BodóKert: Tartalom / Tallózó / Tíz érdekes tény a karácsonyról
BodóKert
Ma 2021. szeptember 21, kedd,
Máté napja van.
Holnap Móric napja lesz.


Tíz érdekes tény a karácsonyról
A mai Nyest,hu-n találtam. a mai nap
- 2013 december 24 kedd
szerző: Isti Szerzők listája
kategória: Tallózó
Hozzászólás: 0
Megtekintés: 196


December 25-én született Jézus, és a három királyok hoztak neki fát és ajándékokat. Vagy mégsem? Hol lakik a Télapó, és honnan vannak rénjei, és mi köze mindehhez a fagyöngynek? És mire hivatkozva volt egy időben tiltott ünnep a karácsony?
nyest.hu | 2013. december 23.
|

Az Addicting Info webportál tíz érdekes tényt szedett össze a karácsonyról. Bár ezek egy része az angolszász kultúrára vonatkozik, a lista a magyar olvasók számára is érdekes lehet.
1. Tilos a k...

A puritánok úgy vélték, hogy a karácsonyt az emberek találták ki, ünneplését nem Krisztus rendelte el. Hm, ebben lehet valami... mindenesetre ők úgy gondolták, ez elég ok ahhoz, hogy ne ünnepeljék. Nem szerették a karácsony körüli mulatozást sem az angolszász kultúrában ugyanis, szemben a magyarral, a karácsony inkább vidám, mint meghitt. Így aztán az Egyesült Államokban a karácsonyt csak az anglikánok ünnepelték, a többi protestáns nem. Csak 1870-ben került be hivatalosan is az ünnepek közé.
2. Tilos a k...fa

A karácsonyfa-állítás eredetileg pogány szokás, a napforduló ünnepéhez tartozott. A korai egyház éppen ezért tiltotta. Az Addicting Info szerint a legkorábbi adatok a karácsonyfa-állításról 1510-ből Rigából származnak: eszerint egy fát állítottak fel a főtéren, feldíszítették majd elégették. (A hírekben szereplő karácsonyfatüzek viszont nem e hagyomány folytatását jelzik.) Az angol Wikipédia szerint azonban már 1441-ből vannak adatok, és nem csupán Rigából, hanem Tallinnból is. A szokás azonban feltehetően nem a lettekhez vagy az észtekhez kötődik, hanem az északi németekhez: a karácsonyfát a kereskedőcéhek állították, és később is a városi németség körében volt jellemző a szokás.

Az Addicting Info szerint a karácsonyfa-állítás csak az 1640-es évek vége felé vált szokássá. Nem világos, mely területekről beszél: a Wikipédia szócikke szerint a szokás Németországban is csak az 1870-es években vált általánossá annak köszönhetően, hogy a francia-porosz háború során a barakkokban és katonai kórházakban mindenhol fát állítottak. Az európai nemesség körében azonban a divat már a 19. század elején elkezdett terjedni. Észak-Amerikából 1781-ből származik az első említés karácsonyfáról, az is Kanadából az Egyesült Államokból csak 1850-ből. Oroszországban a forradalmat követően azonnal betiltották, és csak 1935-ben tért vissza újévi fa képében.
3. Kerékidő

Az Addict Info szerint az angol yuletide karácsony szó yule eleme a wheel kerék szóval függhet össze. Igaz, megjegyzik, hogy ebben a nyelvészek sem biztosak. Nos, annyira nem, hogy a mérvadó angol online etimológiai szótár nem említi sem a yule, sem a wheel alatt. Ezt az etimológiát egyébként egy korábbi cikkünk alatt egy kommentelőnk is említette, és rögtön cáfolta is. (A germán pogány ünnepről, amelynek az elnevezése volt, illetve a mai továbbéléséről külön cikkben emlékeztünk meg.)
4. Dalok

Az első karácsonyi énekról a 4. századból maradtak fenn adatok: a Jesus refulsit omnium (Jézus mindenek fényessége) című himnuszt Poiters-i Szent Hilár írta. A reneszánsz könnyedebb énekeket is hozott, az első angol karácsonyi dalról pedig 1410-ből származik feljegyzés. Az egyik legrégebbi ma is népszerű karácsomnyi dal az O Tannenbaum (Ó, fenyőfa) című német dal, a legnépszerűbb dalnak pedig a Csendes éj tekinthető (ez is német nyelvterületről származik). A legrégebbi ma is ismert karácsonyi dal feltehetőleg a Csordapásztorok, mely egy 1651-es énekeskönyvben bukkan fel.

5. Időpont

A Jézus születésének pontos időpontjáról szóló vita egyidős a kereszténységgel. A Biblia szerint a közelben éjjel pásztorok legeltettek, márpedig az adott helyen és időben ez csak tavasztól őszig volt szokás: decemberben zárt istállókban tartották az állatokat, hogy megvédjék őket a hidegtől és az esőtől. Ma úgy tartják, hogy Krisztus legvalószínűbb születési ideje. i. sz. 6 márciusa.
6. A Télapó születése

A Télapó/Mikulás több történelmi és mitológiai alak keveredése, elsősorban Szent Miklós alakjára épül, mint azt olvasóink jól tudják. Mai alakja nagyrészt Thomas Nast rajzolónak köszönhető: 1860-ban a Harpers Weekly folyóiratban először említette a Télapónak olyan jellemzőit, mint hogy az Északi-sarkon lakik (ezt többen vitatják), hogy van egy-egy listája a jó és rossz gyerekekről, és hogy a kéményen át közlekedik. Később ezt a képet építette tovább a Coca-Cola is.

7. Ajándékok

A karácsonyi ajándékozás hagyománya a közkeletű tévedéssel szemben nem onnan ered, hogy a három király(ok) ajándékot vitt(ek) Jézusnak. Az ajándékozás már a római saturnalia, a karácsony elődjének tekinthető napforduló-ünnep része volt. Egyébként a Biblia nem említ három királyt: napkeleti bölcsekről beszél (perzsa papok vagy babilóniai csillagászok lehettek), számukat sem említi. A hármas szám onnan eredhet. hogy három ajándékot hoztak: aranyat, tömjént és mirhát. Neveik (Gáspár, Menyhért és Boldizsár) is csak a későbbi hagyományban alakultak ki.

8. Fagyöngy

Az angolszász kultúrában szorosan kötődik a karácsonyhoz a fagyöngy is. Ez a kelta és az északi (skandináv) hagyományból származik. Egy északi mítosz szerint Baldur istent egy fagyöngyből készült nyílvesszővel ölték meg, anyja, Frigga pedig fehér bogyókat gyűjtött, és ezekkel hozta vissza az életbe. Frigga megáldotta a fagyöngyöt: aki alááll, csókot kapjon. A kelta druidák (papok) aranysarlóval vágták a fagyöngyöt, és egy ruhába ejtették, mielőtt földet érne. A levágott ágakat az ajtók fölé akasztották, ezek védték a házat és áldást hoztak lakóira.

Az első karácsonyi képeslapot 1843-ban kezdte forgalmazni John Horsley Londonban darabját egy pennyért adta. A képen egy család volt látható, amint éppen az ünnep tiszteletére emeli poharát ez aztán a puritánokat kellőképpen ki is akasztotta. Ettől függetlenül a képeslapok nagyon népszerűek lettek. Amerikában 1860-ban jelentek meg, és az Egyesült Államokban még ma is hárommilliárd karácsonyi üdvözlőlapot küldenek el évente.
10. Rének

A Télapó rénszarvasai Sleipnirtől, az északi mondák nyolclábú szarvasától eredeztethetőek. A szarvasok neveket először Clement Moore 1823-asrein A Visit from St. Nick (A Mikulás látogatása) című költeményében kaptak ez később 'Twas the Night Before Christmas (Karácsony előestéjén történt) címen vált ismertté. A rének nevei: Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donder (ma inkább Donner) és Blixem (ma inkább Blitzen). A ma Magyarországon nevéről leginkább ismert rén, a vörös orrú Rudolf (Rudolph) csak 1939-ben csatlakozott Robert L. May versében híressé igazán tíz évvel később vált, amikor Johnny Marks megzenésítette és Gene Autry előadásában a karácsonyi hét nagy slágerévé vált. 1980-ig a második legjobban fogyó sláger volt, 25 millió felvételét értékesítették.

Láthatjuk hát, hogy a karácsonyi hagyományok egy része jóval Krisztus születése előttről származik, más részük jóval későbbi. Nem érdemes tehát azon vitatkozni, milyen is az autentikus ünnep. A hagyományok széles skálájából mindenki azt ragadja ki, mely neki kedves és maga is teremthet újakat. Ehhez mindenkinek sok sikert kívánunk!

.


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz
Üdvözlet
Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]
[ ]

Online
Vendégek: 1
Tagok: 0

Tagok: 62
legújabb: ZsóFia

Chatbox
Üzenetek írásához regisztrált tagnak kell lenned - jelentkezz be, vagy regisztráljIsti
aug 05 : 09:46
Egy verset tettem fel és a gép többszörösen másolta(( törölni meg nem tudom,(((( vagy be tudok jönni az oldalra, vagy nem(((

Kulcsar Eva
aug 03 : 19:44
Remélem, be tudtok jelentkezni, bár kissé szokatlan jelenség fogad. Ha gondok lesznek, akkor a főadminisztrátor segítségét kérjük.

Kulcsar Eva
aug 03 : 19:43
Remélem, be tudtok jelentkezni, bár kissé szokatlan jelenség fogad. Ha gondok lesznek, akkor a főadminisztrátor segítségét kérjük.

Kulcsar Eva
jún 23 : 09:36

Isti
jún 22 : 17:24
Köszönjük a lehetőséget Jánosnak, hogy mi is kb 10 éve itt írhatunk, alkothatunk! az Ő kertjében! Isti

Kulcsar Eva
jún 12 : 10:16
A "BodóKert" létrehozásának időpontja: 2009 jún 09 volt. Immár, TIZENKÉT ÉVE! Tisztelet, köszönet és szeretettel teli emlékezet BODÓ JÁNOS-nak érte.

Isti
jan 06 : 19:52
Örömmel látlak kedves Évike

Kulcsar Eva
jan 06 : 16:27
"Most azért megmarad a hit, remény, szeretet, e három; ezek között pedig legnagyobb a szeretet. " (Pál Korinthusbeliekhez írt I. level e 13. rész)


Isti
dec 30 : 20:03
Egy nyugodtabb kiegyensúlyozottabb új évet kívánok MINDENKINEK Isti:)

Isti
dec 24 : 09:28
Áldott ünnepet kívánok társaimnak és a kedves Olvasóknak Isti:)

nagyapó
szept 01 : 18:59
"asszem, úgy tudjuk őrizni emlékét, ha írunk sokat még Ide, tartozunk neki ezzel!"

Igen! Írni, írni, és írni!:!

Kulcsar Eva
szept 01 : 13:23
Igazak a szavaid, timetour.

timetour
aug 31 : 22:37
asszem, úgy tudjuk őrizni emlékét, ha írunk sokat még Ide, tartozunk neki ezzel!

timetour
aug 31 : 22:12
sajnálom, rég jártam erre.
de emlékét őrizzék a kertlakók, szeretném!

Isti
máj 21 : 10:55
Drága János! Köszönünk mindent,Azt is hogy itt lehettünk eme csodás kertben ,ahol gond nélkül alkothattunk, é s álmodhattuk az álmainkat ! Te fogtad össze ezt a kis de értékes kis közösséget! Álmod szép álmokat Isten kebelén!

Kulcsar Eva
máj 20 : 17:30
Tisztelettel közlöm a kedves BodóKerti tagokkal, hogy Bodó János, a web oldal megálmodója és hűséges résztvevője 2020. február 21-én elhunyt. Őrizzük meg az emlékét hozzá illő diszkrécióval, és nagy-nagy szeretettel!

Isti
ápr 10 : 08:22
Csendes, DE szép húsvéti készülődést kívánok kedves társak és kedves olvasóink!
Isti

Isti
márc 08 : 15:34
Fájdalommal telt szívvel olvasom soraidat! kedves nagyapó !Istenben reménykedve kívánok neked mielőbbi felépülést! Isti

nagyapó
márc 07 : 22:44
Rég jártam itt, és máshol - igaz barátok között - is régen.
Nagy utat jártam...
Belgyógyászattó l - urológián át - onkológiáig.
Nagy és nehéz út.:)

Kulcsar Eva
jan 04 : 16:54
Szeretetben gazdag boldog új évet kívánok minden kedves Kerti Tagnak.

Isti
jan 01 : 14:16
Köszönjük kedves Szabolcs! és viszont kívánjuk! Isti

bigeszab
jan 01 : 09:29
BOLDOG ÚJÉVET, kedves kertlakók!!heart

Isti
dec 27 : 10:53
Kedves János! Nagyon boldog névnapot kívánok a társaim nevében is!

Isti
dec 25 : 10:29
Kedves kert-társak és kedves olvasóink! Áldott ünnepet kívánok és egy új és békés évet sok szeretettel Isti

Isti
jún 10 : 12:03
Nagyon köszönjük drága Évike!
S köszönjük szeretetteljes munkáját mifelénk! Miértünk!
Áldott ünnepet mindenkinek!


Oldal létrehozási idő: 0.2916 másodperc, 0.2408 lekérdezési idő. Adatbázis lekérdezés: 45. Memória használat: 922,240b