BodóKert: Tartalom / Tallózó / MOZGÁS ÖTVEN FÖLÖTT
BodóKert
Ma 2021. szeptember 19, vasárnap,
Vilhelmina napja van.
Holnap Friderika napja lesz.


MOZGÁS ÖTVEN FÖLÖTT
Forrás; klikk
- 2012 április 21 szombat
szerző: Kulcsar Eva Szerzők listája
kategória: Tallózó
Hozzászólás: 3
Megtekintés: 285

Ötven fölött amikor évente mintegy 20 dekányi izom tűnik el a testünkről, és a fizikai erodálódás az életkorral jár különösen fontos a rendszeres testmozgás.
Ezzel ugyanis lassíthatjuk a folyamatot, amely ahhoz vezet, hogy már a hétköznapi mozdulatok is nehezünkre esnek.

A rendszeres mozgás egyébként nemcsak a betegségek, a fizikai, szellemi leépülés megelőzését szolgálhatja, hanem még az olyan krónikus betegségek előrehaladását is lefékezheti, mint a magas koleszterinszint, a kettes típusú cukorbetegség, a csontritkulás, a hipertónia és a vele járó szív- és érrendszeri betegségek; sőt az egyes betegségek előszobájának tekinthető kóros elhízás ellen is megvéd.
Nulláról is elkezdheted!
Persze a rendszeres testgyakorlási mód(ok) megválasztásához szükség van némi önismeretre, nem kevés önmérsékletre, és az egészséges mértékű óvatosság sem árt. Ha valaki életében soha nem sportolt, nem mozgott rendszeresen, nem feltétlenül kell kipróbálnia a fallabdázást vagy a bodyteremben a futópadot. Ezek helyett jobb, ha a napi tempós gyaloglást választja. Aki harmincöt éve rúgja a bőrt a barátaival, és egészségi állapota is megengedi, nyugodtan kispályázhat, csupán a bemelegítésre kell több időt és nagyobb figyelmet fordítania. Ha valaki évtizedek óta legalább hetente egyszer-kétszer elmegy úszni, vagy gyakran pattan a bicikli nyergébe, nyugodtan folytathatja, ha felismeri, hogy mikor kell fokozatosan visszavenni a tempóból, vagyis nem erőlteti inaszakadtáig magát. Az időskori testmozgásnál ugyanis alapszabály: soha ne kezdjünk bele bemelegítés nélkül, és csak annyit mozogjunk, amennyire önkínzás nélkül képesek vagyunk.
Sokak nemcsak a korukra, hanem valamely krónikus betegségükre hivatkozva választják a mozgás helyett a lustálkodást. Pedig a megfelelő körültekintéssel kiválasztott napi testmozgás még a meglévő betegséget is kordában tarthatja, ha a kezelőorvos engedélyezi.
Elsősorban a szív- és érrendszeri betegségben érintettekre jelenthet veszélyt az intenzívebb testedzés, sportolás. Ezért ha valakinek valamilyen szív- és érrendszeri problémája, keringési betegsége van és idősebb korában szánja rá magát a másodlagos prevenció miatt a rendszeres testmozgásra , elengedhetetlen, hogy kikérje orvosa véleményét (aki feltehetőleg egy terheléses EKG-vizsgálat eredményének ismeretében fog majd nyilatkozni arról, hogy mit és mennyit?).
Ha az orvos nem ellenjavallja, nyugodtan végezz kardioedzéseket (olyan mozgássorozatot, amely felgyorsítja a vérkeringést, megemeli a pulzusszámot). Az ilyen gyakorlatok, sporttevékenység hatására javul a vérkeringés és a szervek oxigénellátottsága, és a szervezetben felgyülemlett salakanyagok távozása is felgyorsul (így az erek falán nem rakódnak le a plakkok). Időskorban az úszás, a napi egy-két órás séta, az otthoni tornázás tökéletesen helyettesíti a fitnesstermi kardio(vaszkuláris) edzéseket.
A betegség sem akadály?
Nagy körültekintéssel kell megválasztaniuk az alkalmas mozgásformát a különböző mozgásszervi betegségekben, illetve a csontritkulásban szenvedőknek is.
A hatékony testedzést azonban csak orvosi kontroll/konzultáció után, és gyógytornász (ill. személyi edző) útmutatásai szerint szabad végezni. A szakemberek ugyanis olyan gyakorlatsorokat állíthatnak össze (vagy olyan testmozgásokat javasolhatnak), amelyek nem ártanak, nem terhelik nagymértékben a csontokat, erősítik és rugalmassá teszik az izmokat, javítják a mozgáskoordinációt, az egyensúlyérzékelést, az állóképességet.
Az oszteoporózisos betegnek tehát olyan komplex mozgásprogramra van szüksége, amely tartalmaz állóképességi elemeket (úszás, kerékpározás, torna) és erősítő gyakorlatokat is.
Azon sportágak közül tanácsos választani, amelyek nem terhelik túlzott mértékben a csontokat (pl. ilyen a gyaloglás, nordic walking, evezés, biciklizés stb.)
Ott is hat, ahol nem gondolnád!
A 2-es típusú diabéteszeseknek sem tiltott, sőt kifejezetten ajánlatos a rendszeres testmozgás. Már napi 15 perces evezés, úszás, kocogás, esetleg kerékpározás, de a tempós séta is javítja az anyagcsere-paramétereket. Ezeket azonban heti 5-7 alkalommal, tehát lényegében naponta kell gyakorolni. Már a 20-30 perces testedzés is hatékonyabban segíti a vércukorszint tartós optimalizálását.
Vigyázat! A nagyon intenzív, vagy az egy óránál tovább tartó fizikai megmérettetések veszélyesek lehetnek a vércukorszint drasztikus esése miatt. Ezért is nagyon fontos a testmozgás intenzitásának és időtartamának egyénre szabott, óvatos megválasztása.
Inzulinadagolás mellett is végezhető testmozgás, azonban sokkal körültekintőbben kell megválasztani a mozgásformát, időtartamot és intenzitást, valamint az edzés időpontját is. A veszélyt az inzulinadás hatására kialakult hipoglikémia (alacsony vércukorszint) jelenti.
Ezért célszerű folyamatosan edzés előtt, közben és után is mérni a vércukorszintet. Ha az edzés kezdete több mint két órával étkezés után történik, akkor 15-20 g szénhidrátbevitelre van szükség. Természetesen az extra szénhidrátadagok plusz kalóriát jelentenek, ezért tanácsos az inzulinegységet csökkenteni.
A cukorbetegséggel sokszor kart karba öltve jár együtt a magas koleszterin- és trigliceridszint, valamint a magas vérnyomás. Ezek együtt tehetők felelőssé a szív- és érbetegségek előfordulásáért. Ma már klinikai vizsgálatok sora igazolja, hogy ezeknek a krónikus betegségeknek a kezelését is jótékonyan egészíti ki a napi rendszerességgel végzett testmozgás, mert kedvezően változtatja meg a vérzsírok összetételét, csökkenti a káros, érelmeszesedést okozó koleszterinek (LDL) arányát, és növeli az érvédő (HDL) koleszterinszintet.
Sokat segíthetnek ebben az állóképességet fejlesztő (aerob) gyakorlatok, mozgásformák (séta, gyaloglás, kocogás, futás, úszás, kerékpározás, sífutás, korcsolyázás, de a tánc, a természetjárás is, mégpedig emelkedő terepen, valamint a labdajátékok).

Jó, ha tudod!

A rendszeres mozgásnak számos jótékony élettani hatása van, ám ezek általában csak 3-6 hónap után érzékelhetők.

Hat hónapos edzésprogram után a szív teljesítőképessége is jelentősen javul.

A legfőbb elvek: a fokozatosság és mértékletesség. A mozgásprogram előtti bemelegítés és utáni levezetés, majd az izomzat nyújtása.

A gyakorlatok időtartamát érdemes kis lépésekben, fokozatosan növelni, kezdetben 5-10 perc mozgás is elegendő.

A kedvező élettani hatások eléréséhez, a HDL-koleszterin emeléséhez és az LDL-koleszterin, valamint a triglicerid csökkentéséhez legalább 5 30 perces testmozgásra van szükség hetente.

Koszorúérbetegnél ha mellkasi szorító fájdalom lép fel (angina pectoris) a mozgásprogramot igen alacsony intenzitással szabad csak kezdeni, vagy abba kell hagyni.

Alsóvégtagi érszűkület esetében, ha a mozgás bizonyos idő után fájdalmat okoz a végtagban, rövid ideig tartó (2-3 perces) mozgás javallott, 1-2 perces pihenők közbeiktatásával.


Hozzászólás
MOZGÁS ÖTVEN FÖLÖTT bodójános ápr 21 : 14:08 Válasz erre
Hozzászólás: 4582

Vicuskám, váljék egészségünkre!MOZGÁS ÖTVEN FÖLÖTT Kulcsar Eva ápr 21 : 14:32 Válasz erre
Hozzászólás: 3835


Úgy legyen! Én nagyon sokat kerékpározom, kiváltképpen az utóbbi négy-öt évben. Aki még nem próbálta, annak ajánlom szívesen.


Kulcsár ÉvaMOZGÁS ÖTVEN FÖLÖTT Isti ápr 22 : 08:10 Válasz erre
Hozzászólás: 1766

Regisztrált: júl 17 : 07:58
Mozgás- szabadság... istenem de jó is lenne.-(((( Azért ha van rá lehetőség, séta és ha még több a lehetőség úszás.-)))
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz
Üdvözlet
Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]
[ ]

Online
Vendégek: 1
Tagok: 0

Tagok: 62
legújabb: ZsóFia

Chatbox
Üzenetek írásához regisztrált tagnak kell lenned - jelentkezz be, vagy regisztráljIsti
aug 05 : 09:46
Egy verset tettem fel és a gép többszörösen másolta(( törölni meg nem tudom,(((( vagy be tudok jönni az oldalra, vagy nem(((

Kulcsar Eva
aug 03 : 19:44
Remélem, be tudtok jelentkezni, bár kissé szokatlan jelenség fogad. Ha gondok lesznek, akkor a főadminisztrátor segítségét kérjük.

Kulcsar Eva
aug 03 : 19:43
Remélem, be tudtok jelentkezni, bár kissé szokatlan jelenség fogad. Ha gondok lesznek, akkor a főadminisztrátor segítségét kérjük.

Kulcsar Eva
jún 23 : 09:36

Isti
jún 22 : 17:24
Köszönjük a lehetőséget Jánosnak, hogy mi is kb 10 éve itt írhatunk, alkothatunk! az Ő kertjében! Isti

Kulcsar Eva
jún 12 : 10:16
A "BodóKert" létrehozásának időpontja: 2009 jún 09 volt. Immár, TIZENKÉT ÉVE! Tisztelet, köszönet és szeretettel teli emlékezet BODÓ JÁNOS-nak érte.

Isti
jan 06 : 19:52
Örömmel látlak kedves Évike

Kulcsar Eva
jan 06 : 16:27
"Most azért megmarad a hit, remény, szeretet, e három; ezek között pedig legnagyobb a szeretet. " (Pál Korinthusbeliekhez írt I. level e 13. rész)


Isti
dec 30 : 20:03
Egy nyugodtabb kiegyensúlyozottabb új évet kívánok MINDENKINEK Isti:)

Isti
dec 24 : 09:28
Áldott ünnepet kívánok társaimnak és a kedves Olvasóknak Isti:)

nagyapó
szept 01 : 18:59
"asszem, úgy tudjuk őrizni emlékét, ha írunk sokat még Ide, tartozunk neki ezzel!"

Igen! Írni, írni, és írni!:!

Kulcsar Eva
szept 01 : 13:23
Igazak a szavaid, timetour.

timetour
aug 31 : 22:37
asszem, úgy tudjuk őrizni emlékét, ha írunk sokat még Ide, tartozunk neki ezzel!

timetour
aug 31 : 22:12
sajnálom, rég jártam erre.
de emlékét őrizzék a kertlakók, szeretném!

Isti
máj 21 : 10:55
Drága János! Köszönünk mindent,Azt is hogy itt lehettünk eme csodás kertben ,ahol gond nélkül alkothattunk, é s álmodhattuk az álmainkat ! Te fogtad össze ezt a kis de értékes kis közösséget! Álmod szép álmokat Isten kebelén!

Kulcsar Eva
máj 20 : 17:30
Tisztelettel közlöm a kedves BodóKerti tagokkal, hogy Bodó János, a web oldal megálmodója és hűséges résztvevője 2020. február 21-én elhunyt. Őrizzük meg az emlékét hozzá illő diszkrécióval, és nagy-nagy szeretettel!

Isti
ápr 10 : 08:22
Csendes, DE szép húsvéti készülődést kívánok kedves társak és kedves olvasóink!
Isti

Isti
márc 08 : 15:34
Fájdalommal telt szívvel olvasom soraidat! kedves nagyapó !Istenben reménykedve kívánok neked mielőbbi felépülést! Isti

nagyapó
márc 07 : 22:44
Rég jártam itt, és máshol - igaz barátok között - is régen.
Nagy utat jártam...
Belgyógyászattó l - urológián át - onkológiáig.
Nagy és nehéz út.:)

Kulcsar Eva
jan 04 : 16:54
Szeretetben gazdag boldog új évet kívánok minden kedves Kerti Tagnak.

Isti
jan 01 : 14:16
Köszönjük kedves Szabolcs! és viszont kívánjuk! Isti

bigeszab
jan 01 : 09:29
BOLDOG ÚJÉVET, kedves kertlakók!!heart

Isti
dec 27 : 10:53
Kedves János! Nagyon boldog névnapot kívánok a társaim nevében is!

Isti
dec 25 : 10:29
Kedves kert-társak és kedves olvasóink! Áldott ünnepet kívánok és egy új és békés évet sok szeretettel Isti

Isti
jún 10 : 12:03
Nagyon köszönjük drága Évike!
S köszönjük szeretetteljes munkáját mifelénk! Miértünk!
Áldott ünnepet mindenkinek!


Oldal létrehozási idő: 0.3464 másodperc, 0.2853 lekérdezési idő. Adatbázis lekérdezés: 48. Memória használat: 971,152b