BodóKert: Tartalom / Tallózó / Erősen védelmezte hitét és egyházát az elnyomóktól Mindszenty József
BodóKert
Ma 2021. szeptember 17, péntek,
Zsófia napja van.
Holnap Diána napja lesz.


Erősen védelmezte hitét és egyházát az elnyomóktól Mindszenty József
- 2015 október 09 péntek
szerző: Isti Szerzők listája
kategória: Tallózó
Hozzászólás: 0
Megtekintés: 118

Hetven évvel ezelőtt, a második világháborút követően foglalta el az esztergomi érseki széket az utolsó magyar hercegprímás
Kacsoh Dániel – 2015.10.07. 03:10
Minden elnyomással és egyházellenes politikai erővel szemben fellépett Mindszenty József hercegprímás, akit a nyilasok és a kommunisták is bebörtönöztek. A főpásztort hetven éve iktatták be az esztergomi érseki tisztségbe.
Mindszenty József 20151007Mindszenty József 1947-ben. Nem ismert megalkuvást (Forrás: Fortepan.hu)
Ma hetven éve, 1945. október 7-én iktatták be esztergomi érseki tisztségébe Mindszenty Józsefet, az utolsó magyarországi hercegprímást. Vészterhes idők voltak, hiszen a második világháború borzalmain alig volt túl a társadalom, miközben már kezdte kimutatni foga fehérét a szovjet támogatással erősödő, majd nemsokára egyeduralomra törő kommunista párt. Hamarosan megkezdődtek az egyházellenes intézkedések, a földek és ingatlanok elkobzása, az iskolák erőszakos államosítása, végül a szerzetesrendek feloszlatása – ezzel együtt pedig az egyházellenes hangulatkeltések, koncepciós perek, letartóztatások.
A magyar katolikus egyház új vezetője Pehm József néven született 1892. március 29-én a Vas vármegyei Csehimindszenten, földműves családban. Nevét 1941-ben magyarosította, 1915-ben szentelték pappá, káplán, később plébános és hittantanár is lett. Az első világháborút követő forradalmak idején ellenzéki magatartása miatt internálták, a harmincas években, már pápai prelátusként, szembeszállt Gömbös Gyula politikájával, majd a nyilaskeresztes mozgalommal. Az újabb világháború végén tiltakozott a zsidóüldözések ellen, kiállása miatt letartóztatták, az 1944-től a veszprémi püspöki székbe kerülő Mindszenty Sopronkőhidán is raboskodott. A szovjet csapatok bevonulásakor szabaduló, akkor ötvenhárom éves főpásztor ilyen előzmények után került az érseki székbe.
Borítékolható volt, hogy az elveihez, így a hit és az egyház védelméhez mindenfajta elnyomással szemben ragaszkodó, megalkuvást nem tűrő hercegprímás hamarosan összetűzésbe kerül az egyre erősödő, Rákosi Mátyás nevével fémjelzett rezsimmel. Annál is inkább, mert Mindszenty még a földosztást is ellenezte, de felemelte a szavát a kommunisták vezette politikai rendőrség tevékenysége, a németek kitelepítése, a katolikus sajtó korlátozása kapcsán, tiltakozott a hitoktatás fokozatos felszámolása, az egyházi intézmények államosítása ellen. Így nemsokára célpontjuk lett a teljhatalomra törő rákosistáknak, akik durva kampányt indítottak személye ellen. Jellemző erre a tevékenységre, hogy szócsövük, a Szabad Nép című napilap riporterei még a szülőfalujába is ellátogattak, megszólítva néhány helyi illetékest, akik a propagandacikk szerint „népnyúzóként” emlékeztek a főpásztorra.
Az üldöztetés ellenére egyre népszerűbb Mindszentyt aztán 1948 karácsonyán hurcolták el az államvédelmi hatóság emberei. A vád: hűtlenség, a köztársaság megdöntésére irányuló bűncselekmény, kémkedés és valutaüzérkedés. A hírhedt székházban, az Andrássy út 60.-ban heteken keresztül kínozták, majd hamar életfogytiglani börtönre ítélte a népbíróság. A népügyész halálbüntetésért fellebbezett, de a 1949. július 6-i másodfokú tárgyaláson, vélhetően az immár nemzetközi felháborodás hatására, az elsőfokú ítéletet hagyták helyben, büntetését 1955-ben egészségi okokból felfüggesztették, házi őrizetbe került.
Az 1956-os forradalom idején, október 30-án este Felsőpetényből szabadították ki, az eseményeket szabadságharcnak minősítette, ám elítélte a magánbosszút. A szovjetek november 4-i bevonulása elől az Amerikai Egyesült Államok nagykövetségére menekült, ahonnan a Szentszék, Washington és a magyar kormány megegyezése nyomán, csak 1971. szeptember 28-án utazhatott tovább Rómába, majd Bécsbe. Innen végezte aztán a külföldön élő magyarok lelki gondozását, ám elutasította VI. Pál pápa kérését, hogy mondjon le az esztergomi érseki tisztségről. A Szentatya később nyugállományba helyezte Mindszentyt, aki a döntést tudomásul vette, ám nyilvánosan bírálta. A főpásztor 1975. május 6-án hunyt el a bécsi irgalmasok kórházában.
A rendszerváltozás után, 1990. március 14-én a magyar parlament Mindszentyt is koncepciós per áldozatának nyilvánította, ezzel rehabilitálta, majd 2012-ben a Legfőbb Ügyészség ugyancsak kimondta teljes körű jogi, erkölcsi és politikai rehabilitálását, az eljárást Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek kezdeményezte. Mindszenty József Mariazellből hazahozott hamvait 1991. május 4-én helyezték végső nyugalomra az esztergomi bazilika prímási sírkápolnájában, a boldoggá avatási eljárása folyamatban van.
- See more at: klikk


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz
Üdvözlet
Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]
[ ]

Online
Vendégek: 1
Tagok: 0

Tagok: 62
legújabb: ZsóFia

Chatbox
Üzenetek írásához regisztrált tagnak kell lenned - jelentkezz be, vagy regisztráljIsti
aug 05 : 09:46
Egy verset tettem fel és a gép többszörösen másolta(( törölni meg nem tudom,(((( vagy be tudok jönni az oldalra, vagy nem(((

Kulcsar Eva
aug 03 : 19:44
Remélem, be tudtok jelentkezni, bár kissé szokatlan jelenség fogad. Ha gondok lesznek, akkor a főadminisztrátor segítségét kérjük.

Kulcsar Eva
aug 03 : 19:43
Remélem, be tudtok jelentkezni, bár kissé szokatlan jelenség fogad. Ha gondok lesznek, akkor a főadminisztrátor segítségét kérjük.

Kulcsar Eva
jún 23 : 09:36

Isti
jún 22 : 17:24
Köszönjük a lehetőséget Jánosnak, hogy mi is kb 10 éve itt írhatunk, alkothatunk! az Ő kertjében! Isti

Kulcsar Eva
jún 12 : 10:16
A "BodóKert" létrehozásának időpontja: 2009 jún 09 volt. Immár, TIZENKÉT ÉVE! Tisztelet, köszönet és szeretettel teli emlékezet BODÓ JÁNOS-nak érte.

Isti
jan 06 : 19:52
Örömmel látlak kedves Évike

Kulcsar Eva
jan 06 : 16:27
"Most azért megmarad a hit, remény, szeretet, e három; ezek között pedig legnagyobb a szeretet. " (Pál Korinthusbeliekhez írt I. level e 13. rész)


Isti
dec 30 : 20:03
Egy nyugodtabb kiegyensúlyozottabb új évet kívánok MINDENKINEK Isti:)

Isti
dec 24 : 09:28
Áldott ünnepet kívánok társaimnak és a kedves Olvasóknak Isti:)

nagyapó
szept 01 : 18:59
"asszem, úgy tudjuk őrizni emlékét, ha írunk sokat még Ide, tartozunk neki ezzel!"

Igen! Írni, írni, és írni!:!

Kulcsar Eva
szept 01 : 13:23
Igazak a szavaid, timetour.

timetour
aug 31 : 22:37
asszem, úgy tudjuk őrizni emlékét, ha írunk sokat még Ide, tartozunk neki ezzel!

timetour
aug 31 : 22:12
sajnálom, rég jártam erre.
de emlékét őrizzék a kertlakók, szeretném!

Isti
máj 21 : 10:55
Drága János! Köszönünk mindent,Azt is hogy itt lehettünk eme csodás kertben ,ahol gond nélkül alkothattunk, é s álmodhattuk az álmainkat ! Te fogtad össze ezt a kis de értékes kis közösséget! Álmod szép álmokat Isten kebelén!

Kulcsar Eva
máj 20 : 17:30
Tisztelettel közlöm a kedves BodóKerti tagokkal, hogy Bodó János, a web oldal megálmodója és hűséges résztvevője 2020. február 21-én elhunyt. Őrizzük meg az emlékét hozzá illő diszkrécióval, és nagy-nagy szeretettel!

Isti
ápr 10 : 08:22
Csendes, DE szép húsvéti készülődést kívánok kedves társak és kedves olvasóink!
Isti

Isti
márc 08 : 15:34
Fájdalommal telt szívvel olvasom soraidat! kedves nagyapó !Istenben reménykedve kívánok neked mielőbbi felépülést! Isti

nagyapó
márc 07 : 22:44
Rég jártam itt, és máshol - igaz barátok között - is régen.
Nagy utat jártam...
Belgyógyászattó l - urológián át - onkológiáig.
Nagy és nehéz út.:)

Kulcsar Eva
jan 04 : 16:54
Szeretetben gazdag boldog új évet kívánok minden kedves Kerti Tagnak.

Isti
jan 01 : 14:16
Köszönjük kedves Szabolcs! és viszont kívánjuk! Isti

bigeszab
jan 01 : 09:29
BOLDOG ÚJÉVET, kedves kertlakók!!heart

Isti
dec 27 : 10:53
Kedves János! Nagyon boldog névnapot kívánok a társaim nevében is!

Isti
dec 25 : 10:29
Kedves kert-társak és kedves olvasóink! Áldott ünnepet kívánok és egy új és békés évet sok szeretettel Isti

Isti
jún 10 : 12:03
Nagyon köszönjük drága Évike!
S köszönjük szeretetteljes munkáját mifelénk! Miértünk!
Áldott ünnepet mindenkinek!


Oldal létrehozási idő: 0.2898 másodperc, 0.2401 lekérdezési idő. Adatbázis lekérdezés: 45. Memória használat: 916,272b