BodóKert: Tartalom / Találmányok / A Tolsztoj utca törölje el a Lukács György utcát!
BodóKert
Ma 2021. szeptember 23, csütörtök,
Tekla napja van.
Holnap Gellért napja lesz.


A Tolsztoj utca törölje el a Lukács György utcát!
A postámra érkezett levél beltartalma.
- 2017 február 18 szombat
szerző: Isti Szerzők listája
kategória: Találmányok
Hozzászólás: 0
Megtekintés: 56A Magyar Patrióták Közössége február 3-án beadványban fordult a magyar kormányhoz annak érdekében, hogy a Lukács György egykori kommunista politikusról és marxista filozófusról elnevezett III. kerületi utcát nevezzék el Lev Tolsztojról, ezzel is hozzájárulva a régi rendszerből ránk maradt vörös utcanevek eltávolításához. Egyesületünk egyúttal támogatásáról biztosította azt a kormányzati szándékot, miszerint a jövőben Budapesten közterület viselje Lev Tolsztoj nagy orosz író és filozófus nevét.

lukacs-gyorgyLukács György (1885-1971) kétségtelenül részt vett a kommunista rendszer megalapozásában, kiépítésében és fenntartásában

Felvetésünknek a február 2-i budapesti Orbán-Putyin találkozó adott alkalmat. A nagy jelentőségű nemzetközi esemény során a magyar fél ígéretet tett arra, hogy Budapesten utcát neveznek el Lev Tolsztoj (1828-1910) emlékére. Ez szükségszerűen egy már meglévő utcanév cseréjével jár, ezért a Magyar Patrióták Közössége azt szeretné elérni, hogy a rendszerváltozás után 27 évvel sajnálatos módon még mindig létező kommunista utcanevek egyike távozzon közterületeinkről.

Mivel a Fővárosi Közgyűlés nemrégiben nagyon helyesen úgy döntött, hogy Lukács György XIII. kerületi szobrát lebontja, – aki egyébként a Tanácsköztársaság, a Rákosi- és a Kádár-rendszer egyik fő kiszolgálója és egyben haszonélvezője volt – így adja magát a helyzet, hogy utca se viselje többet a becstelenné vált bolsevik ideológus nevét. Kezdeményezésünket mindazon ártatlan magyar emberek emlékének szenteljük, akiket a XX. század egyik legbűnösebb ideológiája és egyben legelnyomóbb rendszere, a kommunizmus lelkileg megnyomorított, egzisztenciálisan ellehetetlenített, börtönbe, Gulágra, illetve vérbíró elé juttatott vagy emigrációba kényszerített. Hangsúlyozzuk azonban, hogy nem Tolsztoj és Lukács életművének tudományos összehasonlításáról van szó. Az életművük nem képezi tárgyát a politikai döntéshozatalnak vagy a civil tevékenységnek, így a magunk részéről sem ezzel az aspektussal foglalkoznánk: sokkal inkább a közjó és a moralitás szempontjából tartjuk indokoltnak a cserét.

tolstojLev Tolsztoj elismert regényíró volt, leghíresebb művei a Háború és béke és az Anna Karenina

A kommunista utcanevek felülvizsgálatát ellátó Magyar Tudományos Akadémia hivatalos állásfoglalása (MTA BTK-T/5-11-1/2013) a nem javasolt kategóriába sorolta Lukács György kommunista filozófus nevét. Indoklásként a következő szerepel az MTA-nál: „A 2011. évi CLXXXIX. törvény Magyarország helyi önkormányzatairól 14. § (2) bekezdése szerint közterület, illetve közintézmény nem viselheti olyan személy nevét, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett, s mivel Lukács György kétségtelenül részt vett a kommunista rendszer megalapozásában, kiépítésében és fenntartásában, a törvény erejénél fogva Lukács Györgyről közterület nem nevezhető el.”

lukacs-gy-utcaA Lukács György utca a főváros III. kerületében, Békásmegyeren található

Lukács György a kommunista tekintélyuralmi rendszer kiépítésében kulcsszerepet játszott. A Tanácsköztársaság idején közoktatásügyi népbiztos volt, vitatott körülmények között személyesen is kivégeztetett politikai foglyokat, így a nevéhez konkrét gyilkosságok is kötődnek. Lev Tolsztoj esetében nem beszélhetünk ilyen történeti bűnökről. Élete során mindig elkötelezett híve volt a társadalmi igazságosságnak és a keresztényszociális gondolatnak, és nem vállalt szerepet egyetlen diktatúrában sem. Lukács ellenben 1916-tól élete végéig híve maradt egy totalitárius, tömeggyilkos politikai ideológiának. További fontos indok Lukács nevének eltávolítására a magyar filozófiai és tudományos életben vállalt kifejezetten kártékony szerepe. Lukácsnak köszönhetően egész életpályák lehetetlenültek el. Hírhedt kijelentése, mely szerint nem létezett őelőtte magyar filozófiai kultúra, máig kísért bennünket. Márpedig az önálló magyar filozófia kibontakozása ellen pontosan Lukács György tett a legtöbbet. A Magyar Patrióták Közössége bízik abban, hogy a kormány részéről javaslata kedvező fogadtatásra talál.

Magyar Patrióták Közössége


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz
Üdvözlet
Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]
[ ]

Online
Vendégek: 1
Tagok: 0

Tagok: 62
legújabb: ZsóFia

Chatbox
Üzenetek írásához regisztrált tagnak kell lenned - jelentkezz be, vagy regisztráljIsti
aug 05 : 09:46
Egy verset tettem fel és a gép többszörösen másolta(( törölni meg nem tudom,(((( vagy be tudok jönni az oldalra, vagy nem(((

Kulcsar Eva
aug 03 : 19:44
Remélem, be tudtok jelentkezni, bár kissé szokatlan jelenség fogad. Ha gondok lesznek, akkor a főadminisztrátor segítségét kérjük.

Kulcsar Eva
aug 03 : 19:43
Remélem, be tudtok jelentkezni, bár kissé szokatlan jelenség fogad. Ha gondok lesznek, akkor a főadminisztrátor segítségét kérjük.

Kulcsar Eva
jún 23 : 09:36

Isti
jún 22 : 17:24
Köszönjük a lehetőséget Jánosnak, hogy mi is kb 10 éve itt írhatunk, alkothatunk! az Ő kertjében! Isti

Kulcsar Eva
jún 12 : 10:16
A "BodóKert" létrehozásának időpontja: 2009 jún 09 volt. Immár, TIZENKÉT ÉVE! Tisztelet, köszönet és szeretettel teli emlékezet BODÓ JÁNOS-nak érte.

Isti
jan 06 : 19:52
Örömmel látlak kedves Évike

Kulcsar Eva
jan 06 : 16:27
"Most azért megmarad a hit, remény, szeretet, e három; ezek között pedig legnagyobb a szeretet. " (Pál Korinthusbeliekhez írt I. level e 13. rész)


Isti
dec 30 : 20:03
Egy nyugodtabb kiegyensúlyozottabb új évet kívánok MINDENKINEK Isti:)

Isti
dec 24 : 09:28
Áldott ünnepet kívánok társaimnak és a kedves Olvasóknak Isti:)

nagyapó
szept 01 : 18:59
"asszem, úgy tudjuk őrizni emlékét, ha írunk sokat még Ide, tartozunk neki ezzel!"

Igen! Írni, írni, és írni!:!

Kulcsar Eva
szept 01 : 13:23
Igazak a szavaid, timetour.

timetour
aug 31 : 22:37
asszem, úgy tudjuk őrizni emlékét, ha írunk sokat még Ide, tartozunk neki ezzel!

timetour
aug 31 : 22:12
sajnálom, rég jártam erre.
de emlékét őrizzék a kertlakók, szeretném!

Isti
máj 21 : 10:55
Drága János! Köszönünk mindent,Azt is hogy itt lehettünk eme csodás kertben ,ahol gond nélkül alkothattunk, é s álmodhattuk az álmainkat ! Te fogtad össze ezt a kis de értékes kis közösséget! Álmod szép álmokat Isten kebelén!

Kulcsar Eva
máj 20 : 17:30
Tisztelettel közlöm a kedves BodóKerti tagokkal, hogy Bodó János, a web oldal megálmodója és hűséges résztvevője 2020. február 21-én elhunyt. Őrizzük meg az emlékét hozzá illő diszkrécióval, és nagy-nagy szeretettel!

Isti
ápr 10 : 08:22
Csendes, DE szép húsvéti készülődést kívánok kedves társak és kedves olvasóink!
Isti

Isti
márc 08 : 15:34
Fájdalommal telt szívvel olvasom soraidat! kedves nagyapó !Istenben reménykedve kívánok neked mielőbbi felépülést! Isti

nagyapó
márc 07 : 22:44
Rég jártam itt, és máshol - igaz barátok között - is régen.
Nagy utat jártam...
Belgyógyászattó l - urológián át - onkológiáig.
Nagy és nehéz út.:)

Kulcsar Eva
jan 04 : 16:54
Szeretetben gazdag boldog új évet kívánok minden kedves Kerti Tagnak.

Isti
jan 01 : 14:16
Köszönjük kedves Szabolcs! és viszont kívánjuk! Isti

bigeszab
jan 01 : 09:29
BOLDOG ÚJÉVET, kedves kertlakók!!heart

Isti
dec 27 : 10:53
Kedves János! Nagyon boldog névnapot kívánok a társaim nevében is!

Isti
dec 25 : 10:29
Kedves kert-társak és kedves olvasóink! Áldott ünnepet kívánok és egy új és békés évet sok szeretettel Isti

Isti
jún 10 : 12:03
Nagyon köszönjük drága Évike!
S köszönjük szeretetteljes munkáját mifelénk! Miértünk!
Áldott ünnepet mindenkinek!


Oldal létrehozási idő: 0.7829 másodperc, 0.7317 lekérdezési idő. Adatbázis lekérdezés: 51. Memória használat: 929,936b