BodóKert: Tartalom / Találmányok / Prielle Kornélia életútja - részletek
BodóKert
Ma 2022. szeptember 30, péntek,
Jeromos napja van.
Holnap Malvin napja lesz.


Prielle Kornélia életútja - részletek
A művész élet rejtelmei
- 2017 március 30 csütörtök
szerző: Kulcsar Eva Szerzők listája
kategória: Találmányok
Hozzászólás: 2
Megtekintés: 118Forrás: klikk

A Petőfi és Prielle Kornélia közötti szerelem

1846-ban, Debrecenben találkozik Petőfivel. Aznap este Szigligeti "Két pisztoly"-a megy a színen, amelyben Prielle is játszik. A két felvonás közt leeresztett függönyön át is áthallatszik az a szokatlan tapsvihar a nézőtéren, amely az ifjú költő megjelenését kíséri. A debreceni nézők tiszteletük jeléül hatalmas vastapsban részesítik Petőfit. A szokatlan jelenségre felfigyelnek a színfalak mögött, és hamar elterjed a híre, milyen nevezetes vendége van az előadásnak. Prielle jelenete következik, és az előírástól eltérően, Kornélia Petőfi kedves dalával kezdi az új felvonást, a "Virágnak megtiltani nem lehet...". A dalnak oly sikere lesz, hogy az előadást megszakítva tapsorkánnal ünneplik az ifjú színésznőt, és a nézőtéren hajlongó Petőfit.
Az előadás után Petőfi a színfalak mögé siet, hogy megköszönje a nem várt ünneplést. Aztán másnap délelőtt látogatást tesz ismét Kornéliánál. Az együtt töltött délelőttöt ebéd követi, s már délután az a legfőbb gondja a két fiatalnak, hogy papot találjanak. Tudniillik, Petőfi megkéri a kezét, mert beleszeret a húszesztendős Prielle Kornéliába.

Hogy a hirtelen támadt szerelemből mégsem lett házasság, ennek legfőbb oka a papok akadékoskodása volt holmi diszpenzáció (keresztlevél, s szülői belegyezés) körül, s ez akadályozza meg a frigy létrejöttét. Hisz Petőfi első lelkesültségében még aznap házasságot akar kötni, de sem a református, sem pedig a katolikus pap nem adja őket össze, a fenti szülői beleegyezések hiányában.

A szabadság harc után

Azonban a Petőfi és Prielle Kornélia között hirtelen fellángoló szerelem - különösen a szabadságharc bukása, és Petőfi korai halálát követően - egyfajta mítoszként lengi körül a színésznőt, s nagy tiszteletet vált ki a kollégák és a nézők körében egyaránt. Kossuth híve a szabadságharc idején, sőt aktív részese is annak a maga módján. Lelkesítő, hazafias esteket ad Kornélia több helyütt a frontra indulóknak. A forradalom elbukása után többeket bújtat házában hónapokon keresztül gondoskodva róluk, így többek között Teleki Sándor ezredest, akihez később érzelmi kapcsolatok is fűzték. Erről tanúskodnak a művésznőhöz írt levelei és versei.


Új szerepében mint Rozsnyai Kálmánné

1905 kora őszén a nyolcvanadik születésnapja felé közeledő Prielle Kornélia házasságot köt Rozsnyai Kálmánnal, aki majd négy évtizeddel fiatalabb nála. A kalandos életű férj Holske Kálmán néven született Aradon, s a grafika új irányzatait kijelölő holland Walter Crane titkáraként, mint Vander Hoske vált ismertté a művészvilágban Európa-szerte. Angliában, majd Párizsban él, s hazatérve pazar berendezésű lakásában állandó művésztársaság látogatja, s egy ilyen alkalommal ismerkednek meg, Rodin-grafikák és -szobrok társaságában.
A házasságuk kapcsán van, aki megbotránkozik, mások nevetségesnek tartják a helyzetet meg méltánytalannak, a nemzet, és Petőfi hagyományának elárulásáról beszélnek, megint mások rejtélyes titkot vélnek a háttérben meghúzódni. Egy biztos, hogy a sandaságok, pletykák, és rosszindulatú, no meg irigykedő vélemények ellenére a pár boldog, és Prielle Kornélia minden megnyilvánulásában örömének ad hangot. "...

Bánom is én, akármit fecsegnek rólunk. Sok boldogtalanság és rosszul végződő házasság után ismét boldog vagyok" - mondja kollégáinak. Aki annyi szépséget adott és legalább annyit kapott az élettől, egy végső gesztussal még utoljára valami szépet és örömtelit akart megragadni. Búcsúajándéka mindössze fél évig tart, mert 1906. február 25-én végleg elhagyja e világot.
A Nemzeti Színházban ravatalozzák föl, temetésén az akkori színházvilág és állami elöljárók vannak jelen. A szokásoktól eltérően a ravatalról leemelt koporsót felviszik a színpadra, ahol az igazgató, Somló Sándor ott mondja el búcsúbeszédét.
Végső nyughelyre Szabadszálláson talál. A városhoz utolsó férje, Rozsnyai Kálmán író, műfordító kötődött erősen, s így kerül a volt feleség, a színészkirálynő is ide.
A színésznő azóta felújított síremléke a református temetőben található. (Szabadszállás, Bercsényi Miklós utcai temető.)

Hozzászólás
Prielle Kornélia életútja - részletek bodójános márc 30 : 06:32 Válasz erre
Hozzászólás: 4582

Vicuskám, köszönjük az érdekes történetet!Prielle Kornélia életútja - részletek Isti ápr 09 : 18:02 Válasz erre
Hozzászólás: 1803

Regisztrált: júl 17 : 07:58
Kedves Évike! Köszönjük szépen ezt az írást!
Mindig tanulunk valami újat!
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz
Üdvözlet
Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]
[ ]

Online
Vendégek: 1
Tagok: 0

Tagok: 62
legújabb: ZsóFia

Chatbox
Üzenetek írásához regisztrált tagnak kell lenned - jelentkezz be, vagy regisztráljKulcsar Eva
dec 29 : 04:35
Múló évünk immár búcsút integet, az eljövendő hozzon jó egészséget, békét és szeretetet!

Isti
dec 25 : 18:52
Áldott ünnepeket és egy békés új évet kívánok mindenkinek .Isti

Isti
aug 05 : 09:46
Egy verset tettem fel és a gép többszörösen másolta(( törölni meg nem tudom,(((( vagy be tudok jönni az oldalra, vagy nem(((

Kulcsar Eva
aug 03 : 19:44
Remélem, be tudtok jelentkezni, bár kissé szokatlan jelenség fogad. Ha gondok lesznek, akkor a főadminisztrátor segítségét kérjük.

Kulcsar Eva
aug 03 : 19:43
Remélem, be tudtok jelentkezni, bár kissé szokatlan jelenség fogad. Ha gondok lesznek, akkor a főadminisztrátor segítségét kérjük.

Kulcsar Eva
jún 23 : 09:36

Isti
jún 22 : 17:24
Köszönjük a lehetőséget Jánosnak, hogy mi is kb 10 éve itt írhatunk, alkothatunk! az Ő kertjében! Isti

Kulcsar Eva
jún 12 : 10:16
A "BodóKert" létrehozásának időpontja: 2009 jún 09 volt. Immár, TIZENKÉT ÉVE! Tisztelet, köszönet és szeretettel teli emlékezet BODÓ JÁNOS-nak érte.

Isti
jan 06 : 19:52
Örömmel látlak kedves Évike

Kulcsar Eva
jan 06 : 16:27
"Most azért megmarad a hit, remény, szeretet, e három; ezek között pedig legnagyobb a szeretet. " (Pál Korinthusbeliekhez írt I. level e 13. rész)


Isti
dec 30 : 20:03
Egy nyugodtabb kiegyensúlyozottabb új évet kívánok MINDENKINEK Isti:)

Isti
dec 24 : 09:28
Áldott ünnepet kívánok társaimnak és a kedves Olvasóknak Isti:)

nagyapó
szept 01 : 18:59
"asszem, úgy tudjuk őrizni emlékét, ha írunk sokat még Ide, tartozunk neki ezzel!"

Igen! Írni, írni, és írni!:!

Kulcsar Eva
szept 01 : 13:23
Igazak a szavaid, timetour.

timetour
aug 31 : 22:37
asszem, úgy tudjuk őrizni emlékét, ha írunk sokat még Ide, tartozunk neki ezzel!

timetour
aug 31 : 22:12
sajnálom, rég jártam erre.
de emlékét őrizzék a kertlakók, szeretném!

Isti
máj 21 : 10:55
Drága János! Köszönünk mindent,Azt is hogy itt lehettünk eme csodás kertben ,ahol gond nélkül alkothattunk, é s álmodhattuk az álmainkat ! Te fogtad össze ezt a kis de értékes kis közösséget! Álmod szép álmokat Isten kebelén!

Kulcsar Eva
máj 20 : 17:30
Tisztelettel közlöm a kedves BodóKerti tagokkal, hogy Bodó János, a web oldal megálmodója és hűséges résztvevője 2020. február 21-én elhunyt. Őrizzük meg az emlékét hozzá illő diszkrécióval, és nagy-nagy szeretettel!

Isti
ápr 10 : 08:22
Csendes, DE szép húsvéti készülődést kívánok kedves társak és kedves olvasóink!
Isti

Isti
márc 08 : 15:34
Fájdalommal telt szívvel olvasom soraidat! kedves nagyapó !Istenben reménykedve kívánok neked mielőbbi felépülést! Isti

nagyapó
márc 07 : 22:44
Rég jártam itt, és máshol - igaz barátok között - is régen.
Nagy utat jártam...
Belgyógyászattó l - urológián át - onkológiáig.
Nagy és nehéz út.:)

Kulcsar Eva
jan 04 : 16:54
Szeretetben gazdag boldog új évet kívánok minden kedves Kerti Tagnak.

Isti
jan 01 : 14:16
Köszönjük kedves Szabolcs! és viszont kívánjuk! Isti

bigeszab
jan 01 : 09:29
BOLDOG ÚJÉVET, kedves kertlakók!!heart

Isti
dec 27 : 10:53
Kedves János! Nagyon boldog névnapot kívánok a társaim nevében is!


Oldal létrehozási idő: 0.1710 másodperc, 0.1077 lekérdezési idő. Adatbázis lekérdezés: 53. Memória használat: 964,440b