BodóKert: Tartalom / Tallózó / A görögöknek van igazuk a Nobel-díjas szerint
BodóKert
Ma 2021. szeptember 17, péntek,
Zsófia napja van.
Holnap Diána napja lesz.


A görögöknek van igazuk a Nobel-díjas szerint
- 2015 július 01 szerda
szerző: Isti Szerzők listája
kategória: Tallózó
Hozzászólás: 0
Megtekintés: 159

Az egész mostani görög válság nem szól másról, mint hatalomról és demokráciáról, az eurozóna vezetői pedig nem csinálnak mást, mint egyik tagállamuk demokráciáját támadják – írta az Economics című gazdasági lap véleményoldalán, a Project Syndicate-en Joseph Stiglitz, Nobel-díjas közgazdász.

Európa vezetőinek viselkedése feltárja a görög-válság igazi természetét, az eredmény pedig nem túl szívderítő – fogalmaz bejegyzésében Stiglitz, aki szerint

a szemünk előtt zajló dráma nem annyira pénzről és gazdaságról szól, hanem hatalomról és demokráciáról.

Stiglitz, aki korábban még a Clinton-kormány gazdasági tanácsadótestületének tagja, illetve a Világbank alelnöke is volt, egyáltalán nem finomkodik véleményével: „az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és az IMF képviselőiből álló tárgyalódelegáció, a trojka öt éve olyan programot nyomott le a görögök torkán,

amelyen már akkor látszott, hogy nagyon mélyre taszítja az országot.

Az ország GDP-je 25 százalékot csökkent, és én nem emlékszem ilyen mértékű visszaesésre az egész világon. A következmények katasztrofálisak, elég csak azt felidézni, hogy jelenleg a fiatalok 60 százaléka munkanélküli”.

Ezrek tüntetnek a parlament athéni épülete előtt június 22-én, követelve, hogy Görögország maradjon az Európai Unió és az euróövezet tagja.
Forrás: MTI/AP/Thanászisz Sztavrakisz
A trojka hárítja a felelősséget

A közgazdász szerint „ijesztő” ahogy a trojka minden felelősséget eltol magától, és nem hajlandó beismerni, hogy számításaik hibásak voltak, a modelljeik csődöt mondtak. Példaként hozza fel, hogy még akkor is óriási visszaesést produkálna a görög gazdaság, ha egyébként sikerülne megállapodni egy „elképzelhetetlen mértékű” adósságrendezésről.

Szerinte az is meglepő, hogy

Európa vezetői az elmúlt öt év történéseiből sem voltak képesek tanulni.

„A trojka még mindig azt követeli, hogy a görögök fordítsák 3,5 százalékos pluszba az elsődleges költségvetési egyenleget (kamatfizetések nélkül számolva) 2018-ig.

A közgazdász szerint már az is szinte csoda, hogy a görögök egyáltalán eljutottak a minimális költségvetési többletig öt év alatt. „A görög kormány már így is egészen sokat vállalt legutóbbi ajánlataiban, hogy hitelezőinek kedvére tegyen. Ha az emberi szenvedések felől nézzük a dolgot, mindenképpen extrémnek számítanak ezek a vállalások” - fogalmazott.

Beszéljünk egyértelműen: a Görögországnak adott kölcsön legnagyobb része nem maradt az országban, hanem a privátszféra bankjainak a kifizetésére ment el.

Kaptak pénzt a nagy német és francia pénzintézetek is. Bár Görögországot kiütötték, ez az ár nem volt alacsony ahhoz, hogy a hitelezők így változatlan módon fenntartsák ezeknek az államoknak a bankrendszerét - fejti ki a Nobel-díjas közgazdász igen kemény álláspontját.

Stiglitz szerint viszont még ezzel együtt sem gazdaságról és pénzről szól a hercehurca, amelynek során Görögországot az „elfogadhatatlan elfogadására” kényszerítenék.

A görög mentőcsomagot összeadó EU-EKB-IMF trojka meghatározó döntéshozói (Juncker, Draghi, Lagarde, Hollande, Merkel)
Forrás: AFP
De miért csinálja ezt Európa?

Stiglitz szerint a kontinens vezetői csak azért próbálják rákényszeríteni a görögökre a büntetéssel is felérő intézkedéseiket, mert saját döntési folyamatuk nem demokratikus, és félnek attól is, hogy a görögök lavinát indíthatnak el.

„Januárban a görögök olyan kormányt választottak, amely arra kapott felhatalmazást, hogy véget vessen a megszorítások politikájának. A görög kormány most az ország számára fontos döntés előtt újra kikérné a nép véleményét.

Ez az egész ismeretlen az eurózóna vezetői számára, mivel maga az övezet sosem működött demokratikus alapokon.

A tagállamok kormányai sosem kérték ki választóik véleményét abban a kérdésben, hogy országuk átadja-e a pénzügyi szuverenitását az Európai Központi Banknak. Egyedül a svédeknél volt népszavazás, a svédek pedig azt mondták, nem lépnek be az eurót használó tagállamok sorába” - fogalmazott Stiglitz.
Nehéz jó tanácsot adni

Szerinte egyébként ebben a helyzetben nehéz tanácsot adni a görögöknek, de nagyon úgy tűnik, hogy a Nobel-díjas közgazdász inkább a „nem” szavazatra buzdítaná az ország lakóit. Ezt írta: „ha igennel szavaznak (azaz az eurozónában maradnak), sok szenvedés vár rájuk, a fiatalok tömegével hagyhatják el az országot. Az eredmény egy, az IMF segítségével is csak közepesen jó bevételi mutatókkal rendelkező nemzetgazdaság lehet.

Ha viszont a nem szavazatok lesznek többen, a görögök megkapják az esélyt, hogy saját maguk döntsék el, milyen országban akarnak élni.

A jövőben talán nem lesz olyan ütemű az ország fejlődése, mint amilyen a múltban volt, de legalább ez a jövő reménytelibb volna, sokkal inkább, mint az eurozónában várható további szenvedés. Én tudnám, hogyan szavazzak” - zárta gondolatait a közgazdász.


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz
Üdvözlet
Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]
[ ]

Online
Vendégek: 3
Tagok: 0

Tagok: 62
legújabb: ZsóFia

Chatbox
Üzenetek írásához regisztrált tagnak kell lenned - jelentkezz be, vagy regisztráljIsti
aug 05 : 09:46
Egy verset tettem fel és a gép többszörösen másolta(( törölni meg nem tudom,(((( vagy be tudok jönni az oldalra, vagy nem(((

Kulcsar Eva
aug 03 : 19:44
Remélem, be tudtok jelentkezni, bár kissé szokatlan jelenség fogad. Ha gondok lesznek, akkor a főadminisztrátor segítségét kérjük.

Kulcsar Eva
aug 03 : 19:43
Remélem, be tudtok jelentkezni, bár kissé szokatlan jelenség fogad. Ha gondok lesznek, akkor a főadminisztrátor segítségét kérjük.

Kulcsar Eva
jún 23 : 09:36

Isti
jún 22 : 17:24
Köszönjük a lehetőséget Jánosnak, hogy mi is kb 10 éve itt írhatunk, alkothatunk! az Ő kertjében! Isti

Kulcsar Eva
jún 12 : 10:16
A "BodóKert" létrehozásának időpontja: 2009 jún 09 volt. Immár, TIZENKÉT ÉVE! Tisztelet, köszönet és szeretettel teli emlékezet BODÓ JÁNOS-nak érte.

Isti
jan 06 : 19:52
Örömmel látlak kedves Évike

Kulcsar Eva
jan 06 : 16:27
"Most azért megmarad a hit, remény, szeretet, e három; ezek között pedig legnagyobb a szeretet. " (Pál Korinthusbeliekhez írt I. level e 13. rész)


Isti
dec 30 : 20:03
Egy nyugodtabb kiegyensúlyozottabb új évet kívánok MINDENKINEK Isti:)

Isti
dec 24 : 09:28
Áldott ünnepet kívánok társaimnak és a kedves Olvasóknak Isti:)

nagyapó
szept 01 : 18:59
"asszem, úgy tudjuk őrizni emlékét, ha írunk sokat még Ide, tartozunk neki ezzel!"

Igen! Írni, írni, és írni!:!

Kulcsar Eva
szept 01 : 13:23
Igazak a szavaid, timetour.

timetour
aug 31 : 22:37
asszem, úgy tudjuk őrizni emlékét, ha írunk sokat még Ide, tartozunk neki ezzel!

timetour
aug 31 : 22:12
sajnálom, rég jártam erre.
de emlékét őrizzék a kertlakók, szeretném!

Isti
máj 21 : 10:55
Drága János! Köszönünk mindent,Azt is hogy itt lehettünk eme csodás kertben ,ahol gond nélkül alkothattunk, é s álmodhattuk az álmainkat ! Te fogtad össze ezt a kis de értékes kis közösséget! Álmod szép álmokat Isten kebelén!

Kulcsar Eva
máj 20 : 17:30
Tisztelettel közlöm a kedves BodóKerti tagokkal, hogy Bodó János, a web oldal megálmodója és hűséges résztvevője 2020. február 21-én elhunyt. Őrizzük meg az emlékét hozzá illő diszkrécióval, és nagy-nagy szeretettel!

Isti
ápr 10 : 08:22
Csendes, DE szép húsvéti készülődést kívánok kedves társak és kedves olvasóink!
Isti

Isti
márc 08 : 15:34
Fájdalommal telt szívvel olvasom soraidat! kedves nagyapó !Istenben reménykedve kívánok neked mielőbbi felépülést! Isti

nagyapó
márc 07 : 22:44
Rég jártam itt, és máshol - igaz barátok között - is régen.
Nagy utat jártam...
Belgyógyászattó l - urológián át - onkológiáig.
Nagy és nehéz út.:)

Kulcsar Eva
jan 04 : 16:54
Szeretetben gazdag boldog új évet kívánok minden kedves Kerti Tagnak.

Isti
jan 01 : 14:16
Köszönjük kedves Szabolcs! és viszont kívánjuk! Isti

bigeszab
jan 01 : 09:29
BOLDOG ÚJÉVET, kedves kertlakók!!heart

Isti
dec 27 : 10:53
Kedves János! Nagyon boldog névnapot kívánok a társaim nevében is!

Isti
dec 25 : 10:29
Kedves kert-társak és kedves olvasóink! Áldott ünnepet kívánok és egy új és békés évet sok szeretettel Isti

Isti
jún 10 : 12:03
Nagyon köszönjük drága Évike!
S köszönjük szeretetteljes munkáját mifelénk! Miértünk!
Áldott ünnepet mindenkinek!


Oldal létrehozási idő: 0.3011 másodperc, 0.2493 lekérdezési idő. Adatbázis lekérdezés: 45. Memória használat: 917,200b