BodóKert: Tartalom / Próza / Kés meg a villa
BodóKert
Ma 2018. november 14, szerda,
Aliz napja van.
Holnap Albert, Lipót napja lesz.


Kés meg a villa
próza
- 2018 augusztus 12 vasárnap
szerző: bodójános Szerzők listája
kategória: Könyvtár > Próza
Hozzászólás: 2
Megtekintés: 18

Kés meg a villa

Pali bácsi, az előmunkásunk faluról járt be a vasútra dolgozni. Akkorában kezdődött a városokban az ipar túlfeszített ütemű fejlesztése, amikor Pali bácsi is kezdte pályáját, a vasút is ennek szolgálatán állt, és minden, de minden. Mivel a falusi emberek zöme szakma nélküli volt, a betanított munkások alkották a bejáró emberek nagy részét. Pali bácsi is így került a vasúthoz, pályamunkásnak. Nem kellett ide különösebb szakképzettség, erő és munkabírás volt a lényeg, annak pedig, nem volt híján a falusi ember. Az időjárás viszontagságaihoz is hozzászokott, hiszen a paraszti munka sem nézelődésből áll: a szántás, trágyahordás, kapálás, aratás mind olyan munkák, amit a szabad ég alatt kell végezni, ha esik, ha fúj. De azért a vasúton jobb dolga volt az embernek, ha időnként meg is kellett fogni a munka végét.
A nyolc óra, az, nyolc óra, biztos kereset, nem beszélve a majdani nyugdíjról, ami öreg korára is biztos megélhetést jelentett. Így gondolkodott nagyon sok falusi ember, amikor otthagyta a földet, és a város felé vette az irányt. Szabályosan kiürült a falu reggel, és csak a délutáni vonatok érkeztével telt meg ismét élettel. A kocsma is ehhez igazította a nyitva tartást, amikor elment az utolsó vonat, nyolc órakor, a kocsma is bezárt. Majd háromkor ismét kinyitott, amikor a legkorábbi vonat érkezett, és nem is hiába, mert a bejárók a munkából egyenesen a kocsmába mentek, hazajövet. Ritka kivétel volt, aki elkerülte a kocsmát. Persze a lányok, asszonyok, akik szintén a vonattal jöttek, azok siettek haza, hogy elvégezzék a "második műszakot", az otthoni munkát.
Pali bácsi, akit a faluban a villás Palinak ismertek, vagy ahogyan arrafelé mondták, a vellás Pali, ő nem tartozott a törzsvendégek közé. Ez a ragadvány név akkor maradt rá, amikor az apját védve, a vasvillával felfogta a támadó cigány embert, és a késsel támadó ott halt meg a villája szúrása nyomán, mintegy halom veszélyt okozó rettenet, az orvul támadó valaki.
Az eset akkor történt, amikor trágyát vittek ki a földre, és a cigányt rajtakapták a cseresznyefa dézsmálásán. Apja rászólt a cigányra, hogy ne lopja a másét, és egészen közel ment a tolvajhoz. Erre a cigány tőrkést húzott ki a csizmája szárából és fenyegetően az apja felé indult, a gyilkos szerszámmal. Pali, akkor még suhanc legény, hogy védje apját, a vasvillát kapta elő a trágyakupacról, amellyel a lerakták volna a kocsi trágyát. A cigány olyan lendülettel futott az öreg után, hogy nem tudott megállni, és a villába szaladt. Kezében a tőrrel még akkor is hadonászott, meg akarta szúrni, amikor a legény már a testébe szúródott vasvillával tartotta. Majdnem elérte Palit, az ingét felszaggatta, és a bőrét is össze-vissza karcolta a kés hegye. A cigányból dőlt a vér, és Pali is csupa vér volt.
Iszonyatos volt a helyzet: a halál néhány centire hadonászott a cigány ember kezében. Ha elérte volna, biztosan végzett volna a suhanc legénnyel. Ezt tudta, ezért erősen tartotta a vasvillát
Még élt a cigány és még mindig hadonászott, bár már nem olyan erővel, amikor emberek jöttek segítségül, szomszédok, akik látták az esetet. Leszedték a villáról a támadót, akiben már alig volt élet, kocsira tették, és bevitték az orvoshoz. A legény megúszta karcolásos sebekkel. Az orvos ellátta a sérülteket, de a cigány közben bele is halt a vasvilla okozta szúrási sebbe. A bíróság felmentette Palit és az apját. Nyilvánvaló volt a jogos önvédelem.
A faluban lakó négy-öt cigány család el is költözött, féltek a család bosszúállástól, pedig végül a cigány ember húzta a rövidebbet.
Ez a falu messze földön híres volt öntörvényűségéről, az igazságosztás sajátos értelmezéséről. Ezt tiszteletben tartotta nemcsak kés vesztese, hanem a nyertes is. Tudta, hogy időlegesen lehet nyertes, amíg a közösség ítélete le nem csap rá, ha indokolatlanul használták.
Igen sok legenda járt, megtörtént vagy meg nem történt esetekről, amikor a nép adott elégtételt a bíróság helyett, kacifántos ügyekben. De az igazság, a nép igazsága mindig diadalmaskodott.
Ebből a faluból járt minden nap Pali bácsi dolgozni, most már jó harminc éve. Már csak pár éve volt hátra a nyugdíjig, ereje is fogytán, de kitartott becsülettel. Nyáron a botcsinálta pályamunkásokat, a diákokat bízták rá, más időszakokban a pályamesteri főnökség körüli tennivalókat látta el. Söprögetett, leveleket vitt ide-oda az állomás területén, a kisasszonyoknak mindig volt valami kényes ügye, amit csak Pali bácsival intéztethettek el.
Olyan, nélkülözhetetlen bútordarab volt már, aki azzá vált, a maga megkopottságával.
Egyik reggel hiába várták, az öreg nem jött. Jött helyette egy falubelije, aki elmondta, az éjszaka meghalt Pali bácsi. Megfulladt szegény, nem kapott levegőt, mire a mentőket hívták, már halott volt.
Ilyen esetekre szokás mondani, hogy saját halottjának tekintik az illető elhunytat. Mert nem csak a pályafenntartási főnökség, de az egész állomás megsiratta Pali bácsit, a hűséges vasutast, az egyszerű pályamunkást.
A temetésére eljöttek a szomszéd kis állomásokról is a vasutasok, mert ismerték mindenütt a pályamunkást, aki sínek és környékük hűséges munkása, kiszolgálója volt. Aki az égi vonatok előtt tiszteleg most már.
Pali bácsi, a vasutas, a pályamunkás.

Hozzászólás
Kés meg a villa Kulcsar Eva aug 14 : 04:39 Válasz erre
Hozzászólás: 3700


Az egyszerű, "hétköznapi" embernek állít szép emléket ez a novella, megteremtve számára a legbecsesebbet: az igaz emberségért járó tiszteletet.


Kulcsár ÉvaKés meg a villa bodójános aug 14 : 07:40 Válasz erre
Hozzászólás: 4572

Vicuskám, köszönöm szép szavaidat, lényeglátásod.

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz
Üdvözlet
Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]
[ ]

Online
Vendégek: 1
Tagok: 0

Tagok: 61
legújabb: nagyapó

Chatbox
Üzenetek írásához regisztrált tagnak kell lenned - jelentkezz be, vagy regisztráljKulcsar Eva
júl 11 : 07:09

Akkor hát hajrá! Előre a további szépségek alkotása felé!
Mindenkinek örömteli alkotómunkát kívánok!

Isti
júl 09 : 18:41
S MI köszönjük meg Évike áldásos munkáját,ami minket is
érdemben segített! eme igen hosszú időn át!

Kulcsar Eva
júl 06 : 14:54
Köszönöm szépen.

timetour
júl 04 : 17:28
a te érdemed is, Éva!

Kulcsar Eva
jún 10 : 11:44
Kilenc éves a BodóKert!
Minden kitartó Tagunknak szívbéli köszönet!

Isti
máj 05 : 11:37
Nagy szeretettel köszöntjük az édesanyákat, nagymamákat s reményeim szerint a dédiket is.-))) a kert nevében !

Kulcsar Eva
ápr 30 : 07:09
Köszönjük az üdvözletet,
értékeljük a jöttödet.

Isti
ápr 21 : 19:34
Örülök hogy jelentkeztél kedves Tyme!

timetour
ápr 18 : 21:57
üdvözlettel a Kertlakóknak!

Isti
ápr 01 : 12:55
Áldott ünnepeket a kert lakóinak és a kedves olvasóknak!

nagyapó
jan 24 : 20:12
A vadászrészhez: Legyetek szívesek, hogy az elbénáskodott első feltöltést töröljétek. Nem tudom, hogyan sikerült rosszul feltennem... Ebben amúgy nagyon ügyes vagyok...

Kulcsar Eva
dec 31 : 18:11

B Ú É K !!!

Isti
dec 31 : 11:11
Köszönjük a kedvességedet drága Évike! NEKED, a kertlakóknak s a kedves olvasóknak békés új évet!:)

Kulcsar Eva
dec 27 : 05:06
Jöjjön hát az Ó-év vége,
legyen köztünk öröm, s béke!

Isti
dec 22 : 18:53
Áldott Karácsonyt, békés új évet kívánok a kert lakóinak és a kedves olvasóinknak sok szeretettel Isti

Kulcsar Eva
dec 18 : 07:48
Köszönjük a jó szót, a tiszteletet. Kívánunk mi is testi-lelki erőt, Áldást, Békességet!

nagyapó
dec 17 : 20:59
Vagyok, avagy csak vagyogatok. Ha jobban leszek, újra aktívabb leszek. Addig is békés Adventet, és Áldott Karácsonyt kivánok!

Isti
okt 31 : 19:44
Nagyon kedves vagy Time.-)))
köszönettel Isti

timetour
okt 30 : 22:29
gratulálok a kislányodnak!

Kulcsar Eva
jún 29 : 14:16
Isten éltesse, BOGLÁRKÁT!

Isti
jún 29 : 14:04
Boldogan értesítlek benneteket hogy Boglárka nevű lányom ma 40 éves!

Isti
máj 06 : 10:42
Anyák napja alkalmából szeretettel köszöntjük az édesanyákat és a nagymamákat! Megköszönve áldásos munkájukat !:)

százszorszép
ápr 29 : 15:28
Jó kis csapat!
Titeket örömmel olvaslak.


nagyapó
ápr 14 : 17:25
Kedves Isti! Kedves mindenki!
Kegyelmekben gazdag áldott ünnepet kívánok.
Feltámadását urunknak, bennünk pedig a Hitnek, Békének, Szeretetnek.

Kulcsar Eva
ápr 14 : 12:10
Köszönet a figyelmességedért, Kedves Isti! Legyen Áldott az ünneped, és Mindenkié!Oldal létrehozási idő: 4.0755 másodperc, 4.0032 lekérdezési idő. Adatbázis lekérdezés: 75. Memória használat: 985,216b