BodóKert: Tartalom / Találmányok / Székely rabszolgalányból brit felfedező
BodóKert
Ma 2021. szeptember 26, vasárnap,
Jusztina napja van.
Holnap Adalbert napja lesz.


Székely rabszolgalányból brit felfedező
- 2017 április 21 péntek
szerző: Isti Szerzők listája
kategória: Találmányok
Hozzászólás: 3
Megtekintés: 111Sass Flóra életútjáról olvasva az lehet az érzésünk, hogy a kalandregények történetei halvány próbálkozások ahhoz képest, amiket a való élet produkál. Ezért is meglepő, hogy a 19. század egyetlen magyar felfedezőnőjét gyakorlatilag nem is ismerjük.

Holdleány és Hajnalcsillag
A bennszülöttek a fennmaradt beszámolók szerint Lady Bakert, azaz Sass Flórát a Nílus Holdleányának, valamint Hajnalcsillagnak nevezték el, elsősorban hosszú szőke hajáról, olyasmit ugyanis arrafelé még nem igazán látott senki. Második útjukról írt naplóját Anne Baker jelenttette meg 1972-ben, Hajnalcsillag címmel. Ő Bakerék unokájának a felesége volt, Flóra (vagy ahogy az angolok hívták, Florence) naplójára pedig a padlásukon talált rá véletlenül, a 60-as években.

magyar utazók
1841-ben egy háromszéki faluban megszületett Sass Flóra. 1848-ban kitört a forradalom és szabadságharc, ősszel pedig a magyarok ellen felbujtott román parasztok lemészárolták több falu lakosságát. Sass Flóra családja sem volt kivétel, a kislány maradt csak meg, méghozzá úgy, hogy román dajkája a saját gyerekének vallotta. Ezután Flóra örmény nevelőszülőkhöz került, akik a szabadságharc leverése utáni megtorlástól tartva a bolgár Vidinbe menekültek, amely akkor az Oszmán Birodalomhoz tartozott. Ez a város a Magyarországról menekülők egyik legnépszerűbb úti célja volt. Gyakorlatilag ellepték a magyar menekültek, elég nagy volt benne a felfordulás. A kis Flóra pedig egy utcai forgatagban elkeveredett nevelőszüleitől. És ahogy az akkoriban a szüleiktől elkeveredett gyerekekkel történni szokott, eladták őt is rabszolgának. Tíz évig volt rabszolgasorban, mígnem az 50-es évek végén történt egy egészen szokatlan esemény.

A legszebb rabszolga
Kezdjük ott, hogy az Indiához tartozó Ceylon szigetén éldegélt akkoriban egy Samuel White Baker nevű teaültetvény-tulajdonos, aki nagyon szeretett vadászgatni, és úgy általánosságban egész jól elvolt a helyén feleségével és négy lányával. Vele meg hirtelen az történt, hogy a sárgaláz elragadta a feleségét, minek következtében gondolt egyet, és visszaköltözött Európába. Kapott is egy innovatív állást: a balkáni vasútvonal kiépítését kellett irányítania. És ha már a környékre került, ismét vadászgatni kezdett, s meghívta indiai herceg barátját egy dunai csónakázós vadászkirándulásra. Hajózgattak, vadászgattak, járművük pedig egyszer csak elsüllyedt, méghozzá pont Vidinnél. A fél város az uraságok megsegítésén fáradozott, még a helyi rabszolgapiacra is elvitték őket, az volt ugyanis akkor az egyik fő látványosság. A látványosság fő látványossága pedig egy hosszú szőke hajú fiatal rabszolganő, a kínálat legdrágább portékája. Samuel Baker megdöbbent, majd megvette a lányt, aki nem volt más, mint Sass Flóra. Tette ezt annak ellenére, hogy a briteknek akkor tilos volt a rabszolga-kereskedelem, de még a rabszolgák kiváltása is. Baker ehhez képest rövid időn belül feleségül vette új szerzeményét.

Vadászból felfedező
Baker 1860-ban egy újságban olvasta, hogy a Nílus forrását kutató két angol felfedező, Speke és Grant eltűnt Afrika belsejében. Erről eszébe jutott régi vágya, hogy felfedező legyen. Meg az is, hogy ha valami ilyesmivel szerezne érdemeket és hírnevet a brit koronának, talán elnéznék neki, hogy a törvények dacára egy rabszolganőt vett feleségül. Fogta hát magát és Flórát, 1861 tavaszán elindultak eredetileg egy vadászkirándulásra, majd módosítva az úti célt, felfedezőútra a Nílus mentén. Következő három évük azzal telt, hogy haladtak észak–déli irányban, Egyiptomból délnek, a folyó vélt forrása után kutatva. Közben rengeteg nehézséggel kellett megküzdeniük. Kísérőik többször fellázadtak ellenük, Bakert majdnem megölték. Az út utolsó szakaszát, 1863–64-ben betegen vánszorogva tették meg. Nyilván ezerszer megfordult a fejükben, hogy feladják, de igazából visszafordulniuk sem volt hova. Mentek előre, és 1864. március 14-én elérték azt a tavat, amelyből a Nílus eredt. Megrendülve és csodálattal vették tudomásul, hogy elérték céljukat, és az első európai utazókként szemlélhetik a világ számára addig ismeretlen térséget. A tavat Viktória királynő elhunyt férjéről Albert-tónak nevezték el (ma Uganda és Kongó határán található). 1864 novemberében tértek vissza Londonba, s ott a legnagyobb felfedezőknek járó tisztelettel fogadták és ünnepelték őket. Tizenöt évvel később derült csak ki, hogy a tavat, amelyet a Kék-Nílus forrásának hittek, egy másik tó táplálja, vagyis a Nílus egyik forrásának azt kell tartani. Mindenesetre Viktória királynő azonnal lovaggá ütötte Samuel Bakert, feleségével viszont nem óhajtott találkozni, sőt tüntetőleg mellőzte őt, mivel rabszolgasorból való volt.

Felfedezőből gyarmatosító
Néhány évvel később viszont a walesi herceg már levélben győzködte édesanyját, a királynőt, hogy fogadja kegyeibe Sass Flórát, hiszen „Lady Baker kiegyensúlyozott, tökéletes úri személy, hűséges, és csak férjének él. (…) Sir Baker nevét a történelem úgy tartja majd számon, mint a legnagyobb felfedezőét.ˮ Hogy a királynő végül megenyhült, annak valószínűleg politikai oka volt, hiszen 1869-re várták a Szuezi-csatorna megnyitását, amellyel új fejezet kezdődött a gyarmatosítás történetében. A britek pedig mindenkinél jobban érdekeltek voltak a kérdésben, és a térségben is. Nemcsak azért, mert a csatorna megnyitásával jelentősen megrövidült a legnagyobb gyarmatukra, Indiába vezető hajóút (nem kellett már nyugat felől megkerülni Afrikát), hanem azért is, mert az Arab-félsziget és Kelet-Afrika térsége stratégiai fontosságú térséggé lépett elő. Az angolok természetesen szerették volna a befolyásukat kiterjeszteni minél szélesebb körben, ehhez pedig egy olyan emberre volt szükségük, aki valamennyire ismeri a helyi viszonyokat. Így esett a választásuk Bakerre, és az feleségével együtt a csatorna megnyitására utazó brit küldöttség helyi vezetője lett. A walesi herceg bizalmasan tájékoztatta őt, hogy a brit birodalom érdeke az is, hogy a Nílus forrásvidékétől délre eső területeket ellenőrzése alá vonja. Persze hivatalosan nem terjeszkedési vágyból, hanem annak ürügyén, hogy a Nílus menti rabszolga-kereskedelmet megpróbálja felszámolni.

vasarnap.ujszo.com

Hozzászólás
Székely rabszolgalányból brit felfedező bigeszab ápr 30 : 11:18 Válasz erre
Hozzászólás: 1595

Regisztrált: júl 25 : 09:13
Nagyon érdekes!

bigeszab

Székely rabszolgalányból brit felfedező Kulcsar Eva máj 01 : 18:32 Válasz erre
Hozzászólás: 3835


Mint egy monumentális mesében, úgy vonulnak a nagy jelentőségű
események, és sorsot formáló fordulatok, szinte egymást kergetve.

Be kell vallanom, hogy csak második nekifutásként tudtam befogadni
a történetek áramlását annyira, hogy némiképp fel is fogjam azokat.


Kulcsár ÉvaSzékely rabszolgalányból brit felfedező Isti máj 03 : 19:32 Válasz erre
Hozzászólás: 1766

Regisztrált: júl 17 : 07:58
Én is úgy éreztem hogy ennek a történetnek közöttünk van a helye.valóban mint a mesében!
Köszönöm a hozzászólásaitokat kedves Évike és Szabolcs!
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz
Üdvözlet
Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]
[ ]

Online
Vendégek: 3
Tagok: 0

Tagok: 62
legújabb: ZsóFia

Chatbox
Üzenetek írásához regisztrált tagnak kell lenned - jelentkezz be, vagy regisztráljIsti
aug 05 : 09:46
Egy verset tettem fel és a gép többszörösen másolta(( törölni meg nem tudom,(((( vagy be tudok jönni az oldalra, vagy nem(((

Kulcsar Eva
aug 03 : 19:44
Remélem, be tudtok jelentkezni, bár kissé szokatlan jelenség fogad. Ha gondok lesznek, akkor a főadminisztrátor segítségét kérjük.

Kulcsar Eva
aug 03 : 19:43
Remélem, be tudtok jelentkezni, bár kissé szokatlan jelenség fogad. Ha gondok lesznek, akkor a főadminisztrátor segítségét kérjük.

Kulcsar Eva
jún 23 : 09:36

Isti
jún 22 : 17:24
Köszönjük a lehetőséget Jánosnak, hogy mi is kb 10 éve itt írhatunk, alkothatunk! az Ő kertjében! Isti

Kulcsar Eva
jún 12 : 10:16
A "BodóKert" létrehozásának időpontja: 2009 jún 09 volt. Immár, TIZENKÉT ÉVE! Tisztelet, köszönet és szeretettel teli emlékezet BODÓ JÁNOS-nak érte.

Isti
jan 06 : 19:52
Örömmel látlak kedves Évike

Kulcsar Eva
jan 06 : 16:27
"Most azért megmarad a hit, remény, szeretet, e három; ezek között pedig legnagyobb a szeretet. " (Pál Korinthusbeliekhez írt I. level e 13. rész)


Isti
dec 30 : 20:03
Egy nyugodtabb kiegyensúlyozottabb új évet kívánok MINDENKINEK Isti:)

Isti
dec 24 : 09:28
Áldott ünnepet kívánok társaimnak és a kedves Olvasóknak Isti:)

nagyapó
szept 01 : 18:59
"asszem, úgy tudjuk őrizni emlékét, ha írunk sokat még Ide, tartozunk neki ezzel!"

Igen! Írni, írni, és írni!:!

Kulcsar Eva
szept 01 : 13:23
Igazak a szavaid, timetour.

timetour
aug 31 : 22:37
asszem, úgy tudjuk őrizni emlékét, ha írunk sokat még Ide, tartozunk neki ezzel!

timetour
aug 31 : 22:12
sajnálom, rég jártam erre.
de emlékét őrizzék a kertlakók, szeretném!

Isti
máj 21 : 10:55
Drága János! Köszönünk mindent,Azt is hogy itt lehettünk eme csodás kertben ,ahol gond nélkül alkothattunk, é s álmodhattuk az álmainkat ! Te fogtad össze ezt a kis de értékes kis közösséget! Álmod szép álmokat Isten kebelén!

Kulcsar Eva
máj 20 : 17:30
Tisztelettel közlöm a kedves BodóKerti tagokkal, hogy Bodó János, a web oldal megálmodója és hűséges résztvevője 2020. február 21-én elhunyt. Őrizzük meg az emlékét hozzá illő diszkrécióval, és nagy-nagy szeretettel!

Isti
ápr 10 : 08:22
Csendes, DE szép húsvéti készülődést kívánok kedves társak és kedves olvasóink!
Isti

Isti
márc 08 : 15:34
Fájdalommal telt szívvel olvasom soraidat! kedves nagyapó !Istenben reménykedve kívánok neked mielőbbi felépülést! Isti

nagyapó
márc 07 : 22:44
Rég jártam itt, és máshol - igaz barátok között - is régen.
Nagy utat jártam...
Belgyógyászattó l - urológián át - onkológiáig.
Nagy és nehéz út.:)

Kulcsar Eva
jan 04 : 16:54
Szeretetben gazdag boldog új évet kívánok minden kedves Kerti Tagnak.

Isti
jan 01 : 14:16
Köszönjük kedves Szabolcs! és viszont kívánjuk! Isti

bigeszab
jan 01 : 09:29
BOLDOG ÚJÉVET, kedves kertlakók!!heart

Isti
dec 27 : 10:53
Kedves János! Nagyon boldog névnapot kívánok a társaim nevében is!

Isti
dec 25 : 10:29
Kedves kert-társak és kedves olvasóink! Áldott ünnepet kívánok és egy új és békés évet sok szeretettel Isti

Isti
jún 10 : 12:03
Nagyon köszönjük drága Évike!
S köszönjük szeretetteljes munkáját mifelénk! Miértünk!
Áldott ünnepet mindenkinek!


Oldal létrehozási idő: 0.8762 másodperc, 0.8133 lekérdezési idő. Adatbázis lekérdezés: 54. Memória használat: 986,064b