BodóKert: Tartalom / Küföldi utazások / A legfontosabb, hogy hinni kell
BodóKert
Ma 2024. július 16, kedd,
Valter napja van.
Holnap Endre, Elek napja lesz.


A legfontosabb, hogy hinni kell
- 2012 április 27 péntek
szerző: bigeszab Szerzők listája
kategória: Utazás > Küföldi utazások
Hozzászólás: 3
Megtekintés: 250

Both Ildikó cikke = szekelyhon.ro 2012.04.26.

Karda Zoltánra ráillik a világutazó név, hiszen több ezer kilométert tett már meg, utazásai során eljutott Indiába Kőrösi Csoma Sándor dardzsilingi sírjához, ahová földet is vitt Csomakőrösről. A földrajztanár végzettségű utazó tavaly határozta el, hogy végigjárja a világ leghosszabb folyamának, az Amazonasnak a völgyét. Csapattársaival együtt úgy tudják: az elmúlt években nemhogy sepsiszentgyörgyi, de még székelyföldi, erdélyi, sőt magyarországi magyarok sem jártak arra, nem beszélve arról, hogy eddig hivatalosan egyetlen expedíciónak sikerült végigjárnia 1994-ben a nagy folyó teljes hosszát, de tudományosan nincs eldöntve a folyam forrásának pontos helye.
Karda Zoltán a Székelyhon.ronak mesélt az elÅ‘zetes tervekrÅ‘l, az ötlet születésérÅ‘l és a csapat megszervezésérÅ‘l: „Elhatároztam, hogy egy székely expedíciót szervezek, olyat, amely a célok és lehetÅ‘leg a megvalósítások tekintetében felveszi a versenyt a nagyvilág bármely expedíciójával”. Utazásuk célja: elsÅ‘ székelyekként és romániai magyarokként végigjárni a világ leghosszabb folyamának fÅ‘ ágát, azaz eljutni az Amazonas tölcsértorkolatától, BelémtÅ‘l a perui Andokban található Ucayali forrásig. Ezt az 5841 méter magasságban található forrást tekintik a nagy folyam hivatalos forrásának, azonban az eddigi expedíciók teljesen nem tudták tisztázni a nagy folyam forrásának pontos helyét. A fÅ‘ cél az lenne, hogy a Nevado Mismi három nagy forrásának bejárásával tisztázzák és dokumentálják a forrás pontos helyét. Útközben szeretnénk meglátogatni egy, az Ucayali folyó mentén található Å‘serdei indiántörzset (kevés kívülállónak sikerült közéjük férkÅ‘zni), az út mentén található missziós telepeket és a fontosabb kulturális, gazdasági látnivalót, templomokat, nemzeti parkokat, védett területeket – magyarázta Karda.
A csapatnak nyolc tagja van: Vajda Tibor magánvállalkozó, természetjáró, Papp Géza világutazó, Simon Richárd magánvállalkozó, természetjáró, Kovács István – autómérnök, aktív sportoló, Filep Zsombor Nemere filmoperatÅ‘r, Kerekes Loránd rádiós műsorvezetÅ‘, Condrea Ovidiu környezetvédelmi szakember és az ötletgazda Karda Zoltán – világutazó – geográfus. A csapat összeállításával kapcsolatosan Karda Zoltán elmondta: a tagok kiválasztásában három alapelvet követett, fontos, hogy legyenek fizikailag kitűnÅ‘ állapotban, kitartó és bátor emberek legyenek, akik számára megtalálják a legmegfelelÅ‘bb feladatokat az expedíció ideje alatt.
„A legjobb emberekkel megyünk neki ennek az embert próbáló feladatnak, és minden tÅ‘lünk telhetÅ‘t megteszünk, hogy sikerüljön elérni a kitűzött célokat. A legfontosabb, hogy hinni kell, hogy ha a székelyek összetartanak egy közös cél érdekében, akkor sikerülni is fog. Kitartás a jelszó: minden reggel úgy kell felkelni, hogy még egy nap, melynek során egy kis lépést tehetek azért, hogy sikerüljön is elérni a célt” – mondta Karda Zoltán.
A világutazónak még számtalan célja van az életben: szeretne eljutni kutyaszánnal a Déli-sarkra, lehetőleg ugyanezzel a csapattal, ugyanakkor a legérdekesebb hely, ahol valaha járt, az Varanasiban a halottégetők negyede volt, valamint Csoga Zambil, a nábáteusok téglapiramisa. A többezer kilométeres táv megtétele komoly fizikai és lelki erőnlétet is igényel, a csapattagok felkészülnek az utazásra és a változásokra is. A csapatvezető úgy véli, a fizikai és mentális erő közül a mentális a legfontosabb, de véleménye szerint fantasztikus csapattal indulnak neki az expedíciónak, a tagok mindannyian erős, karakteres és kitartó, bátor székely emberek, akik hisznek a kitűzött célok elérésében.
A csapat lelkes, azonban számos veszélyes helyzetnek lesz kitéve, olyan helyzeteknek, melyekre elÅ‘zetesen nem lehet felkészülni. „Ezeregy veszély fenyeget bennünket, amit csak együtt, összetartó csapatként tudunk legyÅ‘zni, plusz ott van a klíma, ami talán a legnehezebb a fagyhoz szokott székely embereknek, de az a tudat, hogy nem sok ember járta végig a teljes folyóhosszat, óriási löketet ad az expedíció során” – mondta bizakodón Karda Zoltán. Az akadályok azonban már itthon felmerülnek: az anyagi háttér, amely nélkül egy lépést sem tehetnek. A tervezéstÅ‘l a kivitelezésig minden téren szükség van rá, a vízumok beszerzésétÅ‘l a védÅ‘oltások megszerzéséig, a repülÅ‘-, vonat-, autóbusz-, hajó- és kompjegyek megvásárlásáig.

Karda elmondta, sok önzetlen ember segíti Å‘ket a projektben, a teljes expedícióról pedig egy film is készül majd. Az utazás során írt „hajónapló” kiadott példányának teljes bevételét pedig Böjte Csaba gyermekeinek ajánlják fel. A háromszéki csapat júliusban indulna útnak, a tervek szerint ötven nap alatt járnák be a 7400 kilométeres távot.


Hozzászólás
A legfontosabb, hogy hinni kell Kulcsar Eva ápr 28 : 06:53 Válasz erre
Hozzászólás: 3933


"Kitartás a jelszó: minden reggel úgy kell felkelni, hogy még egy nap, melynek során egy kis lépést tehetek azért, hogy sikerüljön is elérni a célt."
Tényleg áldásos az az állapot, amikor van hitünk,
belső tartalékunk, hétköznapjainkban is, az ilyen hozzáálláshoz.


Kulcsár ÉvaA legfontosabb, hogy hinni kell bodójános ápr 28 : 09:52 Válasz erre
Hozzászólás: 4582

Jó utat, székelyek!A legfontosabb, hogy hinni kell Juci ápr 28 : 12:06 Válasz erre
Hozzászólás: 2217

Regisztrált: júl 21 : 10:52
Sok sikert Karda Zoltánnak és csapatának! Isten óvja lépteiket!

juciHozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz
Üdvözlet
Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]
[ ]

Online
Vendégek: 7
Tagok: 0

Tagok: 62
legújabb: ZsóFia

Chatbox
Üzenetek írásához regisztrált tagnak kell lenned - jelentkezz be, vagy regisztráljKulcsar Eva
jan 11 : 10:50
Tisztelettel kívánok egy Áldott, boldog Új Évet!

Kulcsar Eva
dec 27 : 17:42
Áldott, békés és boldog
ünnepi időszakot kívánok
a megcsappant létszámú "Kertünk hűséges Lakóinak"

Kulcsar Eva
dec 29 : 04:35
Múló évünk immár búcsút integet, az eljövendő hozzon jó egészséget, békét és szeretetet!

Isti
dec 25 : 18:52
Áldott ünnepeket és egy békés új évet kívánok mindenkinek .Isti

Isti
aug 05 : 09:46
Egy verset tettem fel és a gép többszörösen másolta(( törölni meg nem tudom,(((( vagy be tudok jönni az oldalra, vagy nem(((

Kulcsar Eva
aug 03 : 19:44
Remélem, be tudtok jelentkezni, bár kissé szokatlan jelenség fogad. Ha gondok lesznek, akkor a főadminisztrátor segítségét kérjük.

Kulcsar Eva
aug 03 : 19:43
Remélem, be tudtok jelentkezni, bár kissé szokatlan jelenség fogad. Ha gondok lesznek, akkor a főadminisztrátor segítségét kérjük.

Kulcsar Eva
jún 23 : 09:36

Isti
jún 22 : 17:24
Köszönjük a lehetőséget Jánosnak, hogy mi is kb 10 éve itt írhatunk, alkothatunk! az Ő kertjében! Isti

Kulcsar Eva
jún 12 : 10:16
A "BodóKert" létrehozásának időpontja: 2009 jún 09 volt. Immár, TIZENKÉT ÉVE! Tisztelet, köszönet és szeretettel teli emlékezet BODÓ JÁNOS-nak érte.

Isti
jan 06 : 19:52
Örömmel látlak kedves Évike

Kulcsar Eva
jan 06 : 16:27
"Most azért megmarad a hit, remény, szeretet, e három; ezek között pedig legnagyobb a szeretet. " (Pál Korinthusbeliekhez írt I. level e 13. rész)


Isti
dec 30 : 20:03
Egy nyugodtabb kiegyensúlyozottabb új évet kívánok MINDENKINEK Isti:)

Isti
dec 24 : 09:28
Áldott ünnepet kívánok társaimnak és a kedves Olvasóknak Isti:)

nagyapó
szept 01 : 18:59
"asszem, úgy tudjuk őrizni emlékét, ha írunk sokat még Ide, tartozunk neki ezzel!"

Igen! Írni, írni, és írni!:!

Kulcsar Eva
szept 01 : 13:23
Igazak a szavaid, timetour.

timetour
aug 31 : 22:37
asszem, úgy tudjuk őrizni emlékét, ha írunk sokat még Ide, tartozunk neki ezzel!

timetour
aug 31 : 22:12
sajnálom, rég jártam erre.
de emlékét őrizzék a kertlakók, szeretném!

Isti
máj 21 : 10:55
Drága János! Köszönünk mindent,Azt is hogy itt lehettünk eme csodás kertben ,ahol gond nélkül alkothattunk, é s álmodhattuk az álmainkat ! Te fogtad össze ezt a kis de értékes kis közösséget! Álmod szép álmokat Isten kebelén!

Kulcsar Eva
máj 20 : 17:30
Tisztelettel közlöm a kedves BodóKerti tagokkal, hogy Bodó János, a web oldal megálmodója és hűséges résztvevője 2020. február 21-én elhunyt. Őrizzük meg az emlékét hozzá illő diszkrécióval, és nagy-nagy szeretettel!

Isti
ápr 10 : 08:22
Csendes, DE szép húsvéti készülődést kívánok kedves társak és kedves olvasóink!
Isti

Isti
márc 08 : 15:34
Fájdalommal telt szívvel olvasom soraidat! kedves nagyapó !Istenben reménykedve kívánok neked mielőbbi felépülést! Isti

nagyapó
márc 07 : 22:44
Rég jártam itt, és máshol - igaz barátok között - is régen.
Nagy utat jártam...
Belgyógyásza ttól - urológián át - onkológiáig.
Nagy és nehéz út.:)

Kulcsar Eva
jan 04 : 16:54
Szeretetben gazdag boldog új évet kívánok minden kedves Kerti Tagnak.

Isti
jan 01 : 14:16
Köszönjük kedves Szabolcs! és viszont kívánjuk! Isti


Oldal létrehozási idő: 0.5218 másodperc, 0.4982 lekérdezési idő. Adatbázis lekérdezés: 61. Memória használat: 928,416b