BodóKert: Tartalom / Idegen tollakkal... / A zöldbab főzelék
BodóKert
Ma 2021. augusztus 1, vasárnap,
Boglárka napja van.
Holnap Lehel napja lesz.


A zöldbab főzelék
Róza mama írásaiból...
- 2013 augusztus 30 péntek
szerző: Isti Szerzők listája
kategória: Idegen tollakkal...
Hozzászólás: 2
Megtekintés: 223
A nő jött hazafelé . Fürdőben volt, ezt mindig nagyon szerette, felüdülés volt a víz . A testet gond nélkül, fájdalom nélkül tudta használni .A buszon jutott az eszébe,hogy ha leszáll be kell mennie a CBA-ba, hogy a napi tejet és kenyeret megvegye . Most már nem csak a sport táska és a kézitáska volt a bal kezében . A bot mellé a jobb kézben tudta tartani a narancs sárga bevásároló szatyrot .
A túlsúlytól melyet cipelt alig tudott lépni, amúgy is fájt a jobb lágyéka. Bejárati ajtót számkóddal nyitotta. Ez könnyebben ment,mint keresgélni a táska zsebeiben a kulcsot .
Tudta FEL KELL MENNIE A 3.-IK EMELETRE. Ez mindig nehézségbe ütközött,még akkor is, ha nem volt ennyi táska,szatyor a kezében. Vett egy nagy mély lélegzet és elindult fel. Fel lépcsőkön .Éles égető fájdalom nyíllal a jobb lábba. Nem mert váltott lábbal menni. Először feltette a lépcsőre a bal, nem fájó lábat , és utána tette a fájó jobbikat .
Így egyenként mit egy hegyet mászta meg a lépőket,A 2-ik emeletnél meg kellett állnia. Szusszannia kellet. Kifulladt, mivel nem tudott váltott lábbal felmenni a tüdő és a gyenge lábak mindig megtagadták az engedelmességet. Felért, kinyitotta az ajtót. és belépett az előszobába.
Letette a táskát és a szatyrokat és nagy aprólékossággal elrámolt mindent a helyére. Nagyon precíz volt, megebédelt és elmosogatott. A tányérokat és az evőeszközöket is hasonló pedantériával tette a helyükre . Szerette a rendet. Na nem úgy, hogy a lakás úgy nézzen ki,mint egy katonai egység. Azt nem akarta, hisz az, hogy szerette a lakást , de nem akart a lakás rabszolgája lenni. Lakni szerette a lakását. A fáradtság már komolyan jelentkezett. Lefeküdt, megpróbált aludni, de hiába. Hiába várta az álmot nem jött, feladta. Kiszállt az ágyból , bevette a gyógyszereit ,ivott egy kávét és kiment a konyhába. Gondolta megfőz.
Előző nap vásárolt be, mindenféle fagyasztott zöldfélét vett, hogy azokból legyen majd főzelék,leves,vagy amit épp kigondolt .A fagyasztó ajtajában lamentált, mit is főzzön, aztán kivett egy csomag gyorsfagyasztott zöldbabot.
Na ez jó lesz gondolta . Van is hozzá minden, még petrezselyem is, és kefir, evvel szerette behabarni, könnyebbé egészségesebbé tenni az ennivalót. Nekilátott és finomra főzve elkészítette zöldbabot. Eredetileg sárga hüvelyűt akart venni, de azt nem kapott most csak az haragos zöldbab volt .Abból is lehet finomat főzni. Ez jó lesz a férjemnek, gondolta, ez 2 napig ennivaló neki. Magára gondolva egyszemélyes savanyú tojás levest tett fel főlni másnapra. .Épp hogy kész lett amikor megérkezett a férj. Megállt a bejárati ajtónál, nagyon szusszant , ledobta a kabátját és cipős szekrényre tette a munkás táskáját. Az asszony ekkor még az ágyban volt , Igen kifáradt, mivel az alvás igen hiányozott a szervezetének,
Megfőztem, mondta, Zöldbabot készítettem neked, és lesz hozzá virsli.
Finom lesz mondta a férj,miközben pakolta holmijait a helyükre. Ő is szerette a rendet, mindig is erre vágyott, rend önmaga körül.A délután csendben telt el. Vacsoránál beszélgettek és téma volt a politika,mint mindig. A férj szeretett politizálni, ő meg társ volt benne. Igaz sok esetben csak bólogatott a férjnek, hogy béke legyen nem szerette ha férjét elkapja a hév a politika miatt.
Soha nem az volt a gond,hogy mit mond, hanem az hogy menetrend szerűen magasabb erősebb hangnemben mondja a magáét. Ja a férfiak,, és az ő politikájuk,,,,, gondolta az asszony. Vacsorát együtt ettek, ill. a férfi evett ,míg a nő nézte. Nem kívánt enni, előtte korpát evett kefirrel és sok tejjel, ez mindig egészséges ,és ne hizlal gondolta a nő. Aztán mind a ketten elmentek a saját szobájukba és a számítógép mellett töltötték az idejüket. A férnek másnap korán kellett kelnie. Megkérdezte menyi az idő, ? 11 mondta az asszony,menjünk aludni ,te is fáradt vagy már,szólt, Majd amikor belépett a szobájába rájött nem tudja kiemelni az ágyneműt. Ehhez le kellett volna hajolnia és ez most nagy fájdalmat okozott volna neki. Szólította a férjét :gyere már át ,segíts kiemelni az ágyneműt
MOST EBBEN A PILLANATBAN akartam végre elaludni. Mondta emelt hangon a férj. DE nem tudom kiemelni az ágyneműt jelezte a nő.
, Ebben a pillanatban üvöltve pattant ki az ágyból a férj, és lila fejjel rontott a nagyszobába. Miért nem szóltál előbb?? Ne mond azt ,hogy nem vagy képes kivenni az ágyneműt!! Ordította. Ne tudom , tudod nagyon jól. Szólt az asszony. Tavaly május óta szenvedett a gerincével, már megműtötték decemberben gerincdaganattal 4 órán keresztül és most sajnos kiújult a daganat. Nem tudok mondta megint az asszony .
TE BÜDÖS DÖG ordított a férj, mi az hogy nem tudod!NEM AKAROD !!!AKKORA VAGY MINT EGY BÁLNA!!!. A NŐ HALGATOTT, NE SZÓLT SEMMIT ,Mit is mondhatott volna. DE hát csak azt kértem ,gyere segíts vedd ki az ágyneműt.. és egyben bevásároltam és megfőztem neked, nem??
Na ebből elég!ELEGEM VAN BELŐLED!! ordította a férj, Már látni sem akarlak! ELEGEM VAN !!! ELEGEM VAN BELŐLED!!! Hogy fenébe tudnék megszabadulni tőled,??Púp vagy a hátamon!!20 éve nézel pénztárcának! Én tartalak el! Nem jársz dolgozni!!ÉN JÁROK DOLGOZNI !!Te meg itthon mereszted jó nagyra a valagadat! Undorító kövér vagy!Döglessz az ágyban és nem csinálsz semmit! Hogy tudnék megszabadulni TŐLED ???Annyit gondolkodtam márItt vagy koloncként a nyakamon!! folyt a szóáradat a férfiből.

Én csak azt kértem tőled vedd ki az ágyneműt mondta a nő teljes határozottsággal, Nem kértem TÖBBET!! Mi az hogy nem kértél többet!!???? A férfi feje a lila színeit mutatta. Szájában az egy fog gúnyosan kacagott. A férfi arca a fogatlanság miatt beesett volt, a haja már igen gyéren mutatta magát. Ez a beesett arc,, úgy 15-20 évet öregített a majd 50 .-es arcon
A feleség és a férj majd egykorúak voltak. A nőn nem látszott a kor. Az egész test és a fej kortalan volt,, csak teste belseje ,,, Az volt TELE betegséggel.
Ezt kellet tudni legyőzni . A nő elfogadta a helyzetét . Tudta nem képes megváltoztatni azt amit NEM IS LEHET. Evvel együtt kell hogy éljen.
A FÉRJ viszont erre nem volt képes. Élete megrontójának élte meg most már évek óta a nő betegségeit,,,2000,.be az akkor második műtét éjszakáján azt várta meghal a neje,,,,,,, de a feleség nem halt meg,,,, Pedig elgondolkodott rajta már rég megszabadult volna a nőtől szépen kulturáltan és csendben. Senki sem sejtette volna hogy az óhaja lett volna ez a dolog. Azt lehetett volna mondani, hogy szegény mennyit szenvedett és most elment. A szomszédok meg sajnálták volna ŐT, hogy most elvesztette a szeretett feleséget,.. és együttérzést fejeztek volna ki a férj felé
A nő agya szinte elzsibbadt, így védekezett a rettenetes szózuhatag ellen. Felfogta a szavakat és a szavak jelentését is, de nem építette be a gondolataiba,,,.Az agy és a lélek védekezett . Védekezett ,hogy túlélje, . Ezt is túlélje.
Most majd azt fogod mindenkinek mondani, hogy nem segítek!!?? ,mondta tovább a magáét a férj. Ki mondta hogy főzz nekem?Nem megmondtam,hogy ne csináld? Azért ne csináld ,hogy ezt vágd a nyakam közé! Nem kell!! Ne főzz!! De .. mondta az asszony ,ha nem vásárolok be és nem főzök nem eszünk..
Nézz magadra! Nézz bele a tükörbe! Már a tükörben sem fér el a tested! TE VIZILÓ!! A FÉFI ÜVÖLTÖTT TOVÁBB. Gusztustalan, és undorító vagy! Nem kellesz te senkinek sem!!A nő már tudta a szózuhatag forgatókönyvét, mindig ugyanazt a szöveget kellett végig hallhatnia. Szólhatott volna, és régebben szólt is, de az élet megtanította, hamarabb van vége a rumlinak , ha befogja a száját, némán tűrt.

Nem volt más választása, de sokszor zongorázta végig az agyában a lehetőségeit. NEM VOLTAK LEHETŐSÉGEI, NEM VÁLASZTHATOTT, nem volt kiút, sem neki, sem a férfinak. Egyik sem volt képes anyagilag kifizeti a másikat, és leválni a másikról. Ha akarták ,ha nem , együtt kellett maradniuk!,, A nő a magányban keresett védelmet. Szeretett olvasni és csendben nézni a televíziót. A férfi pedig tovább lovalta magát. Egyszer csak hallja a nő, hogy borzasztó csörömpölés hallatszik a konyha tájékáról. Aztán az előszobában nagy lendülettel kicsapódik a WC ajtaja . A WC emelő kirepül és a zöldbab főzelék a WC-ben landolt .
Na ezt is fölöslegesen Főzted! Ebből NEM ESZEM! Megmondtam: NE FŐZZ NEKEM!! Én képes vagyok magamat ellátni,míg TE NEM!!!!Ezek UTÁN NEKEM SOHA TÖBBET NE FŐZZ!! Harsogott a férj.
A nő bevette a gyógyszereit a nyugtatót. meg az altatót. .. az altató.. mielőbb elaludni, MIELŐBB ELALUDNI gondolta a nő. Megágyazott ,lehajolt .Éles erős fájdalom nyilallt a gerincébe és a jobb lágyékába,felvette a hálóinget, leoltotta a villanyt,,
A sötétben hallgatta tovább a férjet, az meg nem volt képes abba hagyni. A szóáradatot. A nő Istenhez imádkozott :Édes Istenem segíts meg! Segíts,hogy kibírjam,,,Várta a sötétben a megváltó alvást .A másik szobában a férj csak mondta a magáét. A feleség meg hallgatott. Egy idő után csend lett,csak férj hangos horkolását lehetett hallani.+ CSEND VAN.. VÉGRE CSEND . Édes Istenem! ,köszönöm nekedKöszönöm hogy végre csend van
VÉGRE CSEND VAN Legalább is mára már.

2010,03.15

Hozzászólás
A zöldbab főzelék Kulcsar Eva aug 31 : 09:15 Válasz erre
Hozzászólás: 3828


Miközben olvastam, és megpróbáltam átérezni a részleteket,
és az egész élethelyzet tragédiáját, arra gondoltam, hogy hány
ilyen "kényszeres" emberi sors van, ami szinte maga a pokol.

Élethű, hatásos érzékeltetésű,
beletörődést tükröző, szívszorító hatású vallomás.


Kulcsár ÉvaA zöldbab főzelék Isti aug 31 : 14:29 Válasz erre
Hozzászólás: 1761

Regisztrált: júl 17 : 07:58
Köszönöm a hozzászólást Évike!
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz
Üdvözlet
Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]
[ ]

Online
Vendégek: 1
Tagok: 1, Isti

Tagok: 62
legújabb: ZsóFia

Chatbox
Üzenetek írásához regisztrált tagnak kell lenned - jelentkezz be, vagy regisztráljKulcsar Eva
jún 23 : 09:36

Isti
jún 22 : 17:24
Köszönjük a lehetőséget Jánosnak, hogy mi is kb 10 éve itt írhatunk, alkothatunk! az Ő kertjében! Isti

Kulcsar Eva
jún 12 : 10:16
A "BodóKert" létrehozásának időpontja: 2009 jún 09 volt. Immár, TIZENKÉT ÉVE! Tisztelet, köszönet és szeretettel teli emlékezet BODÓ JÁNOS-nak érte.

Isti
jan 06 : 19:52
Örömmel látlak kedves Évike

Kulcsar Eva
jan 06 : 16:27
"Most azért megmarad a hit, remény, szeretet, e három; ezek között pedig legnagyobb a szeretet. " (Pál Korinthusbeliekhez írt I. level e 13. rész)


Isti
dec 30 : 20:03
Egy nyugodtabb kiegyensúlyozottabb új évet kívánok MINDENKINEK Isti:)

Isti
dec 24 : 09:28
Áldott ünnepet kívánok társaimnak és a kedves Olvasóknak Isti:)

nagyapó
szept 01 : 18:59
"asszem, úgy tudjuk őrizni emlékét, ha írunk sokat még Ide, tartozunk neki ezzel!"

Igen! Írni, írni, és írni!:!

Kulcsar Eva
szept 01 : 13:23
Igazak a szavaid, timetour.

timetour
aug 31 : 22:37
asszem, úgy tudjuk őrizni emlékét, ha írunk sokat még Ide, tartozunk neki ezzel!

timetour
aug 31 : 22:12
sajnálom, rég jártam erre.
de emlékét őrizzék a kertlakók, szeretném!

Isti
máj 21 : 10:55
Drága János! Köszönünk mindent,Azt is hogy itt lehettünk eme csodás kertben ,ahol gond nélkül alkothattunk, é s álmodhattuk az álmainkat ! Te fogtad össze ezt a kis de értékes kis közösséget! Álmod szép álmokat Isten kebelén!

Kulcsar Eva
máj 20 : 17:30
Tisztelettel közlöm a kedves BodóKerti tagokkal, hogy Bodó János, a web oldal megálmodója és hűséges résztvevője 2020. február 21-én elhunyt. Őrizzük meg az emlékét hozzá illő diszkrécióval, és nagy-nagy szeretettel!

Isti
ápr 10 : 08:22
Csendes, DE szép húsvéti készülődést kívánok kedves társak és kedves olvasóink!
Isti

Isti
márc 08 : 15:34
Fájdalommal telt szívvel olvasom soraidat! kedves nagyapó !Istenben reménykedve kívánok neked mielőbbi felépülést! Isti

nagyapó
márc 07 : 22:44
Rég jártam itt, és máshol - igaz barátok között - is régen.
Nagy utat jártam...
Belgyógyászattó l - urológián át - onkológiáig.
Nagy és nehéz út.:)

Kulcsar Eva
jan 04 : 16:54
Szeretetben gazdag boldog új évet kívánok minden kedves Kerti Tagnak.

Isti
jan 01 : 14:16
Köszönjük kedves Szabolcs! és viszont kívánjuk! Isti

bigeszab
jan 01 : 09:29
BOLDOG ÚJÉVET, kedves kertlakók!!heart

Isti
dec 27 : 10:53
Kedves János! Nagyon boldog névnapot kívánok a társaim nevében is!

Isti
dec 25 : 10:29
Kedves kert-társak és kedves olvasóink! Áldott ünnepet kívánok és egy új és békés évet sok szeretettel Isti

Isti
jún 10 : 12:03
Nagyon köszönjük drága Évike!
S köszönjük szeretetteljes munkáját mifelénk! Miértünk!
Áldott ünnepet mindenkinek!

Kulcsar Eva
jún 09 : 13:44
Áldott Pünkösdöt kívánok , Kedves BodóKert-i tagjainknak, a ma TÍZ ÉVE megszületett irodalmi portálunkon!

Isti
máj 17 : 09:21
Megtisztelve érzem magamat hogy ehhez a kitartó és kedves csapathoz tartozhatom! Köszönjük az értesítést kedves Évike!

Kulcsar Eva
máj 16 : 08:25
Kedves BodóKerti Tagok! Megfogyva bár, és ki-ki a saját terheit cipelve vagyunk itt még néhányan. Most ezt a kis maroknyi csapatot egy közelgő évfordulóra hívom: 2019. június kilencedikén LESZ TÍZ ÉVES ! ez a kedves kis virtuális hely , ahol sok szépet megtapasztalhattunk !


Oldal létrehozási idő: 0.2778 másodperc, 0.2466 lekérdezési idő. Adatbázis lekérdezés: 47. Memória használat: 981,800b