BodóKert: Tartalom / Találmányok / Egész Európát lázba hozta, végül meggyilkolták a titokzatos fiút
BodóKert
Ma 2020. február 25, kedd,
Géza napja van.
Holnap Edina napja lesz.


Egész Európát lázba hozta, végül meggyilkolták a titokzatos fiút
- 2018 május 09 szerda
szerző: Isti Szerzők listája
kategória: Találmányok
Hozzászólás: 2
Megtekintés: 100

Jeki Gabriella2018.05.07. 21:22

A semmiből jött, és a tizenkilencedik század egyik legnagyobb titkát hozta magával. Kaspar Hauser tragikus története Európa-szerte óriási feltűnést keltett: egyesek egyenesen Napóleon eltitkolt gyermekét vélik felfedezni személyében.
Erről tudnia kell
Kis híján belehalt a körömrágásba egy fiatal férfi
Döbbenetes méretű víznyelő keletkezett egy farmon - videó
Egy fiatal magyar nő feldarabolt holttestét találták meg a Fertő tóban
Csupán néhány szóból állt a furcsa fiú szókincse

1828. május 26-án a nürnbergi utcákon megjelent egy furcsa, járni és beszélni is alig tudó, tinédzserkorú fiú, aki egy névtelen levelet mutogatott a járókelőknek. Ez a levél a hatodik lovassági ezred egyik kapitányának, Von Wessenig kapitánynak szólt, és a feladónál ez állt: „A bajor határról 1828". A levél ismeretlen szerzője leírta, hogy a fiú 1812. október 7-én született, és csecsemőként került felügyelete alá. Megtanította neki az olvasás és írás alapjait, és megismerte a keresztény vallás alapjait is. A levél másik része azonban meglepő titkot fedett fel: a fiúról gondoskodó személy ugyanis azt írta, hogy az soha nem hagyhatta el gondozója házát. A tinédzsertől nem tudtak meg túl sokat: szókincse csupán néhány szóból állt, azt is bajor tájszólással, dadogva adta elő. Mind a mozgás, mind a járás nagy nehézségeket okozott neki.
Csak a vizet és a kenyeret ette meg

A járókelők furcsálkodva figyelték a fiút, akinek zsebében azonban egy második levél is ott lapult. Ez kifejtette azt is, hogy a fiút Kaspar Hausernek hívják, és hogy apja, a hatodik ezred lovas katonája meghalt. A bizarr ifjú születési dátuma azonban eltért az előző levélben írtaktól: itt 1812. április 30-a szerepelt (később a két levél elemzése bebizonyította, hogy ugyanaz a kéz írta őket).
Kaspar Hauser egy korabeli rajzonForrás: Wikimedia Commons

Kaspart egy Weickmann nevű cipész kísérte el az első levél címzettjéhez, Von Wessenig kapitányhoz, akinek el kellett döntenie, hogy mit tegyen a fiúval: befogadja vagy elkergesse. A fiú kapcsán később elmondta, hogy Kaspar meglepően jól ismerte a pénzt, el tudott mondani néhány imádságot, és képes volt minimálisan olvasni is. Néhány kérdésre válaszolt, bár szókincse igen korlátozottnak tűnt, miközben megszállottan hitt abban, hogy lovas katonává válik.

Kaspar mintegy 16 éves volt ekkor, bár értelmi szintje egy hatévesének felelt meg. Remek emlékezettel rendelkezett, és gyorsan tanult, ám akadt valami, ami mindenkit meglepett. A tinédzser elutasított minden ételt, kivéve a vizet és a kenyeret.
Ezt a cetlit lobogtatta a fiúForrás: Wikimedia Commons
Egyáltalán nem voltak emberi kapcsolatai

Kaspart többen megsajnálták, és igyekeztek segíteni neki, köztük a város polgármestere is. A fiú értelmi szintje így gyorsan fejlődött, és hamarosan megtanult rendesen beszélni. Szerencsétlen sorsú életére megdöbbentő részletességgel emlékezett. Arról mesélt, hogy számára ismeretlen okból körülbelül hároméves korától tartották fogva idegenek egy apró, sötét üregben, távol a fénytől és a friss levegőtől.

Emlékezett rá, hogy egész életét egyedül töltötte el egy dermesztő cellában, amely körülbelül két méter hosszú, egy méter széles és másfél méter magas volt. Cellájában sem felállni, sem járni nem tudott. Kaspar azt mondta, hogy egy szalmaágyon aludt, és csupán három játéka volt: két faragott ló és egy faragott kutya. Kiszabadulása pillanatáig nem lehetett részese az emberi kapcsolatoknak (ételét, italát csak akkor vitték be neki, amikor aludt). Aztán egy szép napon titokzatos fogvatartói váratlanul szabadon engedték.
Álarcos férfi ejtett a homlokán egy szúrt sebet

A szerencsétlen fiút végül Georg Friedrich Daumer tanítómester és filozófus gondozásába adták, aki Kaspar első igazi barátja és támasza lett. Lassan, fokozatosan és türelmesen vezette be az emberek világába, a fiú pedig egyre lelkesebben és gyorsabban tanult. Mély barátság és szeretet szövődött közöttük. Daumer különböző tudományokat tanított neki, és felfedezte a tehetségét a rajzolásban.

Hamarosan azonban problémák merültek fel. A fiatalember 1829. október 17-én nem ért vissza a megszokott délelőtti étkezésre. Daumer házának pincéjében talált rá, és Kaspar homlokának jobb oldalán egy hatalmas, vérző, szúrt seb tátongott. A fiú azt állította, egy álarcos férfi támadt rá, ám állítását nem tudta bizonyítani. A rejtélyt többen próbálták megfejteni, de senki nem járt sikerrel. Sőt, a bonyodalmak hamarosan tovább fokozódtak.
Mély vágás a mellkasán

Néhány év múlva, 1831. decemberében Kaspart átvitték Ansbachba, ahol Johann Georg Meyer iskolavezető gondozásába került. Az igazgató szigorú és pedáns férfi volt, aki egyáltalán nem kedvelte a fiatalembert. Azt feltételezte, hogy hazudik a gyökereiről, és túl sokszor keres kifogásokat. Kapcsolatuk ezért gyakran nehéznek és kellemetlennek bizonyult.
Kaspar Hauser sírköve az ansbachi temetőbenForrás: Wikimedia Commons

A lelkileg összetört Kaspar hamarosan gyanakvó és nyugtalan lett, megváltozott a tanuláshoz való viszonya, és folyamatosan rettegett egy újabb merénylettől. Végül 1833. december 14-én Kaspar megjelent Lord Stanhope, az egyik védelmezője házában (a gazdag és befolyásos főnemes évek óta táplált atyai ambíciókat az árva fiú iránt). A fiú mellének bal oldalán egy mély, tőr által ejtett sebből vérzett. Három nap múlva, december 17-én belehalt sérüléseibe. Halála ugyanolyan tragikus, váratlan és titokzatos volt, mint az élete.
Rejtélyes tükörírás került elő a nyomozás során

A rendőrségi nyomozás során találtak a helyszínen egy kisebb méretű, lila színű pénztárcát, benne egy jegyzettel. Az üzenetet egy akkori tükörírásstílusban („Spiegelschrift") írták, német nyelven, amely valahogy így hangozhatott:
Hauser tudja csak pontosan elmondani, hogy hogyan nézek ki, és honnan érkezem. Ahhoz, hogy megmentse Hausert, szeretném elmondani, hogy honnan jövök: a bajor határról származom, a folyó mellől. Akár még a nevet is elárulhatom: M. L. Ö."

Bár egyértelmű bizonyítékokat nem találtak a nyomozás során, egyesek mégis szinte biztosak voltak abban, hogy Kaspart meggyilkolták. Többen hittek abban is, hogy egy herceg volt
. Az ansbachi Stadtfriedhofban temették el, ahol sírján latinul olvasható: „Itt fekszik Kaspar Hauser, a rejtélyes. Születése ismeretlen, 1833-as halála csupa rejtély."

Keresik az igazságot Kaspar gyökereiről

A fiú gyökereivel kapcsolatos első ötlet 1829-ből származik, amely szerint ő maga volt Baden fejedelme, aki 1812. szeptember 29-én született, ám a hivatalos beszámolók szerint október 16-án meghalt. Egyesek úgy vélték, hogy Kaspar lehetett a Baden-ház eltitkolt örököse.Ha ez igaz lenne, akkor a fiú apja, Károly, Baden nagyhercege és anyja, Stéphanie de Beauharnais (Stefánia bádeni nagyhercegné) lenne.
Stefánia bádeni nagyhercegnéForrás: Wikimedia Commons

Az elmélet szerint az uralkodó herceg fia a trónra törő nagybácsi útjában állt, akinek helyére ezért születésekor egy beteges csecsemőt csempésztek. Az „álherceg" hamarosan meghalt, míg az igazit elrejtették a világ elől.

1876-ban Otto Mittelstädt azonban hivatalos iratok alapján mutatta be a bizonyítékait az elmélettel szemben. Elárulta a részleteket a herceg sürgős megkeresztelésével, boncolásával és temetésével kapcsolatban. Később, 1951-ben nyilvánosságra kerültek a nagyherceg anyjának levelei, amelyek mély részletességgel írtak a gyermek születéséről, betegségéről és haláláról.
Csaló, híresség vagy magyar leszármazott?

A második népszerű teória szerint az árva fiú csak egy csaló volt, aki így menekült el a szegényes körülmények elől, ahová soha nem akart visszatérni. Bár ez az elmélet jóval észszerűbbnek tűnt, mégsem lett annyira népszerű, mint a királyi családhoz kapcsolódó történet. Néhány találgatás egészen Napóleon elveszett gyermekének titulálta Kaspart, mások Mária Terézia dédunokáját látták meg benne. Arról is hallani, hogy a fiút védelmezője, Lord Stanhope Magyarországra hozatta annak reményében, hogy fény derüljön származásának rejtélyére. Pozsonynál tovább azonban nem jutottak.
A tudomány szeretné megoldani a rejtélyt

Kaspar Hauser ügyét az újabb és újabb technikák megjelenésével elkezdték újra kutatni.
Az árva fiú története iránti érdeklődés 1996 novemberében izzott fel újra, amikor a német Spiegel magazin egy hosszú írással próbálta meg lezárni a több mint egy évszázada zajló vitát, vagyis, hogy „ki volt Kaspar Hauser". A cikk a legújabb tudományos vívmányra, a génvizsgálatra hivatkozva állította: „a Kaspar Hauser véréből vett minták megfellebbezhetetlenül igazolták, hogy az ifjú nem állt rokonságban a badeni uralkodóházzal." Az elemzést egy birminghami laboratóriumaiban végezték el, majd megerősítették a Müncheni Egyetem Jogi-Orvostudományi Intézetében.
Egymásnak ellentmondó eredmények születtek

Két év múlva újabb cikk látott napvilágot Németországban. Ez a tanulmány azt állította, hogy Kaspar Hauser minden kétséget kizáróan a Zahring-dinasztia trónörököse volt. A cikk szerzői azonban több módszertani hibát is elkövettek, így állításuk nem tekinthető megalapozottnak.
A DNS-elemzés sem hozott megnyugtató eredménytForrás: Wallpapers

Ám a rejtélyes történet itt nem ér véget: 2002-ben a Münster Egyetem Törvényszéki Orvostudományi Intézete elemezte a Kaspar Hauserhez tartozó haj- és testsejteket. A hat különböző DNS-mintát összehasonlították Astrid von Medinger DNS-ével, aki Stéphanie de Beauharnais (Kaspar feltételezett anyjának) leszármazottja. Bár az elemzett szekvenciák nem egyeztek meg egymással, de a megfigyelt eltérések nem voltak olyan nagyok, hogy kizárta volna a rokonságot. Ráadásul az eltéréseket mutációk is okozhatták.

A rejtélyt további DNS-vizsgálatok talán tisztázhatták volna, de a Baden család nem engedélyezte Stéphanie de Beauharnais vagy a gyermeke maradványainak vizsgálatát, így Kaspar Hauser titka és a családdal való esetleges rokoni kapcsolata továbbra is felderítetlen.

Hozzászólás
Egész Európát lázba hozta, végül meggyilkolták a titokzatos fiút bigeszab máj 10 : 17:10 Válasz erre
Hozzászólás: 1492

Regisztrált: júl 25 : 09:13
Különös, tragikus sors. Vajon valaha kideről az igazság?

bigeszab

Egész Európát lázba hozta, végül meggyilkolták a titokzatos fiút Isti máj 19 : 14:51 Válasz erre
Hozzászólás: 1617

Regisztrált: júl 17 : 07:58
Köszönöm a hozzászólást kedves Szabolcs!
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz
Üdvözlet
Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]
[ ]

Online
Vendégek: 1
Tagok: 0

Tagok: 62
legújabb: ZsóFia

Chatbox
Üzenetek írásához regisztrált tagnak kell lenned - jelentkezz be, vagy regisztráljKulcsar Eva
jan 04 : 16:54
Szeretetben gazdag boldog új évet kívánok minden kedves Kerti Tagnak.

Isti
jan 01 : 14:16
Köszönjük kedves Szabolcs! és viszont kívánjuk! Isti

bigeszab
jan 01 : 09:29
BOLDOG ÚJÉVET, kedves kertlakók!!heart

Isti
dec 27 : 10:53
Kedves János! Nagyon boldog névnapot kívánok a társaim nevében is!

Isti
dec 25 : 10:29
Kedves kert-társak és kedves olvasóink! Áldott ünnepet kívánok és egy új és békés évet sok szeretettel Isti

Isti
jún 10 : 12:03
Nagyon köszönjük drága Évike!
S köszönjük szeretetteljes munkáját mifelénk! Miértünk!
Áldott ünnepet mindenkinek!

Kulcsar Eva
jún 09 : 13:44
Áldott Pünkösdöt kívánok , Kedves BodóKert-i tagjainknak, a ma TÍZ ÉVE megszületett irodalmi portálunkon!

Isti
máj 17 : 09:21
Megtisztelve érzem magamat hogy ehhez a kitartó és kedves csapathoz tartozhatom! Köszönjük az értesítést kedves Évike!

Kulcsar Eva
máj 16 : 08:25
Kedves BodóKerti Tagok! Megfogyva bár, és ki-ki a saját terheit cipelve vagyunk itt még néhányan. Most ezt a kis maroknyi csapatot egy közelgő évfordulóra hívom: 2019. június kilencedikén LESZ TÍZ ÉVES ! ez a kedves kis virtuális hely , ahol sok szépet megtapasztalhattunk !

Isti
ápr 19 : 14:42
Áldott ünnepet kívánok a kert lakóinak és a kedves olvasóinknak Isti

Isti
jan 28 : 18:57
Einsten hagyatékában találták meg Bolyai relativitáselméletét!

klikk

Ha így nem olvasható kiollózom magát a szöveget!!!!


Isti
jan 04 : 11:34
Szeretettel köszöntök MINDENKIT az 2019.-.es évben! Isti

Isti
dec 28 : 08:20
Boldog névnapot kedves János !

Isti
dec 22 : 15:16
Kedves Nagyapó!
Köszönjük a figyelmességedet! Neked, a kertlakóknak és minden kedves olvasónknak Áldott karácsonyt kívánok Isti

nagyapó
dec 20 : 19:29
Istentől megáldott, békés, boldog Karácsonyt kívánok minden "kertbarátnak"!

Kulcsar Eva
júl 11 : 07:09

Akkor hát hajrá! Előre a további szépségek alkotása felé!
Mindenkinek örömteli alkotómunkát kívánok!

Isti
júl 09 : 18:41
S MI köszönjük meg Évike áldásos munkáját,ami minket is
érdemben segített! eme igen hosszú időn át!

Kulcsar Eva
júl 06 : 14:54
Köszönöm szépen.

timetour
júl 04 : 17:28
a te érdemed is, Éva!

Kulcsar Eva
jún 10 : 11:44
Kilenc éves a BodóKert!
Minden kitartó Tagunknak szívbéli köszönet!

Isti
máj 05 : 11:37
Nagy szeretettel köszöntjük az édesanyákat, nagymamákat s reményeim szerint a dédiket is.-))) a kert nevében !

Kulcsar Eva
ápr 30 : 07:09
Köszönjük az üdvözletet,
értékeljük a jöttödet.

Isti
ápr 21 : 19:34
Örülök hogy jelentkeztél kedves Tyme!

timetour
ápr 18 : 21:57
üdvözlettel a Kertlakóknak!

Isti
ápr 01 : 12:55
Áldott ünnepeket a kert lakóinak és a kedves olvasóknak!


Oldal létrehozási idő: 1.7604 másodperc, 0.5260 lekérdezési idő. Adatbázis lekérdezés: 53. Memória használat: 997,856b