BodóKert: Tartalom / Találmányok / Henri Boulad, az alexandriai magyar
BodóKert
Ma 2021. szeptember 26, vasárnap,
Jusztina napja van.
Holnap Adalbert napja lesz.


Henri Boulad, az alexandriai magyar
2017 április 03. Flag
- 2017 április 03 hétfő
szerző: Isti Szerzők listája
kategória: Találmányok
Hozzászólás: 2
Megtekintés: 76Amikor Henri Boulad, a 86 éves alexandriai jezsuita szerzetes és pszichológus a Parlamentben felvette a magyar állampolgárságot, bizonyára sisteregtek a francia diplomáciai vonalak.
Francois Hollande hazájában – jóllehet, korábban Becsületrendet kapott az egyiptomi Caritas megszervezéséért és a szudáni népirtás megfékezéséért – Boulad atya manapság szélsőségesnek számít, mert az európai iszlamizáció veszélyeire figyelmeztet. Ahogyan ő mondja: „politikailag inkorrekt az igazságért”. Franciaország kétszer is elutasította kitüntetettjének állampolgársági kérelmét.
A magyar állampolgárság dolga Semjén Zsolt látogatása során vetődött fel, amikor az atyának „lehetett egy kívánsága”. A hajlott korban is világjáró pap minden elhivatottsága mellett praktikus lélek: könnyebb uniós állampolgárként utaznia. „Nekem nincs időm vízumok után szaladgálni” – mondja. Őszintesége már-már zavarba ejtő. „Hányingerem van Franciaország jelenlegi politikájától. Jóval nagyobb megtiszteltetésnek tartom azt, hogy magyar lehetek, mint ha francia lennék.” Állítja: sok tekintetben egyetért Magyarország álláspontjával és szellemiségével. Örül a magyar állampolgárságnak, mert tetszik neki Orbán politikája. Tetszik a bátorsága, a határozott kiállása egy olyan Európával szemben, amelynek meglátása szerint éppen a külső megszállása és a belső szétmállasztása zajlik. Ez olyan határozott állásfoglalást kíván, amelyhez a magyar miniszterelnöknek, az ellene zajló médiahadjárat és kritikák ellenére, volt bátorsága. Magyarrá válni tehát Boulad számára azt jelenti, hogy csatlakozik ahhoz a küzdelemhez, amely egy pusztulófélben lévő civilizáció megmentéséért folyik.
Európát ugyanis Alexandriából szemlélve az a veszély fenyegeti, hogy elveszíti a lelkét – mondja. Ez az optika az unió romjain létrejövő országcsoportokban a reményt látja. Azt, hogy Európa megpróbálja másképpen újraszervezni magát az identitások megőrzése, a határok tiszteletben tartása, a nyelvek és a kultúrák megvédése érdekében. Ezzel szorosan összefügg, hogy Boulad szerint meg kell állítani Európa módszeres, az iszlámbarát baloldal által támogatott iszlamizációját. Merthogy a baloldal egyáltalán nem törődik Európa lelkének megmentésével.
Sokaknál már az kiverheti a biztosítékot, hogy Henri atya szerint Európa motorja a kereszténység, miközben úgy érzékeli, hogy Ferenc pápa az iszlámot nem kellő mélységben ismeri. A nyitott határok politikája pedig öngyilkos tendencia. Úgy véli, a befogadásnak van egy tűréshatára. Nem lehet befogadni az összes embert és a világ összes nyomorúságát, „hogyha ez veszélybe sodorja a saját belső egyensúlyunkat, a hazánkat, a családunkat, a környezetünket, a kultúránkat és az értékrendünket”. Erre a plasztikus metaforája az, hogy ha egy húszszemélyes hajóra felzsúfolunk kétszáz embert, mind a kétszáz elsüllyed…
De nem csupán arról van szó, hogy Európa nem képes ekkora tömeget befogadni, hanem arról is, hogy nagy részük nem is akar alkalmazkodni. „Színtiszta illúziókat kergetünk, amikor olyanokat akarunk tömegesen betelepíteni, akik nem akarnak beilleszkedni” – fogalmaz. S hogy nem ridegszívűségről van szó, mindjárt ki is fejti: „Isten hozott mindenkit, aki Európába óhajt jönni és be akar illeszkedni, feltéve, hogy törekszik megtanulni a nyelvet, megismerni a kultúrát, elfogadja az értékrendet és betartja a törvényeket. Ha azonban a saját értékrendjét és a saját törvényeit akarja ránk erőltetni, akkor – már bocsánat a kifejezésért – jól hátsón kell billenteni, és menjen szépen haza!”
Mindez azért annyira érdekfeszítő, mert egy Európán kívüli tapasztalat mondatja vele, az iszlámról pedig első kézből való családi információi vannak: 1860-ban szír famíliaként akkor kellett Damaszkuszból Alexandriába menekülniük, amikor éppen húszezer keresztényt irtottak ki. Meggyőződése, hogy nem létezik mérsékelt iszlám, legfeljebb megjátssza magát: azok a teológusok, akik próbáltak finomítani a harcias nézetrendszeren, a vesztőhelyen végezték. Úgy látja, hogy Nyugaton a vágyvezérelt gondolkodás uralkodik, és a balliberális oldal, amely eladta magát a pénzhatalomnak, manipulálja az iszlámot. Együttesen le akarják rombolni Európát, miközben hatalmas pénzügyi és gazdasági érdekek mozoghatnak a háttérben.
Boulad hipokritának tartja a vallásközi párbeszédet szorgalmazókat, akik nem akarják meghallani azok szavát, akik tizennégy évszázados iszlám együttélés tapasztalatának súlyával beszélnek. Nem érti, az európaiak ­miért nem képesek tanulni saját történelmükből. Egyedül a magyarok kapiskálják, hogy miről van szó, hiszen százötven évig ottomán elnyomás alatt éltek, ami nem volt olyan régen, hogy elfeledjék, milyen is volt az. A többieknél már eltelt ezer vagy még több év, így Európában ma egyfajta felelőtlenség uralkodik.
Amikor Orbán Viktorral találkozott, azt mondta neki: „Bármiben szüksége van rám, a rendelkezésére állok.” Úgy érzi ugyanis, hogy Európa alapvető értékei nélkülözhetetlenek a világ számára. És jelenleg nagyon kevés európai ország maradt, amelyik még ragaszkodik ezekhez az értékekhez. De legalább mi, honfitársak tartsunk össze…
Csontos János - klikk


Hozzászólás
Henri Boulad, az alexandriai magyar bigeszab ápr 12 : 13:36 Válasz erre
Hozzászólás: 1595

Regisztrált: júl 25 : 09:13
Jó cikk!

bigeszab

Henri Boulad, az alexandriai magyar Isti ápr 17 : 09:03 Válasz erre
Hozzászólás: 1766

Regisztrált: júl 17 : 07:58
Köszönöm a hozzászólást kedves Szabolcs!
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz
Üdvözlet
Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]
[ ]

Online
Vendégek: 1
Tagok: 0

Tagok: 62
legújabb: ZsóFia

Chatbox
Üzenetek írásához regisztrált tagnak kell lenned - jelentkezz be, vagy regisztráljIsti
aug 05 : 09:46
Egy verset tettem fel és a gép többszörösen másolta(( törölni meg nem tudom,(((( vagy be tudok jönni az oldalra, vagy nem(((

Kulcsar Eva
aug 03 : 19:44
Remélem, be tudtok jelentkezni, bár kissé szokatlan jelenség fogad. Ha gondok lesznek, akkor a főadminisztrátor segítségét kérjük.

Kulcsar Eva
aug 03 : 19:43
Remélem, be tudtok jelentkezni, bár kissé szokatlan jelenség fogad. Ha gondok lesznek, akkor a főadminisztrátor segítségét kérjük.

Kulcsar Eva
jún 23 : 09:36

Isti
jún 22 : 17:24
Köszönjük a lehetőséget Jánosnak, hogy mi is kb 10 éve itt írhatunk, alkothatunk! az Ő kertjében! Isti

Kulcsar Eva
jún 12 : 10:16
A "BodóKert" létrehozásának időpontja: 2009 jún 09 volt. Immár, TIZENKÉT ÉVE! Tisztelet, köszönet és szeretettel teli emlékezet BODÓ JÁNOS-nak érte.

Isti
jan 06 : 19:52
Örömmel látlak kedves Évike

Kulcsar Eva
jan 06 : 16:27
"Most azért megmarad a hit, remény, szeretet, e három; ezek között pedig legnagyobb a szeretet. " (Pál Korinthusbeliekhez írt I. level e 13. rész)


Isti
dec 30 : 20:03
Egy nyugodtabb kiegyensúlyozottabb új évet kívánok MINDENKINEK Isti:)

Isti
dec 24 : 09:28
Áldott ünnepet kívánok társaimnak és a kedves Olvasóknak Isti:)

nagyapó
szept 01 : 18:59
"asszem, úgy tudjuk őrizni emlékét, ha írunk sokat még Ide, tartozunk neki ezzel!"

Igen! Írni, írni, és írni!:!

Kulcsar Eva
szept 01 : 13:23
Igazak a szavaid, timetour.

timetour
aug 31 : 22:37
asszem, úgy tudjuk őrizni emlékét, ha írunk sokat még Ide, tartozunk neki ezzel!

timetour
aug 31 : 22:12
sajnálom, rég jártam erre.
de emlékét őrizzék a kertlakók, szeretném!

Isti
máj 21 : 10:55
Drága János! Köszönünk mindent,Azt is hogy itt lehettünk eme csodás kertben ,ahol gond nélkül alkothattunk, é s álmodhattuk az álmainkat ! Te fogtad össze ezt a kis de értékes kis közösséget! Álmod szép álmokat Isten kebelén!

Kulcsar Eva
máj 20 : 17:30
Tisztelettel közlöm a kedves BodóKerti tagokkal, hogy Bodó János, a web oldal megálmodója és hűséges résztvevője 2020. február 21-én elhunyt. Őrizzük meg az emlékét hozzá illő diszkrécióval, és nagy-nagy szeretettel!

Isti
ápr 10 : 08:22
Csendes, DE szép húsvéti készülődést kívánok kedves társak és kedves olvasóink!
Isti

Isti
márc 08 : 15:34
Fájdalommal telt szívvel olvasom soraidat! kedves nagyapó !Istenben reménykedve kívánok neked mielőbbi felépülést! Isti

nagyapó
márc 07 : 22:44
Rég jártam itt, és máshol - igaz barátok között - is régen.
Nagy utat jártam...
Belgyógyászattó l - urológián át - onkológiáig.
Nagy és nehéz út.:)

Kulcsar Eva
jan 04 : 16:54
Szeretetben gazdag boldog új évet kívánok minden kedves Kerti Tagnak.

Isti
jan 01 : 14:16
Köszönjük kedves Szabolcs! és viszont kívánjuk! Isti

bigeszab
jan 01 : 09:29
BOLDOG ÚJÉVET, kedves kertlakók!!heart

Isti
dec 27 : 10:53
Kedves János! Nagyon boldog névnapot kívánok a társaim nevében is!

Isti
dec 25 : 10:29
Kedves kert-társak és kedves olvasóink! Áldott ünnepet kívánok és egy új és békés évet sok szeretettel Isti

Isti
jún 10 : 12:03
Nagyon köszönjük drága Évike!
S köszönjük szeretetteljes munkáját mifelénk! Miértünk!
Áldott ünnepet mindenkinek!


Oldal létrehozási idő: 0.7743 másodperc, 0.7208 lekérdezési idő. Adatbázis lekérdezés: 53. Memória használat: 965,696b