BodóKert: Tartalom / Egészség tudomány és pszichológia / Néhány szó a fűszerekről - másképp
BodóKert
Ma 2021. május 9, vasárnap,
Gergely napja van.
Holnap Ármin napja lesz.


Néhány szó a fűszerekről - másképp
- 2012 február 04 szombat
szerző: bigeszab Szerzők listája
kategória: Egészséges életmód > Egészség tudomány és pszichológia
Hozzászólás: 5
Megtekintés: 302

Bár az emberiség évek óta használ növényeket és fűszereket gyógyszerként, a modern orvostudomány hosszú szünet után most kezdi újra felfedezni gyógyászati alkalmazásukban rejlő lehetőségeket, (vagy kiszorítani a gyógyszerpiacról!)


Indiában, ahol a fűszereket mindig is előszeretettel használták, sokáig elhanyagolható szinten mozgott a táplálkozással összefüggésbe hozható rákos megbetegedések és szívbetegségek előfordulási aránya. Később aztán, amikor az indiaiak fokozatosan adoptálták a nyugati étkezési szokásokat, az említett betegségek száma növekedni kezdett. A legtöbb kutató a zsírosabb nyugati ételeknek tulajdonítja a negatív tendenciát, ám egyes kutatók szerint az indiai konyhában megszokott tradicionális fűszerek elhagyása is hozzájárul a betegségek gyakoriságának növekedéséhez.
Ma már egyre több bizonyíték támasztja alá a fűszerek pozitív élettani hatásait.
Lássunk néhányat:
A csípős paprika nemcsak az ételeinket tüzeli fel, hanem a benne lévő kapszaicinnek köszönhetően a derékbőségünket is kordában tartja. A kapszaicin fokozza a szervezetben lezajló anyagcsere folyamatokat, és stimulálja az agy azon vegyületeit, melyek tompítják éhségérzetünket. Egy kutatási eredmény szerint, az étkezés előtt fél órával csilis paradicsomlevet fogyasztók, átlagosan 16 %-al kevesebb kalóriát vettek magukhoz a soron következő étkezés alkalmával, mint a fűszerezetlen paradicsomlevet kapó kontrollcsoport tagjai.
A kapszaicin a cayenne borsban és a chipotle nevű fafüstön szárított paprikában is megtalálható, sőt az enyhébb hibrid változatokban és az édes paprikában is, így ezek is rendelkeznek csípősebb rokonaik pozitív egészségügyi hatásaival. A kapszaicin mérsékli a gyomorfekély tüneteit, mivel a gyomorsejteket a fekélyt okozó baktériumok elleni rezisztenciára serkenti, valamint az LDL - koleszterin koncentrációjának csökkentésével a szív egészségét is védi.

A gyömbér régóta jól ismert gyomornyugtató hatásáról és klinikai tanulmányok igazolják, hogy a gyömbérkivonat a sebészeti beavatkozásokat és kemoterápiát követő hányingert is enyhíti. Mindezeken túl, a gyömbér gyulladáscsökkentő összetevőinek következtében ígéretesnek mutatkozik bizonyos rákos megbetegedések kezelésében, valamint csillapítja az izomfájdalmat és az ízületi betegségek (arthrosis) tüneteit.
Egy nemrégiben készült tanulmányban a 11napon keresztül gyömbérkapszulát szedők 25%-al kevesebb izomfájdalomról számoltak be nyújtógyakorlatok végzése után, mint a placébót kapó kontrollcsoport. Egy másik tanulmány pedig megerősítette, hogy a gyömbérkivonat-tartalmú injekció enyhíti az osteoarthritis okozta térdízületi fájdalmakat.
A kurkuma, mely a Worcester-mártás és a curry (ejtsd kari) keverék egyik alapanyaga, Indiában sebgyógyításra és tea formájában légzőszervi problémák kezelésére is használt gyógynövény. A modern orvostudomány megerősíti a fűszer pozitív élettani hatásait, leginkább a kurkumin vegyülettel összefüggésben, mely potens antioxidáns, és gyulladás csökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. A kurkumin enyhíti az ízületigyulladás, sérülések és fogorvosi beavatkozás okozta fájdalmakat. Jelenleg számos kutatás vizsgálja alkalmazásának lehetőségeit, a szívbetegségek, diabétesz és Alzheimer kór kezelésében.
Egyes kutatók meggyőződése, hogy a kurkumin potenciális rákgyógyszer, különösen a vastagbél, prosztata és mellrák vonatkozásában. Előzetes tanulmányok szerin ugyanis, a kurkumin képes gátolni a daganatos sejtek növekedését és a karcinogéneket aktiváló enzimeket.
A sáfrány már a tradicionális perzsa orvoslásban is szerepet kapott, gyakran alkalmazták kedélyjavítóként, rendszerint tea formájában vagy főtt rizs készítésekor. Továbbá használják Keleten és Nyugaton, mint gyógyszert szövet és bőrfestéket és fűszert. Sőt, amikor Zeusz Hérával tartotta menyegzőjét, sáfrány nőtt az ágyuk körül. A teheráni egyetem kutatói megállapították, hogy a sáfrány enyhíti a depresszió tüneteit. Egy tanulmányban a sáfrányt kapó nők 75 %-a számolt be menstruáció előtti tüneteinek legalább 50%-os csökkenéséről (kedélyingadozás, depresszió), a placebót kapó nők 8%-ához képest. Maga a fűszer a Crocus sativus jóféle sáfrány vörösesbarna bibéje. Jó Galeotto Marzio, Mátyás királyunk udvari tudósa a borssal és a gyömbérrel említi egy sorban. Továbbá ne feledkezzünk meg az áráról sem 1 gr ára 2000 Ft. A törtarany felvásárlási ára: 3100 Ft.
A fűszerek gyógyító hatásáról szólva eddig az egzotikus fűszerekről történt említés, most a hazaiak felé fordítom figyelmemet.
Elsőnek a petrezselymet említem. Közismert fűszernövény, de nem biztos, hogy mindenki ismeri gyógyhatását. Zöldje is és a gyökere is gyomorerősítő, étvágyjavító, valamint vesetisztító hatású. Ajánlják vesekő, vesehomok megelőzésére és gyógyítására. Amerikai kutatók (University of Missouri) állítják, hogy a petrezselyem bizonyítottan lassítják a mellrák előrehaladását, kísérletesen bizonyították, hogy a petrezselyemben és zellerben megtalálható, apigenin nevű anyag a kísérleti állatokban lelassította a tumor sejtek növekedését.
Másik a zsálya, mely sokak szerint erősíti a memóriát, de enyhíti a torokfájást is. Humán kísérletek azt mutatják, hogy a torokra permetezett zsályaoldat enyhíti a torokfájást. A gyógynövény-szakértők a zsályateát a gyomornyugtatóként is számon tartják. Egy tanulmány arra következtet, hogy a növény javíthatja a korai Alzheimer kór tüneteit is - a memória és tanulási folyamatokban fontos szerepet játszó acetilkolin nevű kulcsenzim pusztulásának akadályozásával. Egy másik tanulmányban egyetemi hallgatók rendszeresen zsályakivonat kapszulát szedtek, melynek hatására a memóriateszteken bizonyíthatóan jobb eredményt értek el és kedélyállapotuk is javult.
A memóriajavítás másik ismert, de nálunk kevéssé használt fűszere a rozmaring. Fagyérzékeny, mediterrán növény, falusi házak ablakából régebben nem hiányozhatott. Elég a helyiségbe rozmaring olajat permetezni, a jelenlevők szellemi tevékenysége kimutathatóan megjavul. De más nagyon jelentős tulajdonsága is van a kellemes aromáján kívül a húsok pácolásához használják sok helyen, s ennek a konyhatechnológiai eljárás tudományos alapja, hogy a rozmaringsav és a növényben lévő más antioxidáns vegyületek elpusztítják a hús felületén lévő baktériumokat, így megelőzik annak romlását. Továbbá kísérletek bizonyították, hogy a darált húshoz adott rozmaringkivonat megelőzi a húsok grillezésekor és sütésekor keletkező karcinogén vegyületek felszabadulását.
*
- forrás: Casa Trezirii Templul Spieritului
- shine.yahoo.com,
- hejszakácsok.hu
- egeszseg.origo.hu
- Gyógynövénytár

Hozzászólás
Néhány szó a fűszerekről - másképp Kulcsar Eva febr 04 : 11:17 Válasz erre
Hozzászólás: 3814

Tehát , e cikkben ajánlott

egzotikus fűszerek;
csípős paprika
gyömbér
kurkumin
sáfrány

hazai fűszerek;
petrezselyem
zeller
zsálya
rozmaring

Nagyon hasznosnak hangzik mind!
Le is ellenőrzöm, most, azonnal a fűszerkészletemet.

A Kertünkbe hozott jó tanácsokat pedig
nagyon sok szeretettel köszönjük meg Neked.

Kulcsár ÉvaNéhány szó a fűszerekről - másképp bigeszab febr 04 : 12:12 Válasz erre
Hozzászólás: 1587

Regisztrált: júl 25 : 09:13
Örülök, hogy hasznosnak ítéled a cikkemet!
Üdv: Szabolcs

bigeszab

Néhány szó a fűszerekről - másképp Isti febr 04 : 21:08 Válasz erre
Hozzászólás: 1751

Regisztrált: júl 17 : 07:58
Az írásod az nagyon Hasznos!!!Az általad említett fűszerekből szinte mindegyiket használom.Ma készítettem egy gyömbéres mustáros halat!.-)))A zsályából az orvosi zsályát kúraszerűen alkalmazom ízületi kopásra!!Nagyon hatásos!!A petrezselyem nagyon jó ha hagymát és fokhagymát ettél, a szagot is elfedi.-)))Az indiaiak nem ismerek az Alzheimer kórt!


Néhány szó a fűszerekről - másképp bodójános febr 05 : 07:48 Válasz erre
Hozzászólás: 4582

Én csak szeretem a fűszeres ételeket.Néhány szó a fűszerekről - másképp Juci febr 05 : 10:21 Válasz erre
Hozzászólás: 2217

Regisztrált: júl 21 : 10:52
Nálunk sok fogy belőlük! Örülök a cikkednek, mert manapság szinte csak olyanokat hallunk minden ételről, hogy nem csak egészségtelen, hanem kifejezetten méreg!

juciHozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz
Üdvözlet
Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]
[ ]

Online
Vendégek: 2
Tagok: 0

Tagok: 62
legújabb: ZsóFia

Chatbox
Üzenetek írásához regisztrált tagnak kell lenned - jelentkezz be, vagy regisztráljIsti
jan 06 : 19:52
Örömmel látlak kedves Évike

Kulcsar Eva
jan 06 : 16:27
"Most azért megmarad a hit, remény, szeretet, e három; ezek között pedig legnagyobb a szeretet. " (Pál Korinthusbeliekhez írt I. level e 13. rész)


Isti
dec 30 : 20:03
Egy nyugodtabb kiegyensúlyozottabb új évet kívánok MINDENKINEK Isti:)

Isti
dec 24 : 09:28
Áldott ünnepet kívánok társaimnak és a kedves Olvasóknak Isti:)

nagyapó
szept 01 : 18:59
"asszem, úgy tudjuk őrizni emlékét, ha írunk sokat még Ide, tartozunk neki ezzel!"

Igen! Írni, írni, és írni!:!

Kulcsar Eva
szept 01 : 13:23
Igazak a szavaid, timetour.

timetour
aug 31 : 22:37
asszem, úgy tudjuk őrizni emlékét, ha írunk sokat még Ide, tartozunk neki ezzel!

timetour
aug 31 : 22:12
sajnálom, rég jártam erre.
de emlékét őrizzék a kertlakók, szeretném!

Isti
máj 21 : 10:55
Drága János! Köszönünk mindent,Azt is hogy itt lehettünk eme csodás kertben ,ahol gond nélkül alkothattunk, é s álmodhattuk az álmainkat ! Te fogtad össze ezt a kis de értékes kis közösséget! Álmod szép álmokat Isten kebelén!

Kulcsar Eva
máj 20 : 17:30
Tisztelettel közlöm a kedves BodóKerti tagokkal, hogy Bodó János, a web oldal megálmodója és hűséges résztvevője 2020. február 21-én elhunyt. Őrizzük meg az emlékét hozzá illő diszkrécióval, és nagy-nagy szeretettel!

Isti
ápr 10 : 08:22
Csendes, DE szép húsvéti készülődést kívánok kedves társak és kedves olvasóink!
Isti

Isti
márc 08 : 15:34
Fájdalommal telt szívvel olvasom soraidat! kedves nagyapó !Istenben reménykedve kívánok neked mielőbbi felépülést! Isti

nagyapó
márc 07 : 22:44
Rég jártam itt, és máshol - igaz barátok között - is régen.
Nagy utat jártam...
Belgyógyászattó l - urológián át - onkológiáig.
Nagy és nehéz út.:)

Kulcsar Eva
jan 04 : 16:54
Szeretetben gazdag boldog új évet kívánok minden kedves Kerti Tagnak.

Isti
jan 01 : 14:16
Köszönjük kedves Szabolcs! és viszont kívánjuk! Isti

bigeszab
jan 01 : 09:29
BOLDOG ÚJÉVET, kedves kertlakók!!heart

Isti
dec 27 : 10:53
Kedves János! Nagyon boldog névnapot kívánok a társaim nevében is!

Isti
dec 25 : 10:29
Kedves kert-társak és kedves olvasóink! Áldott ünnepet kívánok és egy új és békés évet sok szeretettel Isti

Isti
jún 10 : 12:03
Nagyon köszönjük drága Évike!
S köszönjük szeretetteljes munkáját mifelénk! Miértünk!
Áldott ünnepet mindenkinek!

Kulcsar Eva
jún 09 : 13:44
Áldott Pünkösdöt kívánok , Kedves BodóKert-i tagjainknak, a ma TÍZ ÉVE megszületett irodalmi portálunkon!

Isti
máj 17 : 09:21
Megtisztelve érzem magamat hogy ehhez a kitartó és kedves csapathoz tartozhatom! Köszönjük az értesítést kedves Évike!

Kulcsar Eva
máj 16 : 08:25
Kedves BodóKerti Tagok! Megfogyva bár, és ki-ki a saját terheit cipelve vagyunk itt még néhányan. Most ezt a kis maroknyi csapatot egy közelgő évfordulóra hívom: 2019. június kilencedikén LESZ TÍZ ÉVES ! ez a kedves kis virtuális hely , ahol sok szépet megtapasztalhattunk !

Isti
ápr 19 : 14:42
Áldott ünnepet kívánok a kert lakóinak és a kedves olvasóinknak Isti

Isti
jan 28 : 18:57
Einsten hagyatékában találták meg Bolyai relativitáselméletét!

klikk

Ha így nem olvasható kiollózom magát a szöveget!!!!


Isti
jan 04 : 11:34
Szeretettel köszöntök MINDENKIT az 2019.-.es évben! Isti


Oldal létrehozási idő: 1.5605 másodperc, 1.5101 lekérdezési idő. Adatbázis lekérdezés: 66. Memória használat: 962,312b