BodóKert: Tartalom / Tallózó / A vízipar és a Világbank terve a víz kisajátítására
BodóKert
Ma 2021. szeptember 17, péntek,
Zsófia napja van.
Holnap Diána napja lesz.


A vízipar és a Világbank terve a víz kisajátítására
kategória: Üzlet/gazdaság 2012 február 07, kedd - 11:13 | szerző: energiacentrum.com
- 2012 február 08 szerda
szerző: Isti Szerzők listája
kategória: Tallózó
Hozzászólás: 6
Megtekintés: 217

Most értettem meg hogy miért is fizetjük a legmagasabb árat mi magyarok az EU-ban. Miért is adta el Demszky még a csöveket is a franciáknak!!Pesten!! A többit nem is kommentálom.-(((Címkék: víz, vízipar, címkefelhő
Hozzászólás: 2
Január 26-án a davosi Világgazdasági Fórum során a vízipar zárt ajtók mögött tárgyalta új stratégiáját, amely segítségével a közkézen lévő vízforrások magánkézbe kerülhetnek.

A nyilvánosság tájékoztatása nélkül októberben elindított, a Coca-Cola és a Veolia által pénzelt együttműködés, folyamatosan jelenti majd a küldetés előrehaladását a vízipar átalakításáról, a vízgazdálkodás új normatív megközelítésének kialakításával, aminek célja, hogy a vízgazdálkodás a magánszektor kezébe kerüljön.

A magát Vízforrás Csoportnak (Water Resources Group WRG) nevező együttműködés, amelyet a Nestlé elnöke, Peter Brabeck-Letmathei vezet, már ki is szemelte az első célországokat, amelyek Mexikó, Jordánia, India és Dél-Afrika, hogy elsőként ezekben alakítsák ki és teszteljék a kormányzási folyamatokat, hogy a vízipar privatizálása minél egyszerűbben és jövedelmezőbben mehessen végbe. Az a tény, hogy a csoport a nyilvánosság kizárásával indult, és, hogy a Világbank nem volt hajlandó kommentárt fűzni az eseményhez, kihangsúlyozza mennyire ellentmondásos vállalkozásról van is szó, és ezzel a csoport alapítói nagyon is tisztában vannak.

A kognitív disszonancia ennél már nem is lehetne hangosabb, nyilatkozta Kelle Louaillier, a Nemzetközi Vállalati Felelősségre Vonás (Corporate Accountability International) ügyvezetője. Egy globális vízgazdálkodási válság közepén járunk, amit sikertelen privatizációs projektek hada szegélyez. Ez a fejlesztési intézmény agresszívan előtérbe helyezi egy szűk ipari érdekcsoport hasznát a szegények rovására.

A Vállalati Felelősségre Vonás szervezet szerint a WRG és szövetségesei a bolygónkat elnyomó banki ideológia és pénzügyi gyakorlat kinövése. A Világbank vállalati befektetési ága, a Nemzetközi Pénzügyi Társaság (International Finance Corporation IFC), amelynek székhelyén működik a WRG is, lassan harminc éve szponzorálja a vízforrások privatizálását az egész világon, és saját tőkéje mellé milliárdokat kalapozott össze más bankoktól a projekt finanszírozására.

A Világbank jelentései szerint az IFC által jóváhagyott vízügyi szerződések 34%-a veszélyben van, illetve már felmondásra került, így a vízgazdálkodás számít a Világbank által finanszírozott infrastruktúra szektorok közül a legsikertelenebbnek. Áprilisban az IFC megfelelőségi ombudsmanjának jelentése szerint az IFC által szponzorált szektorok kapcsán érkezett panaszok 40%-a a vízgazdálkodással volt összefüggésben.

Ennek ellenére a Világbank továbbra is a vízprivatizáció elsőszámú ügynökeként jár el és hosszú távú ideológiai elkötelezettséget mutat a közszolgáltatások és közjavak vállalati felügyeletének megszerzése iránt, abban a hitben (vagy azzal az ürüggyel), hogy ez magasabb fokú hatékonysághoz vezet. A Világbank közvetlenül érdekelt a magán vízpiac kiterjesztésében. Transznacionális vízügyi társaságok tőkebefektetőjeként, a Világbank saját nyeresége közvetlen összefüggésben van magánszektorbeli ügyfeleinek sikerével, akik busás nyereséget remélnek a vízszolgáltatások és vízipari termékek felügyeletétől.

A Bank saját pénzügyi befektetései a világ vezető vízügyi privatizáló társaságaiban egyértelmű összeférhetetlenséget jelent, méltánytalan előnyhöz juttatva a vállalati érdekeket. Ugyanez elmondható a kormányokkal való együttműködéséről is, ahol ugyanezek az intézmények komoly díjazásért töltik be a tanácsadó szerepét és a tanácsuk eredményeként létrejövő ügyletekkel saját portfoliójukat támogatják.

Vinay Baindur és a rendszer hasonló kritikusai szerint ez a Világbank, a kormányok és a magánszektor közötti új együttműködés tripla partneri kapcsolatot teremt a nyereség növelése érdekében.

A WRG támogatás elnyerése érdekében a célországokban a pályázó projektnek tevékenységük részeként fel kell mutatniuk legalább egy magánszektorbeli partnert. Az, hogy a bankok ilyen feltételeket támasztanak kölcsöneik fejében nem új keletű jelenség. A demokratikus folyamatokkal szöges ellentétben álló vízgazdálkodási módszereket követelnek minden országtól, aminek az az eredménye, hogy az emberek elveszítik a vízhez való alapvető jogaikat.

A Nemzetközi Vállalati Felelősségre Vonás lerántotta a leplet erről a titokban elindított kezdeményezésről. A szervezet kampányt indított a víz kisajátítása ellen és követeli, hogy az IFC szüntesse meg a víziparral kapcsolatos szerződéseit, befektetéseit, beleértve a WRG és hasonló szervezetek támogatását.

Hozzászólás
A vízipar és a Világbank terve a víz kisajátítására Kulcsar Eva febr 08 : 17:11 Válasz erre
Hozzászólás: 3834


Félelmetes ez a kizsákmányolás, a vizet is magánkézbe vonó spekulatív nyerészkedő próbálkozás.
"tripla partneri kapcsolat... a nyereség növelése érdekében."


Kulcsár ÉvaA vízipar és a Világbank terve a víz kisajátítására Isti febr 08 : 19:59 Válasz erre
Hozzászólás: 1766

Regisztrált: júl 17 : 07:58
Fontosnak tartottam hogy ezt a cikket minél többen olvassák! Köszönöm Évike!


A vízipar és a Világbank terve a víz kisajátítására bodójános febr 09 : 08:47 Válasz erre
Hozzászólás: 4582

Még sok minden van, ami meglepetést fog okozni a világban!A vízipar és a Világbank terve a víz kisajátítására Juci febr 10 : 13:27 Válasz erre
Hozzászólás: 2217

Regisztrált: júl 21 : 10:52
Köszönöm Isti, hogy olvashattam! Engem alaposan megijeszt annak ellenére, hogy igyekszem képben lenni az eseményeket illetően. Mégis, így olvasni, kissé félelmetes...

juci

A vízipar és a Világbank terve a víz kisajátítására Isti febr 10 : 19:31 Válasz erre
Hozzászólás: 1766

Regisztrált: júl 17 : 07:58
igazad van kedves János! Ami szomorú.hogy mi akik bővelkedünk a vízben az eu-ban a legtöbbet fizetjük a saját vizünkért.-((


A vízipar és a Világbank terve a víz kisajátítására Isti febr 10 : 19:32 Válasz erre
Hozzászólás: 1766

Regisztrált: júl 17 : 07:58
köszönöm a figyelmet kedves Jucika!
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz
Üdvözlet
Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]
[ ]

Online
Vendégek: 1
Tagok: 0

Tagok: 62
legújabb: ZsóFia

Chatbox
Üzenetek írásához regisztrált tagnak kell lenned - jelentkezz be, vagy regisztráljIsti
aug 05 : 09:46
Egy verset tettem fel és a gép többszörösen másolta(( törölni meg nem tudom,(((( vagy be tudok jönni az oldalra, vagy nem(((

Kulcsar Eva
aug 03 : 19:44
Remélem, be tudtok jelentkezni, bár kissé szokatlan jelenség fogad. Ha gondok lesznek, akkor a főadminisztrátor segítségét kérjük.

Kulcsar Eva
aug 03 : 19:43
Remélem, be tudtok jelentkezni, bár kissé szokatlan jelenség fogad. Ha gondok lesznek, akkor a főadminisztrátor segítségét kérjük.

Kulcsar Eva
jún 23 : 09:36

Isti
jún 22 : 17:24
Köszönjük a lehetőséget Jánosnak, hogy mi is kb 10 éve itt írhatunk, alkothatunk! az Ő kertjében! Isti

Kulcsar Eva
jún 12 : 10:16
A "BodóKert" létrehozásának időpontja: 2009 jún 09 volt. Immár, TIZENKÉT ÉVE! Tisztelet, köszönet és szeretettel teli emlékezet BODÓ JÁNOS-nak érte.

Isti
jan 06 : 19:52
Örömmel látlak kedves Évike

Kulcsar Eva
jan 06 : 16:27
"Most azért megmarad a hit, remény, szeretet, e három; ezek között pedig legnagyobb a szeretet. " (Pál Korinthusbeliekhez írt I. level e 13. rész)


Isti
dec 30 : 20:03
Egy nyugodtabb kiegyensúlyozottabb új évet kívánok MINDENKINEK Isti:)

Isti
dec 24 : 09:28
Áldott ünnepet kívánok társaimnak és a kedves Olvasóknak Isti:)

nagyapó
szept 01 : 18:59
"asszem, úgy tudjuk őrizni emlékét, ha írunk sokat még Ide, tartozunk neki ezzel!"

Igen! Írni, írni, és írni!:!

Kulcsar Eva
szept 01 : 13:23
Igazak a szavaid, timetour.

timetour
aug 31 : 22:37
asszem, úgy tudjuk őrizni emlékét, ha írunk sokat még Ide, tartozunk neki ezzel!

timetour
aug 31 : 22:12
sajnálom, rég jártam erre.
de emlékét őrizzék a kertlakók, szeretném!

Isti
máj 21 : 10:55
Drága János! Köszönünk mindent,Azt is hogy itt lehettünk eme csodás kertben ,ahol gond nélkül alkothattunk, é s álmodhattuk az álmainkat ! Te fogtad össze ezt a kis de értékes kis közösséget! Álmod szép álmokat Isten kebelén!

Kulcsar Eva
máj 20 : 17:30
Tisztelettel közlöm a kedves BodóKerti tagokkal, hogy Bodó János, a web oldal megálmodója és hűséges résztvevője 2020. február 21-én elhunyt. Őrizzük meg az emlékét hozzá illő diszkrécióval, és nagy-nagy szeretettel!

Isti
ápr 10 : 08:22
Csendes, DE szép húsvéti készülődést kívánok kedves társak és kedves olvasóink!
Isti

Isti
márc 08 : 15:34
Fájdalommal telt szívvel olvasom soraidat! kedves nagyapó !Istenben reménykedve kívánok neked mielőbbi felépülést! Isti

nagyapó
márc 07 : 22:44
Rég jártam itt, és máshol - igaz barátok között - is régen.
Nagy utat jártam...
Belgyógyászattó l - urológián át - onkológiáig.
Nagy és nehéz út.:)

Kulcsar Eva
jan 04 : 16:54
Szeretetben gazdag boldog új évet kívánok minden kedves Kerti Tagnak.

Isti
jan 01 : 14:16
Köszönjük kedves Szabolcs! és viszont kívánjuk! Isti

bigeszab
jan 01 : 09:29
BOLDOG ÚJÉVET, kedves kertlakók!!heart

Isti
dec 27 : 10:53
Kedves János! Nagyon boldog névnapot kívánok a társaim nevében is!

Isti
dec 25 : 10:29
Kedves kert-társak és kedves olvasóink! Áldott ünnepet kívánok és egy új és békés évet sok szeretettel Isti

Isti
jún 10 : 12:03
Nagyon köszönjük drága Évike!
S köszönjük szeretetteljes munkáját mifelénk! Miértünk!
Áldott ünnepet mindenkinek!


Oldal létrehozási idő: 0.3076 másodperc, 0.2481 lekérdezési idő. Adatbázis lekérdezés: 51. Memória használat: 965,688b