BodóKert: Tartalom / Tallózó / Erősen védelmezte hitét és egyházát az elnyomóktól Mindszenty József
BodóKert
Ma 2020. augusztus 12, szerda,
Klára napja van.
Holnap Ipoly napja lesz.


Erősen védelmezte hitét és egyházát az elnyomóktól Mindszenty József
- 2015 október 09 péntek
szerző: Isti Szerzők listája
kategória: Tallózó
Hozzászólás: 0
Megtekintés: 103

Hetven évvel ezelőtt, a második világháborút követően foglalta el az esztergomi érseki széket az utolsó magyar hercegprímás
Kacsoh Dániel – 2015.10.07. 03:10
Minden elnyomással és egyházellenes politikai erővel szemben fellépett Mindszenty József hercegprímás, akit a nyilasok és a kommunisták is bebörtönöztek. A főpásztort hetven éve iktatták be az esztergomi érseki tisztségbe.
Mindszenty József 20151007Mindszenty József 1947-ben. Nem ismert megalkuvást (Forrás: Fortepan.hu)
Ma hetven éve, 1945. október 7-én iktatták be esztergomi érseki tisztségébe Mindszenty Józsefet, az utolsó magyarországi hercegprímást. Vészterhes idők voltak, hiszen a második világháború borzalmain alig volt túl a társadalom, miközben már kezdte kimutatni foga fehérét a szovjet támogatással erősödő, majd nemsokára egyeduralomra törő kommunista párt. Hamarosan megkezdődtek az egyházellenes intézkedések, a földek és ingatlanok elkobzása, az iskolák erőszakos államosítása, végül a szerzetesrendek feloszlatása – ezzel együtt pedig az egyházellenes hangulatkeltések, koncepciós perek, letartóztatások.
A magyar katolikus egyház új vezetője Pehm József néven született 1892. március 29-én a Vas vármegyei Csehimindszenten, földműves családban. Nevét 1941-ben magyarosította, 1915-ben szentelték pappá, káplán, később plébános és hittantanár is lett. Az első világháborút követő forradalmak idején ellenzéki magatartása miatt internálták, a harmincas években, már pápai prelátusként, szembeszállt Gömbös Gyula politikájával, majd a nyilaskeresztes mozgalommal. Az újabb világháború végén tiltakozott a zsidóüldözések ellen, kiállása miatt letartóztatták, az 1944-től a veszprémi püspöki székbe kerülő Mindszenty Sopronkőhidán is raboskodott. A szovjet csapatok bevonulásakor szabaduló, akkor ötvenhárom éves főpásztor ilyen előzmények után került az érseki székbe.
Borítékolható volt, hogy az elveihez, így a hit és az egyház védelméhez mindenfajta elnyomással szemben ragaszkodó, megalkuvást nem tűrő hercegprímás hamarosan összetűzésbe kerül az egyre erősödő, Rákosi Mátyás nevével fémjelzett rezsimmel. Annál is inkább, mert Mindszenty még a földosztást is ellenezte, de felemelte a szavát a kommunisták vezette politikai rendőrség tevékenysége, a németek kitelepítése, a katolikus sajtó korlátozása kapcsán, tiltakozott a hitoktatás fokozatos felszámolása, az egyházi intézmények államosítása ellen. Így nemsokára célpontjuk lett a teljhatalomra törő rákosistáknak, akik durva kampányt indítottak személye ellen. Jellemző erre a tevékenységre, hogy szócsövük, a Szabad Nép című napilap riporterei még a szülőfalujába is ellátogattak, megszólítva néhány helyi illetékest, akik a propagandacikk szerint „népnyúzóként” emlékeztek a főpásztorra.
Az üldöztetés ellenére egyre népszerűbb Mindszentyt aztán 1948 karácsonyán hurcolták el az államvédelmi hatóság emberei. A vád: hűtlenség, a köztársaság megdöntésére irányuló bűncselekmény, kémkedés és valutaüzérkedés. A hírhedt székházban, az Andrássy út 60.-ban heteken keresztül kínozták, majd hamar életfogytiglani börtönre ítélte a népbíróság. A népügyész halálbüntetésért fellebbezett, de a 1949. július 6-i másodfokú tárgyaláson, vélhetően az immár nemzetközi felháborodás hatására, az elsőfokú ítéletet hagyták helyben, büntetését 1955-ben egészségi okokból felfüggesztették, házi őrizetbe került.
Az 1956-os forradalom idején, október 30-án este Felsőpetényből szabadították ki, az eseményeket szabadságharcnak minősítette, ám elítélte a magánbosszút. A szovjetek november 4-i bevonulása elől az Amerikai Egyesült Államok nagykövetségére menekült, ahonnan a Szentszék, Washington és a magyar kormány megegyezése nyomán, csak 1971. szeptember 28-án utazhatott tovább Rómába, majd Bécsbe. Innen végezte aztán a külföldön élő magyarok lelki gondozását, ám elutasította VI. Pál pápa kérését, hogy mondjon le az esztergomi érseki tisztségről. A Szentatya később nyugállományba helyezte Mindszentyt, aki a döntést tudomásul vette, ám nyilvánosan bírálta. A főpásztor 1975. május 6-án hunyt el a bécsi irgalmasok kórházában.
A rendszerváltozás után, 1990. március 14-én a magyar parlament Mindszentyt is koncepciós per áldozatának nyilvánította, ezzel rehabilitálta, majd 2012-ben a Legfőbb Ügyészség ugyancsak kimondta teljes körű jogi, erkölcsi és politikai rehabilitálását, az eljárást Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek kezdeményezte. Mindszenty József Mariazellből hazahozott hamvait 1991. május 4-én helyezték végső nyugalomra az esztergomi bazilika prímási sírkápolnájában, a boldoggá avatási eljárása folyamatban van.
- See more at: klikk


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz
Üdvözlet
Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]
[ ]

Online
Vendégek: 2
Tagok: 0

Tagok: 62
legújabb: ZsóFia

Chatbox
Üzenetek írásához regisztrált tagnak kell lenned - jelentkezz be, vagy regisztráljIsti
máj 21 : 10:55
Drága János! Köszönünk mindent,Azt is hogy itt lehettünk eme csodás kertben ,ahol gond nélkül alkothattunk, é s álmodhattuk az álmainkat ! Te fogtad össze ezt a kis de értékes kis közösséget! Álmod szép álmokat Isten kebelén!

Kulcsar Eva
máj 20 : 17:30
Tisztelettel közlöm a kedves BodóKerti tagokkal, hogy Bodó János, a web oldal megálmodója és hűséges résztvevője 2020. február 21-én elhunyt. Őrizzük meg az emlékét hozzá illő diszkrécióval, és nagy-nagy szeretettel!

Isti
ápr 10 : 08:22
Csendes, DE szép húsvéti készülődést kívánok kedves társak és kedves olvasóink!
Isti

Isti
márc 08 : 15:34
Fájdalommal telt szívvel olvasom soraidat! kedves nagyapó !Istenben reménykedve kívánok neked mielőbbi felépülést! Isti

nagyapó
márc 07 : 22:44
Rég jártam itt, és máshol - igaz barátok között - is régen.
Nagy utat jártam...
Belgyógyászattó l - urológián át - onkológiáig.
Nagy és nehéz út.:)

Kulcsar Eva
jan 04 : 16:54
Szeretetben gazdag boldog új évet kívánok minden kedves Kerti Tagnak.

Isti
jan 01 : 14:16
Köszönjük kedves Szabolcs! és viszont kívánjuk! Isti

bigeszab
jan 01 : 09:29
BOLDOG ÚJÉVET, kedves kertlakók!!heart

Isti
dec 27 : 10:53
Kedves János! Nagyon boldog névnapot kívánok a társaim nevében is!

Isti
dec 25 : 10:29
Kedves kert-társak és kedves olvasóink! Áldott ünnepet kívánok és egy új és békés évet sok szeretettel Isti

Isti
jún 10 : 12:03
Nagyon köszönjük drága Évike!
S köszönjük szeretetteljes munkáját mifelénk! Miértünk!
Áldott ünnepet mindenkinek!

Kulcsar Eva
jún 09 : 13:44
Áldott Pünkösdöt kívánok , Kedves BodóKert-i tagjainknak, a ma TÍZ ÉVE megszületett irodalmi portálunkon!

Isti
máj 17 : 09:21
Megtisztelve érzem magamat hogy ehhez a kitartó és kedves csapathoz tartozhatom! Köszönjük az értesítést kedves Évike!

Kulcsar Eva
máj 16 : 08:25
Kedves BodóKerti Tagok! Megfogyva bár, és ki-ki a saját terheit cipelve vagyunk itt még néhányan. Most ezt a kis maroknyi csapatot egy közelgő évfordulóra hívom: 2019. június kilencedikén LESZ TÍZ ÉVES ! ez a kedves kis virtuális hely , ahol sok szépet megtapasztalhattunk !

Isti
ápr 19 : 14:42
Áldott ünnepet kívánok a kert lakóinak és a kedves olvasóinknak Isti

Isti
jan 28 : 18:57
Einsten hagyatékában találták meg Bolyai relativitáselméletét!

klikk

Ha így nem olvasható kiollózom magát a szöveget!!!!


Isti
jan 04 : 11:34
Szeretettel köszöntök MINDENKIT az 2019.-.es évben! Isti

Isti
dec 28 : 08:20
Boldog névnapot kedves János !

Isti
dec 22 : 15:16
Kedves Nagyapó!
Köszönjük a figyelmességedet! Neked, a kertlakóknak és minden kedves olvasónknak Áldott karácsonyt kívánok Isti

nagyapó
dec 20 : 19:29
Istentől megáldott, békés, boldog Karácsonyt kívánok minden "kertbarátnak"!

Kulcsar Eva
júl 11 : 07:09

Akkor hát hajrá! Előre a további szépségek alkotása felé!
Mindenkinek örömteli alkotómunkát kívánok!

Isti
júl 09 : 18:41
S MI köszönjük meg Évike áldásos munkáját,ami minket is
érdemben segített! eme igen hosszú időn át!

Kulcsar Eva
júl 06 : 14:54
Köszönöm szépen.

timetour
júl 04 : 17:28
a te érdemed is, Éva!

Kulcsar Eva
jún 10 : 11:44
Kilenc éves a BodóKert!
Minden kitartó Tagunknak szívbéli köszönet!


Oldal létrehozási idő: 0.3044 másodperc, 0.2359 lekérdezési idő. Adatbázis lekérdezés: 45. Memória használat: 915,328b