BodóKert: Tartalom / Egészség tudomány és pszichológia / Állati eredetű fertőzések esetei
BodóKert
Ma 2019. február 19, kedd,
Zsuzsanna napja van.
Holnap Álmos napja lesz.


Állati eredetű fertőzések esetei
Bige Szabolcs Csaba (Balogh Med BT, HO Szolgálat Püspökladány): Állati eredetű fertőzések esetei egy vidéki orvosi körzetben (Cases of zoonotic infection in rural medical district) Cazuri de infecție zoonotică intr’o circumscriptia medicala
- 2018 április 18 szerda
szerző: bigeszab Szerzők listája
kategória: Egészséges életmód > Egészség tudomány és pszichológia
Hozzászólás: 3
Megtekintés: 67Összegezés: Bár nem tartoznak az úgynevezett ritkakórképek közzé, állatról emberre terjedő megbetegedésekkel, zoonózisokkal az alapellátásban is találkozhatunk. A kórisme megállapítása és a kezelés szakorvosi konzíliumot tesz szükségessé. Tanulmányunkban négy eset kapcsán a prevenció szükségességére, a kockázatcsökkentés jelentőségére hívjuk fel a figyelmet, és ennek elengedhetetlen módozataira.
Kulcs szavak: ritkakórképek, zoonózis, szakorvosi konzílium, prevenció, kockázatcsökkentés.

Bige Szabolcs Csaba (Balogh Med BT, HO Szolgálat Püspökladány):
Állati eredetű fertőzések esetei egy vidéki orvosi körzetben
(Cases of zoonotic infection in rural medical district)
Cazuri de infecție zoonotică intr’o circumscriptia medicala rurala)
Összegezés: Bár nem tartoznak az úgynevezett ritkakórképek közzé, állatról emberre terjedő megbetegedésekkel, zoonózisokkal az alapellátásban is találkozhatunk. A kórisme megállapítása és a kezelés szakorvosi konzíliumot tesz szükségessé. Tanulmányunkban négy eset kapcsán a prevenció szükségességére, a kockázatcsökkentés jelentőségére hívjuk fel a figyelmet, és ennek elengedhetetlen módozataira.
Kulcs szavak: ritkakórképek, zoonózis, szakorvosi konzílium, prevenció, kockázatcsökkentés.
Bevezetés:
Az állatvilágban előforduló fertőző ágensek közül sokan emberei betegségek okozó is lehetnek. Ezek egy része gyakrabban, mások ritkábban jelentkeznek, mint emberi megbetegedések kórokozói. Összefoglalóan zoonótikus fertőzéseknek, illetve zoonózisoknak nevezzük ezeket a kóros állapotoknak. A DEX meghatározása szerint a zoonózisok emberek és állatok közös fertőző megbetegedése, melyeket baktériumok, vírusok, gombák, véglények, férgek és mások okoznak közvetlenül vagy rovarok közvetítésével. /DEX ’09 (2009)/
Nemzetközi bibliográfiai adatok szerint 40 ilyen megbetegedést ismerünk. Ebből a széles palettából saját praxisomban előfordult esetekkel foglalkozom. Ezek bőr-antrax, leptosptosis pomana, cysticercus celluse és .
A lépfene, más szóval az anthrax állati fertőző betegség, mely elsősorban a kérődzőket sújtja. A kórokozó egy spóraképző baktérium, a Bacilus anthracis. Emberi megbetegedés a bőrön, a légutakon és a gyomorbél-rendszeren keresztül való fertőzéssel történik. A behatolási kapu alapján beszélünk bőr-, bél, és tüdő-lépfenéről. Az állati termékek, excrementumok közvetítésével terjed a kór. Emberek számára veszélyt jelent a fertőzés gyanús állatokkal vagy azok termékeivel való munka. A megelőzés az állategészségügyi intézkedésekre támaszkodik, de az egyéni és kollektív védekezés, a higiénia szabályainak és a munkavédelmi intézkedések betartása elengedhetetlen, beleértve, hogy kerülni kell az elhullott vagy beteg állatokat és tilos ezek hósának a fogyasztása.

A Leptospirózis az állatok, egyaránt a házi- és vadállatok betegsége. Okozója egy spirochaeta. Világszerte elterjedt betegség, főként a nedves, vizes régiók veszélyesek, lévén közvetítői a rágcsálók. Emberi megbetegedés inkább a mezőgazdasági dolgozók, pontosabban az állattenyésztők körében gyakoribb, valamint a rossz higiénés körülmények között élők körében. A kutyák, macskák fertőzöttsége is veszélyt jelent az emberekre nézve, ugyan így a sertések is. Az állatok vizelete fertőz, és az kontaminálja a talajt, takarmányt, almot, a felszíni vizeket, ezáltal a fürdés, úszás veszélyeit is említeni kell. Súlyos betegség, gyakoribb formái: Leptospira grippotyphosa, L. icterohaemorrhagiae, L. pomana,L. canicola. A megelőzés ki kell térjen első sorban a rágcsálók irtására, munkavédelmi szabályok betartására, mint a védőöltözet, gumicsizma viselése, közmosás, fertőtlenítőszerek használata, tilos a fertőzött területen átfolyó vizekben fürdeni.

A tehenészcsomó (Nodus mumgentium) a ritkábban kórismézett zoonózisok közé tartozik. A diagnosztizáltaknál valószínűleg több fordul elő, és más bőrbetegségként kezelik. Kórokozója a Paravaccinia vírus, és a tehenek tőgyéről terjed át emberre. A tehénnél spontán gyógyuló seb jelentkezik, ami nem igényel beavatkozást csak figyelmet a gondozó részéről. Az embernél – fejőknél, gondozóknál – a kézen alakul ki fájdalmas, gyulladt bőrelváltozás. Legtöbbször a kézháton és az ujjak tövénél figyelhető meg a lívid, elődomborodó és tetején jellegzetesen lapos, behúzódó hólyag. Formája kerek, átmérője 2,5 cm. Gyógyulási ideje 4 – 8 hét. Gyógykezelést nem igényel, de a bakteriális felülfertőződés megakadályozására javasolható antibiotikum. Hasonlít hozzá Orf (Ecthymia contagiosum), de ez egyrészt inkább a kecskék, juhok megbetegedése, embernél a kézháton vagy az ujjak feszítő felszínén jelenik meg, erythemás, kemény csomó formájában, mely hólyaggá, majd pustulává alakul, regionális lymphadenitis kíséri. Néhány hét alatt spontán gyógyul.

Hydatic ciszta (hólyagféreg) - Echinococcus granulosus fertőzés. Ez az Echinococcus granulosus parazita lárva alakja. Az E. granulusus egy 4-5 mm hosszúságú galandféreg, azaz cestoda, mely kutyák, és más húsevők bélrendszerében élnek, petéik az állatok székletével örülnek ki. Nem véletlenül nevezi „kutyaféregnek” a népnyelv ezen kórt. Az emberben a petékből lárvák alakulnak, ezek pedig a véráram útján különböző szervekbe jutnak, s itt cisztákká alakulnak. Leggyakrabban a májban és a tüdőben jönnek létre, ritkábban az agyban. Tünetei későn jelentkeznek, lévén a ciszták növekedése lassú. Tünetei a megtámadott szervere jellemzőek, például a májban levő hasi panaszokat produkál, májtályogot utánozva. Laboratóriumi leletekből az eozinofia emelhető ki. Immunológiai és képalkotó diagnosztikai vizsgálat tisztázza a kórképet. A szerológiai vizsgálatot ELISA módszerrel végzik. Kezelése lehet gyógyszeres, illetve sebészi. A megelőzés elsődleges szempontja az egyéni higiénia megtartása. Kézmosás fontosságát jelzi, hogy úgy tartják, a hólyagféreg a piszkos kezek betegsége. A sikeres profilaxishoz elengedhetetlen a kutyák féregtelenítése, különösen a kedvtelésből tartott kutyák esetében, továbbá a

Eset ismertetés:
1. 26 éves ffi, tehénpásztor (lakhelye: Havad község, Maros megye) lábán levő nem gyógyuló seb miatt jelentkezett az orvosi rendelőben. Vizsgálatkor a jobb alszár mellső oldalán, térd alatt tenyérnyire 6 cm átmérőjű, fekete pörkkel fedett, fájdalmatlan fekély volt látható. A lágyéki nyirokcsomók ezen oldalon duzzadtak. Elmondása szerint „valami megcsípte”, viszkető göb jelentkezett, melyből előbb hólyag, majd fekély alakult ki. A klinikai kép egyértelműen bőr-anthraxra, pokolvarra utalt. Rákérdezésre kiderült, hogy a bőszárú, háromegyedes gumicsizmájába könnyel beleszóródhatott a spórákat tartalmazó por a legelőn. Az azonnali fertőzőosztályos beutalást és kezelést követően a beteg rövid időn belül gyógyultan újra munkába állhatott.
2. 32 éves ffi, földműves (lakhelye: Lóc, Maros megye) hidegrázás, láz miatt kereste fel az orvosi rendelőt. Láccsillapítás, ágynyugalom hatására állapota nem javult, hanem rosszabbodó általános állapot miatt kórházi beutalás vált szükségessé. Belgyógyászati és járványtani vizsgálatok a leptospirosis pomana diagnózisát konfirmálták.
3. 42 éves nőbeteg (lakhelye: Bözöd község, Maros megye) a kezén levő makacs gyógyulású bőrfolyamat miatt jelentkezett orvosi ellátásra. Vizsgálatkor e bal kézen a hüvelykujj tövénél 2 centiméteres, numularis képlet volt látható. Gyulladt körvonalon belül középen tisztább, behúzódott terület, az egész elváltozást egy halványabb udvar, pír övezi. Bőrgyógyász konciliáns véleménye az epidemiológussal egyezően tehenészcsomó volt. Rákérdezésre a beteg elmondta, hogy egyéni gazdálkodó, négy fejős tehénnel rendelkezik, észlelt egyik tehén tőgyén „pattanást”, de nem foglalkozott vele, elmúlt másnapra.. Az állatorvos felkérésre megvizsgálta az állatokat, de azokon már nem talált kóros elváltozásokat.
4. 52 éves ffi, gazdálkodó (lakhely: Szentistván, Maros megye) hasi panaszai miatt kereste fel a rendelőt. Megtekintésre icterusos külleme tűnik fel, hasa elődomborodó, meteorizmusra és jobb bordaív alatti fájdalomra panaszkodik. A jobb hypocondrium területén a köldökig érő, puha, lekerekített szélű rezisztencia tapintható, légző mozgásokat követi, fluktuál. Röntgen vizsgálatkor májjal összefüggő kerek, éles szélű képlet látható, belsejében folyadék sejthető. Laboratóriumi vizsgálat: emelkedett májenzimek, gyorsult vvt süllyedés (We), eozinofilia. Sikeres műtéti beavatkozás után a beteg gyógyult.

Megbeszélés:
Bár a mindennapi életben nem találkozunk gyakran ilyen típusú fertőző megbetegedésekkel, nem tartoznak az úgynevezett ritkakórképek közzé, és az alapellátásban találkozgatunk velük. Bejelentésre hét zoonozist sorol fel a 81/2002. (IX. 4) FVM rendelet, valamint tizenegyet, mint bejelentésre nem kötelezettet, és harmadik kategóriaként megnevezi az úgynevezett „egyéb hazánkban előforduló zoonozisok” csoportot, s ezzel nyitva hagyta a lehetőséget további kórképek besorolására. Ha az ismertetett eseteket tekintjük, látható, hogy mindegyiknél a prevenció elemi szabályait sértették meg a fertőzöttek. Az elsőnél az alkalmatlan védőruha használata, másodiknál a kontaminált felszíni víz használata, harmadiknál az állaton levő kóros elváltozás figyelmen kívül hagyása, negyediknél pedig a minimális higiéné (kézmosás) elmulasztása volt a fertőzés oka. Ezen tényekre való figyelemfelkeltés jelen tanulmány célja. Az egyéni – magatartáshoz kötött – védekezés mellett elengedhetetlen a feltételek biztosítása, mint például mosdóhelyiségek, folyóvíz, szappan, fertőtlenítőszerek. Mindez a gazdálkodót, mint munkáltatót terheli.
Forrás:
klikk(2009)&oq=DEX+%2709+(2009)&aqs=chrome..69i57.4354j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8
klikk
klikk
klikk
klikk
klikk
klikk
klikk
klikk
Dr. Nagy Lajos foglalkozás-egészségtan szakorvos, Püspökladány: - Zoonozisok a 2018. évben/ Leptospirosis A27.00. – Személyes közlés
klikk
klikk
klikk
klikk
klikk
klikk
klikk
klikk
klikk
klikk
klikk
klikk
klikk
klikk


Püspökladány 2018. április 12.


Hozzászólás
Állati eredetű fertőzések esetei Kulcsar Eva máj 01 : 07:17 Válasz erre
Hozzászólás: 3703

Hozzászólni nem illendő, a nagy tudás tisztelendő.
Némely részlet tán ijesztő,
ám köszönjük a tudáson és tapasztalatokon alapuló biztatást:
a prevenció fontosságára való figyelemfelhívást.


Kulcsár ÉvaÁllati eredetű fertőzések esetei Isti máj 02 : 10:15 Válasz erre
Hozzászólás: 1578

Regisztrált: júl 17 : 07:58
Köszönjük ezt a nagyon komoly munkát és a laikus számára is érthető kimerítő elemző fontosságú tájékoztatást!


Állati eredetű fertőzések esetei bigeszab máj 02 : 20:17 Válasz erre
Hozzászólás: 1457

Regisztrált: júl 25 : 09:13
Köszönöm a megjegyzéseiteket, kedves Éva, Isti!

bigeszabHozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz
Üdvözlet
Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]
[ ]

Online
Vendégek: 1
Tagok: 0

Tagok: 62
legújabb: ZsóFia

Chatbox
Üzenetek írásához regisztrált tagnak kell lenned - jelentkezz be, vagy regisztráljIsti
jan 28 : 18:57
Einsten hagyatékában találták meg Bolyai relativitáselméletét!

klikk

Ha így nem olvasható kiollózom magát a szöveget!!!!


Isti
jan 04 : 11:34
Szeretettel köszöntök MINDENKIT az 2019.-.es évben! Isti

Isti
dec 28 : 08:20
Boldog névnapot kedves János !

Isti
dec 22 : 15:16
Kedves Nagyapó!
Köszönjük a figyelmességedet! Neked, a kertlakóknak és minden kedves olvasónknak Áldott karácsonyt kívánok Isti

nagyapó
dec 20 : 19:29
Istentől megáldott, békés, boldog Karácsonyt kívánok minden "kertbarátnak"!

Kulcsar Eva
júl 11 : 07:09

Akkor hát hajrá! Előre a további szépségek alkotása felé!
Mindenkinek örömteli alkotómunkát kívánok!

Isti
júl 09 : 18:41
S MI köszönjük meg Évike áldásos munkáját,ami minket is
érdemben segített! eme igen hosszú időn át!

Kulcsar Eva
júl 06 : 14:54
Köszönöm szépen.

timetour
júl 04 : 17:28
a te érdemed is, Éva!

Kulcsar Eva
jún 10 : 11:44
Kilenc éves a BodóKert!
Minden kitartó Tagunknak szívbéli köszönet!

Isti
máj 05 : 11:37
Nagy szeretettel köszöntjük az édesanyákat, nagymamákat s reményeim szerint a dédiket is.-))) a kert nevében !

Kulcsar Eva
ápr 30 : 07:09
Köszönjük az üdvözletet,
értékeljük a jöttödet.

Isti
ápr 21 : 19:34
Örülök hogy jelentkeztél kedves Tyme!

timetour
ápr 18 : 21:57
üdvözlettel a Kertlakóknak!

Isti
ápr 01 : 12:55
Áldott ünnepeket a kert lakóinak és a kedves olvasóknak!

nagyapó
jan 24 : 20:12
A vadászrészhez: Legyetek szívesek, hogy az elbénáskodott első feltöltést töröljétek. Nem tudom, hogyan sikerült rosszul feltennem... Ebben amúgy nagyon ügyes vagyok...

Kulcsar Eva
dec 31 : 18:11

B Ú É K !!!

Isti
dec 31 : 11:11
Köszönjük a kedvességedet drága Évike! NEKED, a kertlakóknak s a kedves olvasóknak békés új évet!:)

Kulcsar Eva
dec 27 : 05:06
Jöjjön hát az Ó-év vége,
legyen köztünk öröm, s béke!

Isti
dec 22 : 18:53
Áldott Karácsonyt, békés új évet kívánok a kert lakóinak és a kedves olvasóinknak sok szeretettel Isti

Kulcsar Eva
dec 18 : 07:48
Köszönjük a jó szót, a tiszteletet. Kívánunk mi is testi-lelki erőt, Áldást, Békességet!

nagyapó
dec 17 : 20:59
Vagyok, avagy csak vagyogatok. Ha jobban leszek, újra aktívabb leszek. Addig is békés Adventet, és Áldott Karácsonyt kivánok!

Isti
okt 31 : 19:44
Nagyon kedves vagy Time.-)))
köszönettel Isti

timetour
okt 30 : 22:29
gratulálok a kislányodnak!

Kulcsar Eva
jún 29 : 14:16
Isten éltesse, BOGLÁRKÁT!


Oldal létrehozási idő: 0.5975 másodperc, 0.4067 lekérdezési idő. Adatbázis lekérdezés: 64. Memória használat: 1,001,888b