BodóKert: Tartalom / Tallózó / Czakó GáborÚjmagyar hazaárulás
BodóKert
Ma 2021. szeptember 17, péntek,
Zsófia napja van.
Holnap Diána napja lesz.


Czakó GáborÚjmagyar hazaárulás
- 2015 május 09 szombat
szerző: Isti Szerzők listája
kategória: Tallózó
Hozzászólás: 0
Megtekintés: 162

A neomagyar hasonlít a régi újmagyarra, aki száz vagy ötszáz éve utánozta az előkelő cifraságokat.

Czakó Gábor – 2015.05.07. 04:20A cifra, vagyis zifr eredeti jelentése zéró… Hajdanában a latin, majd a német semmit utánozták, ma az angolt. Ős honfitársaink becsületére legyen mondva, hogy a középkorból hozott latinozást a német nyelvi befolyás visszaszorítására használták a Habsburgok ellen, mert a némettel ellentétben latin politikai hatalom akkor már nem létezett. Érdekes, hogy az oroszt – bár hatalmas irodalom nyelve – alig utánozták. Talán csak a befejezett igealakok nyomultak nyelvünkbe: „lerendez, fölvállal”. No, persze elvtársaztak némelyek, nem tudván, hogy a nép tudja: az elvtársak valójában bűntársak. A bűn a közös elvük, a hazugság és a hazaárulás.

Az „ideiglenesen hazánkban tartózkodó” is azt jelentette, hogy „az idők végezetéig”, ezért jó tréfának számított ezt mondani: „A sarkon ideig­lenesen összeomlott a ma át­adott székház”.
A mai közéleti neomagyar, vagy cifraember büfé-ruhatár szakos szinten folytatja a hatelemis szoci hagyományt – pártállástól függetlenül. Ezért joggal mondja olykor, hogy ő független. Egyik kedvenc mondata:

„A projekt keretében új wellness részleg került megálmodásra.” A kerül ige ugyanolyan végtelen oldalú, mint a főnevek közt a projekt. Aki nem tanult meg rendesen beszélni, annak hull a szájából szakadatlan, mint pofonesőben a fog. Persze azért oly mérhetetlenül gazdag a magyar nyelv, hogy a fogyikat is bőkezűen támogathassa: a kerül helyetteseként jól megy a sora a nyer-nek is: „megálmodást nyert”; bájosan tökéletlenebb: „megálmodásra kerülést nyert.” Ugye milyen csinos? A „helyzet fokozható”. Például így: „biztosítottuk, hogy megálmodásra kerülést nyerjen a projekt a fogyasztók felé.” Esetleg: „a fogyasztók viszonylatában…” Talán hamarosan halljuk majd egy emlékbeszédben. „Batthyány Lajos miniszterelnöknek Haynau kötél helyett lerendezte a golyó általi halál biztosítását.”

Az önjáró szájak szaporán cuppannak a terület szóra is, mint általános helyettesítőre: „Élelmiszerpazarlás területén logisztikailag tudunk együttműködni.” Vagy a lelkész úr mondja: „a hit területén hiszünk Istenben.” Logisztikailag vagy csak úgy, simán?

A kezdő angoltanulók leszoknak a ragozásról, és ilyeneket mondanak akkor is, ha már pártizék vagy műsorvezetők gyanánt osztják az észt valamelyik magyar médiumban: „Az állam felé rendeztük a bérleti díjat.” Kifizették? Vagy inkább ravaszul vették a térképet meg az iránytűt és a cég székházának – Országház? Pénzügyminisztérium? – felé eső oldalán rendezgették a bérleti díj fizetésére szánt bankókat, de nem küldték el. Bolondok is lettek volna, ha a –nak, –nek helyett elég a felé!

Ha áttekintjük a fönti hevenyészett példákat, hamar rájövünk, hogy a közös alaphiba a vakság. A magyar ugyanis képi nyelv: a projektnek és társainak nálunk nincsen képe – olyan mintha nem is volnának! A kerül, a nyer, a terület más képet hordoz, mint amire kényszerítik a nyelvtörők. Ha a hitnek volna területe, nem hit volna, hanem valami hitvány kis kontinens…

Anyanyelvünk kerékbe törése merénylet a nemzet: a múlt, a jelen és a jövő ellen. Az igazság ellen, a gondolkodás ellen. A nyelvárulás: hazaárulás.

Bő harminc éve írtam egy regényt a szocializmus hazugságnyelvén: Eufémia utolsó heteinek hiteles története címmel. Pillanatok alatt elfogyott, pedig akkor még volt példányszáma a honi műveknek. A kultúrsajtó egy árva barmolástól eltekintve elhallgatással fejezte ki egyet nem értését vagy berezelését – ki tudja, és kit érdekel ma már. Úgy néz ki, hogy a helyzet – sajnos – semmit sem változott: a magyarság lelkébe nyomott méreg tovább hat: nyelvében haldoklik a nemzet.
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz
Üdvözlet
Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]
[ ]

Online
Vendégek: 2
Tagok: 0

Tagok: 62
legújabb: ZsóFia

Chatbox
Üzenetek írásához regisztrált tagnak kell lenned - jelentkezz be, vagy regisztráljIsti
aug 05 : 09:46
Egy verset tettem fel és a gép többszörösen másolta(( törölni meg nem tudom,(((( vagy be tudok jönni az oldalra, vagy nem(((

Kulcsar Eva
aug 03 : 19:44
Remélem, be tudtok jelentkezni, bár kissé szokatlan jelenség fogad. Ha gondok lesznek, akkor a főadminisztrátor segítségét kérjük.

Kulcsar Eva
aug 03 : 19:43
Remélem, be tudtok jelentkezni, bár kissé szokatlan jelenség fogad. Ha gondok lesznek, akkor a főadminisztrátor segítségét kérjük.

Kulcsar Eva
jún 23 : 09:36

Isti
jún 22 : 17:24
Köszönjük a lehetőséget Jánosnak, hogy mi is kb 10 éve itt írhatunk, alkothatunk! az Ő kertjében! Isti

Kulcsar Eva
jún 12 : 10:16
A "BodóKert" létrehozásának időpontja: 2009 jún 09 volt. Immár, TIZENKÉT ÉVE! Tisztelet, köszönet és szeretettel teli emlékezet BODÓ JÁNOS-nak érte.

Isti
jan 06 : 19:52
Örömmel látlak kedves Évike

Kulcsar Eva
jan 06 : 16:27
"Most azért megmarad a hit, remény, szeretet, e három; ezek között pedig legnagyobb a szeretet. " (Pál Korinthusbeliekhez írt I. level e 13. rész)


Isti
dec 30 : 20:03
Egy nyugodtabb kiegyensúlyozottabb új évet kívánok MINDENKINEK Isti:)

Isti
dec 24 : 09:28
Áldott ünnepet kívánok társaimnak és a kedves Olvasóknak Isti:)

nagyapó
szept 01 : 18:59
"asszem, úgy tudjuk őrizni emlékét, ha írunk sokat még Ide, tartozunk neki ezzel!"

Igen! Írni, írni, és írni!:!

Kulcsar Eva
szept 01 : 13:23
Igazak a szavaid, timetour.

timetour
aug 31 : 22:37
asszem, úgy tudjuk őrizni emlékét, ha írunk sokat még Ide, tartozunk neki ezzel!

timetour
aug 31 : 22:12
sajnálom, rég jártam erre.
de emlékét őrizzék a kertlakók, szeretném!

Isti
máj 21 : 10:55
Drága János! Köszönünk mindent,Azt is hogy itt lehettünk eme csodás kertben ,ahol gond nélkül alkothattunk, é s álmodhattuk az álmainkat ! Te fogtad össze ezt a kis de értékes kis közösséget! Álmod szép álmokat Isten kebelén!

Kulcsar Eva
máj 20 : 17:30
Tisztelettel közlöm a kedves BodóKerti tagokkal, hogy Bodó János, a web oldal megálmodója és hűséges résztvevője 2020. február 21-én elhunyt. Őrizzük meg az emlékét hozzá illő diszkrécióval, és nagy-nagy szeretettel!

Isti
ápr 10 : 08:22
Csendes, DE szép húsvéti készülődést kívánok kedves társak és kedves olvasóink!
Isti

Isti
márc 08 : 15:34
Fájdalommal telt szívvel olvasom soraidat! kedves nagyapó !Istenben reménykedve kívánok neked mielőbbi felépülést! Isti

nagyapó
márc 07 : 22:44
Rég jártam itt, és máshol - igaz barátok között - is régen.
Nagy utat jártam...
Belgyógyászattó l - urológián át - onkológiáig.
Nagy és nehéz út.:)

Kulcsar Eva
jan 04 : 16:54
Szeretetben gazdag boldog új évet kívánok minden kedves Kerti Tagnak.

Isti
jan 01 : 14:16
Köszönjük kedves Szabolcs! és viszont kívánjuk! Isti

bigeszab
jan 01 : 09:29
BOLDOG ÚJÉVET, kedves kertlakók!!heart

Isti
dec 27 : 10:53
Kedves János! Nagyon boldog névnapot kívánok a társaim nevében is!

Isti
dec 25 : 10:29
Kedves kert-társak és kedves olvasóink! Áldott ünnepet kívánok és egy új és békés évet sok szeretettel Isti

Isti
jún 10 : 12:03
Nagyon köszönjük drága Évike!
S köszönjük szeretetteljes munkáját mifelénk! Miértünk!
Áldott ünnepet mindenkinek!


Oldal létrehozási idő: 0.3008 másodperc, 0.2486 lekérdezési idő. Adatbázis lekérdezés: 45. Memória használat: 914,280b