BodóKert: Tartalom / Próza / Gyurcsányuttya
BodóKert
Ma 2021. szeptember 20, hétfő,
Friderika napja van.
Holnap Máté napja lesz.


Gyurcsányuttya
- 2017 szeptember 07 csütörtök
szerző: bodójános Szerzők listája
kategória: Könyvtár > Próza
Hozzászólás: 2
Megtekintés: 73A jó-rossz, tehetséges-tehetségtelen, stramm-ügyefogyott szó-párok jelentését kiszélesíteni, és olyan jelentéstartalommal felruházni, aminek semmi köze sincs az eredeti szóhoz, hiba, és például a jelenlegi helyzetben egyenesen életveszélyes dolog lehet az egyénre és a társadalomra egyaránt.
Miről van szó?
Nézzük a konkrét példát.
Gyurcsány Ferenc kétségtelenül korunk egyik tehetséges politikusa, aki szemünk láttára sajátította el politizálás művészetét és vált egy csoport, egy nézet-együttes legtehetségesebb, legkiemelkedőbb egyéniségévé, tulajdonképpen vezéregyéniségévé. Ahogy a sportminiszterből huszárvágásokkal a kommunista párt első emberévé vedlett át, az még a hajdani elődök, a bolsevikok számára is minta-értékű lett volna.
Tudta mit akar, és azt véghez is vitte, mindenáron.
Az a tény, hogy kitúrták a pártjából, a kommunista erkölcs, tágabb értelemben a politikai erkölcs sajátos logikájából következik. Ahol a szándékok alattomosan meghúzódnak, és más szándékok virágba borulása esetén, törvényszerűen jár utánuk a dögvész, ott a gyurcsányi tehetség is kismiska, mert tör és zúz mindent, ami útjában áll. A nagy kérdés, vajon időben kapcsol-e és vált-e át a 'helyes" vágányra Feri, vagy pedig a szemétdombon végzi? A történelem, a magyar történelem szemétdombján. Kicsi domb ez, de a szemétdomb az mégiscsak domb.
Nekünk, kívülállóknak tulajdonképpen mindegy, hogy a sors mit tartogat számára. Az a legkevésbé valószínű, hogy még egyszer az ország kormányrúdjához kerül, mert sokan tanultak kudarcos útjából, ahová az országot vezette. Az egyszerű emberek épp úgy, mint a különböző érdekek, lobbik, politikaformálók. A kommunista eszmerendszer nálunk már annyira lejáratódott, olyan sorsra jutott, mint a bolondgomba: sok mindent eredményezett, ami nem kóser. Valószínűsíthető, a kutyának sem kell már többé. Mármint országló hatalom.
Hazaárulással, a határon kívüliek megtagadásával, a nyakló nélküli privatizációval olyan sebeket ütött az érzelmi szférákban, és az érdekszférákban, hogy nem felejtik el soha az érintettek, és tágabb értelemben a magyar nép sem. Magyarok persze a hívei is, de ahhoz kevesen vannak, hogy az ország további sorsát meghatározó tényezővé váljanak. Később elképzelhető ugyan valamiféle szociáldemokrata irányzat felülkerekedése, vagy pedig valamilyen jobboldali formáció uralomra jutása, de most eléggé valószínű az "orbánuttya" további regnálása, bár a szegénység olyan mérvű, hogy az abból fakadó elégedetlenség veszélyezteti a regnálást. Valami engedményt tesz ez a hatalom, kellő időben, még a saját klientúrája kárára is, ez nyilvánvaló.
Eléggé felhízott már a kliensek csapata, rájuk fér egy kis fogyókúra, mert még a saját zsírjukban fulladnak meg.
A vezér szintén nagyon tehetséges, okos ember, tud bánni a korbáccsal is, ha erre kerül sor. Meg fogja fékezni a már-már elviselhetetlen úrhatnámságot az alattvalói körében, ezt kívánja a hatalom logikája, parancsa. Épp eleget kellett az eltékozolt hatalom után várni a következő alkalomra, és most, hogy ilyen markánsan a kezébe került, mindent megtesz, hogy megtartsa.
Meg is vannak a kvalitásai ehhez, rátermett ember.
A politika pedig, bármennyire is gusztustalan a maga valóságában, igazi rátermettséget kíván képviselőjétől. Hát még a vezértől! Neki példátlan erő szükségeltetik, és ha a helyzet azt kívánja, nem ismerhet sem embert, sem Istent. Különösen ilyen helyzetben, amikor kommunisták, bankárok, médiamogulok, szélhámosok krémjével áll szemben, nagyon észnél kell lenni. Nem lankadhat a figyelme egy pillanatra sem, hiszen nemcsak az ellenzék, kvázi: az ellenség, hanem a saját tábora is tele van törtető és magát kis Istennek képzelő alakokkal. Vagyis politikusokkal, mert aki a politizálásra adja a fejét, az óhatatlanul ilyen.
Ettől persze lehet még "jó" ember. Jó férj, jó családapa. Jó szomszéd, jó ulti-partner. Szeretheti a művészeteket, az irodalmat, a zenét, a festészetet. Szeretheti úgy általában az embereket, adakozhat is, persze, csak módjával.
A történelemben sokféle út vált ismertté.
Pál útja, amelyről visszafordult. Aki rajta elindult, még nem Pál volt. Tudjuk, átváltozott.
Végtelen számú út létezik.
Gyurcsány útja vajon hova vezet? Létezik-e egyáltalán gyurcsányuttya? Vagy ez csak tévedés, egy tehetséges embernek a politika mocsarába vezető követhetetlen tévútja, amely senki számára sem ajánlatos? Mert az ő útja nem embernek való, nem az emberé. Főleg nem egy nemzeté, amelyet itt-ott bizony cserbenhagyott.
Hogy őt is jégre vitték, félrevezették akikben bízott, akikért kezeskedett? A politikában ez nem számít, csak a végeredmény. Ezért zsákutca a gyurcsányuttya.

Hozzászólás
Gyurcsányuttya Kulcsar Eva szept 12 : 07:57 Válasz erre
Hozzászólás: 3835


A címben is szereplő politikus egy megosztó személyiség,
akinek taktikájából a hétköznapi ember vajmi keveset ért.


Kulcsár ÉvaGyurcsányuttya bodójános szept 12 : 08:09 Válasz erre
Hozzászólás: 4582

Vicuskám, amit ő akar, nem sokan akarják, az biztos!

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz
Üdvözlet
Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]
[ ]

Online
Vendégek: 1
Tagok: 0

Tagok: 62
legújabb: ZsóFia

Chatbox
Üzenetek írásához regisztrált tagnak kell lenned - jelentkezz be, vagy regisztráljIsti
aug 05 : 09:46
Egy verset tettem fel és a gép többszörösen másolta(( törölni meg nem tudom,(((( vagy be tudok jönni az oldalra, vagy nem(((

Kulcsar Eva
aug 03 : 19:44
Remélem, be tudtok jelentkezni, bár kissé szokatlan jelenség fogad. Ha gondok lesznek, akkor a főadminisztrátor segítségét kérjük.

Kulcsar Eva
aug 03 : 19:43
Remélem, be tudtok jelentkezni, bár kissé szokatlan jelenség fogad. Ha gondok lesznek, akkor a főadminisztrátor segítségét kérjük.

Kulcsar Eva
jún 23 : 09:36

Isti
jún 22 : 17:24
Köszönjük a lehetőséget Jánosnak, hogy mi is kb 10 éve itt írhatunk, alkothatunk! az Ő kertjében! Isti

Kulcsar Eva
jún 12 : 10:16
A "BodóKert" létrehozásának időpontja: 2009 jún 09 volt. Immár, TIZENKÉT ÉVE! Tisztelet, köszönet és szeretettel teli emlékezet BODÓ JÁNOS-nak érte.

Isti
jan 06 : 19:52
Örömmel látlak kedves Évike

Kulcsar Eva
jan 06 : 16:27
"Most azért megmarad a hit, remény, szeretet, e három; ezek között pedig legnagyobb a szeretet. " (Pál Korinthusbeliekhez írt I. level e 13. rész)


Isti
dec 30 : 20:03
Egy nyugodtabb kiegyensúlyozottabb új évet kívánok MINDENKINEK Isti:)

Isti
dec 24 : 09:28
Áldott ünnepet kívánok társaimnak és a kedves Olvasóknak Isti:)

nagyapó
szept 01 : 18:59
"asszem, úgy tudjuk őrizni emlékét, ha írunk sokat még Ide, tartozunk neki ezzel!"

Igen! Írni, írni, és írni!:!

Kulcsar Eva
szept 01 : 13:23
Igazak a szavaid, timetour.

timetour
aug 31 : 22:37
asszem, úgy tudjuk őrizni emlékét, ha írunk sokat még Ide, tartozunk neki ezzel!

timetour
aug 31 : 22:12
sajnálom, rég jártam erre.
de emlékét őrizzék a kertlakók, szeretném!

Isti
máj 21 : 10:55
Drága János! Köszönünk mindent,Azt is hogy itt lehettünk eme csodás kertben ,ahol gond nélkül alkothattunk, é s álmodhattuk az álmainkat ! Te fogtad össze ezt a kis de értékes kis közösséget! Álmod szép álmokat Isten kebelén!

Kulcsar Eva
máj 20 : 17:30
Tisztelettel közlöm a kedves BodóKerti tagokkal, hogy Bodó János, a web oldal megálmodója és hűséges résztvevője 2020. február 21-én elhunyt. Őrizzük meg az emlékét hozzá illő diszkrécióval, és nagy-nagy szeretettel!

Isti
ápr 10 : 08:22
Csendes, DE szép húsvéti készülődést kívánok kedves társak és kedves olvasóink!
Isti

Isti
márc 08 : 15:34
Fájdalommal telt szívvel olvasom soraidat! kedves nagyapó !Istenben reménykedve kívánok neked mielőbbi felépülést! Isti

nagyapó
márc 07 : 22:44
Rég jártam itt, és máshol - igaz barátok között - is régen.
Nagy utat jártam...
Belgyógyászattó l - urológián át - onkológiáig.
Nagy és nehéz út.:)

Kulcsar Eva
jan 04 : 16:54
Szeretetben gazdag boldog új évet kívánok minden kedves Kerti Tagnak.

Isti
jan 01 : 14:16
Köszönjük kedves Szabolcs! és viszont kívánjuk! Isti

bigeszab
jan 01 : 09:29
BOLDOG ÚJÉVET, kedves kertlakók!!heart

Isti
dec 27 : 10:53
Kedves János! Nagyon boldog névnapot kívánok a társaim nevében is!

Isti
dec 25 : 10:29
Kedves kert-társak és kedves olvasóink! Áldott ünnepet kívánok és egy új és békés évet sok szeretettel Isti

Isti
jún 10 : 12:03
Nagyon köszönjük drága Évike!
S köszönjük szeretetteljes munkáját mifelénk! Miértünk!
Áldott ünnepet mindenkinek!


Oldal létrehozási idő: 2.3533 másodperc, 2.2981 lekérdezési idő. Adatbázis lekérdezés: 75. Memória használat: 958,488b