BodóKert: Tartalom / Novellák / Nyaralás a tengerparton
BodóKert
Ma 2020. április 1, szerda,
Hugó napja van.
Holnap Áron napja lesz.


Nyaralás a tengerparton
- 2019 augusztus 07 szerda
szerző: bigeszab Szerzők listája
kategória: Könyvtár > Próza > Novellák
Hozzászólás: 2
Megtekintés: 101

Megérkezésünk a szállóhelyre simán zajlott, alig kellett két órát várakozni az előcsarnokban.

Azzal kezdődött, hogy a tengerparti üdülőig öt gumidefektem volt. Felszórták szegekkel a parasztok az utat, mert zavarta az embereket az egyre növekvő forgalom. Ez nem vicc! Megmondotta egy ismerős tanitó, aki ott lakik az egyik gyanúsított faluban. Végül csak megérkeztünk – vettem két új kereket az egyik benzinkútnál.
Mivel a kicsifiam, lévén alig több egyévesnél, főleg tejjel élt. Vittünk is magunkkal tejet és az árokszélén szeszlámpával melegítettük neki. Ott is felejtettük a szeszlámpát valahol a fű közt.
Megérkezésünk a szállóhelyre simán zajlott, alig kellett két órát várakozni az előcsarnokban. A rákövetkező meglepetés (meglepetés!), hogy nem lehet tejet kapni aranypénzért sem. Kicsi fiunk pedig nem hajlandó semmi mást enni! Se levest, se főzeléket, húst, vagy kenyeret, még kiflit, perecet sem. Csak szalonnát – füstölt, otthonról valót. Ujjbegyin kockákra vágva magára kenyér, minden nélkül, úgy megette. Ivott rá valami üdítőt, vagy inkább vizet. Ezzel élt, míg haza nem mentünk. Egy hétig. Túlélte, sőt egy picikét még hízott is a szalonnakúrán.
Ezen kívül akadt még említeni való arról a nyaralásról. A nagymama, Mamaanyu ugyebár azzal a felkiáltással csatlakozott, hogy „majd én vigyázok a gyerekekre, ameddig ti elmentek kicsit szórakozni!” Ebből az lett, hogy este, mikor megkezdődött a zenés program, Mamaanyu megfogta a 14 éves nagylány kezét és
- Gyere kicsi, hallgassuk meg, mit énekelnek! – ezzel kifordultak az ajtón és átmentek a klubba.
Minden este.
Országos hírű énekesnő, Angela Similia énekelt nyolctól tízig. Amig el nem hangzott az utolsó szám, a Casa mea (Az én házam) című, addig vissza sem jöttek.
Minden este.
Mikorra megjöttek, a gyerekek már aludtak, s mi is szinte.
Másik történetem is van Mamaanyu ténykedéséről. A napi program úgy történt, hogy reggeli után testületileg lementünk a partra. A gyerekek lubickoltak, pancsoltak, homokvárat építettek. Szóval, jól szórakoztak. Mi, felnőttek felváltva vigyáztuk őket. Amig egyik hűsölt a habokban, a másik a parton leste a gyerekeket. Utána cseréltek. Nos, rendben ment minden, míg egyszer csak anyu azt kérdezi, hogy „hol van Mamaanyu?” Tényleg, hol van? Nem látjuk semerre sem. Kerestük itt is. ott is, a partmentén, az emberek között. Sehol sem találtuk. Igaz, annyi ember között, ami a homokos parton nyüzsgött nehéz is lehetett volna nyomára bukkanni.
Nem volt más mit tenni, megfogtuk a gyermekek kezét és megindultunk a parton egyik irányba. Mentünk, mentünk, amerre nyaralóházakat, villákat láttunk. Jó gondolat volt arrafelé venni az irányt, mert az egyik villa bejárati kapuja előtt ott beszélgetett az elveszettnek hitt Mamaanyu.
- Milyen dolog ez? …
- Összetalálkoztam Riával. Ő ennek a háznak a gondnoka, és én itt nyaraltam öt évvel ezelőtt Nórikával, az unokahúgommal. Ő a gyerekekkel minden évben itt töltenek egy hetet. Innen ismerem Riát. Ismerkedjetek meg!
A gondnoknő betessékelte a házba a társaságot, a gyerekeket gyümölccsel kínálta, a felnőtteket kávéval és dulcsácával . Kedves szokás azon a vidéken a dulcsácával való kínálás. Egy kiskanál édességet bele állítanak egy pohár vízbe, s így kínáljak.
- Mit csináljak ezzel? – kérdeztem nagy bután.
- Egye meg a dulcsácát és igyon rá vizet – kacagta tudatlanságomat Ria.
Tovább beszélgetve, a háziasszony elmondta, hogy ez a kínálás a legkevesebb, ami megilleti azt, aki a ház küszöbét átlépi. Bármilyen rövid ideig, akárha két percig is tart egy látogatás, a kanálka dulcsáca kijár a betérőnek. Mindenféle gyümölcsből, sőt még rózsasziromból is készülhet ez az édesség.
- Hallottam, hogy a nyári szilva héjából is készítenek dulcsácát, bár én még nem ízleltem – folytatta Ria.
A továbbiakban elmesélte, hogy a férje kihajózott a halászhajóval a tengerre. Nem lehet tudni, mikor tér vissza, három nap, egy hét, két hét múlva? A halaktól, a halászat eredményétől függ. Amit fognak, mindjárt megpucolják és hűtőládába teszik. Van ehhez a munkához öt emberük, akik egész nap belezik, kaparják a halakat. A hulladék megy a vízbe, s azt azonnak felfalják a cápák, s más ragadozó halak. Tiszta munka! Ha megtelnek a hűtőládák, lehet vinni a halakat a konstancai halfeldolgozóhoz. Utána haza…
A kellemes beszélgetéssel repült az idő, és már nem is haragudtunk Mamaanyura, amiért eltekergett. Indultunk vissza a szállásunkra megbékélt lélekkel.
A „kalandok” ezzel még nem értek véget. Másnap ugyanis a kicsilány veszett el. Ez pedig a következőképpen esett. Reggeli után pár percre megpihentünk az előcsarnok egyik padjára letelepedve. Anyu számba vette a társaságot: egy, kettő,… hat, hét – megvagyunk mind. Mentünk is be a szobába, strandra öltözni. Ahogy beléptünk, vettük észre, hogy az akkor három éves kicsike hiányzik. Nosza, hamar keressük meg!
Kerestük a folyosón az előcsarnokban, az emeleten, a parkban. Sehol!
Anyu elment a strand-rádió stúdiójába, hogy mondanák be. „Hároméves, szőke hajú kislány, piros blúzban elkóborolt. Aki tud róla, itt jelentse! Nem tud románul…”
- Jó, bemondom! – mondta a fiatalember a stúdióból. – Beolvasom, ahogy lemegy ez a szám.
Anyu hiába könyörgött, hogy minden perc drága, bele kellett nyugodni, hogy csak a zeneszám után hangzik el a felhívás.
A strand-rádió egész nap, reggel nyolctól este nyolcig zenével szórakoztatta a nyaralókat. Néha közben-közben bemondtak helyi híreket, érdekesebb eseményeket, hirdetéseket és mást, ami érdekelheti a közönséget. Így például, ha egy kisgyerek eltekergett a szülei mellöl.
Aggódva vártuk, hogy a mi felhívásunkat is bemondják, hátha valaki megtalálja a kicsikét. Ott toporogtunk az ajtónk előtt, mikor kinyílott a szomszéd szoba ajtaja és kilépett a mi kicsi drágánk. Bement a szomszéd nénihez cseresznyézni.
A további napok hasonló kalandok nélkül teltek.
A hazavezető út hozott azonban újabb izgalmakat. Valamilyen, előttem ismeretlen okból kifolyólag a Bodzai-szoros nevű hágón keltünk át a Kárpátokon. Lehet, a hely történelmi múltja ihletett. Út vezetett itt a hegyeken keresztül már a római időkben, később a kun-besenyő betörések útvonala volt. Ellenük építtetett várakat a Barcaságba települt német lovagrend. Évszázadokon át erre vezettek a török-tatár- oláh betörések. Tizenhat augusztusában itt haladt keresztül egy román intervenciós sereg és meg sem állt Csíkszeredáig! Igaz, hamarosan kiverte őket az egyesült osztrák-magyar és német haderő az összes többi betörő seregekkel együtt. És még Bukarestet is elfoglalták december 6-án.
Szép vadregényes tájban gyönyörködhettünk volna az úton, ha… ha a kanyargós szerpentineket kicsileánykánk gyomra nem sínyli meg. Végig hányta a hatvan kilométeres utat. Meg-megálltunk megpihenni, anyukája itatta, arcát hideg vízzel lemosta, ettől kicsit nyugodott, de ahogy indultunk, az első kanyarnál újra kezdte. Ahogy azonban egyenes szakaszra értünk, mintha elvágták volna, rosszulléte elmúlt és elaludt. Csak tova Brassó után ébredt fel és enni kért. Nagy kő gördült le a szívünkről, hogy nincs már semmi baja!
Tanultunk az esetből, s a következő nyáron repülővel, a belső járattal utaztunk. Ez az út is „megér egy misét”! Azzal kezdődött, hogy nem adtak helyjegyet, hanem mindenki oda ült, ahova érte. Anyu a hároméves fiúkával az első ülések egyikén, a két nagyobb valahol középtájon és apa a kis leánnyal mögöttük három sorral. Jó, hogy egyáltalán látták egymást!
Külön téma továbbá, az üdítő osztás. Tudniillik; miután a gép elérte a repülési magasságot, a zsúrkocsival Pepsi-Colát – amit sehol máshol az országban nem árultak -, osztogattak az utasoknak. Nem is lett volna ezzel semmi baj, ha elegendő üdítőt hoztak volna ki, de a negyven utasnak csak harminc üveggel. Tíznek nem jutott! Reklamálni azokban az időkben nem lehetett, legfeljebb ügyeskedni, hogy a kevésből szerezni lehessen. Különben is, aki kapott egy üveg üdítőt örvendezett, aki nem, az bosszankodott. Nehéz volt kiszámítani, mikor fogy el a készlet, mert egyszer elölről kezdték, máskor a gép végétől.
A Pepsi-Colánál fontosabb volt azonban, hogy a gyerekek, akik először ültek életükben repülőn, miként bírjak a repülést? A kicsi fiú amint a gép elhagyta a földet, menten elaludt, a többiek nézelődtek, egy kis rosszullétről panaszkodtak, de baj nem történt, s érkezés után nagy lelkesen magyarázták úti élményeiket.
Szerencsésen megérkezve, elfoglaltuk a szobánkat – alig másfélórás várakozás után -, és a szálloda bárjában lehetett Pepsi-Colát kapni!
Hozzászólás
Nyaralás a tengerparton Isti aug 12 : 15:55 Válasz erre
Hozzászólás: 1627

Regisztrált: júl 17 : 07:58
Mozgalmas utatok volt.-)))) Nem unatkoztak az állandó keresgélés közben.-))) Köszönöm a mosolyt!


Nyaralás a tengerparton bigeszab aug 12 : 21:18 Válasz erre
Hozzászólás: 1499

Regisztrált: júl 25 : 09:13
Mosoly nélkül a nyaralás sem ér sokat...

bigeszabHozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz
Üdvözlet
Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]
[ ]

Online
Vendégek: 2
Tagok: 0

Tagok: 62
legújabb: ZsóFia

Chatbox
Üzenetek írásához regisztrált tagnak kell lenned - jelentkezz be, vagy regisztráljIsti
márc 08 : 15:34
Fájdalommal telt szívvel olvasom soraidat! kedves nagyapó !Istenben reménykedve kívánok neked mielőbbi felépülést! Isti

nagyapó
márc 07 : 22:44
Rég jártam itt, és máshol - igaz barátok között - is régen.
Nagy utat jártam...
Belgyógyászattó l - urológián át - onkológiáig.
Nagy és nehéz út.:)

Kulcsar Eva
jan 04 : 16:54
Szeretetben gazdag boldog új évet kívánok minden kedves Kerti Tagnak.

Isti
jan 01 : 14:16
Köszönjük kedves Szabolcs! és viszont kívánjuk! Isti

bigeszab
jan 01 : 09:29
BOLDOG ÚJÉVET, kedves kertlakók!!heart

Isti
dec 27 : 10:53
Kedves János! Nagyon boldog névnapot kívánok a társaim nevében is!

Isti
dec 25 : 10:29
Kedves kert-társak és kedves olvasóink! Áldott ünnepet kívánok és egy új és békés évet sok szeretettel Isti

Isti
jún 10 : 12:03
Nagyon köszönjük drága Évike!
S köszönjük szeretetteljes munkáját mifelénk! Miértünk!
Áldott ünnepet mindenkinek!

Kulcsar Eva
jún 09 : 13:44
Áldott Pünkösdöt kívánok , Kedves BodóKert-i tagjainknak, a ma TÍZ ÉVE megszületett irodalmi portálunkon!

Isti
máj 17 : 09:21
Megtisztelve érzem magamat hogy ehhez a kitartó és kedves csapathoz tartozhatom! Köszönjük az értesítést kedves Évike!

Kulcsar Eva
máj 16 : 08:25
Kedves BodóKerti Tagok! Megfogyva bár, és ki-ki a saját terheit cipelve vagyunk itt még néhányan. Most ezt a kis maroknyi csapatot egy közelgő évfordulóra hívom: 2019. június kilencedikén LESZ TÍZ ÉVES ! ez a kedves kis virtuális hely , ahol sok szépet megtapasztalhattunk !

Isti
ápr 19 : 14:42
Áldott ünnepet kívánok a kert lakóinak és a kedves olvasóinknak Isti

Isti
jan 28 : 18:57
Einsten hagyatékában találták meg Bolyai relativitáselméletét!

klikk

Ha így nem olvasható kiollózom magát a szöveget!!!!


Isti
jan 04 : 11:34
Szeretettel köszöntök MINDENKIT az 2019.-.es évben! Isti

Isti
dec 28 : 08:20
Boldog névnapot kedves János !

Isti
dec 22 : 15:16
Kedves Nagyapó!
Köszönjük a figyelmességedet! Neked, a kertlakóknak és minden kedves olvasónknak Áldott karácsonyt kívánok Isti

nagyapó
dec 20 : 19:29
Istentől megáldott, békés, boldog Karácsonyt kívánok minden "kertbarátnak"!

Kulcsar Eva
júl 11 : 07:09

Akkor hát hajrá! Előre a további szépségek alkotása felé!
Mindenkinek örömteli alkotómunkát kívánok!

Isti
júl 09 : 18:41
S MI köszönjük meg Évike áldásos munkáját,ami minket is
érdemben segített! eme igen hosszú időn át!

Kulcsar Eva
júl 06 : 14:54
Köszönöm szépen.

timetour
júl 04 : 17:28
a te érdemed is, Éva!

Kulcsar Eva
jún 10 : 11:44
Kilenc éves a BodóKert!
Minden kitartó Tagunknak szívbéli köszönet!

Isti
máj 05 : 11:37
Nagy szeretettel köszöntjük az édesanyákat, nagymamákat s reményeim szerint a dédiket is.-))) a kert nevében !

Kulcsar Eva
ápr 30 : 07:09
Köszönjük az üdvözletet,
értékeljük a jöttödet.

Isti
ápr 21 : 19:34
Örülök hogy jelentkeztél kedves Tyme!


Oldal létrehozási idő: 2.0527 másodperc, 1.9688 lekérdezési idő. Adatbázis lekérdezés: 76. Memória használat: 982,744b