BodóKert: Tartalom / Küföldi utazások / A legfontosabb, hogy hinni kell
BodóKert
Ma 2023. szeptember 25, hétfő,
Eufrozina napja van.
Holnap Jusztina napja lesz.


A legfontosabb, hogy hinni kell
- 2012 április 27 péntek
szerző: bigeszab Szerzők listája
kategória: Utazás > Küföldi utazások
Hozzászólás: 3
Megtekintés: 230

Both Ildikó cikke = szekelyhon.ro 2012.04.26.

Karda Zoltánra ráillik a világutazó név, hiszen több ezer kilométert tett már meg, utazásai során eljutott Indiába Kőrösi Csoma Sándor dardzsilingi sírjához, ahová földet is vitt Csomakőrösről. A földrajztanár végzettségű utazó tavaly határozta el, hogy végigjárja a világ leghosszabb folyamának, az Amazonasnak a völgyét. Csapattársaival együtt úgy tudják: az elmúlt években nemhogy sepsiszentgyörgyi, de még székelyföldi, erdélyi, sőt magyarországi magyarok sem jártak arra, nem beszélve arról, hogy eddig hivatalosan egyetlen expedíciónak sikerült végigjárnia 1994-ben a nagy folyó teljes hosszát, de tudományosan nincs eldöntve a folyam forrásának pontos helye.
Karda Zoltán a Székelyhon.ronak mesélt az előzetes tervekről, az ötlet születéséről és a csapat megszervezéséről: Elhatároztam, hogy egy székely expedíciót szervezek, olyat, amely a célok és lehetőleg a megvalósítások tekintetében felveszi a versenyt a nagyvilág bármely expedíciójával. Utazásuk célja: első székelyekként és romániai magyarokként végigjárni a világ leghosszabb folyamának fő ágát, azaz eljutni az Amazonas tölcsértorkolatától, Belémtől a perui Andokban található Ucayali forrásig. Ezt az 5841 méter magasságban található forrást tekintik a nagy folyam hivatalos forrásának, azonban az eddigi expedíciók teljesen nem tudták tisztázni a nagy folyam forrásának pontos helyét. A fő cél az lenne, hogy a Nevado Mismi három nagy forrásának bejárásával tisztázzák és dokumentálják a forrás pontos helyét. Útközben szeretnénk meglátogatni egy, az Ucayali folyó mentén található őserdei indiántörzset (kevés kívülállónak sikerült közéjük férkőzni), az út mentén található missziós telepeket és a fontosabb kulturális, gazdasági látnivalót, templomokat, nemzeti parkokat, védett területeket magyarázta Karda.
A csapatnak nyolc tagja van: Vajda Tibor magánvállalkozó, természetjáró, Papp Géza világutazó, Simon Richárd magánvállalkozó, természetjáró, Kovács István autómérnök, aktív sportoló, Filep Zsombor Nemere filmoperatőr, Kerekes Loránd rádiós műsorvezető, Condrea Ovidiu környezetvédelmi szakember és az ötletgazda Karda Zoltán világutazó geográfus. A csapat összeállításával kapcsolatosan Karda Zoltán elmondta: a tagok kiválasztásában három alapelvet követett, fontos, hogy legyenek fizikailag kitűnő állapotban, kitartó és bátor emberek legyenek, akik számára megtalálják a legmegfelelőbb feladatokat az expedíció ideje alatt.
A legjobb emberekkel megyünk neki ennek az embert próbáló feladatnak, és minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy sikerüljön elérni a kitűzött célokat. A legfontosabb, hogy hinni kell, hogy ha a székelyek összetartanak egy közös cél érdekében, akkor sikerülni is fog. Kitartás a jelszó: minden reggel úgy kell felkelni, hogy még egy nap, melynek során egy kis lépést tehetek azért, hogy sikerüljön is elérni a célt mondta Karda Zoltán.
A világutazónak még számtalan célja van az életben: szeretne eljutni kutyaszánnal a Déli-sarkra, lehetőleg ugyanezzel a csapattal, ugyanakkor a legérdekesebb hely, ahol valaha járt, az Varanasiban a halottégetők negyede volt, valamint Csoga Zambil, a nábáteusok téglapiramisa. A többezer kilométeres táv megtétele komoly fizikai és lelki erőnlétet is igényel, a csapattagok felkészülnek az utazásra és a változásokra is. A csapatvezető úgy véli, a fizikai és mentális erő közül a mentális a legfontosabb, de véleménye szerint fantasztikus csapattal indulnak neki az expedíciónak, a tagok mindannyian erős, karakteres és kitartó, bátor székely emberek, akik hisznek a kitűzött célok elérésében.
A csapat lelkes, azonban számos veszélyes helyzetnek lesz kitéve, olyan helyzeteknek, melyekre előzetesen nem lehet felkészülni. Ezeregy veszély fenyeget bennünket, amit csak együtt, összetartó csapatként tudunk legyőzni, plusz ott van a klíma, ami talán a legnehezebb a fagyhoz szokott székely embereknek, de az a tudat, hogy nem sok ember járta végig a teljes folyóhosszat, óriási löketet ad az expedíció során mondta bizakodón Karda Zoltán. Az akadályok azonban már itthon felmerülnek: az anyagi háttér, amely nélkül egy lépést sem tehetnek. A tervezéstől a kivitelezésig minden téren szükség van rá, a vízumok beszerzésétől a védőoltások megszerzéséig, a repülő-, vonat-, autóbusz-, hajó- és kompjegyek megvásárlásáig.

Karda elmondta, sok önzetlen ember segíti őket a projektben, a teljes expedícióról pedig egy film is készül majd. Az utazás során írt hajónapló kiadott példányának teljes bevételét pedig Böjte Csaba gyermekeinek ajánlják fel. A háromszéki csapat júliusban indulna útnak, a tervek szerint ötven nap alatt járnák be a 7400 kilométeres távot.


Hozzászólás
A legfontosabb, hogy hinni kell Kulcsar Eva ápr 28 : 06:53 Válasz erre
Hozzászólás: 3910


"Kitartás a jelszó: minden reggel úgy kell felkelni, hogy még egy nap, melynek során egy kis lépést tehetek azért, hogy sikerüljön is elérni a célt."
Tényleg áldásos az az állapot, amikor van hitünk,
belső tartalékunk, hétköznapjainkban is, az ilyen hozzáálláshoz.


Kulcsár ÉvaA legfontosabb, hogy hinni kell bodójános ápr 28 : 09:52 Válasz erre
Hozzászólás: 4582

Jó utat, székelyek!A legfontosabb, hogy hinni kell Juci ápr 28 : 12:06 Válasz erre
Hozzászólás: 2217

Regisztrált: júl 21 : 10:52
Sok sikert Karda Zoltánnak és csapatának! Isten óvja lépteiket!

juciHozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz
Üdvözlet
Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]
[ ]

Online
Vendégek: 2
Tagok: 0

Tagok: 62
legújabb: ZsóFia

Chatbox
Üzenetek írásához regisztrált tagnak kell lenned - jelentkezz be, vagy regisztráljKulcsar Eva
dec 27 : 17:42
Áldott, békés és boldog
ünnepi időszakot kívánok
a megcsappant létszámú "Kertünk hűséges Lakóinak"

Kulcsar Eva
dec 29 : 04:35
Múló évünk immár búcsút integet, az eljövendő hozzon jó egészséget, békét és szeretetet!

Isti
dec 25 : 18:52
Áldott ünnepeket és egy békés új évet kívánok mindenkinek .Isti

Isti
aug 05 : 09:46
Egy verset tettem fel és a gép többszörösen másolta(( törölni meg nem tudom,(((( vagy be tudok jönni az oldalra, vagy nem(((

Kulcsar Eva
aug 03 : 19:44
Remélem, be tudtok jelentkezni, bár kissé szokatlan jelenség fogad. Ha gondok lesznek, akkor a főadminisztrátor segítségét kérjük.

Kulcsar Eva
aug 03 : 19:43
Remélem, be tudtok jelentkezni, bár kissé szokatlan jelenség fogad. Ha gondok lesznek, akkor a főadminisztrátor segítségét kérjük.

Kulcsar Eva
jún 23 : 09:36

Isti
jún 22 : 17:24
Köszönjük a lehetőséget Jánosnak, hogy mi is kb 10 éve itt írhatunk, alkothatunk! az Ő kertjében! Isti

Kulcsar Eva
jún 12 : 10:16
A "BodóKert" létrehozásának időpontja: 2009 jún 09 volt. Immár, TIZENKÉT ÉVE! Tisztelet, köszönet és szeretettel teli emlékezet BODÓ JÁNOS-nak érte.

Isti
jan 06 : 19:52
Örömmel látlak kedves Évike

Kulcsar Eva
jan 06 : 16:27
"Most azért megmarad a hit, remény, szeretet, e három; ezek között pedig legnagyobb a szeretet. " (Pál Korinthusbeliekhez írt I. level e 13. rész)


Isti
dec 30 : 20:03
Egy nyugodtabb kiegyensúlyozottabb új évet kívánok MINDENKINEK Isti:)

Isti
dec 24 : 09:28
Áldott ünnepet kívánok társaimnak és a kedves Olvasóknak Isti:)

nagyapó
szept 01 : 18:59
"asszem, úgy tudjuk őrizni emlékét, ha írunk sokat még Ide, tartozunk neki ezzel!"

Igen! Írni, írni, és írni!:!

Kulcsar Eva
szept 01 : 13:23
Igazak a szavaid, timetour.

timetour
aug 31 : 22:37
asszem, úgy tudjuk őrizni emlékét, ha írunk sokat még Ide, tartozunk neki ezzel!

timetour
aug 31 : 22:12
sajnálom, rég jártam erre.
de emlékét őrizzék a kertlakók, szeretném!

Isti
máj 21 : 10:55
Drága János! Köszönünk mindent,Azt is hogy itt lehettünk eme csodás kertben ,ahol gond nélkül alkothattunk, é s álmodhattuk az álmainkat ! Te fogtad össze ezt a kis de értékes kis közösséget! Álmod szép álmokat Isten kebelén!

Kulcsar Eva
máj 20 : 17:30
Tisztelettel közlöm a kedves BodóKerti tagokkal, hogy Bodó János, a web oldal megálmodója és hűséges résztvevője 2020. február 21-én elhunyt. Őrizzük meg az emlékét hozzá illő diszkrécióval, és nagy-nagy szeretettel!

Isti
ápr 10 : 08:22
Csendes, DE szép húsvéti készülődést kívánok kedves társak és kedves olvasóink!
Isti

Isti
márc 08 : 15:34
Fájdalommal telt szívvel olvasom soraidat! kedves nagyapó !Istenben reménykedve kívánok neked mielőbbi felépülést! Isti

nagyapó
márc 07 : 22:44
Rég jártam itt, és máshol - igaz barátok között - is régen.
Nagy utat jártam...
Belgyógyászattó l - urológián át - onkológiáig.
Nagy és nehéz út.:)

Kulcsar Eva
jan 04 : 16:54
Szeretetben gazdag boldog új évet kívánok minden kedves Kerti Tagnak.

Isti
jan 01 : 14:16
Köszönjük kedves Szabolcs! és viszont kívánjuk! Isti

bigeszab
jan 01 : 09:29
BOLDOG ÚJÉVET, kedves kertlakók!!heart


Oldal létrehozási idő: 0.6538 másodperc, 0.5971 lekérdezési idő. Adatbázis lekérdezés: 61. Memória használat: 970,240b