BodóKert: Tartalom / Egészséges táplálkozás / A kibédi hagyma és társai
BodóKert
Ma 2021. május 9, vasárnap,
Gergely napja van.
Holnap Ármin napja lesz.


A kibédi hagyma és társai
- 2014 január 07 kedd
szerző: bigeszab Szerzők listája
kategória: Egészséges életmód > Egészséges táplálkozás
Hozzászólás: 3
Megtekintés: 1202

Híre volt a püspökladányi állomás pörköltjének - paradicsommal és zöldpaprikával készítették azt (Krúdy Gyula: Az István-napi utas)Itt vannak a téli hónapok, faggyal, hideggel, ködös reggelekkel. Jól esik a tűz mellé ülni és valamit falatozni. Azt szeretjük, hogy az ételek legyenek tartalmasak, laktatóak, s a szokásosnál zsírosabb falatokat, több édességet kívánunk. Erre sarkalnak az évszázados szokások, a farsangolás, de maga az időjárás is, hiszen a hideget így vagyunk képesek jobban elviselni. Ezekben az időkben azonban csökken a friss zöldségek, gyümölcsök és főzeléket fogyasztása. Pedig ezek vitamin tartalmára és bennük található ásványi anyagokra, rostokra szervezetünknek nagy szüksége van. Különösen ilyenkor, mikor a nyáron-ősszel felhalmozott tartalékok csökkenőben vannak. Nem megoldás ezt a hiányt étrend kiegészítőkkel és minden féle tablettákkal pótolni. Ésszerűen megválogatott élelmiszerekkel természetes módon és olcsóbban biztosíthatjuk vitamin és ásványi anyag szükségleteinket.
Immunrendszerünk szinten tarásában kiemelkedő szerepe van a C-vitaminfogyasztásnak. Ennek érdekében többet fogyasszunk gyümölcsöket és egyes zöldségféleségeket, mint például káposzta, karalábé, karfiol, kelbimbó; reggelihez, uzsonnához együnk retket, póréhagymát, vereshagymát (makóit, vagy kibédit) és akkor nem kell a patikából megvenni a nem is olcsó vitaminkészítményeket, hogy mesterséges módon pótoljuk azt, amit a természet is nyújtani tud.
Vegyük sorba a lehetőségeket:
Hazai-, déli- és aszalt gyümölcsök
Gyermekkoromat idéző gondolat a gyümölcsökről beszélni, legyenek azok kies hazánkban termők, vagy külhoni eredetűek, de az aszaltak is megérdemlik a figyelmet. A pincében tárolt almák és körték, a nagymama szekrénye tetején sárguló birsek illatát most is érzem Ünneprontó gondolat, hogy ezek vitamintartalma a tárolás során csökken. Együnk tehát, belőlük naponta többször akár nagyobb mennyiséget is. Rost és ásványi anyag tartalmuk azonban nem változik, és ezekre is szükségünk van. Fogyókúrázók számára ideális táplálékok alacsony kalória tartalmuk miatt és mennyiségük révén teltségérzetet okoz.
A nálunk folyamatosan, télen is kapható gyümölcsök, a narancs, citrom, grapefruit, mandarin, kivi, banán igazi vitaminbombák, a C-vitaminon kívül B vitaminokat, ásványi anyagokat bőven tartalmaznak. A banánról szólva megemlítem, hogy bár elég magas a szénhidrát tartalma, a cukorbetegek is fogyaszthatják, mert nem emeli gyorsan vércukorszintet (alacsony a glikémiás indexe).
Az aszalt gyümölcsökről újból a régi élelmiszerkamrák jelennek meg lelki szemeim előtt vászonzacskóban várták sorsuk beteljesedését az aszal szilvák, kajszibarackok, körték, almadarabok. Milyen felséges illatuk volt! Idézzük meg azonban a tudományt is. Vitaminok közül a B vitaminokat említem, a karotint (a szervezetben A-vitaminná alakul), ásványi anyagai közül a káliumot, magnéziumot és a foszfort. Ízletes, tápláló élelmiszerek, közülük kiemelem az aszalt szilvát igen magas szénhidrát (cukor) és antioxidáns tartalma, valamin emésztést serkentő tulajdonsága miatt.
A gyümölcsök bármelyik fajtáját, formáját is válasszuk, fogyasszuk nyersen (ha egészségünk megengedi). Lehet belőlük szörpöt, turmixot, kicsavart levükből üdítőitalt készíteni, és vegyes gyümölcssalátát.
Zöldségfélék, főzelékek
Egészségünk megőrzésében jelentős szerepet játszó élelmiszereink.
sohasem érkezhettünk eléggé korán, hogy a konyha jobb falatjait el ne fogyasztották volna a reggel óta strázsáló vidékiek a levesben főtt zöldséget, különösen a kalarábét. A fejes saláta (burgonya és uborka hasonló megtiszteltetésben részesült) ünnepélyesen fogyasztatott el (Vendég az ebédlőben) mereng el az író Krúdy Gyula és mi, hálás utókor egyetértünk vele. Azon túlmenően, hogy ízletes, laktató táplálékok kiemelkedően magas a vitamin és ásványi anyag tartalmuk. Soroljuk fel őket, a teljesség igénye nélkül: fejes- és vöröskáposzta, kelkáposzta, karalábé, karfiol, burgonya, sárgarépa, zeller, petrezselyemgyökér, sütőtök, cékla, retek, hagyma (metélőhagyma póréhagyma, zöldhagyma), fejes saláta és a szárazhüvelyesek. Ezen kívül megtalálhatók bennük az egészségünk megőrzésében fontos szerepet játszó rostok, mint a pektin, cellulóz. Elkészítésükre számos lehetőség nyílik, fogyaszthatók nyersen salátának, főzve, sütve, töltött ételekhez, vagy köretnek.
A téli hónapok egyik legértékesebb C-vitamin forrása a savanyú káposzta. Erről az ételünkről, hasznáról, egészségben betöltött szerepérő dicshimnuszt lehetne írni, de legalább is egy külön tanulmányt. Dicsérik alacsony szénhidráttartalmát, mert így a fogyókúrázók és a cukorbetegek is fogyaszthatják, említik köszvény ellenes, méregtelenítő, emésztést segítő, immunerősítő hatását és azt a tényt, hogy az összes élelmiszereink közül a savanyú káposzta tartalmazza a legtöbb probiotikumot. Felhasználása sokféle, a recepteket a szakácskönyvekben ilyen címszó alatt találjuk, hogy töltött káposzta, kolozsvári káposzta, rakott káposzta, disznótoros káposzta, székelygulyás, káposztaleves, korhelyleves, és még sorolhatnám, hiszen csak egyetlen receptgyűjteményben 30 féle elkészítési módot találtam.
Másik kiemelkedően fontos, ősrégi zöldségfélénk, illetve fűszerünk a vöröshagyma, mely a magyar konyha legkedveltebb ízesítője. A sokféle hasznos összetevője mellett baktérium ellenes hatása is van, ha nyersen fogyasztjuk. Mint gyógyszert használhatjuk bélféregűzésre, vizelethajtásra, étvágygerjesztésre, megfázásos tünetek, és köhögés enyhítésére, valamint vércukor csökkentésére. Mivel az anyatejbe a hagyma illóolajai átmennek, szoptatós anyák jobb, ha kerülik a bőségesebb fogyasztását.
Külön említek meg két híres vöröshagyma fajtát. a makói- és a kibédi hagymát.
A makói hagyma kemény és tömör húsú, a külseje sötétvörös, belseje csont fehér, kitűnően tárolható, értékes tulajdonságait egész télen át megőrzi, későn csírásodik. Felhasználása sokoldalú, rendkívül sok aroma anyagot és több mint ötvenféle bioaktív anyagot tartalmaz. A népi gyógyászatban szembetegségek, torokfájás, gyulladások gyógyítására használják.
A másik híresség a kibédi hagyma, bár szűkebb környezetén kívül csak kevesen ismerik. A falu ahol termesztik Kibéd, nagyközség a Kis-Küküllő völgyében. Az éghajlati- és talajviszonyok alkalmasak a hagyma termesztésére; a magasabban fekvő vidékeken már nem terem meg ez a fontos élelmiszerünk. Lássuk hogyan készül a kibédi hagyma, mely kitűnő kísérője a füstölt szalonnának, kolbásznak: tavasszal, március elején melegágyakba vetik a magot, május folyamán pedig a palántákat kiültetik ágyásokba és augusztusban kiszedik. A hagymát ezután felfonták koszorúba ehhez nádat, vagy gyékényt használtak, általában tizenkét fejet fontak egybe, s így viszik a piacra. Ott ültek annak idején, a zöldségsoron, s ha egy-egy tréfáskedvű diák megkérdezte őket, ugyancsak tréfásan válaszoltak: Maga, néni kibédi? Mért kérdi, a hagymaszagot nem érzi?
Télen, a padláson tárolják a hagymát, kisebb kupacokba rakva és letakarva. Amikor nagy hideg van, hagyják egy picit megfagyni a hagymafejeket, így az elveszíti csípősségét és kellemes édeskés ízt kap. Amikor a hideg megenyhül, a hagymát a pincébe szállítják le, így fagyás vagy csírázás nélkül is megéri a tavaszt.
Ha utad arrafele visz, kedves olvasó, ne kerüld el Kibéd községet, s ott vásárolj a termelőktől igazi, ízletes kibédi hagymát! Amit a falun kívül az útmentén árulnak biztos, hogy utánzat, mert sok a hamisító. Az ára pedig olyan, milyen autóval érkezik a vásárló. A tavalyi kilónkénti árnak akár négyszeresét is elkérik a felfont hagymáért az út szélén.
Befejezésképpen még elmondom, magam miként jártam a kibédi hagyma termesztésével. Kedves kibédi ismerősöm hozott egy marék hagymamagot kora tavasszal, hogy vessem el. Most kell elvetni, amíg nedve van a földnek! szólott, s én ügyesen mindent elkövettem, hogy kikeljenek a magok. Hamarosan ki is keltek a kicsi palánták, vékonyak, mint a hajszál, de a lelkes locsolás, öntözés hatására lassan növekedni kezdtek. Mikor eljött az ideje a kiültetésnek májusban, sajnos alig voltak arasznyiak és továbbra is csak vékony fűszálnyiak. Szerencsére időben megjelent a barátom és hozott a sajátjából jókora kötés frissen kiszedett, erőteljes, egészséges hagymapalántát. Ezeket ültesse el, barátom! - mondotta De jobban készítse elő a talajt! Trágyázni is kell és jól fellazítani. Húsz centire egymástól és a középtájon lecsípni a hajtást, hogy csak egy bő tenyérnyi maradjon belőle, és nagyon jól megöntözni. Ennyi a tudomány. Ősszel jövök! És jött, hozta a hagymát, mert az enyémből még dughagyma sem lett

[/i]

Hozzászólás
A kibédi hagyma és társai Kulcsar Eva jan 08 : 09:49 Válasz erre
Hozzászólás: 3814


"Ha utad arrafele visz, kedves olvasó, ne kerüld el Kibéd községet, s ott vásárolj a termelőktől igazi, ízletes kibédi hagymát! "

Kedves Szabolcs, köszönjük lelkes részletezést,
és a végén az óvatosságra intést.


Kulcsár ÉvaA kibédi hagyma és társai bigeszab jan 08 : 11:45 Válasz erre
Hozzászólás: 1587

Regisztrált: júl 25 : 09:13
Nem írtam arról a sajnálatos tényről, hogy kereskedelemben és a piacokon is a külföldről behozott ízetlen hagyma kiszorítja sok ízletes hazait.
Köszönöm, kedves Éva a hozzászólásodat!
Szabolcs

bigeszab

A kibédi hagyma és társai Isti jan 11 : 17:46 Válasz erre
Hozzászólás: 1751

Regisztrált: júl 17 : 07:58
Miközben olvasom a jó ízzel megírt írásodat finom káposztás almát eszem éppen.-)))))
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz
Üdvözlet
Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]
[ ]

Online
Vendégek: 2
Tagok: 0

Tagok: 62
legújabb: ZsóFia

Chatbox
Üzenetek írásához regisztrált tagnak kell lenned - jelentkezz be, vagy regisztráljIsti
jan 06 : 19:52
Örömmel látlak kedves Évike

Kulcsar Eva
jan 06 : 16:27
"Most azért megmarad a hit, remény, szeretet, e három; ezek között pedig legnagyobb a szeretet. " (Pál Korinthusbeliekhez írt I. level e 13. rész)


Isti
dec 30 : 20:03
Egy nyugodtabb kiegyensúlyozottabb új évet kívánok MINDENKINEK Isti:)

Isti
dec 24 : 09:28
Áldott ünnepet kívánok társaimnak és a kedves Olvasóknak Isti:)

nagyapó
szept 01 : 18:59
"asszem, úgy tudjuk őrizni emlékét, ha írunk sokat még Ide, tartozunk neki ezzel!"

Igen! Írni, írni, és írni!:!

Kulcsar Eva
szept 01 : 13:23
Igazak a szavaid, timetour.

timetour
aug 31 : 22:37
asszem, úgy tudjuk őrizni emlékét, ha írunk sokat még Ide, tartozunk neki ezzel!

timetour
aug 31 : 22:12
sajnálom, rég jártam erre.
de emlékét őrizzék a kertlakók, szeretném!

Isti
máj 21 : 10:55
Drága János! Köszönünk mindent,Azt is hogy itt lehettünk eme csodás kertben ,ahol gond nélkül alkothattunk, é s álmodhattuk az álmainkat ! Te fogtad össze ezt a kis de értékes kis közösséget! Álmod szép álmokat Isten kebelén!

Kulcsar Eva
máj 20 : 17:30
Tisztelettel közlöm a kedves BodóKerti tagokkal, hogy Bodó János, a web oldal megálmodója és hűséges résztvevője 2020. február 21-én elhunyt. Őrizzük meg az emlékét hozzá illő diszkrécióval, és nagy-nagy szeretettel!

Isti
ápr 10 : 08:22
Csendes, DE szép húsvéti készülődést kívánok kedves társak és kedves olvasóink!
Isti

Isti
márc 08 : 15:34
Fájdalommal telt szívvel olvasom soraidat! kedves nagyapó !Istenben reménykedve kívánok neked mielőbbi felépülést! Isti

nagyapó
márc 07 : 22:44
Rég jártam itt, és máshol - igaz barátok között - is régen.
Nagy utat jártam...
Belgyógyászattó l - urológián át - onkológiáig.
Nagy és nehéz út.:)

Kulcsar Eva
jan 04 : 16:54
Szeretetben gazdag boldog új évet kívánok minden kedves Kerti Tagnak.

Isti
jan 01 : 14:16
Köszönjük kedves Szabolcs! és viszont kívánjuk! Isti

bigeszab
jan 01 : 09:29
BOLDOG ÚJÉVET, kedves kertlakók!!heart

Isti
dec 27 : 10:53
Kedves János! Nagyon boldog névnapot kívánok a társaim nevében is!

Isti
dec 25 : 10:29
Kedves kert-társak és kedves olvasóink! Áldott ünnepet kívánok és egy új és békés évet sok szeretettel Isti

Isti
jún 10 : 12:03
Nagyon köszönjük drága Évike!
S köszönjük szeretetteljes munkáját mifelénk! Miértünk!
Áldott ünnepet mindenkinek!

Kulcsar Eva
jún 09 : 13:44
Áldott Pünkösdöt kívánok , Kedves BodóKert-i tagjainknak, a ma TÍZ ÉVE megszületett irodalmi portálunkon!

Isti
máj 17 : 09:21
Megtisztelve érzem magamat hogy ehhez a kitartó és kedves csapathoz tartozhatom! Köszönjük az értesítést kedves Évike!

Kulcsar Eva
máj 16 : 08:25
Kedves BodóKerti Tagok! Megfogyva bár, és ki-ki a saját terheit cipelve vagyunk itt még néhányan. Most ezt a kis maroknyi csapatot egy közelgő évfordulóra hívom: 2019. június kilencedikén LESZ TÍZ ÉVES ! ez a kedves kis virtuális hely , ahol sok szépet megtapasztalhattunk !

Isti
ápr 19 : 14:42
Áldott ünnepet kívánok a kert lakóinak és a kedves olvasóinknak Isti

Isti
jan 28 : 18:57
Einsten hagyatékában találták meg Bolyai relativitáselméletét!

klikk

Ha így nem olvasható kiollózom magát a szöveget!!!!


Isti
jan 04 : 11:34
Szeretettel köszöntök MINDENKIT az 2019.-.es évben! Isti


Oldal létrehozási idő: 1.4082 másodperc, 1.3488 lekérdezési idő. Adatbázis lekérdezés: 64. Memória használat: 1,009,832b