráljIsti
márc 08 : 15:34
Fájdalommal telt szívvel olvasom soraidat! kedves nagyapó !Istenben reménykedve kívánok neked mielőbbi felépülést! Isti

nagyapó
márc 07 : 22:44
Rég jártam itt, és máshol - igaz barátok között - is régen.
Nagy utat jártam...
Belgyógyászattó l - urológián át - onkológiáig.
Nagy és nehéz út.:)

Kulcsar Eva
jan 04 : 16:54
Szeretetben gazdag boldog új évet kívánok minden kedves Kerti Tagnak.

Isti
jan 01 : 14:16
Köszönjük kedves Szabolcs! és viszont kívánjuk! Isti

bigeszab
jan 01 : 09:29
BOLDOG ÚJÉVET, kedves kertlakók!!heart

Isti
dec 27 : 10:53
Kedves János! Nagyon boldog névnapot kívánok a társaim nevében is!

Isti
dec 25 : 10:29
Kedves kert-társak és kedves olvasóink! Áldott ünnepet kívánok és egy új és békés évet sok szeretettel Isti

Isti
jún 10 : 12:03
Nagyon köszönjük drága Évike!
S köszönjük szeretetteljes munkáját mifelénk! Miértünk!
Áldott ünnepet mindenkinek!

Kulcsar Eva
jún 09 : 13:44
Áldott Pünkösdöt kívánok , Kedves BodóKert-i tagjainknak, a ma TÍZ ÉVE megszületett irodalmi portálunkon!

Isti
máj 17 : 09:21
Megtisztelve érzem magamat hogy ehhez a kitartó és kedves csapathoz tartozhatom! Köszönjük az értesítést kedves Évike!

Kulcsar Eva
máj 16 : 08:25
Kedves BodóKerti Tagok! Megfogyva bár, és ki-ki a saját terheit cipelve vagyunk itt még néhányan. Most ezt a kis maroknyi csapatot egy közelgő évfordulóra hívom: 2019. június kilencedikén LESZ TÍZ ÉVES ! ez a kedves kis virtuális hely , ahol sok szépet megtapasztalhattunk !

Isti
ápr 19 : 14:42
Áldott ünnepet kívánok a kert lakóinak és a kedves olvasóinknak Isti

Isti
jan 28 : 18:57
Einsten hagyatékában találták meg Bolyai relativitáselméletét!

klikk

Ha így nem olvasható kiollózom magát a szöveget!!!!


Isti
jan 04 : 11:34
Szeretettel köszöntök MINDENKIT az 2019.-.es évben! Isti

Isti
dec 28 : 08:20
Boldog névnapot kedves János !

Isti
dec 22 : 15:16
Kedves Nagyapó!
Köszönjük a figyelmességedet! Neked, a kertlakóknak és minden kedves olvasónknak Áldott karácsonyt kívánok Isti

nagyapó
dec 20 : 19:29
Istentől megáldott, békés, boldog Karácsonyt kívánok minden "kertbarátnak"!

Kulcsar Eva
júl 11 : 07:09

Akkor hát hajrá! Előre a további szépségek alkotása felé!
Mindenkinek örömteli alkotómunkát kívánok!

Isti
júl 09 : 18:41
S MI köszönjük meg Évike áldásos munkáját,ami minket is
érdemben segített! eme igen hosszú időn át!

Kulcsar Eva
júl 06 : 14:54
Köszönöm szépen.

timetour
júl 04 : 17:28
a te érdemed is, Éva!

Kulcsar Eva
jún 10 : 11:44
Kilenc éves a BodóKert!
Minden kitartó Tagunknak szívbéli köszönet!

Isti
máj 05 : 11:37
Nagy szeretettel köszöntjük az édesanyákat, nagymamákat s reményeim szerint a dédiket is.-))) a kert nevében !

Kulcsar Eva
ápr 30 : 07:09
Köszönjük az üdvözletet,
értékeljük a jöttödet.

Isti
ápr 21 : 19:34
Örülök hogy jelentkeztél kedves Tyme!


Oldal létrehozási idő: 0.2724 másodperc, 0.2182 lekérdezési idő. Adatbázis lekérdezés: 51. Memória használat: 950,232b