BodóKert: Tartalom / Találmányok / TRIANON nekem gyásznap
BodóKert
Ma 2020. július 6, hétfő,
Csaba napja van.
Holnap Appolónia napja lesz.


TRIANON nekem gyásznap
- 2020 június 03 szerda
szerző: Isti Szerzők listája
kategória: Találmányok
Hozzászólás: 2
Megtekintés: 15

Katrin Wardein írása1920-június-04-én 16 óra 27 perckor, Párizsban a Kis Trianon palotában aláírták a trianoni békeszerződésnek csúfolt diktátumot mely Magyarországra nézve súlyos területi és emberi veszteségeket hozott.
A trianoni békediktátum pontjai ismertek: Magyarország elveszítette területének és lakosságának mintegy kétharmadát, ennek megfelelően 320 ezer négyzetkilométer területű, húszmilliós középhatalomból 90 ezer négyzetkilométeres, hétmillió lakost számláló kisállammá vált. Románia megszerezte a Partiumot és Erdélyt, a délszláv állam a Délvidéket, Csehszlovákia pedig a Felvidéket és Kárpátalját. A béke minden más szempontból is gúzsba kötötte az országot, miután a háború egyik felelőseként tetemes jóvátételt szabott ki Magyarországra, hadseregét 35 000 főben határozta meg, és számos egyéb gazdasági és katonai kérdés kapcsán sértette a vesztes állam szuverenitását. A győztesek szerint ez egy békeszerződés volt.
A magyar delegációnak szinte esélye sem volt bármit is tenni a készülőben lévő gazság ellen. Apponyi Albert Gróf mikor a Magyar Delegáció vezetőjeként tudomásul vette Magyarország halálos ítéletét, mást már nem tehetvén ezt mondta: "Önök most megásták Magyarország sírját, de Magyarország ott lesz a temetésén mindazon országoknak, amelyek most itt megásták Magyarország sírját." (Napjaink történései alapján azt hiszem kezd a jóslata beteljesedni.)
Az eredeti forgatókönyv szerint előre azt lehetett tudni, hogy délelőtt 10 órakor kerül sor a békediktátum aláírására. Ezért akkor megszólalt Magyarország: zúgtak a harangok, fütyültek a mozdonyok és a gyártelepek szirénái sikoltották világgá egy nemzet elevenen való felnégyelését, az ország felkoncolásának és összeomlásának fájdalmas gyászát.
Nem hallotta meg senki...Akkor sem és azóta sem. Valahogy ezt nem hallotta meg a fejlett Nyugat és Európa... talán mert akkor szembe kellett volna nézni a hóhér szereppel amit magukra vállaltak és az mégsem volt annyira tetszetős.
Ma sokan nem ismerik ezeket e történelmi tényeket, vagy egyszerűen nem akarnak gondolni rá, mert hát úgy kevésbé kínos. A Csonkahonban élők ma már úgy emlegetik az elszakított területeken élő magyarokat, hogy "határon túli magyarok" Meg azt se felejtsük el, hogy mostanra már szokássá vált egyrészt lerománozni, leszlovákozni, ukránozni ÖNHIBÁJUKON KÍVÜL más országokba született nemzet társainkat, másrészt követelni a székelyzászló használatának legitimitását. E kettősségbe nem fér bele a Trianonnal való szembesülés. Egész generációk nőttek fel a történelem ha nem is meghamisítása, de mindenképpen elhallgatása mellett! Márpedig maga az elnevezés is vonalat húz köztünk/köztetek a "határon túli"- sággal. Addig amíg nem nemzet testvérekként gondolunk egymásra, addig lehetetlen a megbékélés, az elfogadás és a beletörődés, legalábbis részünkről, akiknek apái, nagyapái elmentek harcolni magyar bakákként Magyarországért és szépen, jó magyarokként meg is haltak valamerre a Hazáért de legalább nem élték meg, hogy a leszármazottaik kicsit a szegény rokonok szerepét töltsék be a magyar nemzettestben , olyanokét akikkel az ember nem igazán tud mit kezdeni: ők csak úgy vannak, mert lettek.
Sajnos nagyon keveset tud az átlag ember arról, hogy miként élnek magyarok őseik földjén megtűrt kisebbségként. Nem a politikai, kirakat kommunikáció által közöltre gondolok...hanem gondolok a mindennapokra, minden hétre, hónapra, évre amit úgy kell leélni 100 éve, hogy örülj , hogy hagynak egyáltalán élni és bár nem kimondva de másodrendű állampolgár vagy a szó szerinti őseid földjén, amit az akár 100 évvel ezelőtti földhivatali kivonatokkal is tudsz igazolni. Ezek nem kerülnek szóba egy egy vendégeskedés alkalmával. A Csíksomlyói búcsún sem ezekről szól az össznépi boldog ölelkezés, ami többnyire véget is ér mikor már haza tértek a zarándokok. Akik meg ott voltak, azok ott is maradtak. Mert "a kő az marad" mondá Wass Albert, Isten áldja Öt még így, haló párában is!
Viszont mi akik arafele valamerre születtünk tudjuk , hogy ki kell bírni, magyarnak kell maradni mindenáron mert "Volt itt minden, tatár, török, Trianon sem örök!"
Nagymamám úgy halt meg 1997-n 84 éves korában, hogy csak annyit tudott románul "trajászka románia máre" (Éljen Nagyrománia) ezt is tudjátok miért? Mert kihajtották 7 éves korában a többi magyar gyermekkel együtt éltetni a bevonuló román hadsereget. Soha többet nem tanult meg mást románul. Csendőrnek volt a lánya, Ő így tiltakozott.
Én már sehol nem vagyok hozzá képest...bár a magam módján és eszközeivel igyekszem méltó lenni hozzá.
Amíg a történelmi dolgok nem kerülnek helyükre és generációk lesznek félrevezetve addig nem lesz béke, hiába hívjuk újabban hangzatosan június 4-t az összetartozás és a megbékélés napjának, addig sokunknak - nekem is - maradt egyszerűen csak "Trianon", azonban ebben az egy szitokszóban benne van az időközben eltelt száz éves elszakított létünknek minden sóhaja, jajkiáltása és tragédiája.Hozzászólás
TRIANON nekem gyásznap Kulcsar Eva jún 04 : 14:37 Válasz erre
Hozzászólás: 3734


Ma délután fél ötkor megszólalnak templomunk harangjai, amint más városokéi is.
Akkor hajtsuk imára fejünket, kulcsoljuk össze kezeinket, és vigyük imában a Mindenség Ura elé drága magyar népünk egységének kérését.


Kulcsár ÉvaTRIANON nekem gyásznap Isti jún 05 : 18:14 Válasz erre
Hozzászólás: 1655

Regisztrált: júl 17 : 07:58
Köszönöm a hozzászólást kedves Évike!
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz
Üdvözlet
Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]
[ ]

Online
Vendégek: 2
Tagok: 0

Tagok: 62
legújabb: ZsóFia

Chatbox
Üzenetek írásához regisztrált tagnak kell lenned - jelentkezz be, vagy regisztráljIsti
máj 21 : 10:55
Drága János! Köszönünk mindent,Azt is hogy itt lehettünk eme csodás kertben ,ahol gond nélkül alkothattunk, é s álmodhattuk az álmainkat ! Te fogtad össze ezt a kis de értékes kis közösséget! Álmod szép álmokat Isten kebelén!

Kulcsar Eva
máj 20 : 17:30
Tisztelettel közlöm a kedves BodóKerti tagokkal, hogy Bodó János, a web oldal megálmodója és hűséges résztvevője 2020. február 21-én elhunyt. Őrizzük meg az emlékét hozzá illő diszkrécióval, és nagy-nagy szeretettel!

Isti
ápr 10 : 08:22
Csendes, DE szép húsvéti készülődést kívánok kedves társak és kedves olvasóink!
Isti

Isti
márc 08 : 15:34
Fájdalommal telt szívvel olvasom soraidat! kedves nagyapó !Istenben reménykedve kívánok neked mielőbbi felépülést! Isti

nagyapó
márc 07 : 22:44
Rég jártam itt, és máshol - igaz barátok között - is régen.
Nagy utat jártam...
Belgyógyászattó l - urológián át - onkológiáig.
Nagy és nehéz út.:)

Kulcsar Eva
jan 04 : 16:54
Szeretetben gazdag boldog új évet kívánok minden kedves Kerti Tagnak.

Isti
jan 01 : 14:16
Köszönjük kedves Szabolcs! és viszont kívánjuk! Isti

bigeszab
jan 01 : 09:29
BOLDOG ÚJÉVET, kedves kertlakók!!heart

Isti
dec 27 : 10:53
Kedves János! Nagyon boldog névnapot kívánok a társaim nevében is!

Isti
dec 25 : 10:29
Kedves kert-társak és kedves olvasóink! Áldott ünnepet kívánok és egy új és békés évet sok szeretettel Isti

Isti
jún 10 : 12:03
Nagyon köszönjük drága Évike!
S köszönjük szeretetteljes munkáját mifelénk! Miértünk!
Áldott ünnepet mindenkinek!

Kulcsar Eva
jún 09 : 13:44
Áldott Pünkösdöt kívánok , Kedves BodóKert-i tagjainknak, a ma TÍZ ÉVE megszületett irodalmi portálunkon!

Isti
máj 17 : 09:21
Megtisztelve érzem magamat hogy ehhez a kitartó és kedves csapathoz tartozhatom! Köszönjük az értesítést kedves Évike!

Kulcsar Eva
máj 16 : 08:25
Kedves BodóKerti Tagok! Megfogyva bár, és ki-ki a saját terheit cipelve vagyunk itt még néhányan. Most ezt a kis maroknyi csapatot egy közelgő évfordulóra hívom: 2019. június kilencedikén LESZ TÍZ ÉVES ! ez a kedves kis virtuális hely , ahol sok szépet megtapasztalhattunk !

Isti
ápr 19 : 14:42
Áldott ünnepet kívánok a kert lakóinak és a kedves olvasóinknak Isti

Isti
jan 28 : 18:57
Einsten hagyatékában találták meg Bolyai relativitáselméletét!

klikk

Ha így nem olvasható kiollózom magát a szöveget!!!!


Isti
jan 04 : 11:34
Szeretettel köszöntök MINDENKIT az 2019.-.es évben! Isti

Isti
dec 28 : 08:20
Boldog névnapot kedves János !

Isti
dec 22 : 15:16
Kedves Nagyapó!
Köszönjük a figyelmességedet! Neked, a kertlakóknak és minden kedves olvasónknak Áldott karácsonyt kívánok Isti

nagyapó
dec 20 : 19:29
Istentől megáldott, békés, boldog Karácsonyt kívánok minden "kertbarátnak"!

Kulcsar Eva
júl 11 : 07:09

Akkor hát hajrá! Előre a további szépségek alkotása felé!
Mindenkinek örömteli alkotómunkát kívánok!

Isti
júl 09 : 18:41
S MI köszönjük meg Évike áldásos munkáját,ami minket is
érdemben segített! eme igen hosszú időn át!

Kulcsar Eva
júl 06 : 14:54
Köszönöm szépen.

timetour
júl 04 : 17:28
a te érdemed is, Éva!

Kulcsar Eva
jún 10 : 11:44
Kilenc éves a BodóKert!
Minden kitartó Tagunknak szívbéli köszönet!


Oldal létrehozási idő: 0.7974 másodperc, 0.7157 lekérdezési idő. Adatbázis lekérdezés: 53. Memória használat: 964,264b