BodóKert: Tartalom / Próza / A gyerekkorban elszenvedett mentális abúzus a környezet miatt. Ill. ennek a felnőttkorra gyakorolt hatásai.
BodóKert
Ma 2020. október 29, csütörtök,
Nárcisz napja van.
Holnap Alfonz napja lesz.


A gyerekkorban elszenvedett mentális abúzus a környezet miatt. Ill. ennek a felnőttkorra gyakorolt hatásai.
- 2020 május 08 péntek
szerző: Isti Szerzők listája
kategória: Könyvtár > Próza
Hozzászólás: 2
Megtekintés: 42

A gyerekkorban elszenvedet mentális abúzus a környezet miatt.
Ill. ennek a felnőttkorra gyakorolt hatásai.

Milikének igen erős, természetű de jó indulatú szülei voltak. A kislány fura körülmények között született,aminek lettek következményei sajnos. A szülők nagy szeretetben de az egyik oldaltról
óvatosan,. míg ás szemszögből keményen az életre nevelték a kislányt. Laci az apa védte, óvta és féltette egy szem lányát. Míg a másik oldalon tudta hogy nem óvhatja meg mindentől ami majd az életben éri, érheti Milikét, hisz állandóan nem állhat mellette. Ahogy csepegett a kislány egyre több dologra szó szerint képezte ki . Laci polgári oktató volt a seregnél..Arról nem is beszélve hogy tudta hogy a férfiak hogyan állnak hozzá a női kérdéshez.
Ica az anya vállalat-igazgató volt. Ehhez a munkához is kellett a határozottság, de nagyon , na meg a rátermettség.
Az ilyen szülők gyermekei általában igen gyenge akaratúak , pont a szülők miatt,akik a saját akaratukat viszik át a gyermekre és nem alakul ki a gyermekben az önvédelem mint lehetőség, Én az ilyen embereket HARCOS-nak hívom. Harcos szülő gyermekéből nagyon ritkán lesz harcos felnőtt, vannak persze kivételek, ahol a gyermek lappangó harcos alkat, de az majdan később jön felszínre,., Amikor Milike 6 éves lett Ica átesett egy igen komoly műtéten és leszázalékolták. Véglegesen és örökre .Amikor Milike 6 éves lett és elkezdte az iskolát nem kellett napközibe járnia, hisz otthon Ica várta s a szeretett nagymama Róza. Az iskolai órák után Mili friss és még meleg ételre jött haza. Fogalma sem volt arról hogy az osztálytársai milyenek is valójában. Hisz az órák alatt a tanagyagra figyelt, és a szünetekben meg pihent egy keveset.
Azt viszont nagyon hamar megtanulta a szín tiszta lányosztályban hogy a lányok azok bizony
már ebben a korban elkezdtek” helyezkedni” ill akarva akaratlan kezdett kialakulni a hierarchia rendszer. Az erősebb és erőszakosabb lányok a többiekre erőltetett akarat-érvényesítése.
Elől jár t a dologban Bauer, Ő volt a legagresszívabb, Sokszor hangsúlyozta hogy neki sokkal több joga van mint a többi lánynak. mert az anyja erre tanította, Ő meg nagyon élvezte hogy lehet ő majdan bandavezér és akarnok. Egrecíroztatta a többi lányt kénye kedvére, a másik Hauser meg ugyan csendes volt, de az a felsőbbrendűségi érzés és tudata uralta őt is. Minden nap a nyakában lógott a vörös nyakkendő. Az anyja egy katona –orvosnő volt…Ő is keményen nevelte Hauser Évát. Ő nem volt agresszív csupán nagyképű és beképzelt. Volt még elég sok lány akik próbálkoztak az erőfölénnyel. de nem mindnek sikeredett ezen 2 erőszakos mellett. Nem volt jó dolog ez a színtiszta lány-osztály. Több volt közöttük a semleges, vagy az alárendelt szerepet vállaló. hogy csak csend és nyugalom legyen az iskolában . S ahogy nőttek a lányok úgy nőtt a baj is. A kis-kamasz kor megtette a hatását. Milike sehová sem akart tartozni. Ő iskolába akart járni és nem is akart ennél többet a tanuláson kívül .Egy alkalommal az egyik tanár is megkóstolta Milikét,aminek az lett a vége hogy Laci a harcos apa bement és rendet vágott a tanári kar sorai között. Innentől Milikére a tanárok másként néztek. S jobbnak látták a több lépés távolságot a kislány és őközöttük, Igen , félelmet keltett Laci, és ez is volt a cél. Az ő lányát senki se merje még csak lelkileg sem bántalmazni .S Laci úgy döntött itt az ideje foglalkozni a lányával egy kicsit másként,
-Nézd bogaram én nem mindig lehetek melletted. Az élet meg látod ilyen. és ha majd felnősz lesz ez még sajnos rosszabb is, tehát itt az ideje hogy szembesülj avval milyen is az élet.
Szituációs játékokat játszott Milikével, és nem csak a lakásban . Hanem kivitte az utcára. Milike megkapta a feladatot,amit végre kellett hajtania, Hiába sírt, félt az elején, apunak nem lehetett ellent mondani. Viszont ott volt az apu felé való megfelelési kényszer, Hisz aput a rajongásig szerette Milike. Természetesen ép jókor jött a „kiképzés „ A lányok kezdtek megint változni és nem a jó irányba, Bauert elkapta az osztályt irányítási , egrecíroztató igény. Kiválasztotta a maga kis bandáját, és azokkal a lányokkal fenyegette a többi lányt .Ő mondta meg melyik lánnyal mit kell csinálni, ill. hogy majd ő megmondja hogy egyáltalán emberszámba vetető e a delikvens. Mivel ő találta ki azt is hogy ki mit követett el. és mire kell büntetni . Milit arra büntette hogy 2 hétig a banda nem szólhatott t a kislányhoz. S hogy fokozódjon a dolog, Mili a hétvégén elment a rokonokhoz Felsőgödre. Valaki a srácok közül otthon „viccből” egy lány és egy fiú nevét egy szív alakba foglalta a játszótéren, S egy nagy A betű is jelzés értékű lett. Természetesen Bauer az egészet rákente Milire…. Hiába állította Mili hogy itthon sem volt hiszen a rokonoknál töltötte a hétvégét, a következmény az lett hogy a gyerekcsapat és különösen egy fiú többet nem szólt Milihez. Ez volt az a pont amikor Bauer akinek fogalma sem volt?? vagy????sikerrel tönkre tette Mili gyermekkorát.
Se otthon, se az iskolában.. na ez több v olt a soknál. Végképp egyedül maradt a gyermekközösségben. Múlt az idő. már 7..-kesek lettek. De elkezdődött a biológia órán az embertan mint biológiai tantárgy. Ez volt az a tárgy ami Mili legkedvesebb tanulni vallójává vált. Hauser szinte alig felelt és természetes volt hogy 5.öst fog kapni. /utólag kiderült hogy a FRIMM intézetben lett orvos!/ S egyik alkalommal feltett Ibi néni egy kérdést,amit szinte senki sem tudott megfejteni, utoljára Hauser kapta a lehetőséget, DE Ő SEEM TUDTA!!:-)) Viszont Milike igen! majd kiesett a padból úgy jelentkezett. S végre Ibi néni észrevette és megadta a szót Milinek aki lángoló arccal és nagy büszkeséggel adta meg a hibátlan feleltet! Óriási ötös lett a jutalom. Minden lány sárga irigységgel nézte kis hősünket. Ő szinte szárnyalt. Én is megmutatom!. Megmutatom hogy TUDOK, hogy IGEN IS VAN ÉRTÉKEM!
De a dolog hamar feledésbe ment,
Majd egy alkalommal Bauer odalépett nagy kegyesen Milihez és azt mondta: Na most megengedem hogy megszólalj és a többi lány is szólhasson hozzád! Ez volt az igazi olaj a tűzre, Mili egyenes hátal felállt a padból és szinte üvöltve mondta? : Na majd azt Én döntöm el hogy egyáltalán ezek után Én elfogadom a TE közeledésedet! De tudod mit? Menj a fenébe! Nem kellesz te nekem semmire sem!Mi és ki vagy te?? Nos egy nagy SENKI VAGY!!!!!
S nem ajánlom hogy ezek után szóba merj velem állni mert behúzok neked egy olyat , amit már rég megérdemelsz! Majd Én eldöntöm ki az akivel majd Én állok szóba!
S Mili észre sem vette hogy kezd apa tanítása és érzelemi támogatása szárba szökni .A kislányból már kiskamasz lett, aki már nem félt annyira.. s ha remegő lábakkal és gyomorral, De védekezik!
S kezd életre kelni a kis Harcos,.-)))))) Ezekről a dolgokról tudatosan nem mesélt otthon, és különösen nem apának…Két lelehetőség adódott volna, apa megint kioktatja hogy tessék szépen védekezni, vagy a rosszabbik dolog hogy apa felkeresi a szemben lévő házban lakó Bauer szüleit…..
S hogy abból a 35 lányból egyáltalán volt e valaki? akivel Milike együtt tudott lenni mint baráttal és társsal? Hála Istennek igen. Demény Anna…..Akivel mint később felnőttkorban is tartják a jó barátságot, 55 éve…Jó rágondolni. Ha nem is minden nap lógnak egymás nyakában, de tudnak egymásról. számíthatnak egymásra a mai nap is. S elmúlt az iskola az általánosban.
Milike vett egy mély lélegzetet, és örült, na végre vége van…
Szegénykém.. nem tudta hogy ez még csak a kezdet ami a felnőtt lét felé vezető út.
A gimnáziumban sem úszta meg…Ugyan vegyes volt az osztály. Voltak fiúk akik elég normálisak voltak. DE Igen az ofő….Kocsmáros….Anyu a szülői munkaközösséget erősítette.. Ő nagyon szép és dekoratív teremtés volt. S mit tett Kocsmáros??? kinézte magának Icát….S amikor Ica igen kulturáltan de kosarat adott a férfinak , jött a retorzió. Minden dühét Millikén vezette le.
Milike állta a sarat, Hisz itt már ebben az időben kamaszodott, és a kamasz lét, egyben a lázadás kora is… Na meg nőtt a kis harcos Milikében. Fiúkat meghazudtoló módon tudott védekezni.
Kocsmáros erre nem volt felkészülve, Megszokta hogy ha valamit akar az úgy van. Sőt meg is szerzi amit akar.. Na de az hogy egy lány.. és aki még csak kamasz???? Na ez szinte hihetetlen…
Mili viselkedése meggyőzte jobb ha hátralép az agarakkal. Érezte Miliben olyan erők mozognak mikhez ő nincs hozzá szokva. S Mili akarata letörhetetlen .Amióta tanított ilyen esete nem volt,.
/Később sem!/ Mili meg nem hagyta a történteket
,NEM ezt amit megpróbált Kocsmáros anyuval azt meg végképp nem!Hogy képzeli ez a senkiházi hogy ép az én édesanyámmal.. na ne! Majd ezt én elintézem! Nem szólok az apunak, mert abból világra szóló balhé lenne. Laci fekete öves dzsúdós és birkózó volt..
Nekem viszont van szám…..Jó NAGY.S én hát az apu lánya vagyok!!!!!! Addig örüljön Kocsmáros amíg én ordítom le fejét a helyéről. S mit látunk???Milikében nő és növekszik a harcos aki már nem is olyan kicsi.
Iskola után Mili dolgozni kezdett és nem is akárhol. G-ben ahol katonák irányítottak , a legkisebb vezető is csak férfi lehetett. Na ez a terület volt az ahol neki ez semmi akadályt nem jelentett, Hiszen apu is polgári oktató volt a seregben. ,A férfi közösség igen hamar rájött hogy Mili pont közéjük való.
S nagyon hamar fiúsították,.-)))A közösség befogadta és szerette. Varga Karcsi az egyik igazgató a 6-ból azt mondta neki egy alkalommal,: Tudja Milike végig néztem én a maga tevékenységét és reakcióit. Le a kalappal maga előtt,! Itt csak 2 fajta nő létezett idáig, De maga megmutatta hogy van egy harmadik fajta is.-))) S az a „megtiszteltetés” is érte hogy magukkal vitték a kocsmába is.-)))))
Ilyenkor Mili megivott egy azaz 1 deci vörösbort, és csak a közösség és a jó hangulat volt a fontos .Tíz évet töltött el a cégnél. de mivel lakást kapott a Duna túloldalán el kellet búcsúznia a közössétől . Ám ekkora már felnőtt lett a harcos!!!!! IGAZI AMAZON!!!!!!!
Telt múlt az idő , és egyik nap keresték telefonon. Demény Anna volt az.
-Képzeld el megtalált bennünket Csendes Anna.. 2 évébe került hogy a régi adatok alapján valahogy a semmiből megkeressen minket. A nagybátyámat találta meg, és rajtam keresztül meg téged!
Lesz osztálytalálkozó!!!! HURRÁ!
Mili hallgatta az eseményeket, de nem érzett akkora örömöt, sőt….
Oké ketten elmegyünk barátnőm, azt meglátjuk mi fog történni, De leginkább megköszönve Annának ezt az emberfeletti munkát,!S 35 év után a 36 főből Anna megtalált 20 lányt .Ebből a 20.-.ból 13 vett részt az első találkozón. Mindenki ruhája szélén ott v olt a lánykori név, különben nem igazán jöttek volna rá ki kicsoda. Körbe ültek egy ovális asztalt és egyenként mindenki elmesélte mi is történt vele.. Mili elég sok lányt azonnal megismert különösen Bauert és Hausert. Igazán nem az számított ki mit is mesél el a sok időből.. á dehogy….Figyelte őket, a mozdulataikat
a stílusukat , és SEMMI SEM VÁLTOZOTT!!!!! Nem lepődött meg….Ezt várta…..
Amikor rá került a sor a mesélésnél, igyekezett minél kevesebbet mondani, de felhasználta a lehetőséget, hogy megmondja a véleményét Bauernek és Hausernek. Ha még ennyi idő sem volt elég ahhoz hogy megváltozzanak,akkor jöhet a görbe tükör….Különösen Bauer kapott a nyaka közé bőven eleget. A lány csak nézett, nem is emlékezett az eseményekre,,,, Jellemző…..
Aztán elindult a „fényezés” ki ki lett, milyen pozíciót ért el. stb. Oláh a legjobb tanuló ügyvéd lett,
na meg alkoholista….Emlegette hogy mennyi könyvet és lexikont vett meg és olvasott el. Persze nem vette észre hogy az alkohol sok sületlenséget mondat ki vele. Pld azt hogy ő még a Bibliai lexikont is olvasta,
-Na akkor jó nagy katyvasz van fejedben , vágta rá Mili, mert a könyv tartalmának összességet nem fogod fel ! El kellett volna olvasnod Gecse Gusztáv 5 világvallás c könyvét, Avval sokkal jobban jártál volna…Hauser csak hallgatta, majd megszólalt: Hát te azt olvastad????mert hát..
-Mi mert hát?, Azt gondolod hogy csupán Te lehetsz itt közöttünk a legolvasottabb??? Túl nagy az arcod!Lehet hogy én még többet olvastam mint te! S nem csak az úttörő 12 pontját, meg Lenin összest,mert az mondjuk nem is- érdekel. Nem fogom neked elsorolni mi mennyi könyvet olvastam el, de megnyugtatlak hogy vagyok veled egyenértékű , ami az olvasottságot meg mást is érint.
Érzem én, volt a visszafogott válasz Hausertől.
-Na de azt magyarázd meg nekem hogy akkor miért nem lett belőled VALAKI…????.
-Gondolod hogy akkor értékesebb lennék???.Nem a státus mutatja meg az ember értékét, ha nem az a tudás amit felhalmozott az olvasottság által! S hogy kerekebb legyen a válaszom , minden tudásom ott van a lányomban Boriban!NEKEM EZ A TELJESÍTMÉNYEM ! Nekem lett egy 2 diplomás 4 nyelvet beszélő gyermekem!Amihez Bori is kellett! S bárhol is vagyok társaságban nem sülök fel mert nem mondok hülyeségeket. A te mamád az doktornő, te is doktoráltál. A lányod az külkeres és Franciaországban él nem de???? Tehát TE azt gondolod hogy neked ez természetes .hogy a TE családodban mindenki sikeres. S az meg neked fura hogy a szerinted átlag?? család átlag gyermekének hogy is lehet nem átlagos gyereke:?????/ Itt már teljességében dolgozott a csodás és értékes AMAZON! ami Miliből lett!//// S miből gondolod hogy az én családom átlagos??????Egyáltalán mit is tudsz TE az Én családomról??? SEMMIT! Arról nem is beszélve hogy semmi közöd hozzá! Nem vagyok pont neked köteles beszámolni hogy a családom melyik tagja ki és mi volt, S mit is ért el???? Nos lehet hogy többet mint a tied és értékesebbet is mivel nem a hátszél segített, meg a kitaposott kapcsolati rendszer! Nálunk MINDENKI a saját tudása és teljesítménye alapján lett az aki,.!!!!
Demény Anna csendben befelé mosolygott. Ő már tudta ki lesz a szópárbaj győztese.
Hauser meg csak nézett, Nem volt hozzászokva sem gyereknek, sem felnőttnek hogy kioltatják, ,S ahhoz sem hogy nem az övé az utolsó szó!

Végre és hamarosan vége lett a lánytalálkozónak,, aznapra….
S itt lett Mili részére is nyilvánvaló hogy ő most már nem csak Mili. a kislány, és Mili a nagylány. Ha nem az is hogy Ő már AMAZON. és az AMAZON meg Milivel egyenlő.
Volt még egy pár találkozó, ahová nem szívesen ment el Mili…Utoljára még ő is szervezett egy találkozót a Piroska étterembe, De amit ott produkált a 2 “kiválasztott” na az már kiverte nála a biztosítékot. Ezen a találkozón megjelentek olyan lányok is akiket addig még nem láttak, ill. sokkal később talált meg Csendes Anna. Ezeket a lányokat ez a 2 erőszaktevő szóhoz sem hagyta jutni…Megint a végtelenségig megunt régi történetek hangzottak el. Az új lányokról meg nem tudtak meg semmit se, Sem az életük alakulásáról. meg a családjukról sem.
Ez volt az utolsó csepp a pohárban…. Elege lett. Haza jőve mondta is a férjének hogy nem megy el több találkozóra . Nem sokkal később a NE T-en összefutott Andor Katival. Kati kissé merev, de igen jó szándékú, kedves teremtés volt. Sokat és jól tanult, Gazdasági igazgató lett belőle. Napi szintre emelkedett a kettejük kapcsolata. ami a mai napig is tart.
Később hallotta hogy voltak még találkozók ahová őt már meg sem hívták. Ez Bauer munkája volt,
Ezt úgy tudta meg hogy Demény Anna elszólta magát. Jajj ne haragudj..Jobb lett volna ha befogom a szám. Gondolom fájdalmat okoztam neked akaratomon kívül.
Mili meg csak mosolygott.
Ugyan már a legjobbat tetted amit csak tehettél! Így nem nekem kellett REM-et mondani erre a… ki nem mondom milyen galerira. Mondtam is Francinak a férjemnek , hogy elegem van és NEM megyek többet. Így jó ez nekem! Hidd el! Velem már nem tehető meg ami a kis Milivel megtehető volt. Ők már nem akarnak és nem is fognak változni, míg én a számukra vagyok elfogadhatatlan. Ezt a számukra új Milit meg nem ismerik. és nem is akarják tudomásul venni hogy igen is van olyan hogy valaki felnőttnek jó értelemben megváltozik,
S a kis gyenge és félénk Mili már nincs, ha nem egy erős , erős akaratú , jellemes, határozott Mili létezik már csupán. Nekem az nagyon jó hogy mi ketten egy életen át kitartottunk egymás mellett.
S csak 1- 2 lány maradt meg értékesnek nekem. Nem kérek többet.

Azt is tudomásul veszem hogy mindig is volt Bauer, meg Hauser,és van és lesz is…Ezen nem tudok változtatni. Viszont én meg tudtam ,és akarok és akarni fogom a változást!Mert én képes vagyok a változásra!

Minden ember más és más. Minden ember másként fog reagálni ugyan arra az eseményre.
Minden ember lelkében egy eseménysor másként fog nyomot hagyni.
Lesz olyan aki nem változik meg az élete során.
lesz aki képes változni.
Lesz akit megvisel az élet eseménye,
Lesz akit nem tud megingatni.
Lesz aki”belehal” az eseményekbe mert nem lesz képes feldolgozni és tovább lépni az eseményeken.
S nagyon kevés olyan ember lesz mint aki én is lettem hogy egy félénk, és gyenge kislányból a szülő, az élet, az akarás a talpon maradásra ösztönöz .AMAZONNÁ VÁLUNK……

2020, 05.08.Hozzászólás
A gyerekkorban elszenvedett mentális abúzus a környezet miatt. Ill. ennek a felnőttkorra gy bigeszab máj 09 : 15:39 Válasz erre
Hozzászólás: 1539

Regisztrált: júl 25 : 09:13
"Minden ember más és más. Minden ember másként fog reagálni ugyan arra az eseményre".

bigeszab

A gyerekkorban elszenvedett mentális abúzus a környezet miatt. Ill. ennek a felnőttkorra gy Isti máj 10 : 15:36 Válasz erre
Hozzászólás: 1685

Regisztrált: júl 17 : 07:58
Köszönöm szépen kedves Szabolcs!
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz
Üdvözlet
Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]
[ ]

Online
Vendégek: 3
Tagok: 0

Tagok: 62
legújabb: ZsóFia

Chatbox
Üzenetek írásához regisztrált tagnak kell lenned - jelentkezz be, vagy regisztráljnagyapó
szept 01 : 18:59
"asszem, úgy tudjuk őrizni emlékét, ha írunk sokat még Ide, tartozunk neki ezzel!"

Igen! Írni, írni, és írni!:!

Kulcsar Eva
szept 01 : 13:23
Igazak a szavaid, timetour.

timetour
aug 31 : 22:37
asszem, úgy tudjuk őrizni emlékét, ha írunk sokat még Ide, tartozunk neki ezzel!

timetour
aug 31 : 22:12
sajnálom, rég jártam erre.
de emlékét őrizzék a kertlakók, szeretném!

Isti
máj 21 : 10:55
Drága János! Köszönünk mindent,Azt is hogy itt lehettünk eme csodás kertben ,ahol gond nélkül alkothattunk, é s álmodhattuk az álmainkat ! Te fogtad össze ezt a kis de értékes kis közösséget! Álmod szép álmokat Isten kebelén!

Kulcsar Eva
máj 20 : 17:30
Tisztelettel közlöm a kedves BodóKerti tagokkal, hogy Bodó János, a web oldal megálmodója és hűséges résztvevője 2020. február 21-én elhunyt. Őrizzük meg az emlékét hozzá illő diszkrécióval, és nagy-nagy szeretettel!

Isti
ápr 10 : 08:22
Csendes, DE szép húsvéti készülődést kívánok kedves társak és kedves olvasóink!
Isti

Isti
márc 08 : 15:34
Fájdalommal telt szívvel olvasom soraidat! kedves nagyapó !Istenben reménykedve kívánok neked mielőbbi felépülést! Isti

nagyapó
márc 07 : 22:44
Rég jártam itt, és máshol - igaz barátok között - is régen.
Nagy utat jártam...
Belgyógyászattó l - urológián át - onkológiáig.
Nagy és nehéz út.:)

Kulcsar Eva
jan 04 : 16:54
Szeretetben gazdag boldog új évet kívánok minden kedves Kerti Tagnak.

Isti
jan 01 : 14:16
Köszönjük kedves Szabolcs! és viszont kívánjuk! Isti

bigeszab
jan 01 : 09:29
BOLDOG ÚJÉVET, kedves kertlakók!!heart

Isti
dec 27 : 10:53
Kedves János! Nagyon boldog névnapot kívánok a társaim nevében is!

Isti
dec 25 : 10:29
Kedves kert-társak és kedves olvasóink! Áldott ünnepet kívánok és egy új és békés évet sok szeretettel Isti

Isti
jún 10 : 12:03
Nagyon köszönjük drága Évike!
S köszönjük szeretetteljes munkáját mifelénk! Miértünk!
Áldott ünnepet mindenkinek!

Kulcsar Eva
jún 09 : 13:44
Áldott Pünkösdöt kívánok , Kedves BodóKert-i tagjainknak, a ma TÍZ ÉVE megszületett irodalmi portálunkon!

Isti
máj 17 : 09:21
Megtisztelve érzem magamat hogy ehhez a kitartó és kedves csapathoz tartozhatom! Köszönjük az értesítést kedves Évike!

Kulcsar Eva
máj 16 : 08:25
Kedves BodóKerti Tagok! Megfogyva bár, és ki-ki a saját terheit cipelve vagyunk itt még néhányan. Most ezt a kis maroknyi csapatot egy közelgő évfordulóra hívom: 2019. június kilencedikén LESZ TÍZ ÉVES ! ez a kedves kis virtuális hely , ahol sok szépet megtapasztalhattunk !

Isti
ápr 19 : 14:42
Áldott ünnepet kívánok a kert lakóinak és a kedves olvasóinknak Isti

Isti
jan 28 : 18:57
Einsten hagyatékában találták meg Bolyai relativitáselméletét!

klikk

Ha így nem olvasható kiollózom magát a szöveget!!!!


Isti
jan 04 : 11:34
Szeretettel köszöntök MINDENKIT az 2019.-.es évben! Isti

Isti
dec 28 : 08:20
Boldog névnapot kedves János !

Isti
dec 22 : 15:16
Kedves Nagyapó!
Köszönjük a figyelmességedet! Neked, a kertlakóknak és minden kedves olvasónknak Áldott karácsonyt kívánok Isti

nagyapó
dec 20 : 19:29
Istentől megáldott, békés, boldog Karácsonyt kívánok minden "kertbarátnak"!

Kulcsar Eva
júl 11 : 07:09

Akkor hát hajrá! Előre a további szépségek alkotása felé!
Mindenkinek örömteli alkotómunkát kívánok!


Oldal létrehozási idő: 3.0389 másodperc, 2.9873 lekérdezési idő. Adatbázis lekérdezés: 75. Memória használat: 1,004,184b