BodóKert: Tartalom / Próza / Utószezon - részlet /mert, tudjátok, voltak ilyen emberek…/
BodóKert
Ma 2020. február 23, vasárnap,
Alfréd napja van.
Holnap Mátyás napja lesz.


Utószezon - részlet /mert, tudjátok, voltak ilyen emberek…/
Egy vallomás folytatása - búcsú
- 2009 szeptember 08 kedd
szerző: timetour Szerzők listája
kategória: Könyvtár > Próza
Hozzászólás: 15
Megtekintés: 262

sziasztok!
tulajdonképp ez csak egy rész a befejezés előtt álló novellámból

- Tudod, először nem szívesen kért, de én meg mindig szívesen adtam. És kezdetben ő sokat, tudod, olyan nagyon sokat talpalt állás után, persze reménytelenül, egyre reménytelenebbül. Aztán lassan csak feladta, otthon feküdt, meg nézte a plafont. (Meg a TV-t ahol, a kormánybeli fejesek, meg jóltartott, hazug-vidám, szóvivők adták elő munkanélküliséget mérséklő terv-lázálmaikat.)
- Jaj, Kicsim, Édes Kicsim!
- Tudod kedves, régebben volt egy olyan szokásunk, hogy mindig megvárt a gyár kapujánál. Jó volt ám ez nagyon, különösen, ha éjszakai műszakba voltam. Tudod, ha nem együtt végeztünk, akkor is eljött értem. Miután az utcára került, először azt mondta, nem akar, nem akar már ott soha többet megvárni. Azt hiszem, (bocs, inkább tudom) csak, tudod kedves, olyan nagyon szégyellte magát a kijövő, őt látva, szánakozó munkások előtt. Mert ahogy meglátták, halkult a beszélgetés, megszűnt nevetésük. Ember! Szégyellték előtte magukat, hogy nekik még van munkájuk! Mert nekik (akkor még) volt állásuk, meg fizetésük, meg még kicsiny, persze egyre zsugorodó reményük, szóval mindegy, akárhogy is volt, mindegy, de volt reményük, hogy el tudták tartani a családjukat, nem gond a az iskolakezdés, meg lehet venni a gyereknek az új cipőt, ki lehet fizetni a gázszámlát, és nem kell bujkálni a fűszeres elől!
- Jaj, Kicsim, Édes Kicsim! Hagyd abba kérlek!
- És, tudod, kedves, ő, az én szegény szívem, (hányszor kellett vigasztalnom, amikor csak mondta) úgy érezte, már nem tud engem eltartani! Mindegy, párszor megvárt, leginkább az éjszakai műszakot követően, aztán elmaradt. És tudod, a bicikliláncom se húzta meg, pedig olyan sokszor kértem meg rá. És ezért történt minden, mert akkor éjjel nagy szükségem volt arra, hogy gyorsan menekülhessek.
- Jaj, Kicsim, Édes Kicsim! Kérlek, úgy kérlek!
- Tudod kedves, asszem, igen, már biztosan tudom, rossz, tudod, én kedvesem, nagyon-nagyon rossz hold sütött akkor, aznap éjjel. Mert kicsit tovább kellett maradnom, az éjszakai műszakot követően, és ő persze nem várt, úgyhogy egyedül kellett hazamennem. Szürkült, világosodott már, hogy elindultam. És, tudod, a párom - hiába kértem -, tudod, mondtam már, hogy olyan sokszor kértem, nem húzta meg a biciklin a láncot… Így hát csak toltam azt a kurva biciklit, mert tudod, persze, hogy leesett a lánc. És arra gondoltam, már nagyon fáradt vagyok, és milyen későn érek majd haza. És nem tudtam, eszembe se jutott, hogy várnak rám.
- Jaj, Kicsim, Édes Kicsim! Hagyd abba kérlek!
- Csak hát vártak, és, tudod, akkor, nem volt hová-hogy meneküljek a kamaszok elől. Tudod, kedves, akkor én nem tudtam már menekülni, és csak annak örültem, hogy az arccsontomat nem tudták összetörni, egyébként, csak úgy mentek át rajtam, mint prosztó vidéki állomáson a nemzetközi gyorsvonat.
- Jaj, Kicsim, Édes Kicsim! Hagyd abba kérlek!
És, tudod, kedves kicsim, ez már egyáltalán nem bánt, meg már nem is zavar. Mert mindegyikőjüket ismertem, meg no persze ők (úrifiúcskák) is ismertek engem, tudták, olyan jól tudták, nem lehet abból semmi bajuk, hogy egy kis senkit, egy kirúgás előtt álló művezetőt, a csuda-szuperautókat gyártó gyárból….
- Visszajön, még valamikor? – kérdezte Marietta. Vendég nem volt, már nem is volt várható, zárórára járt, lassan teljesen besötétedett a kávézóban.
- Nem… nem tudom… Nem hiszem… Nem, nem, asszem, sose jön már vissza.
- Te meg szerelmes vagy belé. Meg Orianába is – mondta az asszony. Magába meg csak gondolta: „Jaj kedves, tudod, úgy sajnállak! És eközben, magát is, kicsit, lehet, talán inkább, még inkább nagyon, önmagát sajnálta. - Szótlan vagy ma - folytatta még, de beszéddel már nem zavarta tovább hősünket. A csendet épp csak színezte, amúgy nem zavarta az esőcseppek ritmustalan dobolása.
A fekete macska dorombolt hősünk ölében, és ő csak emlékezett tovább. Lassan szürkült, hajnalodott akkor odakinn már. Az asszony meg tovább folytatta:
- És, tudod, kedves kicsim, akkor a párom, elunva a várakozást, végre csak értem jött, meglátott, meghökkent, elborzadt, mi tagadás: nem lehettem épületes egy látvány: szakadt ruha, lepusztult bicikli, mert akkor különben esett is, (csak késő délelőttre állt el, akkor bujt elő a kedves zsivány-szivárvány, de ezt akkor mi nem láthattuk, csak bújtunk össze, próbáltuk csak kétségbeesetten vigasztalni egymást maradék, lassan múló, tovatűnő, szertefoszló, kicsiny szeretetrongyainkon) de a történetre visszatérve, tudod, akkor minden csupa sár, volt, az arcomon meg, tudod, még azok a véraláfutások is. És akkor, nem kellett magyaráznom, azonnal megtudta, mi történt. Akkor meg csak átölelt, tudod, úgy átölelt, csak egymásba kapaszkodtunk, pont úgy ölelt, ahogy már rég, nagyon rég, és ez jó volt, tudod, olyan nagyon jó volt, csak akkor, régen még nem sírtunk, most meg igen, és nagyon. És még ez is jó volt, legalábbis jobb annál, ami ezután következett.
- Jaj, Kicsim! Hagyd abba kérlek!
- Tudod, aztán egyre többször, és egyre csak többet kért, és én már nem mindig szívesen, de nyeltem, adtam. Rájöttem, inni kezdett, és talán, még ez se lett volna olyan nagy baj, csak kezdett, tudod, kedves, kezdett olyan türelmetlen, meg agresszív lenni velem. A bérelt lakásból meg lassan csak tünedeztek az apró értékek. És, tudod, nagyon-nagyon kedves, talán még ez se lett volna olyan nagy baj, ha a sors, vagy Valaki úgy akarja, az anyagi helyzeted jobbra fordulhat, az ilyen apró értékek mindig visszaválthatók, vagy, ha nem hiányuk akár felejthető, csak hát, tudod kedves, olyan nagyon-nagyon kedves, a bántás perceit már sose lehet felejteni, azokat sose lehet semmire se visszaváltani, régmúlt örömre, szeretetre, önfeledt szeretet-összekapaszkodásra cserélni. Mert eljött az idő, amikor már hiába is kért, nem adtam, nem tudtam már többet adni. És tudod, akkor sokszor, nagyon sokszor megvert.
- Jaj, Kicsim, Édes Kicsim! Hagyd abba, kérlek!
- És tudod, én kedvesem, a verésben leginkább csak az fájt, hogy szerettem, és tudtam, ő is szeret. Meg az, hogy a bántás perceit már sose lehet feledni, szeretetölelésre váltani.

Hozzászólás
Utószezon - részlet /mert, tudjátok, voltak ilyen emberek…/ timetour szept 08 : 23:21 Válasz erre
Hozzászólás: 698

Regisztrált: aug 22 : 20:15
sziasztok, jó éjt


Utószezon - részlet /mert, tudjátok, voltak ilyen emberek…/ Kulcsar Eva szept 09 : 07:09 Válasz erre
Hozzászólás: 3723


Lüktető valóság vonul végig a fojtogató nyomorúság, a megdöbbentő esemény, a vigasztaló ölelések, majd az eldurvult, önző követelőzés, a bántás és szeretet édes testvérré válásáig. Az emberi lélek megkeményedésének riasztó lenyomatát mély lelki precízséggel tárod elénk.
DRÁGA PIPITÉRÜNK, KÖSZÖNJÜK figyelmeztetőn tanulságos írásodat!


Kulcsár ÉvaVálasz: Utószezon - részlet /mert, tudjátok, voltak ilyen emberek…/ Pipitér szept 09 : 09:12 Válasz erre
Hozzászólás: 1491

Regisztrált: jún 15 : 17:37
Drága Évikém... Ezt a különleges írást nem nekem, hanem Timetournak köszönhetük.

Szeretettel, Pipitér.Utószezon - részlet /mert, tudjátok, voltak ilyen emberek…/ Pipitér szept 09 : 09:16 Válasz erre
Hozzászólás: 1491

Regisztrált: jún 15 : 17:37
Drága barátom, Time... Borzongató szélsőségeket mutatsz be ebben az írásodban, az aljas erőszaktól a szeretetölelésig...
Rémísztő valóság, és félelmetes kórkép a korról, amiben élünk!
Szívből gratulálok, és ölellek, mint mindig!

Szeretettel, Pipitér.Utószezon - részlet /mert, tudjátok, voltak ilyen emberek…/ Kulcsar Eva szept 09 : 09:19 Válasz erre
Hozzászólás: 3723


Jaj, Ezer bocsánat, Kedves Time!
Természetesen, így Neked KÖSZÖNJÜK, tisztelettel!


Kulcsár ÉvaUtószezon - részlet /mert, tudjátok, voltak ilyen emberek…/ bodójános szept 09 : 09:29 Válasz erre
Hozzászólás: 4582

életképek, élethelyetek..Utószezon - részlet /mert, tudjátok, voltak ilyen emberek…/ Álom szept 09 : 13:29 Válasz erre
Hozzászólás: 671

Regisztrált: júl 10 : 21:46
Nagyon meghatott szélsőséges érzelmekkel teli történeted. Gratulálok Kedves Time! Várom a folytatását.
: Viki


Utószezon - részlet /mert, tudjátok, voltak ilyen emberek…/ timetour szept 09 : 22:49 Válasz erre
Hozzászólás: 698

Regisztrált: aug 22 : 20:15
Szia, kedves Viki!
Köszönöm, és jó éjt

timeUtószezon - részlet /mert, tudjátok, voltak ilyen emberek…/ timetour szept 09 : 22:51 Válasz erre
Hozzászólás: 698

Regisztrált: aug 22 : 20:15
Köszönöm, kedves Éva!
Megtiszteltél, hogy olvastad.

Time


Utószezon - részlet /mert, tudjátok, voltak ilyen emberek…/ timetour szept 09 : 22:53 Válasz erre
Hozzászólás: 698

Regisztrált: aug 22 : 20:15
Szia, Kedves János!
Most is igazad van.
time


Utószezon - részlet /mert, tudjátok, voltak ilyen emberek…/ timetour szept 09 : 22:54 Válasz erre
Hozzászólás: 698

Regisztrált: aug 22 : 20:15
Szia, Kedves Virág!
Most meg süni lettél?
Aranyos, de Te nem vagy ennyire szurkálós, és köszönöm a hszt.

szeretettel
time


Válasz: Utószezon - részlet /mert, tudjátok, voltak ilyen emberek…/ Pipitér szept 10 : 12:11 Válasz erre
Hozzászólás: 1491

Regisztrált: jún 15 : 17:37
Drága Time... ) Valóban nem.:))
... Legalább is, Benneteket nem döfködlek vele.
... De befelé, hát ott nagyon szúr olykor.:)
Ölellek!

Szeretettel, Pipitér.Utószezon - részlet /mert, tudjátok, voltak ilyen emberek…/ kampanella szept 10 : 13:27 Válasz erre
Hozzászólás: 1257

Regisztrált: jún 23 : 18:04
Kedves timetour,a sok-sok átélt megalázás önkéntelenül is ezt váltja ki az emberből. Ha mindketten végigjárják ezt a poklot,csak úgy tudnak kimászni a gödör mélyéről, ha egymásba kapaszkodnak. Nem tudom a Te korosztályod merre jár,gondolom még az elején. Olvastatok az 1929-es világválságról ? Édesapám, Édesanyám átélte. A borzalom kedves szó,ahhoz, amit átéltek. Hogyan maradtak emberségesek? Másokon segítettek és Istenbe kapaszkodtak. A többiek vagy meghaltak, vagy nagyon mogorva emberekké váltak.


Utószezon - részlet /mert, tudjátok, voltak ilyen emberek…/ timetour szept 12 : 00:47 Válasz erre
Hozzászólás: 698

Regisztrált: aug 22 : 20:15
Tom, Kedves Virág!
Nem gondolod, hogy meg kéne kérgesednünk?
szeretettel:
Time


Utószezon - részlet /mert, tudjátok, voltak ilyen emberek…/ timetour szept 12 : 00:57 Válasz erre
Hozzászólás: 698

Regisztrált: aug 22 : 20:15
Kedves Kampanella!

Köszönöm a hszt.
Megtiszteltél azzal.
Én amúgy 56 éves múltam,
és szakmám révén (közgazdász vagyok)
alapvetően sok ismeretem van a 29-33 válságról.
Csak hát a statisztika, az átlag elfedi az egyéni sorsok, tragédiák alakulását.
Csak az a baj, tudod, hogy szerintem itt most az elmúlt századi rettenettől is sokkal nagyobb a baj.

köszönöm, hogy olvastál:

time
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz
Üdvözlet
Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]
[ ]

Online
Vendégek: 1
Tagok: 0

Tagok: 62
legújabb: ZsóFia

Chatbox
Üzenetek írásához regisztrált tagnak kell lenned - jelentkezz be, vagy regisztráljKulcsar Eva
jan 04 : 16:54
Szeretetben gazdag boldog új évet kívánok minden kedves Kerti Tagnak.

Isti
jan 01 : 14:16
Köszönjük kedves Szabolcs! és viszont kívánjuk! Isti

bigeszab
jan 01 : 09:29
BOLDOG ÚJÉVET, kedves kertlakók!!heart

Isti
dec 27 : 10:53
Kedves János! Nagyon boldog névnapot kívánok a társaim nevében is!

Isti
dec 25 : 10:29
Kedves kert-társak és kedves olvasóink! Áldott ünnepet kívánok és egy új és békés évet sok szeretettel Isti

Isti
jún 10 : 12:03
Nagyon köszönjük drága Évike!
S köszönjük szeretetteljes munkáját mifelénk! Miértünk!
Áldott ünnepet mindenkinek!

Kulcsar Eva
jún 09 : 13:44
Áldott Pünkösdöt kívánok , Kedves BodóKert-i tagjainknak, a ma TÍZ ÉVE megszületett irodalmi portálunkon!

Isti
máj 17 : 09:21
Megtisztelve érzem magamat hogy ehhez a kitartó és kedves csapathoz tartozhatom! Köszönjük az értesítést kedves Évike!

Kulcsar Eva
máj 16 : 08:25
Kedves BodóKerti Tagok! Megfogyva bár, és ki-ki a saját terheit cipelve vagyunk itt még néhányan. Most ezt a kis maroknyi csapatot egy közelgő évfordulóra hívom: 2019. június kilencedikén LESZ TÍZ ÉVES ! ez a kedves kis virtuális hely , ahol sok szépet megtapasztalhattunk !

Isti
ápr 19 : 14:42
Áldott ünnepet kívánok a kert lakóinak és a kedves olvasóinknak Isti

Isti
jan 28 : 18:57
Einsten hagyatékában találták meg Bolyai relativitáselméletét!

klikk

Ha így nem olvasható kiollózom magát a szöveget!!!!


Isti
jan 04 : 11:34
Szeretettel köszöntök MINDENKIT az 2019.-.es évben! Isti

Isti
dec 28 : 08:20
Boldog névnapot kedves János !

Isti
dec 22 : 15:16
Kedves Nagyapó!
Köszönjük a figyelmességedet! Neked, a kertlakóknak és minden kedves olvasónknak Áldott karácsonyt kívánok Isti

nagyapó
dec 20 : 19:29
Istentől megáldott, békés, boldog Karácsonyt kívánok minden "kertbarátnak"!

Kulcsar Eva
júl 11 : 07:09

Akkor hát hajrá! Előre a további szépségek alkotása felé!
Mindenkinek örömteli alkotómunkát kívánok!

Isti
júl 09 : 18:41
S MI köszönjük meg Évike áldásos munkáját,ami minket is
érdemben segített! eme igen hosszú időn át!

Kulcsar Eva
júl 06 : 14:54
Köszönöm szépen.

timetour
júl 04 : 17:28
a te érdemed is, Éva!

Kulcsar Eva
jún 10 : 11:44
Kilenc éves a BodóKert!
Minden kitartó Tagunknak szívbéli köszönet!

Isti
máj 05 : 11:37
Nagy szeretettel köszöntjük az édesanyákat, nagymamákat s reményeim szerint a dédiket is.-))) a kert nevében !

Kulcsar Eva
ápr 30 : 07:09
Köszönjük az üdvözletet,
értékeljük a jöttödet.

Isti
ápr 21 : 19:34
Örülök hogy jelentkeztél kedves Tyme!

timetour
ápr 18 : 21:57
üdvözlettel a Kertlakóknak!

Isti
ápr 01 : 12:55
Áldott ünnepeket a kert lakóinak és a kedves olvasóknak!


Oldal létrehozási idő: 1.7252 másodperc, 1.6298 lekérdezési idő. Adatbázis lekérdezés: 88. Memória használat: 978,312b