BodóKert: Tartalom / Novellák / Matilda és a barátikör
BodóKert
Ma 2020. június 3, szerda,
Klotild napja van.
Holnap Bulcsú napja lesz.


Matilda és a barátikör
ez is részlet ...
- 2018 augusztus 26 vasárnap
szerző: bigeszab Szerzők listája
kategória: Könyvtár > Próza > Novellák
Hozzászólás: 4
Megtekintés: 65A városban Matilda és Aladár körül kialakult egy szűk baráti társaság, és nem csupán Aladár pozíciójának köszönhetően, hiszen ő most is az a kedves, barátságos, segítőkész fickó volt, mint fiatalkorában. Délutánonként, esténként gyakran összegyűltek egy kis tereferére, falatozásra. A hét minden napján másiknál. A hétvége a családé.
Hétfő legtöbbször a Dávid Jóskáé, az állatorvosé volt. Nála számítani lehetett valami csemegére: friss tepertőre, kolbászra, hurkára. A véres hurka ünnepi szám volt.
- Ó! – sóhajtott fel Jóska, amint meglátta a tálban gőzölgő, a fövő léből éppen kivett véres hurkát. – A feleségem véres hurkájának megyeszerte nincs párja! – jegyezte még meg és kiemelt a tányérjára egy araszos darabot.
- Itt a torma! – tolta közelebb Gitta, a felesége a reszelt tormát, tudván, hogy ez illik hozzá.
- Holnap nálunk találkozunk! – szólott a búcsúzáskor Miki, a molnár. – A nejem új diós kifli receptet tanult, s rajtatok szeretné kipróbálni. Túlélitek-é?
- És pénteken nálunk! - kiáltotta a patikus. – Kártyanap a péntek, de lesz meglepetés is. Szürpríz!
Ezek a kártyacsaták, mint ártatlan játékok „a gond nem játék” jelszó alatt zajlottak. Általában kanaszta, vagy römi járta, s ezekbe a nők is szívesen beszálltak. Tódor verte blattot, a hölgyfodrász. aki lévén tehetséges muzsikus, zenész karrierről álmodott. A leglelkesebben és leghangosabban. Néha kacérkodtak a bridzs gondolatával is, de sohasem került rá sor, hogy meg is tanulják. Azért még kellemesen teltek a pénteki esték, különösen, ha a patikus meglepetéssel szolgált. Legutóbb is például beengedte a társaságot a boszorkánykonyhájába. Titkos műhelyébe, ahol a jobbnál jobb likőröket készítette, kotyvasztotta. A fal melletti polcon glédában álltak a felcímkézett szögletes üvegek, mindegyik dugója viasszal lezárva.
Karcsú, kis kancsóból rubinragyogású folyadékot töltött gyűszűnyi poharacskákba.
- Kóstoló! – szólott Tímár Pici, a patikus.
Felhörpintették a nedűt és megilletődve cuppogtattak.
- Mi ez? Az istenek itala?
- Vadmeggy, zúzott mag ágyon érlelve.
Másik karcsú nyakú kancsót vett elő és töltött újabb picike adagokat. Az aranysárga csillogás és az egzotikus illat kápráztatta most el a társaság tagjait.
- Ez narancs. Saját készítésű esszenciából. Nem patikai syrupus auratiorum-ból!
- Csodás íze, aromája van! – áradoztak. – Mi a titka?
- Hogy mi a titka? Megmondom két szóval. Az érlelés és a keverés sorrendje. No, itt egy másik itóka, amit a szemetek láttára készítek el.
Egy keverőpohárba összeöntött fele-fele arányban két színtelen folyadékot, megkavarta és kőrbe kínálta.
- Vodka! – kiáltottak fel meglepődve.
- Nem, nem! Ez bunda. Így mondják. Tiszta szesz és desztillált víz elegye. A laborosok kedvelt itókája.
Ezek a heti barátiösszejövetelek nem voltak azért mindig olyan nagyon ártatlanok. Csábítások és csábulások gyakran történtek, szövődtek rövidebb-hosszabb szerelmek. Ilyen volt Gyöngyi esete, aki beleszerelmesedett a fiatal, nem rég idekerült fogorvosba, Gáspárba. Gyöngyi férje, Tódor mintha tudomásul sem venné a kapcsolatot, jó barátságba került Gáspárral. Mondjuk, nem is csoda, ha a fiatal doktor megnyerő kedvességét, barátságos magatartását tekintjük. Ezzel hódította meg Gyöngyit is. Tódor foglalkozására nézve hölgyfodrász volt, de zenész álmokat dédelgetett. Szép hangja volt és jól zongorázott. Ha leülhetett a zongora elé, órákig nem állt fel a székről, az italát is odakészítette a keze ügyébe, hogy csak érte kelljen nyúlnia. Játszott mondhatni mindent a népzenétől – saját felfogásban – a tánczenén át a klasszikusokig. Hangulata szerint. Gyöngyi ezalatt nyugodtan flörtölhetett Gáspárral.
A fiatal doktor mindenkinek megtalálta a gyenge pontját, ahonnan beférkőzhetett a bőre alá. Tódornak a zene a volt a gyengéje, s ezen keresztül került vele szoros baráti kapcsolatba. Híres zenészek, karmesterek gyakran fordultak meg a megye székhelyén. Gáspár mindig szerzett jegyet az előadásokra Tódoréknak is, sőt be is fuvarozta őket a Moszkvicsával. Máskor meg ritka kottákkal kedveskedett a zenemániás Tódornak. Rendes szerelmi háromszög alakult ki, de senki sem értette Tódor hozzáállását. Vajon anyagi megfontolásokból viselkedett ilyen elnézően, vagy ennyire naiv lenne? Megoszlanak a vélemények. A történetre a koronát az tette fel, hogy végre nyolcévi házasság után Gyöngyi egészséges leánygyermeknek adott életet. Természetesen –természetesen? – Gáspár lett a keresztapja. És keresztapai mivoltában kitartott élete végéig…
Tilda-Matilda sem maradt ki a csábítások-csábulások bűvköréből. Igaz, idejében felébredt, s nem lett következménye más, mint egy halvány emlék, egy sóhaj, mikor a rádióban felcsendült a dallam, hogy „Össze csendül két pohár”. Egyik nap köhögés elleni gyógyteáért ment be a gyógyszertárba, s Pici nagy ovációval fogadta.
- Megdöglik a macskánk! – kiáltott fel. – Ritka vendég jött hozzám! De sejtettem már reggel, hogy így lesz, mert nagyon hangosan csörgött a házelőtti körtefán a szarka!
- Hogy fellelkesedtél!
- Ennek az örömére gyere, igyunk valami finomat!
- Semmi jónak nem vagyok az elrontója!
Hátra vezette Tímár Pici a vendégét a laboratóriumba, a polcok és pultok közzé. Egy laboratóriumi pohárba, úgy nevezett Berzelius-pohárba smaragdcsillogású italt töltött, majd kétfelé osztotta.
- Pisztácia és mangó – válaszolt a fel nem tett kérdésre.
Szopogatva a finom itókát egyre jobban belemerültek a beszélgetésbe. Természetesen előbb a gyermeknevelésről, majd a szerelemről folyt a szó. A beszélgetés, meg a szesz intim közelségbe hozta őket.
- Ezzel a likőrrel egy apácát is elcsábíthatnál, nem csak engem – mondta Tilda-Matilda két csók között.
Ebben a pillanatban megszólalt mögöttük egy hang.
- Mondjátok, hogy ez nem az, aminek látszik!
Zavartan fordultak a hang felé. Vera állt ott, Tímár Pici hites felesége.
- Bocsánat – motyogta Tilda-Matilda.
- Semmi bocsánat! – csattant Vera hangja. –Nem akarok cirkuszt csinálni, most menj el, és meg ne lássalak még egyszer a házamban!
- Jó, jó, megyek már – oldalgott ki a laboratóriumból, s a patikából -. És még meg se vettem a gyógyteát, amiért jöttem – mosolyodott el keserűen magában.
- Veled még külön számolok, Tímár Pici! – fordul a férjéhez Vera, amint Matilda kiment. - Micsoda nagy szamár vagy, nem gondoltad, hogy bármelyik percben bejöhetek ide!
Egymás között biztos elintézték Pici szinte-félrelépését, viselkedésükben legalábbis nem lehetett semmi változást tapasztalni. Matilda ellenben betegségére hivatkozva, jó időre kimentette magát a baráti összejövetelek alól. A Tímár portát pedig végképp elkerülte. Ennyi változást hozott az életében ez a meghiúsult románc.Hozzászólás
Matilda és a barátikör Isti aug 27 : 16:50 Válasz erre
Hozzászólás: 1651

Regisztrált: júl 17 : 07:58
Létezik e egy életen át tartó monogámia? Hát nem vagyunk szentek...........


Matilda és a barátikör bigeszab aug 29 : 22:05 Válasz erre
Hozzászólás: 1519

Regisztrált: júl 25 : 09:13
Csábítás és csábulás

bigeszab

Matilda és a barátikör Kulcsar Eva szept 01 : 08:04 Válasz erre
Hozzászólás: 3731


Megvalósult vagy "meghiúsult románc"-ok minden korban
és minden társadalmi szférában létező jelenségek.


Kulcsár ÉvaMatilda és a barátikör bigeszab szept 02 : 15:08 Válasz erre
Hozzászólás: 1519

Regisztrált: júl 25 : 09:13
Köszönöm a megjegyzésedet, kedves Éva!

bigeszabHozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz
Üdvözlet
Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]
[ ]

Online
Vendégek: 1
Tagok: 0

Tagok: 62
legújabb: ZsóFia

Chatbox
Üzenetek írásához regisztrált tagnak kell lenned - jelentkezz be, vagy regisztráljIsti
máj 21 : 10:55
Drága János! Köszönünk mindent,Azt is hogy itt lehettünk eme csodás kertben ,ahol gond nélkül alkothattunk, é s álmodhattuk az álmainkat ! Te fogtad össze ezt a kis de értékes kis közösséget! Álmod szép álmokat Isten kebelén!

Kulcsar Eva
máj 20 : 17:30
Tisztelettel közlöm a kedves BodóKerti tagokkal, hogy Bodó János, a web oldal megálmodója és hűséges résztvevője 2020. február 21-én elhunyt. Őrizzük meg az emlékét hozzá illő diszkrécióval, és nagy-nagy szeretettel!

Isti
ápr 10 : 08:22
Csendes, DE szép húsvéti készülődést kívánok kedves társak és kedves olvasóink!
Isti

Isti
márc 08 : 15:34
Fájdalommal telt szívvel olvasom soraidat! kedves nagyapó !Istenben reménykedve kívánok neked mielőbbi felépülést! Isti

nagyapó
márc 07 : 22:44
Rég jártam itt, és máshol - igaz barátok között - is régen.
Nagy utat jártam...
Belgyógyászattó l - urológián át - onkológiáig.
Nagy és nehéz út.:)

Kulcsar Eva
jan 04 : 16:54
Szeretetben gazdag boldog új évet kívánok minden kedves Kerti Tagnak.

Isti
jan 01 : 14:16
Köszönjük kedves Szabolcs! és viszont kívánjuk! Isti

bigeszab
jan 01 : 09:29
BOLDOG ÚJÉVET, kedves kertlakók!!heart

Isti
dec 27 : 10:53
Kedves János! Nagyon boldog névnapot kívánok a társaim nevében is!

Isti
dec 25 : 10:29
Kedves kert-társak és kedves olvasóink! Áldott ünnepet kívánok és egy új és békés évet sok szeretettel Isti

Isti
jún 10 : 12:03
Nagyon köszönjük drága Évike!
S köszönjük szeretetteljes munkáját mifelénk! Miértünk!
Áldott ünnepet mindenkinek!

Kulcsar Eva
jún 09 : 13:44
Áldott Pünkösdöt kívánok , Kedves BodóKert-i tagjainknak, a ma TÍZ ÉVE megszületett irodalmi portálunkon!

Isti
máj 17 : 09:21
Megtisztelve érzem magamat hogy ehhez a kitartó és kedves csapathoz tartozhatom! Köszönjük az értesítést kedves Évike!

Kulcsar Eva
máj 16 : 08:25
Kedves BodóKerti Tagok! Megfogyva bár, és ki-ki a saját terheit cipelve vagyunk itt még néhányan. Most ezt a kis maroknyi csapatot egy közelgő évfordulóra hívom: 2019. június kilencedikén LESZ TÍZ ÉVES ! ez a kedves kis virtuális hely , ahol sok szépet megtapasztalhattunk !

Isti
ápr 19 : 14:42
Áldott ünnepet kívánok a kert lakóinak és a kedves olvasóinknak Isti

Isti
jan 28 : 18:57
Einsten hagyatékában találták meg Bolyai relativitáselméletét!

klikk

Ha így nem olvasható kiollózom magát a szöveget!!!!


Isti
jan 04 : 11:34
Szeretettel köszöntök MINDENKIT az 2019.-.es évben! Isti

Isti
dec 28 : 08:20
Boldog névnapot kedves János !

Isti
dec 22 : 15:16
Kedves Nagyapó!
Köszönjük a figyelmességedet! Neked, a kertlakóknak és minden kedves olvasónknak Áldott karácsonyt kívánok Isti

nagyapó
dec 20 : 19:29
Istentől megáldott, békés, boldog Karácsonyt kívánok minden "kertbarátnak"!

Kulcsar Eva
júl 11 : 07:09

Akkor hát hajrá! Előre a további szépségek alkotása felé!
Mindenkinek örömteli alkotómunkát kívánok!

Isti
júl 09 : 18:41
S MI köszönjük meg Évike áldásos munkáját,ami minket is
érdemben segített! eme igen hosszú időn át!

Kulcsar Eva
júl 06 : 14:54
Köszönöm szépen.

timetour
júl 04 : 17:28
a te érdemed is, Éva!

Kulcsar Eva
jún 10 : 11:44
Kilenc éves a BodóKert!
Minden kitartó Tagunknak szívbéli köszönet!


Oldal létrehozási idő: 2.2195 másodperc, 2.1617 lekérdezési idő. Adatbázis lekérdezés: 78. Memória használat: 960,648b