BodóKert: Tartalom / Találmányok / Egész Európát lázba hozta, végül meggyilkolták a titokzatos fiút
BodóKert
Ma 2021. szeptember 26, vasárnap,
Jusztina napja van.
Holnap Adalbert napja lesz.


Egész Európát lázba hozta, végül meggyilkolták a titokzatos fiút
- 2018 május 09 szerda
szerző: Isti Szerzők listája
kategória: Találmányok
Hozzászólás: 2
Megtekintés: 143

Jeki Gabriella2018.05.07. 21:22

A semmiből jött, és a tizenkilencedik század egyik legnagyobb titkát hozta magával. Kaspar Hauser tragikus története Európa-szerte óriási feltűnést keltett: egyesek egyenesen Napóleon eltitkolt gyermekét vélik felfedezni személyében.
Erről tudnia kell
Kis híján belehalt a körömrágásba egy fiatal férfi
Döbbenetes méretű víznyelő keletkezett egy farmon - videó
Egy fiatal magyar nő feldarabolt holttestét találták meg a Fertő tóban
Csupán néhány szóból állt a furcsa fiú szókincse

1828. május 26-án a nürnbergi utcákon megjelent egy furcsa, járni és beszélni is alig tudó, tinédzserkorú fiú, aki egy névtelen levelet mutogatott a járókelőknek. Ez a levél a hatodik lovassági ezred egyik kapitányának, Von Wessenig kapitánynak szólt, és a feladónál ez állt: „A bajor határról 1828". A levél ismeretlen szerzője leírta, hogy a fiú 1812. október 7-én született, és csecsemőként került felügyelete alá. Megtanította neki az olvasás és írás alapjait, és megismerte a keresztény vallás alapjait is. A levél másik része azonban meglepő titkot fedett fel: a fiúról gondoskodó személy ugyanis azt írta, hogy az soha nem hagyhatta el gondozója házát. A tinédzsertől nem tudtak meg túl sokat: szókincse csupán néhány szóból állt, azt is bajor tájszólással, dadogva adta elő. Mind a mozgás, mind a járás nagy nehézségeket okozott neki.
Csak a vizet és a kenyeret ette meg

A járókelők furcsálkodva figyelték a fiút, akinek zsebében azonban egy második levél is ott lapult. Ez kifejtette azt is, hogy a fiút Kaspar Hausernek hívják, és hogy apja, a hatodik ezred lovas katonája meghalt. A bizarr ifjú születési dátuma azonban eltért az előző levélben írtaktól: itt 1812. április 30-a szerepelt (később a két levél elemzése bebizonyította, hogy ugyanaz a kéz írta őket).
Kaspar Hauser egy korabeli rajzonForrás: Wikimedia Commons

Kaspart egy Weickmann nevű cipész kísérte el az első levél címzettjéhez, Von Wessenig kapitányhoz, akinek el kellett döntenie, hogy mit tegyen a fiúval: befogadja vagy elkergesse. A fiú kapcsán később elmondta, hogy Kaspar meglepően jól ismerte a pénzt, el tudott mondani néhány imádságot, és képes volt minimálisan olvasni is. Néhány kérdésre válaszolt, bár szókincse igen korlátozottnak tűnt, miközben megszállottan hitt abban, hogy lovas katonává válik.

Kaspar mintegy 16 éves volt ekkor, bár értelmi szintje egy hatévesének felelt meg. Remek emlékezettel rendelkezett, és gyorsan tanult, ám akadt valami, ami mindenkit meglepett. A tinédzser elutasított minden ételt, kivéve a vizet és a kenyeret.
Ezt a cetlit lobogtatta a fiúForrás: Wikimedia Commons
Egyáltalán nem voltak emberi kapcsolatai

Kaspart többen megsajnálták, és igyekeztek segíteni neki, köztük a város polgármestere is. A fiú értelmi szintje így gyorsan fejlődött, és hamarosan megtanult rendesen beszélni. Szerencsétlen sorsú életére megdöbbentő részletességgel emlékezett. Arról mesélt, hogy számára ismeretlen okból körülbelül hároméves korától tartották fogva idegenek egy apró, sötét üregben, távol a fénytől és a friss levegőtől.

Emlékezett rá, hogy egész életét egyedül töltötte el egy dermesztő cellában, amely körülbelül két méter hosszú, egy méter széles és másfél méter magas volt. Cellájában sem felállni, sem járni nem tudott. Kaspar azt mondta, hogy egy szalmaágyon aludt, és csupán három játéka volt: két faragott ló és egy faragott kutya. Kiszabadulása pillanatáig nem lehetett részese az emberi kapcsolatoknak (ételét, italát csak akkor vitték be neki, amikor aludt). Aztán egy szép napon titokzatos fogvatartói váratlanul szabadon engedték.
Álarcos férfi ejtett a homlokán egy szúrt sebet

A szerencsétlen fiút végül Georg Friedrich Daumer tanítómester és filozófus gondozásába adták, aki Kaspar első igazi barátja és támasza lett. Lassan, fokozatosan és türelmesen vezette be az emberek világába, a fiú pedig egyre lelkesebben és gyorsabban tanult. Mély barátság és szeretet szövődött közöttük. Daumer különböző tudományokat tanított neki, és felfedezte a tehetségét a rajzolásban.

Hamarosan azonban problémák merültek fel. A fiatalember 1829. október 17-én nem ért vissza a megszokott délelőtti étkezésre. Daumer házának pincéjében talált rá, és Kaspar homlokának jobb oldalán egy hatalmas, vérző, szúrt seb tátongott. A fiú azt állította, egy álarcos férfi támadt rá, ám állítását nem tudta bizonyítani. A rejtélyt többen próbálták megfejteni, de senki nem járt sikerrel. Sőt, a bonyodalmak hamarosan tovább fokozódtak.
Mély vágás a mellkasán

Néhány év múlva, 1831. decemberében Kaspart átvitték Ansbachba, ahol Johann Georg Meyer iskolavezető gondozásába került. Az igazgató szigorú és pedáns férfi volt, aki egyáltalán nem kedvelte a fiatalembert. Azt feltételezte, hogy hazudik a gyökereiről, és túl sokszor keres kifogásokat. Kapcsolatuk ezért gyakran nehéznek és kellemetlennek bizonyult.
Kaspar Hauser sírköve az ansbachi temetőbenForrás: Wikimedia Commons

A lelkileg összetört Kaspar hamarosan gyanakvó és nyugtalan lett, megváltozott a tanuláshoz való viszonya, és folyamatosan rettegett egy újabb merénylettől. Végül 1833. december 14-én Kaspar megjelent Lord Stanhope, az egyik védelmezője házában (a gazdag és befolyásos főnemes évek óta táplált atyai ambíciókat az árva fiú iránt). A fiú mellének bal oldalán egy mély, tőr által ejtett sebből vérzett. Három nap múlva, december 17-én belehalt sérüléseibe. Halála ugyanolyan tragikus, váratlan és titokzatos volt, mint az élete.
Rejtélyes tükörírás került elő a nyomozás során

A rendőrségi nyomozás során találtak a helyszínen egy kisebb méretű, lila színű pénztárcát, benne egy jegyzettel. Az üzenetet egy akkori tükörírásstílusban („Spiegelschrift") írták, német nyelven, amely valahogy így hangozhatott:
Hauser tudja csak pontosan elmondani, hogy hogyan nézek ki, és honnan érkezem. Ahhoz, hogy megmentse Hausert, szeretném elmondani, hogy honnan jövök: a bajor határról származom, a folyó mellől. Akár még a nevet is elárulhatom: M. L. Ö."

Bár egyértelmű bizonyítékokat nem találtak a nyomozás során, egyesek mégis szinte biztosak voltak abban, hogy Kaspart meggyilkolták. Többen hittek abban is, hogy egy herceg volt
. Az ansbachi Stadtfriedhofban temették el, ahol sírján latinul olvasható: „Itt fekszik Kaspar Hauser, a rejtélyes. Születése ismeretlen, 1833-as halála csupa rejtély."

Keresik az igazságot Kaspar gyökereiről

A fiú gyökereivel kapcsolatos első ötlet 1829-ből származik, amely szerint ő maga volt Baden fejedelme, aki 1812. szeptember 29-én született, ám a hivatalos beszámolók szerint október 16-án meghalt. Egyesek úgy vélték, hogy Kaspar lehetett a Baden-ház eltitkolt örököse.Ha ez igaz lenne, akkor a fiú apja, Károly, Baden nagyhercege és anyja, Stéphanie de Beauharnais (Stefánia bádeni nagyhercegné) lenne.
Stefánia bádeni nagyhercegnéForrás: Wikimedia Commons

Az elmélet szerint az uralkodó herceg fia a trónra törő nagybácsi útjában állt, akinek helyére ezért születésekor egy beteges csecsemőt csempésztek. Az „álherceg" hamarosan meghalt, míg az igazit elrejtették a világ elől.

1876-ban Otto Mittelstädt azonban hivatalos iratok alapján mutatta be a bizonyítékait az elmélettel szemben. Elárulta a részleteket a herceg sürgős megkeresztelésével, boncolásával és temetésével kapcsolatban. Később, 1951-ben nyilvánosságra kerültek a nagyherceg anyjának levelei, amelyek mély részletességgel írtak a gyermek születéséről, betegségéről és haláláról.
Csaló, híresség vagy magyar leszármazott?

A második népszerű teória szerint az árva fiú csak egy csaló volt, aki így menekült el a szegényes körülmények elől, ahová soha nem akart visszatérni. Bár ez az elmélet jóval észszerűbbnek tűnt, mégsem lett annyira népszerű, mint a királyi családhoz kapcsolódó történet. Néhány találgatás egészen Napóleon elveszett gyermekének titulálta Kaspart, mások Mária Terézia dédunokáját látták meg benne. Arról is hallani, hogy a fiút védelmezője, Lord Stanhope Magyarországra hozatta annak reményében, hogy fény derüljön származásának rejtélyére. Pozsonynál tovább azonban nem jutottak.
A tudomány szeretné megoldani a rejtélyt

Kaspar Hauser ügyét az újabb és újabb technikák megjelenésével elkezdték újra kutatni.
Az árva fiú története iránti érdeklődés 1996 novemberében izzott fel újra, amikor a német Spiegel magazin egy hosszú írással próbálta meg lezárni a több mint egy évszázada zajló vitát, vagyis, hogy „ki volt Kaspar Hauser". A cikk a legújabb tudományos vívmányra, a génvizsgálatra hivatkozva állította: „a Kaspar Hauser véréből vett minták megfellebbezhetetlenül igazolták, hogy az ifjú nem állt rokonságban a badeni uralkodóházzal." Az elemzést egy birminghami laboratóriumaiban végezték el, majd megerősítették a Müncheni Egyetem Jogi-Orvostudományi Intézetében.
Egymásnak ellentmondó eredmények születtek

Két év múlva újabb cikk látott napvilágot Németországban. Ez a tanulmány azt állította, hogy Kaspar Hauser minden kétséget kizáróan a Zahring-dinasztia trónörököse volt. A cikk szerzői azonban több módszertani hibát is elkövettek, így állításuk nem tekinthető megalapozottnak.
A DNS-elemzés sem hozott megnyugtató eredménytForrás: Wallpapers

Ám a rejtélyes történet itt nem ér véget: 2002-ben a Münster Egyetem Törvényszéki Orvostudományi Intézete elemezte a Kaspar Hauserhez tartozó haj- és testsejteket. A hat különböző DNS-mintát összehasonlították Astrid von Medinger DNS-ével, aki Stéphanie de Beauharnais (Kaspar feltételezett anyjának) leszármazottja. Bár az elemzett szekvenciák nem egyeztek meg egymással, de a megfigyelt eltérések nem voltak olyan nagyok, hogy kizárta volna a rokonságot. Ráadásul az eltéréseket mutációk is okozhatták.

A rejtélyt további DNS-vizsgálatok talán tisztázhatták volna, de a Baden család nem engedélyezte Stéphanie de Beauharnais vagy a gyermeke maradványainak vizsgálatát, így Kaspar Hauser titka és a családdal való esetleges rokoni kapcsolata továbbra is felderítetlen.

Hozzászólás
Egész Európát lázba hozta, végül meggyilkolták a titokzatos fiút bigeszab máj 10 : 17:10 Válasz erre
Hozzászólás: 1595

Regisztrált: júl 25 : 09:13
Különös, tragikus sors. Vajon valaha kideről az igazság?

bigeszab

Egész Európát lázba hozta, végül meggyilkolták a titokzatos fiút Isti máj 19 : 14:51 Válasz erre
Hozzászólás: 1766

Regisztrált: júl 17 : 07:58
Köszönöm a hozzászólást kedves Szabolcs!
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz
Üdvözlet
Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]
[ ]

Online
Vendégek: 1
Tagok: 0

Tagok: 62
legújabb: ZsóFia

Chatbox
Üzenetek írásához regisztrált tagnak kell lenned - jelentkezz be, vagy regisztráljIsti
aug 05 : 09:46
Egy verset tettem fel és a gép többszörösen másolta(( törölni meg nem tudom,(((( vagy be tudok jönni az oldalra, vagy nem(((

Kulcsar Eva
aug 03 : 19:44
Remélem, be tudtok jelentkezni, bár kissé szokatlan jelenség fogad. Ha gondok lesznek, akkor a főadminisztrátor segítségét kérjük.

Kulcsar Eva
aug 03 : 19:43
Remélem, be tudtok jelentkezni, bár kissé szokatlan jelenség fogad. Ha gondok lesznek, akkor a főadminisztrátor segítségét kérjük.

Kulcsar Eva
jún 23 : 09:36

Isti
jún 22 : 17:24
Köszönjük a lehetőséget Jánosnak, hogy mi is kb 10 éve itt írhatunk, alkothatunk! az Ő kertjében! Isti

Kulcsar Eva
jún 12 : 10:16
A "BodóKert" létrehozásának időpontja: 2009 jún 09 volt. Immár, TIZENKÉT ÉVE! Tisztelet, köszönet és szeretettel teli emlékezet BODÓ JÁNOS-nak érte.

Isti
jan 06 : 19:52
Örömmel látlak kedves Évike

Kulcsar Eva
jan 06 : 16:27
"Most azért megmarad a hit, remény, szeretet, e három; ezek között pedig legnagyobb a szeretet. " (Pál Korinthusbeliekhez írt I. level e 13. rész)


Isti
dec 30 : 20:03
Egy nyugodtabb kiegyensúlyozottabb új évet kívánok MINDENKINEK Isti:)

Isti
dec 24 : 09:28
Áldott ünnepet kívánok társaimnak és a kedves Olvasóknak Isti:)

nagyapó
szept 01 : 18:59
"asszem, úgy tudjuk őrizni emlékét, ha írunk sokat még Ide, tartozunk neki ezzel!"

Igen! Írni, írni, és írni!:!

Kulcsar Eva
szept 01 : 13:23
Igazak a szavaid, timetour.

timetour
aug 31 : 22:37
asszem, úgy tudjuk őrizni emlékét, ha írunk sokat még Ide, tartozunk neki ezzel!

timetour
aug 31 : 22:12
sajnálom, rég jártam erre.
de emlékét őrizzék a kertlakók, szeretném!

Isti
máj 21 : 10:55
Drága János! Köszönünk mindent,Azt is hogy itt lehettünk eme csodás kertben ,ahol gond nélkül alkothattunk, é s álmodhattuk az álmainkat ! Te fogtad össze ezt a kis de értékes kis közösséget! Álmod szép álmokat Isten kebelén!

Kulcsar Eva
máj 20 : 17:30
Tisztelettel közlöm a kedves BodóKerti tagokkal, hogy Bodó János, a web oldal megálmodója és hűséges résztvevője 2020. február 21-én elhunyt. Őrizzük meg az emlékét hozzá illő diszkrécióval, és nagy-nagy szeretettel!

Isti
ápr 10 : 08:22
Csendes, DE szép húsvéti készülődést kívánok kedves társak és kedves olvasóink!
Isti

Isti
márc 08 : 15:34
Fájdalommal telt szívvel olvasom soraidat! kedves nagyapó !Istenben reménykedve kívánok neked mielőbbi felépülést! Isti

nagyapó
márc 07 : 22:44
Rég jártam itt, és máshol - igaz barátok között - is régen.
Nagy utat jártam...
Belgyógyászattó l - urológián át - onkológiáig.
Nagy és nehéz út.:)

Kulcsar Eva
jan 04 : 16:54
Szeretetben gazdag boldog új évet kívánok minden kedves Kerti Tagnak.

Isti
jan 01 : 14:16
Köszönjük kedves Szabolcs! és viszont kívánjuk! Isti

bigeszab
jan 01 : 09:29
BOLDOG ÚJÉVET, kedves kertlakók!!heart

Isti
dec 27 : 10:53
Kedves János! Nagyon boldog névnapot kívánok a társaim nevében is!

Isti
dec 25 : 10:29
Kedves kert-társak és kedves olvasóink! Áldott ünnepet kívánok és egy új és békés évet sok szeretettel Isti

Isti
jún 10 : 12:03
Nagyon köszönjük drága Évike!
S köszönjük szeretetteljes munkáját mifelénk! Miértünk!
Áldott ünnepet mindenkinek!


Oldal létrehozási idő: 0.7764 másodperc, 0.7205 lekérdezési idő. Adatbázis lekérdezés: 53. Memória használat: 999,656b