BodóKert: Tartalom / Tallózó / A nyegleség kultúrája
BodóKert
Ma 2020. szeptember 22, kedd,
Móric napja van.
Holnap Tekla napja lesz.


A nyegleség kultúrája
A kockásingezés valódi tartalmáról Szánthó Miklós írása
- 2016 február 23 kedd
szerző: Isti Szerzők listája
kategória: Tallózó
Hozzászólás: 0
Megtekintés: 124

a Magyar idők 2016,02,23 .-i számából

Mindenki nagyon jól tudja és érti, miről is beszélt Klinghammer István. Azok is, akik felháborodtak rajta és azok is, akik nem – bár utóbbiak igen alacsony fokon hallatták hangjukat. Az alapvető probléma, a felháborodás oka ugyanis – ahogyan arra Lánczi András nemrégiben utalt –, hogy míg a nevelés mint olyan alapvetően tekintélytisztelő, addig a demokrácia alapja az egyenlőségelvűség, tehát a tekintélytisztelet elutasítása. Mi több, a posztmodern bázisdemokrácia a „fiatalosch, bicajosch, alterosch” hippikultúrára épít, ami nyilvánvaló ellentétben áll a természetes alá-fölé rendeltség, a tekintély, a jólneveltség és udvariasság szabályrendszerével.

A trendi alternativitásban – ami mára igazából, nevével ellentétben, főárammá kezd válni – gáz dolog jól öltözöttnek lenni, alapvető polgári viselkedési szabályokat betartani, eleget tenni az etikettnek és a hétköznapi protokollnak: tehát gáz normálisnak lenni. A relativizálásba és az egalitarianizmusba beleőrültek már ezt a kifejezést is kirekesztőnek, politikailag inkorrektnek tartják, hiszen mindenki más és más, tehát nincs egységes normalitásfogalom, mindenki azt ért alatta, amit akar. A ’68-as diáklázadások polgárpukkasztó szellemisége köszön itt vissza, a „dühöngő ifjúság” újra a burzsoázia ellen lázad – megspékelve egy kis Paulo Coelho-i magasságokba emelkedő toleranciakultusszal.

Mindenki úgy nevel tehát, ahogy akar, virágozzék ezer virág. Sőt igazából nincs is szükség nevelésre, a gyerek majd felnő magától, választ magának értékrendet – a progresszívebb genderhívők szerint majd valamikor nemet is. Ez az IKEA-kultúra, az univerzális tegeződés világa: nincs magázódás, sőt az már sértő. Belép az ember a boltba, a „jó napot!”-ra „szia!” vagy „helló!” a válasz, a félneveltséget modorossággal keverők olykor be-bepróbálkoznak egy „szia, uram!”-mal. A tanárnak is már sziázva köszönünk, ugye. A szó szoros értelmében a késsel-villával enni tudás nem elvárás nemhogy egy étteremben – ahol persze szigorúan tegeződik a pincér –, de egy fogadáson vagy hivatalos rendezvényen sem. Markoljuk meg nyugodtan a villát, a húst vágjuk fel előre, majd a kést eldobva falatozzunk. A levest mélyen a tál fölé hajolva együk. Szürcsölve, ha lehetséges. Evés közben beszéljünk teli szájjal. (Fogd be a szád és egyél! – hívják fel a csemete figyelmét a bőrön át táplálkozásra a vicc szerint.)

A szülőnek már nem kell, sőt nem szabad nevelnie, a jóra oktatnia gyermekét: ugye a „jó” és a „rossz” fogalmát a „te is más vagy, te sem vagy más” ideájának nevében már rég sikerült viszonylagossá tenni. „Nincs rossz gyerek”, hirdeti a bevásárlóközpont könyvesboltjának reklámplakátja a legújabb bestsellert: és mivel nincs rossz gyerek, nem is kell rászólnia a szülőnek, a tanárnak, igazából senkinek se, ha nem köszön vissza, üvöltve rohangál zárt térben vagy az orrát túrja némi harapnivaló után kutatva. Megtanítani, hogyan kell fogni a kést és a villát, vagy hogy a nőket előreengedjük az ajtóban? Áh! Badarság: egyen úgy, ahogy akar, a nőkkel szembeni udvariasság pedig valójában „a szexizmus báránybőrbe bújt farkasa” – ahogy azt egy harcos feministától megtudhattuk pár éve a Magyar Narancs hasábjain (a „gendertudomány” – merthogy van ilyen – kifejezést is alkotott rá: ez a „jóindulatú szexizmus”).

Öltözködés? Ugyan már! Menjünk bárhová – főleg munkahelyre, hivatalba, fogadásra – bátran sportcipőben, kopott farmerben, kinyúlt pólóban! Ha televízióba megyünk, még véletlenül se kössünk nyakkendőt – az olyan burzsoá dolog –, lehetőleg vegyünk fel rövid ujjú inget. Ha ilyen nincs, vegyünk a hosszú ujjúra pulóvert, esetleg valami hosszú sálat tekerjünk körbe a nyakunkon. Pár napos borostával ez akár értelmiségi benyomását is keltheti a nézőkben (az ápolt szakállal rendelkezők ne sértődjenek meg, nem rájuk gondoltam). Ha politikusok vagyunk? Sajtótájékoztatóra még véletlenül se válogassuk meg ruházatunkat, férfiaknak teljesen jó a farmering, nőknek az otthonka (esetleg fehér blúzhoz a fekete melltartó). Ha online újságírók vagyunk, csuklóból írjunk minél több vulgaritást a cikk címébe – mintha az már teljesen bevett, megszokott lenne –, és ha lehet, kicsi i-vel írjuk, hogy Isten. Fesztiválokról szóló percről perce tudósításainkban kifejezetten nevesítsük, hogy mint rendszeresen, úgy most is füvezünk – majd ha a „konzervatív oldalon” pletykálják valakiről, hogy „piás”, azt gúnyolódva írjuk meg. Az említett politikus sajtótájékoztatójára szigorúan lezseren öltözködjünk, mintha beszélgetős műsorba mennénk a tv-be; ez különösen fontos, ha parlamenti tudósítók vagyunk, ott a történelmi falaknak kérkedhetünk tájidegen kisemlős mivoltunkkal. Ha kiöregedőben lévő, korábbi beat- vagy rocksztárok vagyunk, akkor 50, 60, 70 évesen is éljünk és viselkedjünk úgy, mint 30-40 évvel ezelőtt a színpadon. Sose halunk meg!

Ha politikamentesnek hirdetett „szakmai” tüntetést szervező, de valójában ex-MSZP-s képviselőjelölt tanárok vagyunk? Igen, akkor fentiek szerint vegyünk fel kockás inget, ne borotválkozzunk és legyünk kócosak. Ezzel is megmutatjuk a diákságnak, hogy nem tanítók, hanem hozzájuk hasonlóan mi is ilyen lázadó, a szokásokat és a konvenciókat sutba vágó, tekintélyt nem ismerő és tiszteletet nem is követelő „fiatalok” vagyunk. Nyeglék, na. De ezt a kormányt meg kell buktatnunk, ha belepusztulnak a diákok, akkor is!

A szerző jogász, Alapjogokért Központ


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz
Üdvözlet
Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]
[ ]

Online
Vendégek: 2
Tagok: 0

Tagok: 62
legújabb: ZsóFia

Chatbox
Üzenetek írásához regisztrált tagnak kell lenned - jelentkezz be, vagy regisztráljnagyapó
szept 01 : 18:59
"asszem, úgy tudjuk őrizni emlékét, ha írunk sokat még Ide, tartozunk neki ezzel!"

Igen! Írni, írni, és írni!:!

Kulcsar Eva
szept 01 : 13:23
Igazak a szavaid, timetour.

timetour
aug 31 : 22:37
asszem, úgy tudjuk őrizni emlékét, ha írunk sokat még Ide, tartozunk neki ezzel!

timetour
aug 31 : 22:12
sajnálom, rég jártam erre.
de emlékét őrizzék a kertlakók, szeretném!

Isti
máj 21 : 10:55
Drága János! Köszönünk mindent,Azt is hogy itt lehettünk eme csodás kertben ,ahol gond nélkül alkothattunk, é s álmodhattuk az álmainkat ! Te fogtad össze ezt a kis de értékes kis közösséget! Álmod szép álmokat Isten kebelén!

Kulcsar Eva
máj 20 : 17:30
Tisztelettel közlöm a kedves BodóKerti tagokkal, hogy Bodó János, a web oldal megálmodója és hűséges résztvevője 2020. február 21-én elhunyt. Őrizzük meg az emlékét hozzá illő diszkrécióval, és nagy-nagy szeretettel!

Isti
ápr 10 : 08:22
Csendes, DE szép húsvéti készülődést kívánok kedves társak és kedves olvasóink!
Isti

Isti
márc 08 : 15:34
Fájdalommal telt szívvel olvasom soraidat! kedves nagyapó !Istenben reménykedve kívánok neked mielőbbi felépülést! Isti

nagyapó
márc 07 : 22:44
Rég jártam itt, és máshol - igaz barátok között - is régen.
Nagy utat jártam...
Belgyógyászattó l - urológián át - onkológiáig.
Nagy és nehéz út.:)

Kulcsar Eva
jan 04 : 16:54
Szeretetben gazdag boldog új évet kívánok minden kedves Kerti Tagnak.

Isti
jan 01 : 14:16
Köszönjük kedves Szabolcs! és viszont kívánjuk! Isti

bigeszab
jan 01 : 09:29
BOLDOG ÚJÉVET, kedves kertlakók!!heart

Isti
dec 27 : 10:53
Kedves János! Nagyon boldog névnapot kívánok a társaim nevében is!

Isti
dec 25 : 10:29
Kedves kert-társak és kedves olvasóink! Áldott ünnepet kívánok és egy új és békés évet sok szeretettel Isti

Isti
jún 10 : 12:03
Nagyon köszönjük drága Évike!
S köszönjük szeretetteljes munkáját mifelénk! Miértünk!
Áldott ünnepet mindenkinek!

Kulcsar Eva
jún 09 : 13:44
Áldott Pünkösdöt kívánok , Kedves BodóKert-i tagjainknak, a ma TÍZ ÉVE megszületett irodalmi portálunkon!

Isti
máj 17 : 09:21
Megtisztelve érzem magamat hogy ehhez a kitartó és kedves csapathoz tartozhatom! Köszönjük az értesítést kedves Évike!

Kulcsar Eva
máj 16 : 08:25
Kedves BodóKerti Tagok! Megfogyva bár, és ki-ki a saját terheit cipelve vagyunk itt még néhányan. Most ezt a kis maroknyi csapatot egy közelgő évfordulóra hívom: 2019. június kilencedikén LESZ TÍZ ÉVES ! ez a kedves kis virtuális hely , ahol sok szépet megtapasztalhattunk !

Isti
ápr 19 : 14:42
Áldott ünnepet kívánok a kert lakóinak és a kedves olvasóinknak Isti

Isti
jan 28 : 18:57
Einsten hagyatékában találták meg Bolyai relativitáselméletét!

klikk

Ha így nem olvasható kiollózom magát a szöveget!!!!


Isti
jan 04 : 11:34
Szeretettel köszöntök MINDENKIT az 2019.-.es évben! Isti

Isti
dec 28 : 08:20
Boldog névnapot kedves János !

Isti
dec 22 : 15:16
Kedves Nagyapó!
Köszönjük a figyelmességedet! Neked, a kertlakóknak és minden kedves olvasónknak Áldott karácsonyt kívánok Isti

nagyapó
dec 20 : 19:29
Istentől megáldott, békés, boldog Karácsonyt kívánok minden "kertbarátnak"!

Kulcsar Eva
júl 11 : 07:09

Akkor hát hajrá! Előre a további szépségek alkotása felé!
Mindenkinek örömteli alkotómunkát kívánok!


Oldal létrehozási idő: 0.4077 másodperc, 0.3400 lekérdezési idő. Adatbázis lekérdezés: 45. Memória használat: 917,048b