BodóKert: Tartalom / Receptjeim / Óda a padlizsánhoz
BodóKert
Ma 2020. augusztus 15, szombat,
Mária napja van.
Holnap Ábrahám napja lesz.


Óda a padlizsánhoz
Kékparadicsom, tojásgyümölcs, törökparadicsom. Erdélyben vinete vagy vinetta, és Közel-Keleten a szegény ember kaviárja
- 2018 szeptember 10 hétfő
szerző: bigeszab Szerzők listája
kategória: Konyha > Receptjeim
Hozzászólás: 7
Megtekintés: 102

Készíthetünk belőle krémeket, salátát, adhatjuk főzelékekhez, süthetjük, főzhetjük! Nagyon kedvelt az erdélyi padlizsánkrém, a török joghurtos padlizsánsaláta, a görög muszaka, a francia ratatouille, a közel-keleti baba ghanaush, vagy Japánban a tempura padlizsánnal, és híres parmigiana Nápolyból.

Kékparadicsom, tojásgyümölcs, törökparadicsom. Erdélyben vinete vagy vinetta, és Közel-Keleten a szegény ember kaviárja.
Ennyi néven nevezzük kedves kedvencünket. Meg is érdemli. Bár Indiából származik, Asszám államban őshonos, az egész világon ismert, és ízletesebbnél ízletesebb csemegék készülnek belőle. Őshazájában már Kr.e. 2000-ben termesztették, ami, ha jól megszámítom 4000 évvel ezelőtt lehetett. Úgy gondolom, ha ennyi évig kitartott, nem lehet valami hitvány ennivaló!
Hogyhogy igy elterjedhetett a földkerekségen? Nem kellett hozzá a mai értelemben vett újnak gondolt globalizáció – igazé, a felgyorsult technológiai haladás a konyhába is megjelent -, elég, ha arra gondolunk, hogy mennyire sokféleképpen fogyasztható: előételként és fő ételként egyaránt, grillezve, sütve, serpenyőben készítve, párolva, töltve, krém formában egyaránt, és mennyi gyógyhatása van. Az indiai természetgyógyászat szerint vérképző, vízhajtó, bélgyulladást gátló, emésztést fokozó hatású, ezen kívül, mint remek nyákoldó enyhíti az asztmában illetve hörghurutban szenvedők panaszait is. Emésztőszervi, máj- vese megbetegedéseknél jó hatású. Japán kutatások szerint csökkenti a koleszterinszintet, és védi a sejteket a szabad gyököktől, így rákellenes hatású. De a legérdekesebb, hogy van egy extra, kiváló a tulajdonsága, mármint az, hogy segít a fogyásban! Feltételezhetően a magas víztartalmának és az általa biztosított vitaminoknak és ásványi anyagoknak köszönhetően, melyek antioxidánsokként hatnak, a padlizsán hozzájárul a zsírégetéshez. Ehhez még hozzátehetjük, hogy gazdag káliumban, ami egy természetes vízhajtó, ez pedig segít legyőzni a folyadék-visszatartást.
A padlizsán egész Ázsiában már az i.e. III. század környékén nagy népszerűségnek örvendett, kedvelt alapanyaga lett az indiai konyhának, Japánban is előszeretettel használták, sőt ma is az öt legfontosabb zöldségük között tartják számon a padlizsánt a japánok. Kínában az i.e. V. században már a konyhakertekben nevelték a padlizsánt, és a koreaiak is nagyon hamar megszerették. Ahogy a padlizsánt egyre több helyütt kezdték el termeszteni, úgy változott, alakult, s a kezdetekkor még kicsi és tojásdad gyümölcs lassacskán átformálódott.
Az arabok hozták be Európába a VII-ik században, egészen pontosan Spanyolországba. Ennek első írásos emléke egy cordobai naptár, melyben a padlizsán ültetésére vonatkozó tanácsok találhatóak. Itáliában csak a XII. században vált ismertté, amikor a spanyoloknál már rengeteg receptben említésre kerül. Igaz, hogy utána viszonylag hamar meghonosodott a csizma déli csücskeiben, főleg Szicíliában, ahová szintén az arabok vitték be, s amelyről a legkorábbi említést egy 1309-ben keletkezett dokumentum tartalmaz, megjegyezve, hogy a tökkel együtt termesztik.
Mivel néhányan betegek lettek az éretlenül fogyasztott padlizsántól, ezért igen sokáig nagyon rossz hírnévnek örvendett Európában. Mérgezőnek vélték, okolták az epilepsziáért és a lepráért, és nagyon sokáig csak díszítésre használták a több színben is fellelhető, fényes héjú gyümölcsöket.
Az európai uralkodók közül XIV. Lajos francia király volt az, aki nagyon kedvelte, de csak, mint dekorációs elemet. Enni még ekkortájt nem merték, mert attól tartottak, hogy aki padlizsánt fogyaszt, azt elviszi valamilyen rejtélyes láz. A rossz hírneve messzire ment, annyira, hogy a tizenhatodik században Angliában betiltották.
Törökországban is úgy gondolták, hogy a padlizsán felel az oszmán korszakban bekövetkezett isztambuli tüzekért. „Igazság szerint nyáron, a padlizsán szezonjában a város lakói a tüzet a házuk ajtajában csinálták, hogy meg tudják sütni kedvenc zöldségüket anélkül, hogy a szélre, gondoltak volna, ami végül a nagy tűzvészt okozta.” – írja Manuel Bonafacia.
Európa nagy részén egészen a XVIII. századig a padlizsán nem is volt jelen a konyhákban. Aztán a francia felvilágosodást követően szinte minden akadály elhárult előle. Szerencsére a rossz hírnév ellenére a muzulmán, zsidó vagy keresztény szakácsok számtalan ételt hagytak ránk ezzel a zöldséggel, amely kiváltságos helyet foglal el számos ország receptkönyvében.
A ma ismert padlizsán színe és formája igen sokféle. A legismertebb a lilás-fekete héjú, de létezik halványzöld, fehér, sárga vagy vöröses héjú padlizsán is. Formájában is igen változatos a kicsi tojásdad alakútól kezdve a hosszúkás keskenyig sokféle formában és méretben találkozhatunk vele. A tojásgyümölcs magjai ehetők, héját szintén nem feltétlen kell lehámozni, viszont zöld kocsányja nem ehető. A bőrét azért se dobjuk el, mert tápanyagainak jórésze benne található, beleértve antioxidáns hatását is! Máskülönben a héj megakadályozza, hogy magába szívja az olajat.
Felhasználási módja rengeteg! A padlizsánt Európával megismertető arabok szerint csak olyan lányt szabad elvenni, aki legalább százféleképp tudja elkészíteni a padlizsánt. Egy padlizsánról, illetve egy padlizsános ételről szóló keleti anekdota szerint egy imám új felesége olyan csodálatosan készítette el a padlizsánt, hogy az imámot leterítette az étel csodálatos íze és elájult. Azóta is kedvelt arab fogás az ájult imám (Imam bayildi).
A padlizsán vágásához minden esetben rozsdamentes acél kést használjunk, így elkerülhető, hogy a padlizsán a vágási felületen megfeketedjen. A padlizsánt sok helyütt a mai napig sózzák és állni hagyják a felhasználás előtt, hogy a feleslegesnek ítélt vizet és ezzel együtt a benne rejtező vélt keserűséget kieressze, de ez a mai fajtáknál már alapvetően szükségtelen. Készíthetünk belőle krémeket, salátát, adhatjuk főzelékekhez, süthetjük, főzhetjük! Nagyon kedvelt az erdélyi padlizsánkrém, a török joghurtos padlizsánsaláta, a görög muszaka, a francia ratatouille, a közel-keleti baba ghanaush, vagy Japánban a tempura padlizsánnal, és híres parmigiana Nápolyból.
Ezek után már nem következhet más, mint egyrecept. Egyik kedvencem.
- Eredeti parmigiana recept (6 személyre)
Hozzávalók: - 4 nagyobb padlizsán, 800 g paradicsompüré, 500 g mozarella, egy közepes hagyma, bazsalikom levél, liszt, mogyoró olaj, olíva olaj, cukor, finom só, durva só.
Elkészítés: - 1, A megtisztított hagymát szeleteljük fel és egy serpenyőben kevés olíva olajon 2-3 percig pároljuk, adjunk hozzá a paradicsomszószt, csipetnyi finom sót és kevéske cukrot. – 2, Tegyünk bele egy csokor megtépdesett bazsalikom levelet, főzzük lassú tűzön körülbelül 40 percig, míg a mártás sűrű és testes lesz. - 3, A héjának egy részét hámozzuk le, de ne mindet, mert gátolja a túl sok olaj felszívódását, és jó íze is van. Vágjuk fél centis csikóra a padlizsánt. – 4, Tegyük a padlizsán szeleteket egy szűrőre, hintsük meg durva sóval, helyezünk rá valamilyen súlyt – például egy tányértá Hagyjuk 30 percig lecsepegni. – 5, Itassuk le papír törlőn a padlizsánokat, hogy távolítsuk el a sót, majd forgassuk lisztbe és süssük 6 – 7 percig mogyoróolajban közepes lángon. – 6, Szedjük ki egy szűrőpapírrá a szeleteket, s tegyünk rá egy másik papírt és óvatosan itassuk le a fölösleges olajat. – 7, Egy serpenyőt kikenünk kevés olíva olajjal, a padlizsánokat helyezük bele, terítsük be a paradicsom szósz egy részével. – 8, Szórjunk bele 3 – 4 apróra vágott bazsalikom levelet, és 2 – 3 mozzarella szeletet. Töltsük rá a többi paradicsom szószt és újabb mozzarella szeleteket. 180 fokon süssük 40 percig. Tálalás előtt hagyjuk kissé hűlni.
Ajánlott linkek:
klikk
klikk
klikk
klikk
klikk
klikk

Hozzászólás
Óda a padlizsánhoz Isti szept 10 : 17:53 Válasz erre
Hozzászólás: 1664

Regisztrált: júl 17 : 07:58
Köszönjük az értékes információt kedves Szabolcs! Engem meglepett a fehér változat, olyat még nem láttam.-))) Én is készítek belőle krémet, és a csirkét is krumplival hagymával és padlizsánnal is elkészítem.A recept pedig kitűnő!


Óda a padlizsánhoz bigeszab szept 10 : 18:58 Válasz erre
Hozzászólás: 1528

Regisztrált: júl 25 : 09:13
Láttam a debreceni piacon is fehér padlizsánt...

bigeszab

Óda a padlizsánhoz Kulcsar Eva szept 12 : 14:22 Válasz erre
Hozzászólás: 3742


Felettébb fellobbant bennem az érdeklődés e részletes és igazán tartalmas ismertetést olvasva. Áttanulmányoztam a mellékelt linkeket is.
Alig várom, hogy péntek legyen, és a piacon, - ahol többnyire csak átsiklik a tekintetem ezen az értékes finomságon, - most végre vásároljak párat, és kipróbáljam az egyik linkben ajánlott sült padlizsánt.

Kedves Szabolcs, tisztelet és köszönet ezért az igazán értékes közlésért!


Kulcsár ÉvaÓda a padlizsánhoz bigeszab szept 12 : 17:31 Válasz erre
Hozzászólás: 1528

Regisztrált: júl 25 : 09:13
Jó étvágyat, kedves Éva!
Nálunk kedvelt étel a padlizsán. A lecsóba is mindig tesz a feleségem kockára vágva. Selymes, krémes lesz tőle a lecsó...

bigeszab

Óda a padlizsánhoz Isti szept 12 : 19:15 Válasz erre
Hozzászólás: 1664

Regisztrált: júl 17 : 07:58
Próbáld ki cukkinivel is a lecsót! kedves Szabolcs! Úgy is nagyon finom!


Óda a padlizsánhoz Kulcsar Eva szept 15 : 06:26 Válasz erre
Hozzászólás: 3742

Péntek reggel megvettem négy padlizsánt, nosza, el is készítettem,
majd úgy adódott, hogy ma reggelre maradt a kóstoló.
Hidegen ízleltem meg, korai reggeliként, és valóban fantasztikus!
Kiváló napindító élmény a mai, dunántúli, népdalköri szereplés előtt.
Még egyszer köszönöm szépen az ötletet, a meggyőzést!


Kulcsár ÉvaÓda a padlizsánhoz bigeszab szept 15 : 12:59 Válasz erre
Hozzászólás: 1528

Regisztrált: júl 25 : 09:13
Örülök az érdeklődésetekenek és hogy még ki is próbáltad, kedves Éva!

bigeszabHozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz
Üdvözlet
Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]
[ ]

Online
Vendégek: 2
Tagok: 0

Tagok: 62
legújabb: ZsóFia

Chatbox
Üzenetek írásához regisztrált tagnak kell lenned - jelentkezz be, vagy regisztráljIsti
máj 21 : 10:55
Drága János! Köszönünk mindent,Azt is hogy itt lehettünk eme csodás kertben ,ahol gond nélkül alkothattunk, é s álmodhattuk az álmainkat ! Te fogtad össze ezt a kis de értékes kis közösséget! Álmod szép álmokat Isten kebelén!

Kulcsar Eva
máj 20 : 17:30
Tisztelettel közlöm a kedves BodóKerti tagokkal, hogy Bodó János, a web oldal megálmodója és hűséges résztvevője 2020. február 21-én elhunyt. Őrizzük meg az emlékét hozzá illő diszkrécióval, és nagy-nagy szeretettel!

Isti
ápr 10 : 08:22
Csendes, DE szép húsvéti készülődést kívánok kedves társak és kedves olvasóink!
Isti

Isti
márc 08 : 15:34
Fájdalommal telt szívvel olvasom soraidat! kedves nagyapó !Istenben reménykedve kívánok neked mielőbbi felépülést! Isti

nagyapó
márc 07 : 22:44
Rég jártam itt, és máshol - igaz barátok között - is régen.
Nagy utat jártam...
Belgyógyászattó l - urológián át - onkológiáig.
Nagy és nehéz út.:)

Kulcsar Eva
jan 04 : 16:54
Szeretetben gazdag boldog új évet kívánok minden kedves Kerti Tagnak.

Isti
jan 01 : 14:16
Köszönjük kedves Szabolcs! és viszont kívánjuk! Isti

bigeszab
jan 01 : 09:29
BOLDOG ÚJÉVET, kedves kertlakók!!heart

Isti
dec 27 : 10:53
Kedves János! Nagyon boldog névnapot kívánok a társaim nevében is!

Isti
dec 25 : 10:29
Kedves kert-társak és kedves olvasóink! Áldott ünnepet kívánok és egy új és békés évet sok szeretettel Isti

Isti
jún 10 : 12:03
Nagyon köszönjük drága Évike!
S köszönjük szeretetteljes munkáját mifelénk! Miértünk!
Áldott ünnepet mindenkinek!

Kulcsar Eva
jún 09 : 13:44
Áldott Pünkösdöt kívánok , Kedves BodóKert-i tagjainknak, a ma TÍZ ÉVE megszületett irodalmi portálunkon!

Isti
máj 17 : 09:21
Megtisztelve érzem magamat hogy ehhez a kitartó és kedves csapathoz tartozhatom! Köszönjük az értesítést kedves Évike!

Kulcsar Eva
máj 16 : 08:25
Kedves BodóKerti Tagok! Megfogyva bár, és ki-ki a saját terheit cipelve vagyunk itt még néhányan. Most ezt a kis maroknyi csapatot egy közelgő évfordulóra hívom: 2019. június kilencedikén LESZ TÍZ ÉVES ! ez a kedves kis virtuális hely , ahol sok szépet megtapasztalhattunk !

Isti
ápr 19 : 14:42
Áldott ünnepet kívánok a kert lakóinak és a kedves olvasóinknak Isti

Isti
jan 28 : 18:57
Einsten hagyatékában találták meg Bolyai relativitáselméletét!

klikk

Ha így nem olvasható kiollózom magát a szöveget!!!!


Isti
jan 04 : 11:34
Szeretettel köszöntök MINDENKIT az 2019.-.es évben! Isti

Isti
dec 28 : 08:20
Boldog névnapot kedves János !

Isti
dec 22 : 15:16
Kedves Nagyapó!
Köszönjük a figyelmességedet! Neked, a kertlakóknak és minden kedves olvasónknak Áldott karácsonyt kívánok Isti

nagyapó
dec 20 : 19:29
Istentől megáldott, békés, boldog Karácsonyt kívánok minden "kertbarátnak"!

Kulcsar Eva
júl 11 : 07:09

Akkor hát hajrá! Előre a további szépségek alkotása felé!
Mindenkinek örömteli alkotómunkát kívánok!

Isti
júl 09 : 18:41
S MI köszönjük meg Évike áldásos munkáját,ami minket is
érdemben segített! eme igen hosszú időn át!

Kulcsar Eva
júl 06 : 14:54
Köszönöm szépen.

timetour
júl 04 : 17:28
a te érdemed is, Éva!

Kulcsar Eva
jún 10 : 11:44
Kilenc éves a BodóKert!
Minden kitartó Tagunknak szívbéli köszönet!


Oldal létrehozási idő: 1.1440 másodperc, 0.9848 lekérdezési idő. Adatbázis lekérdezés: 62. Memória használat: 975,792b