BodóKert: Tartalom / Tallózó / Tíz érdekes tény a karácsonyról
BodóKert
Ma 2019. szeptember 15, vasárnap,
Enikő napja van.
Holnap Edit napja lesz.


Tíz érdekes tény a karácsonyról
A mai Nyest,hu-n találtam. a mai nap
- 2013 december 24 kedd
szerző: Isti Szerzők listája
kategória: Tallózó
Hozzászólás: 0
Megtekintés: 181


December 25-én született Jézus, és a három királyok hoztak neki fát és ajándékokat. Vagy mégsem? Hol lakik a Télapó, és honnan vannak rénjei, és mi köze mindehhez a fagyöngynek? És mire hivatkozva volt egy időben tiltott ünnep a karácsony?
nyest.hu | 2013. december 23.
|

Az Addicting Info webportál tíz érdekes tényt szedett össze a karácsonyról. Bár ezek egy része az angolszász kultúrára vonatkozik, a lista a magyar olvasók számára is érdekes lehet.
1. Tilos a k...

A puritánok úgy vélték, hogy a karácsonyt az emberek találták ki, ünneplését nem Krisztus rendelte el. Hm, ebben lehet valami... mindenesetre ők úgy gondolták, ez elég ok ahhoz, hogy ne ünnepeljék. Nem szerették a karácsony körüli mulatozást sem az angolszász kultúrában ugyanis, szemben a magyarral, a karácsony inkább vidám, mint meghitt. Így aztán az Egyesült Államokban a karácsonyt csak az anglikánok ünnepelték, a többi protestáns nem. Csak 1870-ben került be hivatalosan is az ünnepek közé.
2. Tilos a k...fa

A karácsonyfa-állítás eredetileg pogány szokás, a napforduló ünnepéhez tartozott. A korai egyház éppen ezért tiltotta. Az Addicting Info szerint a legkorábbi adatok a karácsonyfa-állításról 1510-ből Rigából származnak: eszerint egy fát állítottak fel a főtéren, feldíszítették majd elégették. (A hírekben szereplő karácsonyfatüzek viszont nem e hagyomány folytatását jelzik.) Az angol Wikipédia szerint azonban már 1441-ből vannak adatok, és nem csupán Rigából, hanem Tallinnból is. A szokás azonban feltehetően nem a lettekhez vagy az észtekhez kötődik, hanem az északi németekhez: a karácsonyfát a kereskedőcéhek állították, és később is a városi németség körében volt jellemző a szokás.

Az Addicting Info szerint a karácsonyfa-állítás csak az 1640-es évek vége felé vált szokássá. Nem világos, mely területekről beszél: a Wikipédia szócikke szerint a szokás Németországban is csak az 1870-es években vált általánossá annak köszönhetően, hogy a francia-porosz háború során a barakkokban és katonai kórházakban mindenhol fát állítottak. Az európai nemesség körében azonban a divat már a 19. század elején elkezdett terjedni. Észak-Amerikából 1781-ből származik az első említés karácsonyfáról, az is Kanadából az Egyesült Államokból csak 1850-ből. Oroszországban a forradalmat követően azonnal betiltották, és csak 1935-ben tért vissza újévi fa képében.
3. Kerékidő

Az Addict Info szerint az angol yuletide karácsony szó yule eleme a wheel kerék szóval függhet össze. Igaz, megjegyzik, hogy ebben a nyelvészek sem biztosak. Nos, annyira nem, hogy a mérvadó angol online etimológiai szótár nem említi sem a yule, sem a wheel alatt. Ezt az etimológiát egyébként egy korábbi cikkünk alatt egy kommentelőnk is említette, és rögtön cáfolta is. (A germán pogány ünnepről, amelynek az elnevezése volt, illetve a mai továbbéléséről külön cikkben emlékeztünk meg.)
4. Dalok

Az első karácsonyi énekról a 4. századból maradtak fenn adatok: a Jesus refulsit omnium (Jézus mindenek fényessége) című himnuszt Poiters-i Szent Hilár írta. A reneszánsz könnyedebb énekeket is hozott, az első angol karácsonyi dalról pedig 1410-ből származik feljegyzés. Az egyik legrégebbi ma is népszerű karácsomnyi dal az O Tannenbaum (Ó, fenyőfa) című német dal, a legnépszerűbb dalnak pedig a Csendes éj tekinthető (ez is német nyelvterületről származik). A legrégebbi ma is ismert karácsonyi dal feltehetőleg a Csordapásztorok, mely egy 1651-es énekeskönyvben bukkan fel.

5. Időpont

A Jézus születésének pontos időpontjáról szóló vita egyidős a kereszténységgel. A Biblia szerint a közelben éjjel pásztorok legeltettek, márpedig az adott helyen és időben ez csak tavasztól őszig volt szokás: decemberben zárt istállókban tartották az állatokat, hogy megvédjék őket a hidegtől és az esőtől. Ma úgy tartják, hogy Krisztus legvalószínűbb születési ideje. i. sz. 6 márciusa.
6. A Télapó születése

A Télapó/Mikulás több történelmi és mitológiai alak keveredése, elsősorban Szent Miklós alakjára épül, mint azt olvasóink jól tudják. Mai alakja nagyrészt Thomas Nast rajzolónak köszönhető: 1860-ban a Harpers Weekly folyóiratban először említette a Télapónak olyan jellemzőit, mint hogy az Északi-sarkon lakik (ezt többen vitatják), hogy van egy-egy listája a jó és rossz gyerekekről, és hogy a kéményen át közlekedik. Később ezt a képet építette tovább a Coca-Cola is.

7. Ajándékok

A karácsonyi ajándékozás hagyománya a közkeletű tévedéssel szemben nem onnan ered, hogy a három király(ok) ajándékot vitt(ek) Jézusnak. Az ajándékozás már a római saturnalia, a karácsony elődjének tekinthető napforduló-ünnep része volt. Egyébként a Biblia nem említ három királyt: napkeleti bölcsekről beszél (perzsa papok vagy babilóniai csillagászok lehettek), számukat sem említi. A hármas szám onnan eredhet. hogy három ajándékot hoztak: aranyat, tömjént és mirhát. Neveik (Gáspár, Menyhért és Boldizsár) is csak a későbbi hagyományban alakultak ki.

8. Fagyöngy

Az angolszász kultúrában szorosan kötődik a karácsonyhoz a fagyöngy is. Ez a kelta és az északi (skandináv) hagyományból származik. Egy északi mítosz szerint Baldur istent egy fagyöngyből készült nyílvesszővel ölték meg, anyja, Frigga pedig fehér bogyókat gyűjtött, és ezekkel hozta vissza az életbe. Frigga megáldotta a fagyöngyöt: aki alááll, csókot kapjon. A kelta druidák (papok) aranysarlóval vágták a fagyöngyöt, és egy ruhába ejtették, mielőtt földet érne. A levágott ágakat az ajtók fölé akasztották, ezek védték a házat és áldást hoztak lakóira.

Az első karácsonyi képeslapot 1843-ban kezdte forgalmazni John Horsley Londonban darabját egy pennyért adta. A képen egy család volt látható, amint éppen az ünnep tiszteletére emeli poharát ez aztán a puritánokat kellőképpen ki is akasztotta. Ettől függetlenül a képeslapok nagyon népszerűek lettek. Amerikában 1860-ban jelentek meg, és az Egyesült Államokban még ma is hárommilliárd karácsonyi üdvözlőlapot küldenek el évente.
10. Rének

A Télapó rénszarvasai Sleipnirtől, az északi mondák nyolclábú szarvasától eredeztethetőek. A szarvasok neveket először Clement Moore 1823-asrein A Visit from St. Nick (A Mikulás látogatása) című költeményében kaptak ez később 'Twas the Night Before Christmas (Karácsony előestéjén történt) címen vált ismertté. A rének nevei: Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donder (ma inkább Donner) és Blixem (ma inkább Blitzen). A ma Magyarországon nevéről leginkább ismert rén, a vörös orrú Rudolf (Rudolph) csak 1939-ben csatlakozott Robert L. May versében híressé igazán tíz évvel később vált, amikor Johnny Marks megzenésítette és Gene Autry előadásában a karácsonyi hét nagy slágerévé vált. 1980-ig a második legjobban fogyó sláger volt, 25 millió felvételét értékesítették.

Láthatjuk hát, hogy a karácsonyi hagyományok egy része jóval Krisztus születése előttről származik, más részük jóval későbbi. Nem érdemes tehát azon vitatkozni, milyen is az autentikus ünnep. A hagyományok széles skálájából mindenki azt ragadja ki, mely neki kedves és maga is teremthet újakat. Ehhez mindenkinek sok sikert kívánunk!

.


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz
Üdvözlet
Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]
[ ]

Online
Vendégek: 2
Tagok: 0

Tagok: 62
legújabb: ZsóFia

Chatbox
Üzenetek írásához regisztrált tagnak kell lenned - jelentkezz be, vagy regisztráljIsti
jún 10 : 12:03
Nagyon köszönjük drága Évike!
S köszönjük szeretetteljes munkáját mifelénk! Miértünk!
Áldott ünnepet mindenkinek!

Kulcsar Eva
jún 09 : 13:44
Áldott Pünkösdöt kívánok , Kedves BodóKert-i tagjainknak, a ma TÍZ ÉVE megszületett irodalmi portálunkon!

Isti
máj 17 : 09:21
Megtisztelve érzem magamat hogy ehhez a kitartó és kedves csapathoz tartozhatom! Köszönjük az értesítést kedves Évike!

Kulcsar Eva
máj 16 : 08:25
Kedves BodóKerti Tagok! Megfogyva bár, és ki-ki a saját terheit cipelve vagyunk itt még néhányan. Most ezt a kis maroknyi csapatot egy közelgő évfordulóra hívom: 2019. június kilencedikén LESZ TÍZ ÉVES ! ez a kedves kis virtuális hely , ahol sok szépet megtapasztalhattunk !

Isti
ápr 19 : 14:42
Áldott ünnepet kívánok a kert lakóinak és a kedves olvasóinknak Isti

Isti
jan 28 : 18:57
Einsten hagyatékában találták meg Bolyai relativitáselméletét!

klikk

Ha így nem olvasható kiollózom magát a szöveget!!!!


Isti
jan 04 : 11:34
Szeretettel köszöntök MINDENKIT az 2019.-.es évben! Isti

Isti
dec 28 : 08:20
Boldog névnapot kedves János !

Isti
dec 22 : 15:16
Kedves Nagyapó!
Köszönjük a figyelmességedet! Neked, a kertlakóknak és minden kedves olvasónknak Áldott karácsonyt kívánok Isti

nagyapó
dec 20 : 19:29
Istentől megáldott, békés, boldog Karácsonyt kívánok minden "kertbarátnak"!

Kulcsar Eva
júl 11 : 07:09

Akkor hát hajrá! Előre a további szépségek alkotása felé!
Mindenkinek örömteli alkotómunkát kívánok!

Isti
júl 09 : 18:41
S MI köszönjük meg Évike áldásos munkáját,ami minket is
érdemben segített! eme igen hosszú időn át!

Kulcsar Eva
júl 06 : 14:54
Köszönöm szépen.

timetour
júl 04 : 17:28
a te érdemed is, Éva!

Kulcsar Eva
jún 10 : 11:44
Kilenc éves a BodóKert!
Minden kitartó Tagunknak szívbéli köszönet!

Isti
máj 05 : 11:37
Nagy szeretettel köszöntjük az édesanyákat, nagymamákat s reményeim szerint a dédiket is.-))) a kert nevében !

Kulcsar Eva
ápr 30 : 07:09
Köszönjük az üdvözletet,
értékeljük a jöttödet.

Isti
ápr 21 : 19:34
Örülök hogy jelentkeztél kedves Tyme!

timetour
ápr 18 : 21:57
üdvözlettel a Kertlakóknak!

Isti
ápr 01 : 12:55
Áldott ünnepeket a kert lakóinak és a kedves olvasóknak!

nagyapó
jan 24 : 20:12
A vadászrészhez: Legyetek szívesek, hogy az elbénáskodott első feltöltést töröljétek. Nem tudom, hogyan sikerült rosszul feltennem... Ebben amúgy nagyon ügyes vagyok...

Kulcsar Eva
dec 31 : 18:11

B Ú É K !!!

Isti
dec 31 : 11:11
Köszönjük a kedvességedet drága Évike! NEKED, a kertlakóknak s a kedves olvasóknak békés új évet!:)

Kulcsar Eva
dec 27 : 05:06
Jöjjön hát az Ó-év vége,
legyen köztünk öröm, s béke!

Isti
dec 22 : 18:53
Áldott Karácsonyt, békés új évet kívánok a kert lakóinak és a kedves olvasóinknak sok szeretettel Isti


Oldal létrehozási idő: 0.1646 másodperc, 0.1219 lekérdezési idő. Adatbázis lekérdezés: 45. Memória használat: 918,488b