BodóKert: Tartalom / Találmányok / Thomas Mann: József és testvérei
BodóKert
Ma 2021. szeptember 21, kedd,
Máté napja van.
Holnap Móric napja lesz.


Thomas Mann: József és testvérei
Forrás: klikk
- 2016 augusztus 13 szombat
szerző: Kulcsar Eva Szerzők listája
kategória: Találmányok
Hozzászólás: 4
Megtekintés: 232

A József és testvérei (németül Joseph und seine Brüder) Thomas Mann regénye.


Ez a tetralógia a Nobel-díjas szerző legterjedelmesebb műve, „amelyet ő maga a legkedvesebb, a legjobb, legfontosabb és legjelentősebb művének tartott.”[h 1] A bibliaiJákób és fia József történetét meséli el újra, elsősorban Mózes első könyve 37-50 alapján. A négy kötet 1933 és 1943 között jelent meg először. A mű megírását Thomas Mann 1926-ban Münchenben kezdte el az 1925-ös palesztinai utazásának hatására. Az első két kötet még a berlini S. Fischer kiadónál jelent meg, a regény befejezésére csak tizenhat évvel később, az író kaliforniai száműzetése alatt került sor.
Magyarul először részletekben jelent meg a mű: Jákob, József, József egyiptomban és végül a teljes tetralógia: József és testvérei címen az Athenaeum Kiadónál, Sárközi György és Vajda Endre fordításában.

A tetralógia kötetei:

• Die Geschichten Jaakobs (Jákob történetei), 1926. december - 1930. október
• Der junge Joseph (A fiatal József), 1931. január - 1932. június
• Joseph in Ägypten (József Egyiptomban), 1932. július - 1936. augusztus 23.
• Joseph der Ernährer (József, a kenyéradó), 1940. augusztus 10. - 1943. január 4.

• Fő témák

• A regény kiemelt témája a mitológia, illetve a monoteizmus kialakulása.
Az író gyakran társítja a bibliai történetből ismert eseményeket más mítoszokkal. Központi helyet foglal el az alvilág fogalma illetve az alászállás az alvilágba. Jákob menekülése Mezopotámiába (testvérbátyja, Ézsau haragja elől) párhuzamban áll József egyiptomi életével, továbbá Innin–Istar–Démétér pokolraszállásával, a mezopotámiai Dumuzi-mítosszal, a zsidó hagyomány babiloni fogságával, de ugyanúgy Jézus alászállásával is.

• Keletkezése

• A József és testvérei először a bibliai Jákób kedvenc fia, József történetének novellaszerű megfogalmazásaként indult, Mózes első könyve 37-50 alapján.
• 1923-ban Thomas Mann előszót írt egy ismerős festő, Hermann Ebers metszetsorozatához, amely József történetét ábrázolta. Már ekkor elhatározta, hogy megírja a történetet, de három éven át csak a háttéranyagot gyűjtötte könyvéhez.[h 2] A másik indíttatást Goethe önéletrajzi írása, a Dichtung und Wahrheit adta. A Goethe-mű negyedik könyvében ez szerepel a bibliai történetről: Ez a természetes elbeszélés rendkívül kecses, csakhogy túl rövidnek tűnik, és az ember késztetést érez arra, hogy részleteiben ábrázolja.
• Thomas Mann képét az ókori keletről és a judaizmus kezdeteiről Alfred Jeremias 1904-ben megjelent könyve, a Das Alte Testament im Lichte des Alten Orients (Az Ótestamentum az Ókori Kelet fényében) című műve befolyásolta, amely hangsúlyozta a babiloni mitológia hatását a Genezis kialakulásában. Az egyiptomi Aton-kultusz és az ősjudaizmus kapcsolatát Sigmund Freud is sugalmazta a Mózes és az egyistenhit című, 1939-ben megjelent művében, vagyis azelőtt, hogy Mann nekikezdett volna a negyedik kötet írásának.
• A könyv tudományos alapjait biztosító, a magyar vallástörténésszel és ókorkutatóval, Kerényi Károllyal folytatott 1934–1945 közötti levélváltás önálló kötetet tesz ki.

A fiatal József

Mivel József Jákob legkedvesebb fia és gyakran árulkodik atyjának a bátyjai cselekedeteiről, ezért ők nem kedvelik. Csak öccsével, Benjáminnal, akinek születésében Rákhel meghalt, értik meg egymást. Miután József különleges helyzete jeléül megkapja ajándékba atyjától Rákhel tarka fátyolruháját, elmeséli testvéreinek nagyratörő álmait, amelyet ezek undorító badarságnak, hencegés és hazudozásnak neveznek, az álmodót pedig Te fölfuvalkodott! Te pöffeteg! Te nagyszájú! Te büdös szelelés! nevekkel illetik.[i] A tíz idősebb fivér, látván, hogy gyöngeszívű atyjuk alig dorgálja meg öccsüket, úgy határoznak, hogy elmennek otthonról a sekhemi rétekre a nyájakat legeltetni. Jákob a fivérek után küldi Józsefet, részben hogy hírt hozzon róluk, részben azzal a hátsó szándékkal, hogy megbékítse fivéreit. A testvérek azonban már megérkezésekor vadul rátámadnak, mint kiéhezett farkasfalka a zsákmányra[i] és egy kiszáradt kútba dobják, néhány napig otthagyják, majd eladják rabszolgának egy arra utazó karavánnak, amely Egyiptom felé tart. A fivérek hazatérve Jákobnak azt mondják, hogy legkedvesebb fiát oroszlán tépte szét.Hozzászólás
Thomas Mann: József és testvérei Kulcsar Eva aug 13 : 20:04 Válasz erre
Hozzászólás: 3835

Az alábbi ismertetőt is úgy ollóztam, mivel egyetértek az ebben leírtakkal. A művet most olvasom, többszöri nekifutásban.


"Sokáig nem olvastam el, mondván, hogy hát, ha Thomas Mann nem változtatja meg a Bibliai történetet és ugyanazt írja le, mint amit ott olvashatunk, csak bő lére eresztve, akkor minek fáradjak ezzel az ezerötszáz oldallal.
Évekkel ezelőtt, több ismerős ajánlása miatt, mégis nekifogtam az olvasásának és bevallom elsőre kudarcot vallottam vele. A történeti szintig eljutottam, ami a felszín, de lejjebb nem tudtam ásni.
Évekig félreraktam, viszont ez idő alatt, olyan műveket olvastam, amiknek ismerete elősegítette ennek a nagyszabású remekműnek a megértését. Mondhatnám úgy is, hogy ez a regény összegzése mindazoknak a könyveknek, amiket eddig olvastam.


Thomas Mann ebben a regényében érinti az összes olyan kérdést, amikkel minden normális ember találkozik élete folyamán: mi az életem értelme, létezik-e Isten, ha igen milyen alakban, továbbá szól a szabad akarat és az eleve elrendeltség viszonyáról, dalol a szépség ismeretének öröméről, a féltő szeretetről, az elengedésről, a bosszúról, a hitről. Elmélkedik ember és Isten, ember és ember viszonyáról. Gondolkodik magáról az időről és az időtlenségről, ami sok vonatkozásban ugyanaz. Az időtlen szellemről beszél, ami az időben létező anyaghoz tapadt.

A József és testvérei, mint minden jó regény, összetett. Egyfelől ott van maga a történet, amit mindenki ismer. A Biblia első könyvének szinte minden mondatáról szól, beleépítve az egészbe őket. Mint művészet- és vallástörténeti ismertető is kiváló, hiszen bemutatja a pátriárkáknak a korát. Irodalmilag is gyönyörű, helyenként versszerű mondatokkal találkozhatunk. A filozófiai részek harmonikusan illeszkednek a történeti elemekhez. Az egész szövetet a derű és a méltóság hatja át. Olyan, mint egy tökéletes szerkezet, ami nem csak feladatát teljesíti, hanem csodaszép is.

Ahogy az idő halad (már ha feltételezzük, hogy létezik), az ember érik és vele a gondolatai is, és megpróbál szelektálni. Nem kell mindent elolvasni, nincsen arra idő, hogy az ember rossz könyveket olvasson. Persze mi alapján döntünk, hogy mi menjen, mi maradjon? Ez a mű biztos, hogy megéri a fáradságot, fáradságot abban az értelemben, hogy szellemi felkészültséget igényel. Váli Dezső festőművésztől olvastam valahol – nem pontos az idézet -, hogy ő nem olvassa, hanem tanulja ezt a könyvet. Igaza lehet."

Kovács-Gombos DávidKulcsár ÉvaThomas Mann: József és testvérei bodójános aug 14 : 07:21 Válasz erre
Hozzászólás: 4582

Vicuskám, nagyszerű élmény lesz a mű olvasása!Thomas Mann: József és testvérei Isti aug 15 : 09:14 Válasz erre
Hozzászólás: 1766

Regisztrált: júl 17 : 07:58
Megvan a könyvtáramban a könyv. Feltétlen el fogom olvasni.Köszönöm az ismertetőt Évike!


Thomas Mann: József és testvérei Kulcsar Eva aug 15 : 09:57 Válasz erre
Hozzászólás: 3835

Jánosom, Köszönöm a lelkes biztatást,
Isti Neked pedig élménydús "csatlakozást" !


Kulcsár Éva

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz
Üdvözlet
Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]
[ ]

Online
Vendégek: 1
Tagok: 0

Tagok: 62
legújabb: ZsóFia

Chatbox
Üzenetek írásához regisztrált tagnak kell lenned - jelentkezz be, vagy regisztráljIsti
aug 05 : 09:46
Egy verset tettem fel és a gép többszörösen másolta(( törölni meg nem tudom,(((( vagy be tudok jönni az oldalra, vagy nem(((

Kulcsar Eva
aug 03 : 19:44
Remélem, be tudtok jelentkezni, bár kissé szokatlan jelenség fogad. Ha gondok lesznek, akkor a főadminisztrátor segítségét kérjük.

Kulcsar Eva
aug 03 : 19:43
Remélem, be tudtok jelentkezni, bár kissé szokatlan jelenség fogad. Ha gondok lesznek, akkor a főadminisztrátor segítségét kérjük.

Kulcsar Eva
jún 23 : 09:36

Isti
jún 22 : 17:24
Köszönjük a lehetőséget Jánosnak, hogy mi is kb 10 éve itt írhatunk, alkothatunk! az Ő kertjében! Isti

Kulcsar Eva
jún 12 : 10:16
A "BodóKert" létrehozásának időpontja: 2009 jún 09 volt. Immár, TIZENKÉT ÉVE! Tisztelet, köszönet és szeretettel teli emlékezet BODÓ JÁNOS-nak érte.

Isti
jan 06 : 19:52
Örömmel látlak kedves Évike

Kulcsar Eva
jan 06 : 16:27
"Most azért megmarad a hit, remény, szeretet, e három; ezek között pedig legnagyobb a szeretet. " (Pál Korinthusbeliekhez írt I. level e 13. rész)


Isti
dec 30 : 20:03
Egy nyugodtabb kiegyensúlyozottabb új évet kívánok MINDENKINEK Isti:)

Isti
dec 24 : 09:28
Áldott ünnepet kívánok társaimnak és a kedves Olvasóknak Isti:)

nagyapó
szept 01 : 18:59
"asszem, úgy tudjuk őrizni emlékét, ha írunk sokat még Ide, tartozunk neki ezzel!"

Igen! Írni, írni, és írni!:!

Kulcsar Eva
szept 01 : 13:23
Igazak a szavaid, timetour.

timetour
aug 31 : 22:37
asszem, úgy tudjuk őrizni emlékét, ha írunk sokat még Ide, tartozunk neki ezzel!

timetour
aug 31 : 22:12
sajnálom, rég jártam erre.
de emlékét őrizzék a kertlakók, szeretném!

Isti
máj 21 : 10:55
Drága János! Köszönünk mindent,Azt is hogy itt lehettünk eme csodás kertben ,ahol gond nélkül alkothattunk, é s álmodhattuk az álmainkat ! Te fogtad össze ezt a kis de értékes kis közösséget! Álmod szép álmokat Isten kebelén!

Kulcsar Eva
máj 20 : 17:30
Tisztelettel közlöm a kedves BodóKerti tagokkal, hogy Bodó János, a web oldal megálmodója és hűséges résztvevője 2020. február 21-én elhunyt. Őrizzük meg az emlékét hozzá illő diszkrécióval, és nagy-nagy szeretettel!

Isti
ápr 10 : 08:22
Csendes, DE szép húsvéti készülődést kívánok kedves társak és kedves olvasóink!
Isti

Isti
márc 08 : 15:34
Fájdalommal telt szívvel olvasom soraidat! kedves nagyapó !Istenben reménykedve kívánok neked mielőbbi felépülést! Isti

nagyapó
márc 07 : 22:44
Rég jártam itt, és máshol - igaz barátok között - is régen.
Nagy utat jártam...
Belgyógyászattó l - urológián át - onkológiáig.
Nagy és nehéz út.:)

Kulcsar Eva
jan 04 : 16:54
Szeretetben gazdag boldog új évet kívánok minden kedves Kerti Tagnak.

Isti
jan 01 : 14:16
Köszönjük kedves Szabolcs! és viszont kívánjuk! Isti

bigeszab
jan 01 : 09:29
BOLDOG ÚJÉVET, kedves kertlakók!!heart

Isti
dec 27 : 10:53
Kedves János! Nagyon boldog névnapot kívánok a társaim nevében is!

Isti
dec 25 : 10:29
Kedves kert-társak és kedves olvasóink! Áldott ünnepet kívánok és egy új és békés évet sok szeretettel Isti

Isti
jún 10 : 12:03
Nagyon köszönjük drága Évike!
S köszönjük szeretetteljes munkáját mifelénk! Miértünk!
Áldott ünnepet mindenkinek!


Oldal létrehozási idő: 0.7944 másodperc, 0.7324 lekérdezési idő. Adatbázis lekérdezés: 55. Memória használat: 984,872b