BodóKert: Tartalom / Próza / Ösvények
BodóKert
Ma 2024. június 19, szerda,
Gyárfás napja van.
Holnap Rafael napja lesz.


Ösvények
- 2023 szeptember 03 vasárnap
szerző: bigeszab Szerzők listája
kategória: Könyvtár > Próza
Hozzászólás: 2
Megtekintés: 52... az ösvények arra valók, hogy magányosan vagy párosan sétáljanak rajtuk!


Ösvények
Halmágyi Vince fiatal korában nagy tehetségnek számított, mint drámai színész. Bánk Bánt is alakította. Később aztán történt vele valami. Valami törés.
Szerelem?
Senki sem tudja, de egyik napról a másikra megváltozott. Hol magába fordulva hallgatott, hol bőbeszédűen fecsegett mindenféle összefüggéstelen dolgot. Barátait, kollégáit kerülte, szerepeit ugyan megtanulta, de előadás módja is bizarr, szélsőséges lett. Eleinte ez a viselkedés, egy fajta fakszninak, modorosságnak, affektálásnak tűnt. Akkor döbbentek rá, hogy valami baj van vele, amikor gyógyszer túladagolás miatt kórházba vitték.
Két hétig kezelték, ápolták, mikor kiengedték hosszas betegszabadságot vett ki, és elutazott egy vidéki rokonához. Az édesanyja kísérte el. A betegszabadság letelte után sem ment vissza a színházhoz. Sehova sem ment vissza. Ült otthon magába zárkózva, tétlenül. Édesanyja elhordta orvoshoz, klinikára, gyógyfürdőre. Ennek annyi eredménye lett, hogy naponta fél-, egy órát sétálgatott a falu határában – a „zöldövezetben”. Keresete, jövedelme semmi, anyja nyugdíjából éltek mind a ketten. Igaz, nem voltak nagy igényeik, de a nyugdíj nem két ember szükségleteire volt szabva.
Egy idő után naponta találkoztunk a templom előtti hársak alatt. Ahogy jobbacskán lett édesanyjával karonfogva napi rendszerességgel sétálgatott, ha sütött a nap, ha nem. Mindig udvariasan előre köszönt, pedig személyesen nem ismertük egymást. Csak látásból.
Nagy meglepetésemre egyik nap az anyukája helyett egy fiatal nővel látom a park ösvényén jönni. Lassan, andalogva, ráérősen közeledtek, meg-megálltak néha, elmerülten beszélgettek. Gondoltam rokon lehet a hölgy. Aztán másnap is, és harmadnapon is láttam őket, s ettől fogva minden nap. Kíváncsiságtól hajtva leülök egy padra, és diszkréten figyelem, amint kerülik a parkot. Csodálkoztam a dolgon, mert Vince tőle szokatlan módon, nekihevülten, gesztikulálva magyarázott. Onnan ahol ültem, nem hallottam, mit beszélnek, illetve mit beszél Vince, mert a kis hölgy inkább hallgatott.
Másnap aztán megkérdeztem kedves munkatársamat, mit tud erről az új helyzetről. Elmondta, hogy meglepte őt is és barátnőjét is a férfi viselkedésében bekövetkezett változás. Nem is csoda, mert az a férfi, aki eddig csendesen, visszafogottan, szótlanul sétált édesanyjával karonfogva most ilyen szinte egzaltált módon magyaráz ismerősének.
Ismerős?
Rokon?
… vagy?
Megannyi izgató kérdés.
Kedves munkatársam és barátnője kiderítették a kis hölgy kilétét. A gimnáziumban fizika szakos tanárnő, most jött ide végzés után, és ez az első munkahelye. Itt találkoztak a parkban, séta közben, s ez időtől fogva az édesanyja nem kísérgeti a fiát „zöldövezeti” sétái alatt. Úgy látszik, rábízta erre a fiatal nőre. lehet már ismerték azelőttről, mikor még nem laktak itt.
Kedves munkatársam és barátnője azt is kiderítették, nem kis ügyeskedés árán, miről is beszélgetnek, vitatkoznak olyan hevesen. Vince részéről minden esetre igen hevesen.
- A gonosz mindig lesben áll! Nem szabad neki engedni! – magyarázta széles gesztusokkal kísérve szavait.
- Értem! – rebegte a kishölgy.
- Sok trükköt képes ellenünk bevetni! Fel kell ismerni ezeket. Nehéz azonban a felismerés, mert nem egyértelmű, amit mond, sugall, vagy tesz, ami első ránézésre jónak, helyesnek tűnik…
Ez volt egyik nap. Más alkalommal, amit sikerült kihallgatni a számok életünkben való szerepéről értekezett.
- Tünde, te a realitás alapján álló ember vagy, aki a világot fizikai jellemzőkön keresztül szemléled…
Így tudtuk meg, hogy mi a fiatal nő neve. ezen már el lehet indulni. Kedves munkatársam és barátnője nem is késlekedtek, hanem kiderítették, valóban távoli rokonról van szó, aki még iskolás volt, amikor a városból Vince ideköltözött. Nagy örömmel fedezték fel most egymást.
- Szóval, nem szabad a számok törvényeiről megfeledkezni! – folytatta – Fontos szerepük van az életünkben. Nagy elme volt Pitagorasz, neki köszönhetjük a számokon keresztüli megismerés tudományát.
- Hogy milyen okos vagy, Vince bácsi! – lelkesedett Tünde.
Néhány nap elteltével már senki sem akadt fenn azon, hogy naponta ott látni őket az ösvényen sétálni. „Minden csoda három napig tart” – szokták mondani, s ez most is így volt. A megszokott jelenségek sorába kerültek ezek a séták. Senki sem foglalkozott már vele. Magam is így könyveltem el, Vince sétál, magyaráz több-kevesebb hevességgel, Tünde átszellemülten hallgatja. Már észre sem vettem őket, de tudtam róluk, mint egy akármilyen más megszokott dologról. Csak akkor került Vince újból szóba, amikor elmaradtak a séták. Éppen influenzajárvány volt, s így senki sem lepődött meg azon, ha valaki néhány napig, egy-két hétig nem mutatkozott. Vince hiánya sem szúrt szemet eleinte. Jött azonban a hír, hogy kórházba került gyógyszer túladagolás miatt.
- Hallotta, főnök? – szólt egy reggel kedves munkatársam - Halmágyi Vince a kórházban meghalt. Nem tudták megmenteni az orvosok, annyi gyógyszer volt benne.
Attól az időtől fogva Vince édesanyja Tündébe kapaszkodva rója a park ösvényeit. Mert az ösvények arra valók, hogy magányosan vagy párosan sétáljanak rajtuk!
Hozzászólás
Ösvények Isti szept 09 : 12:10 Válasz erre
Hozzászólás: 1871

Regisztrált: júl 17 : 07:58
Megrendítően szép ez az írás, Köszönöm!


Ösvények Kulcsar Eva szept 24 : 16:53 Válasz erre
Hozzászólás: 3933


Szép megállapítású bevezető után egy érdeklődést felkeltő történetet olvashattunk az általános emberi reagálásokról, majd a hangulat felívelése után a belenyugvó elcsitulás jött , mintegy keretként alkalmazva a kezdő gondolatot.
Kedves Szabolcs, köszönet ezért a finom színezetű élményért!


Kulcsár Éva

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz
Üdvözlet
Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]
[ ]

Online
Vendégek: 2
Tagok: 0

Tagok: 62
legújabb: ZsóFia

Chatbox
Üzenetek írásához regisztrált tagnak kell lenned - jelentkezz be, vagy regisztráljKulcsar Eva
jan 11 : 10:50
Tisztelettel kívánok egy Áldott, boldog Új Évet!

Kulcsar Eva
dec 27 : 17:42
Áldott, békés és boldog
ünnepi időszakot kívánok
a megcsappant létszámú "Kertünk hűséges Lakóinak"

Kulcsar Eva
dec 29 : 04:35
Múló évünk immár búcsút integet, az eljövendő hozzon jó egészséget, békét és szeretetet!

Isti
dec 25 : 18:52
Áldott ünnepeket és egy békés új évet kívánok mindenkinek .Isti

Isti
aug 05 : 09:46
Egy verset tettem fel és a gép többszörösen másolta(( törölni meg nem tudom,(((( vagy be tudok jönni az oldalra, vagy nem(((

Kulcsar Eva
aug 03 : 19:44
Remélem, be tudtok jelentkezni, bár kissé szokatlan jelenség fogad. Ha gondok lesznek, akkor a főadminisztrátor segítségét kérjük.

Kulcsar Eva
aug 03 : 19:43
Remélem, be tudtok jelentkezni, bár kissé szokatlan jelenség fogad. Ha gondok lesznek, akkor a főadminisztrátor segítségét kérjük.

Kulcsar Eva
jún 23 : 09:36

Isti
jún 22 : 17:24
Köszönjük a lehetőséget Jánosnak, hogy mi is kb 10 éve itt írhatunk, alkothatunk! az Ő kertjében! Isti

Kulcsar Eva
jún 12 : 10:16
A "BodóKert" létrehozásának időpontja: 2009 jún 09 volt. Immár, TIZENKÉT ÉVE! Tisztelet, köszönet és szeretettel teli emlékezet BODÓ JÁNOS-nak érte.

Isti
jan 06 : 19:52
Örömmel látlak kedves Évike

Kulcsar Eva
jan 06 : 16:27
"Most azért megmarad a hit, remény, szeretet, e három; ezek között pedig legnagyobb a szeretet. " (Pál Korinthusbeliekhez írt I. level e 13. rész)


Isti
dec 30 : 20:03
Egy nyugodtabb kiegyensúlyozottabb új évet kívánok MINDENKINEK Isti:)

Isti
dec 24 : 09:28
Áldott ünnepet kívánok társaimnak és a kedves Olvasóknak Isti:)

nagyapó
szept 01 : 18:59
"asszem, úgy tudjuk őrizni emlékét, ha írunk sokat még Ide, tartozunk neki ezzel!"

Igen! Írni, írni, és írni!:!

Kulcsar Eva
szept 01 : 13:23
Igazak a szavaid, timetour.

timetour
aug 31 : 22:37
asszem, úgy tudjuk őrizni emlékét, ha írunk sokat még Ide, tartozunk neki ezzel!

timetour
aug 31 : 22:12
sajnálom, rég jártam erre.
de emlékét őrizzék a kertlakók, szeretném!

Isti
máj 21 : 10:55
Drága János! Köszönünk mindent,Azt is hogy itt lehettünk eme csodás kertben ,ahol gond nélkül alkothattunk, é s álmodhattuk az álmainkat ! Te fogtad össze ezt a kis de értékes kis közösséget! Álmod szép álmokat Isten kebelén!

Kulcsar Eva
máj 20 : 17:30
Tisztelettel közlöm a kedves BodóKerti tagokkal, hogy Bodó János, a web oldal megálmodója és hűséges résztvevője 2020. február 21-én elhunyt. Őrizzük meg az emlékét hozzá illő diszkrécióval, és nagy-nagy szeretettel!

Isti
ápr 10 : 08:22
Csendes, DE szép húsvéti készülődést kívánok kedves társak és kedves olvasóink!
Isti

Isti
márc 08 : 15:34
Fájdalommal telt szívvel olvasom soraidat! kedves nagyapó !Istenben reménykedve kívánok neked mielőbbi felépülést! Isti

nagyapó
márc 07 : 22:44
Rég jártam itt, és máshol - igaz barátok között - is régen.
Nagy utat jártam...
Belgyógyásza ttól - urológián át - onkológiáig.
Nagy és nehéz út.:)

Kulcsar Eva
jan 04 : 16:54
Szeretetben gazdag boldog új évet kívánok minden kedves Kerti Tagnak.

Isti
jan 01 : 14:16
Köszönjük kedves Szabolcs! és viszont kívánjuk! Isti


Oldal létrehozási idő: 0.7167 másodperc, 0.6624 lekérdezési idő. Adatbázis lekérdezés: 75. Memória használat: 955,104b