BodóKert: Tartalom / Tallózó / Nyelvhalál a digitális korban
BodóKert
Ma 2021. szeptember 21, kedd,
Máté napja van.
Holnap Móric napja lesz.


Nyelvhalál a digitális korban
A mai Nyest,hu-n találtam.
- 2013 október 26 szombat
szerző: Isti Szerzők listája
kategória: Tallózó
Hozzászólás: 3
Megtekintés: 205

nyest.hu | 2013. október 25.A digitális korban másképp élnek a nyelvek és másképp is halnak ki. Erről szól Kornai András legújabb kutatása, amelyet a PLOS ONE tudományos folyóirat közölt.

|

A magyar köztudatban Kazinczy és Verseghy óta erősen él a herderi jóslat, hogy nyelvünk a föld szinérül kevés üdő múlva elenyészik. A digitális korban azonban ami egyszer kikerült a webre, az többé nem vész el. Sőt: elsősorban az ellenkező folyamatra látunk példákat: a klasszikus kínai, a szanszkrit, az ógörög és sok más már rég kihalt nyelv lassanként megjelenik a weben. Ezzel együtt egyre több olyan, még élő nyelvről tudunk, amelyeket közvetlenül fenyeget a kihalás veszélye. Az Endangered Languages oldal már 3200 ilyet sorol fel, a világ kb. 8000 nyelvének (a pontos számot senki nem ismeri) kb. 40 százalékát.

A cikk az ajánló után folytatódikKornai Andrásnak a tudományos világ egyik legtekintélyesebb online folyóiratában, a PLOS ONE-ban október 22-én megjelent Digital language death (Digitális nyelvhalál) című cikke azt tárja fel, hogy mi a helyzet valójában. A cikkben a szerző először a nyelvek életképességének hagyományos kritériumait gondolja újra a digitális térben: a nyelvet beszélők száma helyett a nyelvet a hálózaton használók számára figyel. Az olyan, hagyományos értelemben kihalással egyáltalán nem fenyegetett nyelvek esetében, mint a mandinka melyet Alex Haley Gyökerek című regényéből és az ebből készült tévésorozatból a magyar közönség is jól ismerhet , ez hatalmas különbséget jelent, hiszen a sok millió beszélőt számláló nyelvet kevesebb, mint a lakosság 1 százaléka tudja írásban is használni. Hiába hivatalos nyelv a mandinka ma két országban is, Szenegálban és Gambiában, hiába van mandinka nyelven rádió- és TV-adás, a digitális térben gyakorlatilag nincs jelen.
Min alapul a kutatás?

Kornai hatalmas mennyiségű adatot gyűjtött a webről, hogy a nyelvek veszélyeztetettségének kritériumait számszerűsíteni tudja: minden nyelvet több mint harminc dimenzió mentén vizsgált meg. Ebben és az adatok elemzésében nagy segítségére voltak az MTA SZTAKI munkatársai, Zséder Attila és Pajkossy Katalin.

A nyelveket négy csoportra bontották: digitálisan mozdulatlan, örökségi, élő, és viruló nyelveket különböztettek meg nagyjából aszerint, hogy mennyi digitális kommunikáció zajlik azon a nyelven. A mozdulatlanokon gyakorlatilag semmi, a virulókon naponta több milliárd szónyi új anyag válik digitálisan elérhetővé. Az örökségi nyelvek, mint a latin vagy az ógörög azért érdekesek, mert ezek hatalmas kulturális örökséget közvetítenek, de akik ezt felviszik a webre azok nem anyanyelvi beszélők. Büszkén vallhatja valaki, hogy ő mandinka, vagy lengyel, vagy magyar, de senki nem mondhatja: én latin vagyok. Ettől még lelkesen szerkesztheti a latin wikipédiát. Amikor egy-egy nyelvet megmentenek a digitális nyelvhaláltól, akkor nem digitálisan élő, hanem örökségi nyelvek jönnek létre.
Az ifjú Cicero nem e-bookot olvas
Az ifjú Cicero nem e-bookot olvas
(Forrás: Wikimedia Commons / Vincenzo Foppa (14271515) )

A kutatók által használt módszer lényege az volt, hogy nagyon világos és egyértelmű példákat választottak az egyes csoportokból, majd olyan matematikai modelleket állítottak fel, amelyek megtanulják, melyik nyelv melyik osztályba esik. Ezek a modellek, mint kiderült, nem is használják a rendelkezésükre álló 35 dimenziót, ezekből mindössze 6-8-at tartottak fontosnak. Ennek ellenére a különböző példákon és különböző paraméterhalmazokkal tanított modellek lényegében mind egyetértettek egymással, amikor az eredeti példáktól eltérő nyelvekre alkalmazták őket: a ma ismert nyelvek és nyelvjárások több mint 95 százaléka digitálisan halott. Nem arról van szó, hogy egyszer majd, talán, valamikor ki fog halni: a mozdulatlan tetemek itt fekszenek előttünk.
Mit lehet tenni?

Két dolgot is. Egyrészt a digitálisan halott nyelvek döntő többsége a hagyományos értelemben még csak nem is veszélyeztetett: biztosak lehetünk benne, hogy mandinka vagy nynorsk (ez a norvég egy változata) anyanyelvű beszélőket még száz év múlva is fogunk találni. Ezek a nyelvek örökségi nyelvvé tehetők, sokan dolgoznak ezen. Másrészt itt van még az a négyszázvalahány nyelv, amelynek még van esélye. Ezekkel ma kevesebbet foglalkoznak, pedig nem mindegy, hogy a kibertérbe magunkkal visszük-e őket.

A magyar, ezt világosan le kell szögezni, nincs veszélyben digitálisan sem. Amíg épül a magyar wikipédia jelenleg nagyságra a 24. helyen áll, tehát nemhogy az életképes 4-5 százalékban, de még a felső 5 százalékban is benne van , magyarul csetelnek az ifjú párok, magyarul írnak a Facebookra, virágzó blog- és portálkultúra van, addig nagy baj nem lehet.

Olyan nyelvek, amelyeket a nagy nyelvkatalógusok sem tartanak számon, tényleg vannak elsősorban Délkelet-Ázsiában. De gyakran szolgálnak meglepetéssel azok a nyelvek is, amelyeket egy-egy misszionárius már az 1930-as vagy az 1960-as években leírt ilyen például a manapság annyi vitát kiváltó Pirah. Ehhez nagyon hasonló témáról beszélt tavaly Brüsszelben a szerző a METAforum rendezvényen (a Multilingual European Technology Alliance, azaz Többnyelvű Európai Technológiai Szövetség fórumán). Akkor azonban csak arról a néhány száz nyelvről volt szó, amelyen már van wikipédia. A mostani kutatásban azonban az összes ismert nyelvet vizsgálták, beleértve a már kihaltakat is, és azokat is, amelyeket a nagy nyelvkatalógusok sem tartanak számon.

Hozzászólás
Nyelvhalál a digitális korban bigeszab okt 26 : 16:44 Válasz erre
Hozzászólás: 1595

Regisztrált: júl 25 : 09:13
Nagyon érdekes és elgondolkoztató téma.


bigeszab

Nyelvhalál a digitális korban Kulcsar Eva okt 26 : 18:28 Válasz erre
Hozzászólás: 3835


A lényegi összegzés;
"A magyar, ezt világosan le kell szögezni, nincs veszélyben digitálisan sem. Amíg épül a magyar wikipédia ..."

Köszönjük az ismertetést !


Kulcsár ÉvaNyelvhalál a digitális korban Isti okt 27 : 07:29 Válasz erre
Hozzászólás: 1766

Regisztrált: júl 17 : 07:58
köszönöm hogy olvastátok kedves Éva és Szabolcs!
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz
Üdvözlet
Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]
[ ]

Online
Vendégek: 1
Tagok: 0

Tagok: 62
legújabb: ZsóFia

Chatbox
Üzenetek írásához regisztrált tagnak kell lenned - jelentkezz be, vagy regisztráljIsti
aug 05 : 09:46
Egy verset tettem fel és a gép többszörösen másolta(( törölni meg nem tudom,(((( vagy be tudok jönni az oldalra, vagy nem(((

Kulcsar Eva
aug 03 : 19:44
Remélem, be tudtok jelentkezni, bár kissé szokatlan jelenség fogad. Ha gondok lesznek, akkor a főadminisztrátor segítségét kérjük.

Kulcsar Eva
aug 03 : 19:43
Remélem, be tudtok jelentkezni, bár kissé szokatlan jelenség fogad. Ha gondok lesznek, akkor a főadminisztrátor segítségét kérjük.

Kulcsar Eva
jún 23 : 09:36

Isti
jún 22 : 17:24
Köszönjük a lehetőséget Jánosnak, hogy mi is kb 10 éve itt írhatunk, alkothatunk! az Ő kertjében! Isti

Kulcsar Eva
jún 12 : 10:16
A "BodóKert" létrehozásának időpontja: 2009 jún 09 volt. Immár, TIZENKÉT ÉVE! Tisztelet, köszönet és szeretettel teli emlékezet BODÓ JÁNOS-nak érte.

Isti
jan 06 : 19:52
Örömmel látlak kedves Évike

Kulcsar Eva
jan 06 : 16:27
"Most azért megmarad a hit, remény, szeretet, e három; ezek között pedig legnagyobb a szeretet. " (Pál Korinthusbeliekhez írt I. level e 13. rész)


Isti
dec 30 : 20:03
Egy nyugodtabb kiegyensúlyozottabb új évet kívánok MINDENKINEK Isti:)

Isti
dec 24 : 09:28
Áldott ünnepet kívánok társaimnak és a kedves Olvasóknak Isti:)

nagyapó
szept 01 : 18:59
"asszem, úgy tudjuk őrizni emlékét, ha írunk sokat még Ide, tartozunk neki ezzel!"

Igen! Írni, írni, és írni!:!

Kulcsar Eva
szept 01 : 13:23
Igazak a szavaid, timetour.

timetour
aug 31 : 22:37
asszem, úgy tudjuk őrizni emlékét, ha írunk sokat még Ide, tartozunk neki ezzel!

timetour
aug 31 : 22:12
sajnálom, rég jártam erre.
de emlékét őrizzék a kertlakók, szeretném!

Isti
máj 21 : 10:55
Drága János! Köszönünk mindent,Azt is hogy itt lehettünk eme csodás kertben ,ahol gond nélkül alkothattunk, é s álmodhattuk az álmainkat ! Te fogtad össze ezt a kis de értékes kis közösséget! Álmod szép álmokat Isten kebelén!

Kulcsar Eva
máj 20 : 17:30
Tisztelettel közlöm a kedves BodóKerti tagokkal, hogy Bodó János, a web oldal megálmodója és hűséges résztvevője 2020. február 21-én elhunyt. Őrizzük meg az emlékét hozzá illő diszkrécióval, és nagy-nagy szeretettel!

Isti
ápr 10 : 08:22
Csendes, DE szép húsvéti készülődést kívánok kedves társak és kedves olvasóink!
Isti

Isti
márc 08 : 15:34
Fájdalommal telt szívvel olvasom soraidat! kedves nagyapó !Istenben reménykedve kívánok neked mielőbbi felépülést! Isti

nagyapó
márc 07 : 22:44
Rég jártam itt, és máshol - igaz barátok között - is régen.
Nagy utat jártam...
Belgyógyászattó l - urológián át - onkológiáig.
Nagy és nehéz út.:)

Kulcsar Eva
jan 04 : 16:54
Szeretetben gazdag boldog új évet kívánok minden kedves Kerti Tagnak.

Isti
jan 01 : 14:16
Köszönjük kedves Szabolcs! és viszont kívánjuk! Isti

bigeszab
jan 01 : 09:29
BOLDOG ÚJÉVET, kedves kertlakók!!heart

Isti
dec 27 : 10:53
Kedves János! Nagyon boldog névnapot kívánok a társaim nevében is!

Isti
dec 25 : 10:29
Kedves kert-társak és kedves olvasóink! Áldott ünnepet kívánok és egy új és békés évet sok szeretettel Isti

Isti
jún 10 : 12:03
Nagyon köszönjük drága Évike!
S köszönjük szeretetteljes munkáját mifelénk! Miértünk!
Áldott ünnepet mindenkinek!


Oldal létrehozási idő: 0.2964 másodperc, 0.2407 lekérdezési idő. Adatbázis lekérdezés: 48. Memória használat: 966,992b