BodóKert: Tartalom / Idegen tollakkal... / "Az az ember, aki nem olvas könyvet, semmiben sem különbözik attól az embertől, aki nem tud olvasni.
BodóKert
Ma 2021. szeptember 17, péntek,
Zsófia napja van.
Holnap Diána napja lesz.


"Az az ember, aki nem olvas könyvet, semmiben sem különbözik attól az embertől, aki nem tud olvasni.
A Pozitívnap.hu oldalon találtam a cikket.
- 2014 november 19 szerda
szerző: Isti Szerzők listája
kategória: Idegen tollakkal...
Hozzászólás: 5
Megtekintés: 146

8 dolog, amit akkor tapasztalsz meg, ha egyre többet olvasol
Közzétéve: 2014.11.06. Csütörtök, 21:14 Frissítve: 9 napja Szerző: KG


"Az az ember, aki nem olvas könyvet, semmiben sem különbözik attól az embertől, aki nem tud olvasni." ~ Mark Twain ~

Nem lehet pontosan megmondani, mikor kezdődik, de az biztos, hogy ha egyszer rákaptunk az ízére, soha nem fogunk tudni leszokni róla. Szenvedély, függőség, vágy - állandó és kielégíthetetlen, ami folyamatosan ezer fokon lángol. Ilyen ez az olvasás: mindig új kihívásokat, átélhető történeteket, megtapasztalható sorsokat kínál, szerepeket, amelyeket felvehetünk, érzelmeket, amelyeket érezhetünk.

Miközben azonban engedünk a könyvek csábításának, és végigmegyünk azon a bizonyos úton, amely a lehetetlent nem ismerő rajongás felé visz, változunk és alakulunk - pedig talán észre sem vesszük, mi mindent tesz velünk az olvasás:


1. Kiutat jelent. Bármi is történjék velünk, ha kezünkbe veszünk egy könyvet, "kikapcsoljuk" a körülöttünk lévő világot. Minden megszűnik, csak a lapok, a betűk vannak, és egy történet, ami nem a miénk, de mégis maximálisan bele tudjuk élni magunkat. Aki szeret olvasni, annak nincs szüksége alkoholra, cigarettára, tévére vagy bármilyen más káros szenvedélyre ahhoz, hogy felejtsen.

2. Részesei leszünk egy időtlen, globális kommunikációnak. A könyv az a csatorna, amelyen keresztül a múlt kommunikál velünk, és amelyen keresztül kultúrákat, nemzeteket, társadalmakat, embereket ismerhetünk meg. Az olvasás egy vonatjegy bárhova, akárhova és mindenhova, soha nem veszti el jelentőségét, értékét, felhasználható, amikor csak tetszik.


3. Kapunk egy új családot. Élhetünk egyedül, lehet párunk, szüleink, testvéreink, ha megszeretjük az olvasást, automatikusan tagjai leszünk egy hatalmas, összetartó családnak, ahol mindenki imádja bújni a könyveket. Miközben faljuk a betűket, elfog az a jóleső érzés, az a tudat, hogy ugyanebben az időben sok száz, sok ezer ember éli át ugyanazt, mint amit mi. Ez köt össze minket.

4. Egyre szebben beszélünk. Ezen nincs mit ragozni: olvasás közben szinte észrevétlenül fejleszthetjük a szókincsünket, hiszen annyi, de annyi új kifejezéssel találkozunk, amik csak arra várnak, hogy beépítsük a mindennapi nyelvhasználatunkba...


5. Csodálatossá teszi a várakozást. Talán nem túlzunk nagyon, ha azt mondjuk, hogy kevés olyan ember létezik, aki szeret várakozni. Azonban minél nagyobb könyvmolyok vagyunk, annál jobban szeretünk utazni, várakozni az orvosnál, a bankban vagy a hivatalokban, hiszen ez egyet jelent azzal, hogy beletemetkezhetünk egy könyvbe. És az idő csak úgy repül!

6. Jobb emberekké válunk. Rengeteg megrendítő eseménnyel, rossz példával találkozunk "könyves-utazásaink" során; tanúi leszünk erőszaknak, halálnak, rasszizmusnak, szegénységnek, és látjuk, hogyan viselkednek az emberek ezekben a szituációkban. Az nem feltétlenül igaz, hogy egy hasonló témájú történet megismerése után "szentekké" szelídülünk, de igenis képesek vagyunk tanulni és okulni belőlük, mert elkezdjük meglátni, mi is folyik körülöttünk.


7. Rengeteget tanulhatunk. Minél többet olvasunk, annál többet tudunk meg a világ és az emberek működéséről. Szakértői lehetünk a történelem bizonyos korszakainak, kívülről-betéve tudhatjuk hírességek élettörténetét, elmerülhetünk a pszichológiában, gasztronómiában, egyszóval bármiben. Annyi információt szerezhetünk, amennyit nem szégyellünk - csak bírjuk ésszel...

8. Kreatívabbak leszünk. Olvasás közben valami csodálatos történik az agyunkkal: elkezd élni. És folytatja, még azután is, hogy letettük a könyvet. Szép lassan hozzányúlunk azokhoz a dolgokhoz, amiket a kötetek adtak nekünk, majd túllépünk rajtuk, és újakkal gazdagítjuk őket. Gondolkozunk, ötletelünk, merünk elképzelni és álmodni, és többé nem félünk attól, hogy furcsának találnak majd minket. Mert csöppet sem foglalkozunk már a fantáziátlan emberekkel. A képzelőerő a legnagyobb kincs, amivel ember csak rendelkezhet...

Hozzászólás
"Az az ember, aki nem olvas könyvet, semmiben sem különbözik attól az embertől, aki nem t Kulcsar Eva nov 20 : 04:40 Válasz erre
Hozzászólás: 3834


A pontba szedett vélemények dicső részletezése az igényes könyvekre teljesen igaz. A hozzájuk fűződő kapcsolatunkat mindenkor úgy becsüljük, hogy holmi sekélyes stílusú, divatirányzatok meg ne fertőzhessék azt!


Kulcsár Éva"Az az ember, aki nem olvas könyvet, semmiben sem különbözik attól az embertől, aki nem t Isti nov 21 : 17:00 Válasz erre
Hozzászólás: 1766

Regisztrált: júl 17 : 07:58
Én is személy szerint az értékes, ill szépirodalomra gondoltam,amikor ezt az írást idehoztam.Köszönöm a hozzászólást Évike!


"Az az ember, aki nem olvas könyvet, semmiben sem különbözik attól az embertől, aki nem t Kulcsar Eva nov 21 : 19:49 Válasz erre
Hozzászólás: 3834


Igen, igen, Kedves Isti, tökéletesen egyértelmű az!
Csak az irodalom iránti, féltő szeretet,
illetve a mai könyvpiaci viszonyok okán jegyeztem meg az aggodalmamat.
Neked pedig tisztelettel köszönöm az idehozott, szép, értékes sorokat!


Kulcsár Éva"Az az ember, aki nem olvas könyvet, semmiben sem különbözik attól az embertől, aki nem t Isti nov 22 : 14:39 Válasz erre
Hozzászólás: 1766

Regisztrált: júl 17 : 07:58
Én köszönöm Évike a mindenre kiterjedő figyelmedet!


"Az az ember, aki nem olvas könyvet, semmiben sem különbözik attól az embertől, aki nem t bigeszab nov 27 : 18:30 Válasz erre
Hozzászólás: 1595

Regisztrált: júl 25 : 09:13
Egyik unoka öcsémek mondtam, hogy az egyik online oldalon megjelent egy írásom, ami esetleg érdekelheti. Azt válaszolta, nyomtassam ki és úgy küldjem el, mert azt szereti, ha este, lefekvés után olvasgat, szebb lesz az álma.

bigeszabHozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz
Üdvözlet
Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]
[ ]

Online
Vendégek: 1
Tagok: 0

Tagok: 62
legújabb: ZsóFia

Chatbox
Üzenetek írásához regisztrált tagnak kell lenned - jelentkezz be, vagy regisztráljIsti
aug 05 : 09:46
Egy verset tettem fel és a gép többszörösen másolta(( törölni meg nem tudom,(((( vagy be tudok jönni az oldalra, vagy nem(((

Kulcsar Eva
aug 03 : 19:44
Remélem, be tudtok jelentkezni, bár kissé szokatlan jelenség fogad. Ha gondok lesznek, akkor a főadminisztrátor segítségét kérjük.

Kulcsar Eva
aug 03 : 19:43
Remélem, be tudtok jelentkezni, bár kissé szokatlan jelenség fogad. Ha gondok lesznek, akkor a főadminisztrátor segítségét kérjük.

Kulcsar Eva
jún 23 : 09:36

Isti
jún 22 : 17:24
Köszönjük a lehetőséget Jánosnak, hogy mi is kb 10 éve itt írhatunk, alkothatunk! az Ő kertjében! Isti

Kulcsar Eva
jún 12 : 10:16
A "BodóKert" létrehozásának időpontja: 2009 jún 09 volt. Immár, TIZENKÉT ÉVE! Tisztelet, köszönet és szeretettel teli emlékezet BODÓ JÁNOS-nak érte.

Isti
jan 06 : 19:52
Örömmel látlak kedves Évike

Kulcsar Eva
jan 06 : 16:27
"Most azért megmarad a hit, remény, szeretet, e három; ezek között pedig legnagyobb a szeretet. " (Pál Korinthusbeliekhez írt I. level e 13. rész)


Isti
dec 30 : 20:03
Egy nyugodtabb kiegyensúlyozottabb új évet kívánok MINDENKINEK Isti:)

Isti
dec 24 : 09:28
Áldott ünnepet kívánok társaimnak és a kedves Olvasóknak Isti:)

nagyapó
szept 01 : 18:59
"asszem, úgy tudjuk őrizni emlékét, ha írunk sokat még Ide, tartozunk neki ezzel!"

Igen! Írni, írni, és írni!:!

Kulcsar Eva
szept 01 : 13:23
Igazak a szavaid, timetour.

timetour
aug 31 : 22:37
asszem, úgy tudjuk őrizni emlékét, ha írunk sokat még Ide, tartozunk neki ezzel!

timetour
aug 31 : 22:12
sajnálom, rég jártam erre.
de emlékét őrizzék a kertlakók, szeretném!

Isti
máj 21 : 10:55
Drága János! Köszönünk mindent,Azt is hogy itt lehettünk eme csodás kertben ,ahol gond nélkül alkothattunk, é s álmodhattuk az álmainkat ! Te fogtad össze ezt a kis de értékes kis közösséget! Álmod szép álmokat Isten kebelén!

Kulcsar Eva
máj 20 : 17:30
Tisztelettel közlöm a kedves BodóKerti tagokkal, hogy Bodó János, a web oldal megálmodója és hűséges résztvevője 2020. február 21-én elhunyt. Őrizzük meg az emlékét hozzá illő diszkrécióval, és nagy-nagy szeretettel!

Isti
ápr 10 : 08:22
Csendes, DE szép húsvéti készülődést kívánok kedves társak és kedves olvasóink!
Isti

Isti
márc 08 : 15:34
Fájdalommal telt szívvel olvasom soraidat! kedves nagyapó !Istenben reménykedve kívánok neked mielőbbi felépülést! Isti

nagyapó
márc 07 : 22:44
Rég jártam itt, és máshol - igaz barátok között - is régen.
Nagy utat jártam...
Belgyógyászattó l - urológián át - onkológiáig.
Nagy és nehéz út.:)

Kulcsar Eva
jan 04 : 16:54
Szeretetben gazdag boldog új évet kívánok minden kedves Kerti Tagnak.

Isti
jan 01 : 14:16
Köszönjük kedves Szabolcs! és viszont kívánjuk! Isti

bigeszab
jan 01 : 09:29
BOLDOG ÚJÉVET, kedves kertlakók!!heart

Isti
dec 27 : 10:53
Kedves János! Nagyon boldog névnapot kívánok a társaim nevében is!

Isti
dec 25 : 10:29
Kedves kert-társak és kedves olvasóink! Áldott ünnepet kívánok és egy új és békés évet sok szeretettel Isti

Isti
jún 10 : 12:03
Nagyon köszönjük drága Évike!
S köszönjük szeretetteljes munkáját mifelénk! Miértünk!
Áldott ünnepet mindenkinek!


Oldal létrehozási idő: 0.2827 másodperc, 0.2521 lekérdezési idő. Adatbázis lekérdezés: 50. Memória használat: 962,920b