BodóKert: Tartalom / Idegen tollakkal... / Április bolondja
BodóKert
Ma 2022. január 29, szombat,
Adél napja van.
Holnap Martina napja lesz.


Április bolondja
Fischer Anna, 2012. április 1
- 2012 április 01 vasárnap
szerző: Isti Szerzők listája
kategória: Idegen tollakkal...
Hozzászólás: 2
Megtekintés: 223

csak az anyagot szerkesztettem a gép alá, ill összeollóztam olvashatóvá. Népszokások hagyományok, világszerte.

Április elsején máig sokan tréfáljuk meg a másikat, és aki bedől a tréfának, ő lesz április bolondja. De vajon honnan eredhet ez az elnevezés és mit takart régebben ez a vicces, de azért nem mindig túl kedves szófordulat?
Időjárás bolondja
Az egyik legkézenfekvőbb magyarázat a név eredetére a bolondos áprilisi időjárás. Ebben a hónapban még bármi megeshet, az idő fordulhat nagyon melegre, de akár egyik pillanatról a másikra lehet viharos is.

Ezért az elnevezés egyik magyarázata az, hogy az április bolondja, aki hisz az áprilisnak, vagyis elhiszi, hogy biztosan itt a jó idő, amikor csak rövid időre is melegebbre fordul. Vagyis valójában mindannyian kicsit április bolondjai vagyunk, hiszen annyira szeretnénk, hogy hosszan megmaradjon a jó idő!
Kelták
A keltáknál elterjedt ünnepi szokás volt, hogy április legelején tavaszköszöntőt ültek. Vidám játékokkal és zenével, tánccal vettek végleg búcsút a hidegtől és köszöntötték a tavaszt, a jó időt. Ezen a napon a kelták valójában az általuk nagyra tartott Ludot, vagyis a humor istenét köszöntötték.

Ezért nem csak megengedett, de kifejezetten elvárt is volt, hogy tréfás játékokkal szórakoztassák el magukat és egymást is. Ilyenkor akár erősebb, a másikból kicsit tényleg bolondot csináló tréfák is bőven belefértek a napba.
Franciaország
Az elnevezés magyarázatai között szerepel az is, hogy IX. Károly, akkori francia király a 16. század közepén elrendelte, hogy az újévet ne április, hanem január elején ünnepeljék. Korábban a tavasz kezdetéhez kötötték az év kezdetét is, és ilyenkor meg is ajándékozták egymást.

Mivel azonban a rendelet után április nem volt többé az év kezdete, ezért az áprilisi ajándékozás szokása úgy maradt meg, hogy ilyenkor is adnak ajándékokat egymásnak, de inkább csak bolondos dolgokat, hiszen már nincs igazi ünnep ezen a napon.
Németország
Németországban szintén a 16. századra nyúlik vissza a bolondok napjának megünneplése. Itt is a Gergely naptár okozta változások miatt került át az újévi ünneplés április elejéről január elejére, de a németek is szerették volna valamivel megőrizni a régi ünnepet is.

Az új naptárra való áttérés után még sokáig elterjedt volt, hogy az emberek április elsejére, mint az újév köszöntésére hívtak meg embereket. Akik megjelentek egy olyan ünnepségen, amiről tudniuk illett volna, hogy már nem is akkor tartanak, azt nevezték április bolondjának.
Olaszország
Olaszországban is máig él a szokás, hogy megtréfálják egymást az emberek akár egyszerű, vagy akár bonyolult szervezést igénylő viccekkel. A legegyszerűbb tréfák egyike például, hogy üres dobozt ajándékoznak egymásnak.

Ennek a szokásnak az eredete is a Gergely naptárban és azon keresztül a januárra tett Újévben keresendő: az emberek a régi Újévkor, vagyis április elsején így valójában adtak is egymásnak ajándékot, meg nem is. A lóvá tett embert olaszul pesce daprile-nek, vagyis április halának hívták, vagy inkább csúfolták.
India
Indiában Holi ünnepnek hívják az általában április elején tartott tavaszünnepet. Ez a nap nagyon hasonlít az Európában elterjedt bolondok napjára, az indiai emberek is ugyanúgy megviccelik és kinevetik egymás: például váratlanul színes porokat, festéket szórnak egymásra, vagy ehhez hasonló vicces kellemetlenségeket okoznak egymásnak.

A nap külön érdekessége, hogy ilyenkor megszűnik a kasztokat elválasztó, egyébként kifejezetten szigorú társadalmi szabályzat, és bárki (szinte) bárkivel tréfálkozhat kedvére.
Alice Csodaországban
A Lewis Carroll által írt mese egyik figurája egy nyúl, akit Április Bolondjának hívnak. A nyúl neve nem a Húsvét közeledtével hozható kapcsolatba, sokkal inkább azzal, hogy a történet szerint a nyúl április elsején bolondult meg.

Azzal vezetik be a szereplők közé, hogy arról beszélgetnek, hogy valójában ki is a bolond és miért. Alice és barátai abban reménykednek, hogy mivel májusban találkoznak a nyuszival, ezért Április Bolondja talán már nem is lesz annyira bolond.
Viccek, hazugságok
Nálunk is arra használják az április bolondja elnevezést, akit április elsején, vagyis bolondok napján lóvá tettek. Máig szokás ilyenkor megviccelni a másikat, főleg gyerekeket, esetleg olyan dolgot elhitetni vele, ami nem is igaz, vagy felesleges vagy nemlétező dolgokért a boltba küldeni (pl. ködvágóért, szárított hóért,stb.).

Éppen ezért ezen a napon szabad füllenteni, és nem elítélendő az sem, ha a lóvá tett személyen nevetünk. Vagyis április elsején nem csak a hazugság és a viccelődés válik egy napra engedélyezetté, de a káröröm is.
Pszichológiai szükséglet?
Egyre több helyen találkozhatunk azzal a nézettel, miszerint az emberi személyiség egészséges működéséhez igenis szükség van egy évben legalább egy olyan napra, amikor hivatalosan is megtehetünk olyan dolgokat, amiket máskor elítél a társadalom.

A hazugság és a másik kinevetése olyan dolog, amit elméletben elítélünk, gyakorlatban azonban mégsem tudunk kiküszöbölni az életünkből. Lehet, hogy a bolondok napja helyesen használva úgy működhet, mint egy szelep, ahol levezethetjük az elmélet és a gyakorlat közti különbségből adódó feszültséget?

Hozzászólás
Április bolondja Kulcsar Eva ápr 02 : 17:08 Válasz erre
Hozzászólás: 3844


Kedves Isti, köszönjük ismertetődet.
Bizony, diákkorunkban egyik legkedveltebb nap volt ez,
mert a tanárokat aznap olyanoknak láttuk, mintha otthon felejetették volna a szigorúságukat. Közben pedig, valószínű,
hogy nekik is jól esett egy lazább nap, ebben a hóbortosan szeles, olykor nehezen elviselhető, áprilisi időben.


Kulcsár ÉvaÁprilis bolondja Isti ápr 02 : 20:05 Válasz erre
Hozzászólás: 1778

Regisztrált: júl 17 : 07:58
én kamaszként az az egyik osztálytársamat akartam megviccelni és a kedves papát sikeredett,aki kis híján lángot lövellt a "tréfámon".-(())) köszönöm Évike!
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz
Üdvözlet
Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]
[ ]

Online
Vendégek: 1
Tagok: 0

Tagok: 62
legújabb: ZsóFia

Chatbox
Üzenetek írásához regisztrált tagnak kell lenned - jelentkezz be, vagy regisztráljKulcsar Eva
dec 29 : 04:35
Múló évünk immár búcsút integet, az eljövendő hozzon jó egészséget, békét és szeretetet!

Isti
dec 25 : 18:52
Áldott ünnepeket és egy békés új évet kívánok mindenkinek .Isti

Isti
aug 05 : 09:46
Egy verset tettem fel és a gép többszörösen másolta(( törölni meg nem tudom,(((( vagy be tudok jönni az oldalra, vagy nem(((

Kulcsar Eva
aug 03 : 19:44
Remélem, be tudtok jelentkezni, bár kissé szokatlan jelenség fogad. Ha gondok lesznek, akkor a főadminisztrátor segítségét kérjük.

Kulcsar Eva
aug 03 : 19:43
Remélem, be tudtok jelentkezni, bár kissé szokatlan jelenség fogad. Ha gondok lesznek, akkor a főadminisztrátor segítségét kérjük.

Kulcsar Eva
jún 23 : 09:36

Isti
jún 22 : 17:24
Köszönjük a lehetőséget Jánosnak, hogy mi is kb 10 éve itt írhatunk, alkothatunk! az Ő kertjében! Isti

Kulcsar Eva
jún 12 : 10:16
A "BodóKert" létrehozásának időpontja: 2009 jún 09 volt. Immár, TIZENKÉT ÉVE! Tisztelet, köszönet és szeretettel teli emlékezet BODÓ JÁNOS-nak érte.

Isti
jan 06 : 19:52
Örömmel látlak kedves Évike

Kulcsar Eva
jan 06 : 16:27
"Most azért megmarad a hit, remény, szeretet, e három; ezek között pedig legnagyobb a szeretet. " (Pál Korinthusbeliekhez írt I. level e 13. rész)


Isti
dec 30 : 20:03
Egy nyugodtabb kiegyensúlyozottabb új évet kívánok MINDENKINEK Isti:)

Isti
dec 24 : 09:28
Áldott ünnepet kívánok társaimnak és a kedves Olvasóknak Isti:)

nagyapó
szept 01 : 18:59
"asszem, úgy tudjuk őrizni emlékét, ha írunk sokat még Ide, tartozunk neki ezzel!"

Igen! Írni, írni, és írni!:!

Kulcsar Eva
szept 01 : 13:23
Igazak a szavaid, timetour.

timetour
aug 31 : 22:37
asszem, úgy tudjuk őrizni emlékét, ha írunk sokat még Ide, tartozunk neki ezzel!

timetour
aug 31 : 22:12
sajnálom, rég jártam erre.
de emlékét őrizzék a kertlakók, szeretném!

Isti
máj 21 : 10:55
Drága János! Köszönünk mindent,Azt is hogy itt lehettünk eme csodás kertben ,ahol gond nélkül alkothattunk, é s álmodhattuk az álmainkat ! Te fogtad össze ezt a kis de értékes kis közösséget! Álmod szép álmokat Isten kebelén!

Kulcsar Eva
máj 20 : 17:30
Tisztelettel közlöm a kedves BodóKerti tagokkal, hogy Bodó János, a web oldal megálmodója és hűséges résztvevője 2020. február 21-én elhunyt. Őrizzük meg az emlékét hozzá illő diszkrécióval, és nagy-nagy szeretettel!

Isti
ápr 10 : 08:22
Csendes, DE szép húsvéti készülődést kívánok kedves társak és kedves olvasóink!
Isti

Isti
márc 08 : 15:34
Fájdalommal telt szívvel olvasom soraidat! kedves nagyapó !Istenben reménykedve kívánok neked mielőbbi felépülést! Isti

nagyapó
márc 07 : 22:44
Rég jártam itt, és máshol - igaz barátok között - is régen.
Nagy utat jártam...
Belgyógyászattó l - urológián át - onkológiáig.
Nagy és nehéz út.:)

Kulcsar Eva
jan 04 : 16:54
Szeretetben gazdag boldog új évet kívánok minden kedves Kerti Tagnak.

Isti
jan 01 : 14:16
Köszönjük kedves Szabolcs! és viszont kívánjuk! Isti

bigeszab
jan 01 : 09:29
BOLDOG ÚJÉVET, kedves kertlakók!!heart

Isti
dec 27 : 10:53
Kedves János! Nagyon boldog névnapot kívánok a társaim nevében is!


Oldal létrehozási idő: 0.3423 másodperc, 0.2868 lekérdezési idő. Adatbázis lekérdezés: 47. Memória használat: 965,696b