BodóKert: Tartalom / Próza / Férfi agy-női agy
BodóKert
Ma 2021. január 20, szerda,
Sebestyén napja van.
Holnap Ágnes napja lesz.


Férfi agy-női agy
Hogyan is működünk
- 2020 április 17 péntek
szerző: Isti Szerzők listája
kategória: Könyvtár > Próza
Hozzászólás: 2
Megtekintés: 31

Férfi agy - női agy….hogyan is működünk.

Kati és Joci már 15 éve voltak házasok .Két évente eltudtak menni 10 nap önköltséges üdülésre. de külföldre már nem jutott pénz. Fizették a lakástörlesztést, a rezsit. Nevelték a lányukat. Ennyire futotta. Kati egy kis szövetkezetnél dolgozott az adminisztráción. Joci meg
villanyszerelő volt egy étteremben. Egyik nap Kati kolléganője Erzsi értesítette a kollégákat hogy
Olaszországba, Velencébe szervez utat, nagyon kedvezményes áron. Otthon megbeszélte a házaspár
hogy annyira kedvezőek az árak hogy ők is elmennek Kati cégével, és vinnék Borit is a lányukat.
Mivel az étkezést mindenki maga oldotta meg. Ez nagyon kedvező volt minden szövetkezeti tagnak. Két hét állt rendelkezésre a felkészüléshez. Kati bement egy könyvesboltba és kért egy a Velencéről szóló útikönyvet , amiben térkép is volt. A bankban valutát váltottak ki megfelelő mennyiségben Lírát és shilling is kellett az utazáshoz a forinton kívül. Az Indulás előtt derült ki hogy Borikának van egy lehetősége és elmehet 2 hétre a Mátrába, Ez lett volna az utolsó gyermeküdültetési lehetőség. Borika ezt választotta. Így alkalom adódott az egyik kollégának
Istvánnak elhozni az anyósát erre az útra. Az indulást megelőző nap Kati nekiállt sütni főzni .Két
jó nagy méretű kézipoggyászt és egy táskát készítettek el az indulásra. A szövetkezet elnöknője is jött a többi vezetővel. A munkásoknak pénteken nem kellett bemenni dolgozni. Késő délután hat órakor találkoztak a kerület központjában. Két buszra volt szükség hogy mindenki elférjen és jó helyen üljön,mert az út nagyon hosszú volt. Mindenkinek megvolt a kijelölt helye, pillanatok alatt tele lett a busz. Az ülések mellett szépen sorakoztak a hűtőtáskák. Kati maga mellé vette a fehér- fekete nagyméretű táskát,.amibe a vacsorájukat és innivalójukat csomagolta. Rövid időn belül minden kolléga bemutatta a családját a többieknek, s igen jó hangulatban vitte őket a busz céljuk felé. kinyíltak a táskák és egymást kínálgatták a finom édességekkel és itókákkal.
Eredeti tervüket el kellett vetni mivel kitört a dél-szláv polgárháború. Így ezen az útvonalon nem mehettek Kénytelek voltak Rábafüzes felé menni és az osztrák-olasz határt érinteni. Kati elpilledt, el is aludt. Joci meg nagyon meg szerette volna nézni az Alpokot, hisz erre nem járt még az életében. S gondolta , talán nem is lesz már rá módja. Igazán szép akkor lett az út amikor az olasz területre értek. A hatalmas és csodás hegyek látványa kárpótolta az alváshiányt. Hajnali hat órakor érték el az olasz határt .A határőrök feljöttek a buszra és kérték az útleveleket, Erre Kati is felébredt, Mókásnak találta a határőrök kalapját. Leszálltak a buszról. irány a tussoló és a
friss ruhacsere. Reggel 9 órára értek Velence központjába. Miután leszálltak Erzsike mondta:mindenki a maga programja szerint mehet , de egy kikötés van délután 4 órakor itt találkozunk ebben a megállóban. Öt perc áll rendelkezésre a busznak, és indulni kell,mert jön a többi busz és aki nem ér addig ide, az sajnos lemarad.
Két nagy csoport szerveződött. De Kati és Józsi egyikhez sem kapcsolódott, Ők úgy voltak hogy egyéni városnézést akarnak. Tudták hogy nem fognak se múzeumba se egyéb helyre így eljutni, de őket vonzotta az olasz nép, az utcák hangulata, Egy jó olasz kávézó kipróbálása s ami még belefér. Náluk volt a kiadvány a térképpel. Józsi nagyon jól tudott tájékozódni még a számára is idegen terepen. Kati rettegett. Ő tudta hogy borzalmasan tájékozódik, és nincs térlátása. Teljesen Józsira kell hagyatkoznia és lehetőleg félelem nélkül. Az utcán próbálta az utcaneveket elolvasni, valahogy nem jött össze. Ő nézte a környezetet az üzleteket, boltokat a csodás épületeket, pompás templomokat .Nyár vége volt augusztus, de vakítóan sütött a nap és nagyon meleg volt ,amit a tengerről jövő szél valamelyest enyhített .Hófehér ruha volt a házaspáron. pont a nap miatt. Elindultak szépen egy nagyon széles úton csodálva a látnivalókat.
Az úton sok papot és apácát is láttak Az emberek vidámak. közvetlenek voltak, kérdezték honnan jöttek?Amikor említették hogy Magyarországból Budapestről jöttek, nagy volt az ováció. Puskás Öcsi nevét emlegették mosolyogva. A széles úttól balra fordultak és találtak egy boltot, oda bemenetek A kirakatból látszott hogy ez egy pékség?? vagy valami hasonló. bent az üzletben alig hittek a szemüknek, olyan pékáru költeményeket láttak,amiket addig még nem Az egyik kenyérféleségnek kinyílt toboz alakja volt. Kifőzni való tésztát is találtak számtalant, Ezeknek mindenféle színe volt, A zöldtől a lazacszínig mindenféle. Alig akartak kimenni a boltból annyira élvezetes volt a látvány. Gyalogoltak tovább a kacskaringós úton. Szebbnél szebb terek, templomok, paloták. múzeumok és még egy színház is az útjukba esett. Az egyik kis térnél megálltak, A tér közepén egy kis szökőkút állt. Annak a lábához leültek és megették az otthonról hozott ebédet. Miközben ettek körbe néztek itt is, a téren egy kis templom meg egy nagyon szép kis palota állt. Elérték a Szent Márk teret, bementek és megnézték belülről a Bazilikát. Kijőve galambokat etettek és fotóztak ahol csak lehetséges volt. A téren volt egy bolt, ott egy tengerészsapkát vettek Borikának. Kati elsétált a tengerig és levéve a cipőjét addig a lépcsőig merészkedett amivel elérte a térdét. Olyan nincs hogy én itt vagyok és nem nézem és próbálom ki a tengert nevetett. S neked pont itt és most jutott ez az eszedbe nevetett Józsi is. A járőröző csendőrök is mosolyogtak a bajszuk alatt, Nem indultak el a halpiac irányába, ellenétesen a másik oldal felé vették az irányt. Hatalmas hat emeletes tengerjáró hajót vettek észre, Ilyet még csak a filmekben láttak. A hajó mellett törpének érezték magukat.
De jó lenne egyszer egy ilyenen utazni mondták ki hangosan a gondolatukat. Aztán betértek egy presszóba valamit inni,meg lepihenni egy kicsit. Én elmegyek az illemhelyre,addig te rendelj nekem egy igazi jó kapucsínót mondta Kati. Visszajött és már ott is gőzölgött az illatozó kávé. Józsi itta a finom hűsítő sört, na és most jött el a fizetés, Na az érdekesre sikeredett .Józsi nem tudott csak angolul, a pincér németül és Kati meg magyarul. A végén a pincér oldotta meg a helyzetet, fogta magát és hozott egy blokkot amiről le lehetett olvasni hogy mennyit is kell fizetniük. Még maradt idejük a busz indulásáig, és vaktában elindultak ki a nyílt tenger irányába.
Egy idő után Józsi megszólalt igen megszeppent hangon: NEM tudom merre vagyunk…
ELTÉVEDTÜNK…
Ránézett Katira,, ő meg vissza…
Nézd én tudom hogy pocsék a térlátásom, és most már minden mindegy…. De engedd meg hogy most Én irányítsak, ha így is meg úgy is elkésünk A busz el fog menni mi meg ha ez megtörténik akkor találunk ki valamit.
Józsi elgondolkodott. Hát most már tényleg mindegy,,, De te honnan tudod az utat??? kérdezte Katitól.
Nézd én az úton az épületeket, templomokat kis üzletek kirakatait néztem. Ezek adnak nekem támpontot.
Legyen mondta Józsi, Lesz ami lesz.
Kati fogta magát és elindult és közben mondta : ezen az úton az előbb egy hölgy cicákat etetett
főtt tésztával. Ott vannak még a macskák, onnan meg majd mondom tovább az utat. Most lefordulunk balra és megyünk egy darabig egyenesen. Az út végén vagy egy pizzéria, nyitott terasszal. Ott megint balra kell fordulni és menni az úton addig amíg el nem érünk egy fahídig.
Azon átmegyünk és velünk szemben lesz egy üzletsor,. Úgy is volt. Az első üzlet az egy férfiruha szalon. Mellette van egy üvegműhely, Annak a kirakatában ki van állítva két delfin amiknek szép kék színe van. Józsi csak hallgatta Katit, Te erre emlékszel?? kérdezte. IGEN volt a válasz.
Most megyünk előre ezen az úton , s egy térre érünk A tér bal oldalán van egy színház, A nevét nem tudtam megjegyezni . A tér közepén itt is van egy kisebb szökőkút. és szép kis paloták övezik az egészet. Most megint balra fordulunk és egy egyenesebb szakasz következik, Kati egy idő után felszisszent. A lábára nézett és azt látta hogy az új fehér cipője piros lett a vértől .Azonnal lekapta a lábáról. A cipő vadonatúj volt. nem volt bejáratva és a varrások felmarták a meleg miatt a lábfejen a bőrt. Fogta magát lekapta a lábáról a cipőt,amit egy közelebbi szemetesbe beledobott .S úgy mezítelen lábbal ment tovább , immár kényelmesen és felüdült lábakkal.
Nemsokára meglátod a pékszerű boltot jobb oldalon mondta , Innen megint balra fordulunk és
kiérünk a nagy és széles útra ami a buszmegállóhoz vezet. Útközben megálltak egy kis kétkerekű
kocsi mellett és vettek egy PET palacknyi EVIANI vizet ami majd jó lesz hazafelé az útra. Ott helyben meg megittak fejenként egy -egy kisebb palacknyi vizet,ami felfrissítette őket.
Elsőként érkeztek meg a buszmegállóba, Még azon is járt a fejük, hogy itt maradnak és a busz
nélkülük indul el .El sem hitték hogy ilyen kalandosra sikeredik ez a nap.
Katicám! mondta Józsi, hát nagyon megleptél azt tudod e?????Sok mindenre fel voltam a mai nap készülve , de arra nem hogy eltévedünk, én nem tudom hol is vagyunk. Az meg végképp meglepett hogy te leszel az aki visszaviszel minket az úton.
Nézd mondta Kati, Én mindig megbízom benned és nem félek melletted, neked nagyon jó a tájékozódó képességed, le előtted a kalappal. Én attól féltem hogy mivel nem ismerjük a nyelvet ez lesz a bajunk. S van még egy dolog mi nők egészen másra koncentrálunk mint ti fiúk.
Én memorizáltam az utat, nagyon komolyan vettem , pont azért mert a terep ismeretlen volt
mind a kettőnknek,. A szép házak, üzletek, templomok, terek, és a színház egy - egy támpont volt nekem. Megjegyeztem még azt is hogy mit látok a kirakatban!
Nektek fiúknak a fehér állományotok a több /ami a térben való tájékozódáshoz kell/, míg nekünk lányoknak a szürke állományunk a fejlettebb az agyban..ez meg a memória helye
Na ez a különbség a férfi agy és a női agy között.

2020. 04.17.

Hozzászólás
Férfi agy-női agy bigeszab ápr 20 : 12:52 Válasz erre
Hozzászólás: 1557

Regisztrált: júl 25 : 09:13
Tetszett a jó kis történet és a levont tanulság!

bigeszab

Férfi agy-női agy Isti ápr 21 : 08:26 Válasz erre
Hozzászólás: 1713

Regisztrált: júl 17 : 07:58
Nagyon szépen köszönöm kedves Szabolcs a hozzászólást!
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz
Üdvözlet
Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]
[ ]

Online
Vendégek: 1
Tagok: 0

Tagok: 62
legújabb: ZsóFia

Chatbox
Üzenetek írásához regisztrált tagnak kell lenned - jelentkezz be, vagy regisztráljIsti
jan 06 : 19:52
Örömmel látlak kedves Évike

Kulcsar Eva
jan 06 : 16:27
"Most azért megmarad a hit, remény, szeretet, e három; ezek között pedig legnagyobb a szeretet. " (Pál Korinthusbeliekhez írt I. level e 13. rész)


Isti
dec 30 : 20:03
Egy nyugodtabb kiegyensúlyozottabb új évet kívánok MINDENKINEK Isti:)

Isti
dec 24 : 09:28
Áldott ünnepet kívánok társaimnak és a kedves Olvasóknak Isti:)

nagyapó
szept 01 : 18:59
"asszem, úgy tudjuk őrizni emlékét, ha írunk sokat még Ide, tartozunk neki ezzel!"

Igen! Írni, írni, és írni!:!

Kulcsar Eva
szept 01 : 13:23
Igazak a szavaid, timetour.

timetour
aug 31 : 22:37
asszem, úgy tudjuk őrizni emlékét, ha írunk sokat még Ide, tartozunk neki ezzel!

timetour
aug 31 : 22:12
sajnálom, rég jártam erre.
de emlékét őrizzék a kertlakók, szeretném!

Isti
máj 21 : 10:55
Drága János! Köszönünk mindent,Azt is hogy itt lehettünk eme csodás kertben ,ahol gond nélkül alkothattunk, é s álmodhattuk az álmainkat ! Te fogtad össze ezt a kis de értékes kis közösséget! Álmod szép álmokat Isten kebelén!

Kulcsar Eva
máj 20 : 17:30
Tisztelettel közlöm a kedves BodóKerti tagokkal, hogy Bodó János, a web oldal megálmodója és hűséges résztvevője 2020. február 21-én elhunyt. Őrizzük meg az emlékét hozzá illő diszkrécióval, és nagy-nagy szeretettel!

Isti
ápr 10 : 08:22
Csendes, DE szép húsvéti készülődést kívánok kedves társak és kedves olvasóink!
Isti

Isti
márc 08 : 15:34
Fájdalommal telt szívvel olvasom soraidat! kedves nagyapó !Istenben reménykedve kívánok neked mielőbbi felépülést! Isti

nagyapó
márc 07 : 22:44
Rég jártam itt, és máshol - igaz barátok között - is régen.
Nagy utat jártam...
Belgyógyászattó l - urológián át - onkológiáig.
Nagy és nehéz út.:)

Kulcsar Eva
jan 04 : 16:54
Szeretetben gazdag boldog új évet kívánok minden kedves Kerti Tagnak.

Isti
jan 01 : 14:16
Köszönjük kedves Szabolcs! és viszont kívánjuk! Isti

bigeszab
jan 01 : 09:29
BOLDOG ÚJÉVET, kedves kertlakók!!heart

Isti
dec 27 : 10:53
Kedves János! Nagyon boldog névnapot kívánok a társaim nevében is!

Isti
dec 25 : 10:29
Kedves kert-társak és kedves olvasóink! Áldott ünnepet kívánok és egy új és békés évet sok szeretettel Isti

Isti
jún 10 : 12:03
Nagyon köszönjük drága Évike!
S köszönjük szeretetteljes munkáját mifelénk! Miértünk!
Áldott ünnepet mindenkinek!

Kulcsar Eva
jún 09 : 13:44
Áldott Pünkösdöt kívánok , Kedves BodóKert-i tagjainknak, a ma TÍZ ÉVE megszületett irodalmi portálunkon!

Isti
máj 17 : 09:21
Megtisztelve érzem magamat hogy ehhez a kitartó és kedves csapathoz tartozhatom! Köszönjük az értesítést kedves Évike!

Kulcsar Eva
máj 16 : 08:25
Kedves BodóKerti Tagok! Megfogyva bár, és ki-ki a saját terheit cipelve vagyunk itt még néhányan. Most ezt a kis maroknyi csapatot egy közelgő évfordulóra hívom: 2019. június kilencedikén LESZ TÍZ ÉVES ! ez a kedves kis virtuális hely , ahol sok szépet megtapasztalhattunk !

Isti
ápr 19 : 14:42
Áldott ünnepet kívánok a kert lakóinak és a kedves olvasóinknak Isti

Isti
jan 28 : 18:57
Einsten hagyatékában találták meg Bolyai relativitáselméletét!

klikk

Ha így nem olvasható kiollózom magát a szöveget!!!!


Isti
jan 04 : 11:34
Szeretettel köszöntök MINDENKIT az 2019.-.es évben! Isti


Oldal létrehozási idő: 4.7517 másodperc, 4.0982 lekérdezési idő. Adatbázis lekérdezés: 75. Memória használat: 986,536b