BodóKert: Tartalom / Találmányok / BÉLA BÁCSI HOZOTT TEGÉNT EGY VÁJDLING BÖRÖCÖT, ABBÓL MAJD LESZ TOSZÓKA HOZZÁ” – KÃœLÖNBÖZŐ TÁJEGYSÉGEK TRÉFÁS KIFEJEZÉSEI EGYETLEN HÉTKÖZNAPI TÖRTÉNETBEN 2021. ÁPRILIS 4. | BJ | OLVASÁSI IDŐ KB. 3 PERC
BodóKert
Ma 2024. június 19, szerda,
Gyárfás napja van.
Holnap Rafael napja lesz.


BÉLA BÁCSI HOZOTT TEGÉNT EGY VÁJDLING BÖRÖCÖT, ABBÓL MAJD LESZ TOSZÓKA HOZZÁ” – KÜLÖNBÖZŐ TÁJEGYSÉGEK TRÉFÁS KIFEJEZÉSEI EGYETLEN HÉTKÖZNAPI TÖRTÉNETBEN 2021. ÁPRILIS 4. | BJ | OLVASÁSI IDŐ KB. 3 PERC
- 2021 április 04 vasárnap
szerző: Isti Szerzők listája
kategória: Találmányok
Hozzászólás: 2
Megtekintés: 63

„BÉLA BÁCSI HOZOTT TEGÉNT EGY VÁJDLING BÖRÖCÖT, ABBÓL MAJD LESZ TOSZÓKA HOZZÁ” – KÜLÖNBÖZŐ TÁJEGYSÉGEK TRÉFÁS KIFEJEZÉSEI EGYETLEN HÉTKÖZNAPI TÖRTÉNETBEN
2021. ÁPRILIS 4. | BJ | OLVASÁSI IDŐ KB. 3 PERC


Sokunkhoz hasonlóan, Jocó bácsi is szívesen lubickol a különböző tájegységek kifejezéseiben, amelyek elvben mind ugyanazt a tevékenységet vagy fogalmat hivatottak jelölni. Ő azonban nem szószedetszerűen dolgozta föl ezeket, hanem egy rövid történetben, amelyben rengeteg – általunk – soha nem hallott kifejezés szerepel. Balatoni József, alias Jocó bá írása.

–

A magyar nyelv szépségei

Bevallom, szerelmese vagyok a magyar nyelvnek. Igyekszem ennek megfelelően egyrészt vigyázni rá, másrészt pedig jól bánni vele. Sokszor ellenőrzöm a helyesírást, mielőtt kiadok egy írást a kezem közül. Persze, ez nem jelenti azt, hogy sosem hibázom, de azért próbálom elkerülni.


Életemben több helyen éltem már: Papkeszin, Pápán, Pécsett (igen, így kell írni-mondani, és a pécsiek háklisak is erre) és Budapesten. Mindegyik más része az országnak, más szavakkal, más kifejezésekkel. Erre akkor jöttem rá, amikor Pápára – Veszprém megye másik felére – kerültem gimnáziumba, és olyan szavakat használtak, amiket én nem értettem. Én pedig mondtam olyanokat, amiket meg ők nem értettek. Kamaszként nevettünk egymáson.

A legszebb az volt, amikor az egyikünk lapcsánkáról beszélt, másikunk cicegéről, szerintem pedig tócsi volt az asztalon.

Vagy bandurák, bere, beré, berét, berhe, bramborák, cicedli, enge-menge, görhöny, hadi rántotta, harula, huláble, kremzli, krumplibaba, krumplimálé, krumpliprósza, lapotya, lapotyka, lapsi, lepkepotyi, mackó, macok, matutka, nyist, picskedli, plácki, ragujla, recsege, röstiburgonya, rösztike, taccs, tócsni, toksa.

Szerintem nincs még egy étel, aminek ennyiféle megnevezése volna. Vagy esetleg mégis?

Az igazi sokk pedig akkor következett, amikor Pécsre kerültem egyetemre

Kicsiny országunk minden tájáról voltak ott emberek. És ahányan voltunk, annyiféleképpen beszéltünk. Néha – pár fröccs után – vérre menő viták kerekedtek, hogy „tányért” vagy „tányérat”, „rajt” vagy „rajta”, „pizsama” vagy „pizsoma”, „bevetjük” az ágyat vagy „elrakjuk”. Persze mindannyian meg voltunk győződve, hogy nekünk van igazunk, a miénk az igazi, az eredeti. Most már tudom, hogy mindenkinek igaza volt…

Írtam erről egy posztot (ITT megnézheted), és számomra is meglepő módon több mint 2000 komment érkezett

Sokan megírták, milyen szavakat használnak, amiket esetleg mások nem ismernek, és furcsának tartják. Én pedig végigolvastam mindegyiket, közben pedig jókat nevettem.

Most pedig ezekből szemezgetve írtam nektek egy sztorit, egy átlagos magyar család mindennapjairól, magyarul. Értitek?

Jó olvasást, értelmezést, bogarászást és nevetést!

Mire lenne a legnagyobb szükséged most a jótündértől? – Gőzkieresztő kvíz megfáradt szülőknek
WMN ZIZI – 2021. ÁPRILIS 2. – TF


Magyartarka történet

Átlagos szerda cigányhajnal van. Kilenc tájt üt a vekker, épphogy túl volt mindenki a fölöstökömön. De már zajlik az élet, ami három pulyával nem könnyid.

Anya már készülődik, hogy valamit főzzön. Az egyik csemete persze cicegét akar, a másiknak pöcsmácsikra fűl a foga. A harmadik pedig zabbantana egy jó paszulyfőttet. Aztán keresztbe húzza a számítást a sors. Amint leveszi a stelázsiról a hecsedlipekmezt, észreveszi, hogy az biza megcsiccsent. Kotonozik tovább, hátha lel egy kis keszőcét. De nem. Mindegy, lesz akkor pampuska.

A szomszéd Béla bácsi hozott tegént egy vájdling böröcöt, abból majd lesz toszóka hozzá. Nem baj, hogy kicsit nő majd a gyuhájuk, amíg nem döndörejek, addig nincs gond.

Amint kilép a spájzból, látja, mi is történik éppen. A két kisebbik kászta gyerek acsítva hapucál a szobában.

Egy pillanat alatt csatara lesz, mert hiába kéri a nagyobb, a kisebb nem piríjja neki oda a putyerkát. Legszívesebben odavágná hozzájuk a kezében lévő silingát, és sivítana, hogy hagyják abba a lógabábézást. Közben pedig arra gondol, milyen édes macsigás makanyák voltak nemrég.

Alig álmodozhat, máris bahogásra figyel fel. A kisebbiknek henderkázás közben cigányútra szalad a speciál. Hiába vekengett neki, hogy amíg eszik, addig csihadjon le. Addig kvaterkáznak, amíg majdnem letépik a firhangot. A legnagyobb egy pacuha lakli, süsüvel a fején, aki egész nap gubbaszt a stokin, és bizergálja a ketyeréjét. Nem is csinál mást.

Szuktatni kezd a kászliban, majd előkap egy kotlát: akkor márpedig pulutyka lesz serclivel, kolompérból és potlohóból. Megeszik, ha szeretik, ha nem. Közben pedig csürrent egyet, és kizavarja őket az udvarra, ahová ki is piltikülnek, mindahányan vannak.

Végre lenyheség lett. Néhány perc múlva, miután kisupercoltak a gyerekek dódózni, az anya észrevett a zsalugáteren egy félig lecsikart levonót, amit valószínű, valamelyik gyermeke tett oda korábban. Még mielőtt dorza lehetett volna, meglátta, mit is csinálnak a csemetéi.

Az egyikük egy rakás büdösmargitot tofakodott egy furikban. A másik egy iporkadarabon kágyillókat versenyeztetett. És a nagy is felállt a ducskóról, aztán a csollány közül néhány kákicsvirágot szakított le koszorúnak a pecu tövéből.

Boldog volt attól, amit látott. Most már a földre szórt makuka, a hívítős cukorka staniclije sem hozta ki a sodrából. Kortyolt egyet az ibrikből, nem viribülve, hanem lassan, és begyújtotta a redlit. Ma mégis lesz pánkó mariglapeszmeggel. És ez így van jól…

Balatoni József

Hozzászólás
BÉLA BÁCSI HOZOTT TEGÉNT EGY VÁJDLING BÖRÖCÖT, ABBÓL MAJD LESZ TOSZÓKA HOZZÁ” – KÃœLÖ bigeszab ápr 13 : 15:42 Válasz erre
Hozzászólás: 1660

Regisztrált: júl 25 : 09:13
Nagyon jól összeszedte ezt Jocó bá!


bigeszab

BÉLA BÁCSI HOZOTT TEGÉNT EGY VÁJDLING BÖRÖCÖT, ABBÓL MAJD LESZ TOSZÓKA HOZZÁ” – KÃœLÖ Isti ápr 14 : 09:16 Válasz erre
Hozzászólás: 1871

Regisztrált: júl 17 : 07:58
Igen élvezetes egy olvasmány!.-))) Jól látod kedves Szabolcs!
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz
Üdvözlet
Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]
[ ]

Online
Vendégek: 2
Tagok: 0

Tagok: 62
legújabb: ZsóFia

Chatbox
Üzenetek írásához regisztrált tagnak kell lenned - jelentkezz be, vagy regisztráljKulcsar Eva
jan 11 : 10:50
Tisztelettel kívánok egy Áldott, boldog Új Évet!

Kulcsar Eva
dec 27 : 17:42
Áldott, békés és boldog
ünnepi időszakot kívánok
a megcsappant létszámú "Kertünk hűséges Lakóinak"

Kulcsar Eva
dec 29 : 04:35
Múló évünk immár búcsút integet, az eljövendő hozzon jó egészséget, békét és szeretetet!

Isti
dec 25 : 18:52
Áldott ünnepeket és egy békés új évet kívánok mindenkinek .Isti

Isti
aug 05 : 09:46
Egy verset tettem fel és a gép többszörösen másolta(( törölni meg nem tudom,(((( vagy be tudok jönni az oldalra, vagy nem(((

Kulcsar Eva
aug 03 : 19:44
Remélem, be tudtok jelentkezni, bár kissé szokatlan jelenség fogad. Ha gondok lesznek, akkor a főadminisztrátor segítségét kérjük.

Kulcsar Eva
aug 03 : 19:43
Remélem, be tudtok jelentkezni, bár kissé szokatlan jelenség fogad. Ha gondok lesznek, akkor a főadminisztrátor segítségét kérjük.

Kulcsar Eva
jún 23 : 09:36

Isti
jún 22 : 17:24
Köszönjük a lehetőséget Jánosnak, hogy mi is kb 10 éve itt írhatunk, alkothatunk! az Ő kertjében! Isti

Kulcsar Eva
jún 12 : 10:16
A "BodóKert" létrehozásának időpontja: 2009 jún 09 volt. Immár, TIZENKÉT ÉVE! Tisztelet, köszönet és szeretettel teli emlékezet BODÓ JÁNOS-nak érte.

Isti
jan 06 : 19:52
Örömmel látlak kedves Évike

Kulcsar Eva
jan 06 : 16:27
"Most azért megmarad a hit, remény, szeretet, e három; ezek között pedig legnagyobb a szeretet. " (Pál Korinthusbeliekhez írt I. level e 13. rész)


Isti
dec 30 : 20:03
Egy nyugodtabb kiegyensúlyozottabb új évet kívánok MINDENKINEK Isti:)

Isti
dec 24 : 09:28
Áldott ünnepet kívánok társaimnak és a kedves Olvasóknak Isti:)

nagyapó
szept 01 : 18:59
"asszem, úgy tudjuk őrizni emlékét, ha írunk sokat még Ide, tartozunk neki ezzel!"

Igen! Írni, írni, és írni!:!

Kulcsar Eva
szept 01 : 13:23
Igazak a szavaid, timetour.

timetour
aug 31 : 22:37
asszem, úgy tudjuk őrizni emlékét, ha írunk sokat még Ide, tartozunk neki ezzel!

timetour
aug 31 : 22:12
sajnálom, rég jártam erre.
de emlékét őrizzék a kertlakók, szeretném!

Isti
máj 21 : 10:55
Drága János! Köszönünk mindent,Azt is hogy itt lehettünk eme csodás kertben ,ahol gond nélkül alkothattunk, é s álmodhattuk az álmainkat ! Te fogtad össze ezt a kis de értékes kis közösséget! Álmod szép álmokat Isten kebelén!

Kulcsar Eva
máj 20 : 17:30
Tisztelettel közlöm a kedves BodóKerti tagokkal, hogy Bodó János, a web oldal megálmodója és hűséges résztvevője 2020. február 21-én elhunyt. Őrizzük meg az emlékét hozzá illő diszkrécióval, és nagy-nagy szeretettel!

Isti
ápr 10 : 08:22
Csendes, DE szép húsvéti készülődést kívánok kedves társak és kedves olvasóink!
Isti

Isti
márc 08 : 15:34
Fájdalommal telt szívvel olvasom soraidat! kedves nagyapó !Istenben reménykedve kívánok neked mielőbbi felépülést! Isti

nagyapó
márc 07 : 22:44
Rég jártam itt, és máshol - igaz barátok között - is régen.
Nagy utat jártam...
Belgyógyásza ttól - urológián át - onkológiáig.
Nagy és nehéz út.:)

Kulcsar Eva
jan 04 : 16:54
Szeretetben gazdag boldog új évet kívánok minden kedves Kerti Tagnak.

Isti
jan 01 : 14:16
Köszönjük kedves Szabolcs! és viszont kívánjuk! Isti


Oldal létrehozási idő: 0.2372 másodperc, 0.2122 lekérdezési idő. Adatbázis lekérdezés: 53. Memória használat: 929,440b